Vynikajúce recepty na Izidor košíčky! Upečte si toto preslávené pečivo s lahodnou náplňou

Máte radi voňavé vianočné pečivo s kvapkou alkoholu?

Čo napríklad rum snúbiaci sa s orechmi a čokoládou?

Inšpirujte sa našimi receptami na košíčky Izidor.

Milujú ich nielen všetci oteckovia či deduškovia.

Ktorý variant vyskúšate ako prvý?

Tradičné plnené košíčky Izidor

Jedno z najchutnejších cukroviniek, ktoré by na vašom vianočnom stole rozhodne nemalo chýbať. Vyskúšajte túto osvedčenú verziu!

Ingrediencie:

Košíčky

  • 400 g hladkej múky
  • 200 g cukru
  • 250 g masla
  • 150 g mletých vlašských orechov
  • 1 vajce
  • 2 PL nesladeného kakaového prášku
  • kôra a šťava z jedného citróna
  • štipka mletej škorice

Orechová náplň

  • 300 g mletých vlašských orechov
  • 100 g cukru múčka
  • 100 ml rumu
  • 2 čajové lyžičky vanilkového cukru
  • ríbezľový džem

Čokoládový krém

  • 300 g masla
  • 150 g cukru
  • 3 vajcia
  • 2 PL nesladeného kakaového prášku
  • 2 čajové lyžičky vanilkového cukru

Čokoládová poleva

  • 200 g čokolády na varenie
  • 100 g masla

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 170 °C.
  2. V mise zmiešajte všetky ingrediencie na košíčky – preosiatu múku, cukor, rozpustené maslo, vajcia, mleté orechy, kakaový prášok, citrónovú kôru a šťavu a mletú škoricu.
  3. Dôkladne vypracujte v cesto a potom ním naplňte formičky na pečenie košíčkov.
  4. Vložte do rúry a pečte dozlatista približne 10-15 minút.
  5. Upečené košíčky nechajte úplne vychladnúť.
  6. Medzitým si zmiešajte mleté orechy s cukrom, rumom a vanilkou na orechovú náplň.
  7. Následne každý košíček potrite ríbezľovým džemom a pomocou zdobidla alebo kávovej lyžičky naneste orechovú náplň.
  8. Tretím krokom je príprava krému, ktorý pripravíte vyšľahaním vajec s cukrom, maslom a kakaom.
  9. Naplňte krémom zdobítko a naneste krém na pečivo.
  10. Vložte na chvíľku stuhnúť do chladničky.
  11. Čokoládový krém naneste na pečivo aj pomocou zdobidla a dajte stuhnúť do chladničky.
  12. Potom rozpustením čokolády v masle pripravte polevu, košíčky do nej zľahka namočte a opäť dajte do chladničky.
zdroj: mozassavydavat.sk

Okrem receptov na košíčky Izidor môžete rum využiť aj pri príprave obľúbených rumových guličiek . Ich príprava vám nezaberie viac ako pár minút.

Košíčky s orechovou náplňou a čokoládou

Tradične sa toto pečivo potiera ríbezľovou marmeládou, ale môžete vyskúšať aj iné druhy, napríklad marhuľovú.

Ingrediencie:

Cesto

  • 220 g hladkej múky
  • 140 g masla
  • 70 g cukru
  • 40 g mletých vlašských orechov
  • 1 PL nesladeného kakaového prášku
  • kôra a šťava z polovice citróna
  • štipka mletej škorice

Náplň

  • 200 g mletých vlašských orechov
  • 70 g cukru múčka
  • 50 ml rumu
  • 1 čajová lyžička vanilkového cukru
  • ríbezľová marmeláda

Krém

  • 200 g masla
  • 70 ml rumu
  • 50 g čokolády na varenie
  • 5 PL cukru
  • 2 vajcia

Poleva

  • 100 g čokolády na varenie
  • 50 g masla

Postup:

  1. V mise zmiešajte múku, cukor, rozpustené maslo, mleté orechy, kakao, citrónovú kôru a šťavu a mletú škoricu.
  2. Vypracujte v hladké cesto, ktoré potom po kúskoch vtláčajte do formičiek na košíčky.
  3. Formičky vložte do rúry predhriatej na 175 ° C a pečte približne 10-15 minút.
  4. V medziobdobí si pripravte náplň z orechov, cukru a rumu.
  5. Do upečených a vychladnutých košíčka následne pomocou lyžičky vložte malé množstvo marmelády a potom orechové náplne.
  6. Čokoládový krém vytvorte vyšľahaním vajec s cukrom vo vodnom kúpeli, ich zmes potom pridáte k vyšľahanému maslu.
  7. Na záver pridajte rozpustenú čokoládu a rum.
  8. Krém na košíčky nastriekajte pomocou zdobidla a nechajte stuhnúť.
  9. Posledným krokom je namočenie košíčkov v poleve vytvorenej z čokolády na varenie rozpustené v tuku.
zdroj: dobruchut.sk

Cukroví opitý Izidor

Opité pečivo je ľudové označenie pre všetko vianočné pečivo, do ktorého sa pridáva alkohol. Najpoužívanejšími druhmi alkoholu sú rum, vaječný koňak a griotka.

Ingrediencie:

Cesto na košíčky

  • 200 g hladkej múky
  • 125 g masla
  • 100 g cukru
  • 60 g mletých vlašských orechov
  • 1 vajce
  • 1 PL nesladeného kakaového prášku
  • štipka mletej škorice

Náplň

  • 150 g mletých vlašských orechov
  • 50 g cukru múčka
  • 50 ml rumu
  • 1 čajová lyžička vanilkového cukru
  • ríbezľová marmeláda

Krém a poleva

  • 150 g masla
  • 75 g cukru
  • 2 vajcia
  • 2 PL nesladeného kakaového prášku
  • 1 čajová lyžička vanilky
  • čokoládová poleva

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 175 °C.
  2. Vo väčšej mise zmiešajte všetky ingrediencie na cesto, teda múku, cukor, vajcia, rozpustené maslo, mleté orechy, kakao a škoricu.
  3. Vypracujte v cesto, ktorým potom ručne napnite formičky na pečenie.
  4. Vložte do rúry a pečte približne 10-15 minút.
  5. V čase, keď košíčky Izidor chladnú, si pripravte orechovú náplň.
  6. Zmiešajte v mise mleté orechy, oba druhy cukru a rum.
  7. Košíčky vo vnútri potrite ríbezľovou marmeládou a vložte do nich guľôčku orechovej náplne.
  8. Na záver vyšľahajte nad parou vajcia s cukrom a potom do nich zašľahajte zmäknuté maslo s kakaom.
  9. Vzniknutý krém naneste do košíčkov pomocou zdobidla, nechajte stuhnúť a potom polejte čokoládovou polevou.
  10. V prípade priania môžete pečivo ozdobiť kúskom vlašského orecha.
Vianočné pečivo v podobe čokoládovo-orechových košíčkov Izidor na sklenenom tanieri.
zdroj: daybyme.com

Radi by ste si tento rok upiekli pečivo, ktoré si pamätá z detstva od babičky? Inšpirujte sa našimi receptami na zabudnuté vianočné pečivo . Tešiť sa môžete na masťovky, zázvorky aj Masarykove pečivo.

Izidor košíčky s lahodným krémom

Príprava tohto druhu cukroviniek je síce pomerne pracná a časovo náročná, ale výsledok stojí za to.

Ingrediencie:

Košíčky

  • 210 g hladkej múky
  • 130 g masla
  • 70 g cukru
  • 50 g mletých vlašských orechov
  • 20 g nesladeného kakaového prášku
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • štipka mletej škorice
  • kôra z jedného citróna

Orechová náplň

  • 150 g mletých vlašských orechov
  • 50 g cukru múčka
  • 70 ml rumu
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • ríbezľová marmeláda

Čokoládový krém

  • 200 g masla
  • 75 g cukru múčka
  • 10 ml rumu
  • 2 vajcia
  • 1 PL nesladeného kakaového prášku
  • 0,5 balíčka vanilkového cukru

Čokoládová poleva

  • 100 g čokolády na varenie
  • 50 g masla

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 175 °C.
  2. Zmiešajte preosiatu múku, cukor, rozpustené maslo, vajcia, orechy, kakaový prášok, citrónovú kôru a škoricu a vypracujte v hladké cesto.
  3. Po kúskoch vtláčajte cesto do formičiek na pečenie košíčkov.
  4. Vložte do rúry a pečte približne 10-15 minút.
  5. Po upečení nechajte košíčky vychladnúť.
  6. V medziobdobí si pripravte náplň zmiešaním mletých orechov s cukrom, rumom a vanilkou.
  7. Potom košíčky vo vnútri potrite ríbezľovým džemom a naneste orechovú náplň.
  8. Na náplň pomocou cukrárskeho vrecka so zdobítkom nastriekajte krém.
  9. Stačí vyšľahať vajcia s cukrom, a potom pridať vyšľahané maslo s kakaom a rumom.
  10. Dajte stuhnúť do chladničky a medzitým vo vodnom kúpeli rozpustite maslo s čokoládou.
  11. Košíčky zľahka prelejte čokoládovou polevou a vložte opäť do chladu.
  12. Na záver môžete vianočné pečivo posypať nastrúhanými orechmi a ozdobu.
Postup prípravy Izidor košíčkov.
zdroj: najrecepty.sk

Orechové košíčky s čokoládovou polevou

Veľkosť košíčkov závisí od vašich osobných preferencií. Menšie pečivo je na pohľad krajšie, ale samozrejme pracnejšie na prípravu.

Ingrediencie:

Cesto

  • 400 g hladkej múky
  • 250 g masla
  • 170 g cukru
  • 150 g mletých vlašských orechov
  • 30 g nesladeného kakaového prášku
  • 1 vajce
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • kôra a šťava z jedného citróna

Náplň

  • 300 g mletých vlašských orechov
  • 100 g cukru múčka
  • 50 ml rumu
  • 50 ml mlieka
  • ríbezľová marmeláda

Čokoládový krém

  • 300 g masla
  • 150 g cukru múčka
  • 3 vajcia
  • 2 PL nesladeného kakaového prášku

Čokoládová poleva

  • 200 g čokolády na varenie
  • 100 g masla

Postup:

  1. Do väčšej misy preosejte múku, cukor a kakao.
  2. Pridajte rozpustené maslo, mleté orechy, citrónovú kôru a šťavu a vypracujte v cesto.
  3. Vzniknuté cesto zabaľte do potravinárskej fólie a vložte na hodinu do chladničky.
  4. Medzitým si pripravte orechovú náplň.
  5. V mise zmiešajte mleté orechy, cukor, teplé mlieko a rum.
  6. Pomocou cesta naplňte formičky na košíčky a pečte 12-15 minút v rúre predhriatej na 175 °C.
  7. V medziobdobí pripravte čokoládový krém.
  8. Nad parou vyšľahajte vajcia s cukrom a potom do zmesi pridajte maslo vyšľahané do peny a kakao.
  9. Všetko spoločne vyšľahajte do podoby hladkého krému.
  10. Upečené a vychladnuté košíčky potrite malým množstvom ríbezľovej marmelády.
  11. Potom pridajte orechovú náplň a na ňu pomocou zdobidla naneste čokoládový krém.
  12. Vložte na dve hodiny do chladničky vychladnúť a potom namočte košíčky do teplej polevy z rozpusteného masla s čokoládou.
Izidor košíčky s čokoládovým krémom.
zdroj: mysundayfeastblog.com

Orechy a čokoládu spoločne s kávou môžete využiť aj v mnohých receptoch na mocca vianočné pečivo . Načerpajte inšpiráciu!

Niekoľko tipov na záver

Rozmanité plnené košíčky patria k obľúbeným druhom vianočných cukroviniek. Jednou z možností, ktorú môžete tento rok vyskúšať, sú recepty na košíčky Izidor. Týmto názvom sa označujú lahodné košíčky s orechovo-rumovou náplňou zdobené čokoládovým krémom a polevou.

Pokiaľ chcete, aby sa vám s cestom dobre pracovalo, dajte ho na hodinu či dve oddýchnuť do chladničky. Marmeláda je na toto vianočné pečivo vhodná predovšetkým tá s výraznejšou chuťou, ako je ríbezľová, marhuľová alebo z lesného ovocia.

Aby Izidor košíčky boli lákavé už na pohľad, odporúča sa zdobenie pomocou cukrárskeho vrecka so zdobítkom, ale použiť môžete aj malú lyžičku.

Pred záverečným namočením v čokoládovej poleve je opäť vhodné nechať košíčky niekoľko hodín v chladničke, aby krém dobre stuhol. Vianočné košíčky Izidor je najlepšie skladovať vo vzduchotesnej nádobe v chladničke.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavrieť reklamu