Máte radi voňavé vianočné pečivo s kvapkou alkoholu?
Čo napríklad rum snúbiaci sa s orechmi a čokoládou?
Inšpirujte sa našimi receptami na košíčky Izidor.
Milujú ich nielen všetci oteckovia či deduškovia.
Ktorý variant vyskúšate ako prvý?
Tradičné plnené košíčky Izidor
Jedno z najchutnejších cukroviniek, ktoré by na vašom vianočnom stole rozhodne nemalo chýbať. Vyskúšajte túto osvedčenú verziu!
Ingrediencie:
Košíčky
- 400 g hladkej múky
- 200 g cukru
- 250 g masla
- 150 g mletých vlašských orechov
- 1 vajce
- 2 PL nesladeného kakaového prášku
- kôra a šťava z jedného citróna
- štipka mletej škorice
Orechová náplň
- 300 g mletých vlašských orechov
- 100 g cukru múčka
- 100 ml rumu
- 2 čajové lyžičky vanilkového cukru
- ríbezľový džem
Čokoládový krém
- 300 g masla
- 150 g cukru
- 3 vajcia
- 2 PL nesladeného kakaového prášku
- 2 čajové lyžičky vanilkového cukru
Čokoládová poleva
- 200 g čokolády na varenie
- 100 g masla
Postup:
- Predhrejte si rúru na 170 °C.
- V mise zmiešajte všetky ingrediencie na košíčky – preosiatu múku, cukor, rozpustené maslo, vajcia, mleté orechy, kakaový prášok, citrónovú kôru a šťavu a mletú škoricu.
- Dôkladne vypracujte v cesto a potom ním naplňte formičky na pečenie košíčkov.
- Vložte do rúry a pečte dozlatista približne 10-15 minút.
- Upečené košíčky nechajte úplne vychladnúť.
- Medzitým si zmiešajte mleté orechy s cukrom, rumom a vanilkou na orechovú náplň.
- Následne každý košíček potrite ríbezľovým džemom a pomocou zdobidla alebo kávovej lyžičky naneste orechovú náplň.
- Tretím krokom je príprava krému, ktorý pripravíte vyšľahaním vajec s cukrom, maslom a kakaom.
- Naplňte krémom zdobítko a naneste krém na pečivo.
- Vložte na chvíľku stuhnúť do chladničky.
- Čokoládový krém naneste na pečivo aj pomocou zdobidla a dajte stuhnúť do chladničky.
- Potom rozpustením čokolády v masle pripravte polevu, košíčky do nej zľahka namočte a opäť dajte do chladničky.
Okrem receptov na košíčky Izidor môžete rum využiť aj pri príprave obľúbených rumových guličiek . Ich príprava vám nezaberie viac ako pár minút.
Košíčky s orechovou náplňou a čokoládou
Tradične sa toto pečivo potiera ríbezľovou marmeládou, ale môžete vyskúšať aj iné druhy, napríklad marhuľovú.
Ingrediencie:
Cesto
- 220 g hladkej múky
- 140 g masla
- 70 g cukru
- 40 g mletých vlašských orechov
- 1 PL nesladeného kakaového prášku
- kôra a šťava z polovice citróna
- štipka mletej škorice
Náplň
- 200 g mletých vlašských orechov
- 70 g cukru múčka
- 50 ml rumu
- 1 čajová lyžička vanilkového cukru
- ríbezľová marmeláda
Krém
- 200 g masla
- 70 ml rumu
- 50 g čokolády na varenie
- 5 PL cukru
- 2 vajcia
Poleva
- 100 g čokolády na varenie
- 50 g masla
Postup:
- V mise zmiešajte múku, cukor, rozpustené maslo, mleté orechy, kakao, citrónovú kôru a šťavu a mletú škoricu.
- Vypracujte v hladké cesto, ktoré potom po kúskoch vtláčajte do formičiek na košíčky.
- Formičky vložte do rúry predhriatej na 175 ° C a pečte približne 10-15 minút.
- V medziobdobí si pripravte náplň z orechov, cukru a rumu.
- Do upečených a vychladnutých košíčka následne pomocou lyžičky vložte malé množstvo marmelády a potom orechové náplne.
- Čokoládový krém vytvorte vyšľahaním vajec s cukrom vo vodnom kúpeli, ich zmes potom pridáte k vyšľahanému maslu.
- Na záver pridajte rozpustenú čokoládu a rum.
- Krém na košíčky nastriekajte pomocou zdobidla a nechajte stuhnúť.
- Posledným krokom je namočenie košíčkov v poleve vytvorenej z čokolády na varenie rozpustené v tuku.
Zobraziť viac receptov
Cukroví opitý Izidor
Opité pečivo je ľudové označenie pre všetko vianočné pečivo, do ktorého sa pridáva alkohol. Najpoužívanejšími druhmi alkoholu sú rum, vaječný koňak a griotka.
Ingrediencie:
Cesto na košíčky
- 200 g hladkej múky
- 125 g masla
- 100 g cukru
- 60 g mletých vlašských orechov
- 1 vajce
- 1 PL nesladeného kakaového prášku
- štipka mletej škorice
Náplň
- 150 g mletých vlašských orechov
- 50 g cukru múčka
- 50 ml rumu
- 1 čajová lyžička vanilkového cukru
- ríbezľová marmeláda
Krém a poleva
- 150 g masla
- 75 g cukru
- 2 vajcia
- 2 PL nesladeného kakaového prášku
- 1 čajová lyžička vanilky
- čokoládová poleva
Postup:
- Predhrejte si rúru na 175 °C.
- Vo väčšej mise zmiešajte všetky ingrediencie na cesto, teda múku, cukor, vajcia, rozpustené maslo, mleté orechy, kakao a škoricu.
- Vypracujte v cesto, ktorým potom ručne napnite formičky na pečenie.
- Vložte do rúry a pečte približne 10-15 minút.
- V čase, keď košíčky Izidor chladnú, si pripravte orechovú náplň.
- Zmiešajte v mise mleté orechy, oba druhy cukru a rum.
- Košíčky vo vnútri potrite ríbezľovou marmeládou a vložte do nich guľôčku orechovej náplne.
- Na záver vyšľahajte nad parou vajcia s cukrom a potom do nich zašľahajte zmäknuté maslo s kakaom.
- Vzniknutý krém naneste do košíčkov pomocou zdobidla, nechajte stuhnúť a potom polejte čokoládovou polevou.
- V prípade priania môžete pečivo ozdobiť kúskom vlašského orecha.
Radi by ste si tento rok upiekli pečivo, ktoré si pamätá z detstva od babičky? Inšpirujte sa našimi receptami na zabudnuté vianočné pečivo . Tešiť sa môžete na masťovky, zázvorky aj Masarykove pečivo.
Izidor košíčky s lahodným krémom
Príprava tohto druhu cukroviniek je síce pomerne pracná a časovo náročná, ale výsledok stojí za to.
Ingrediencie:
Košíčky
- 210 g hladkej múky
- 130 g masla
- 70 g cukru
- 50 g mletých vlašských orechov
- 20 g nesladeného kakaového prášku
- 1 balíček vanilkového cukru
- štipka mletej škorice
- kôra z jedného citróna
Orechová náplň
- 150 g mletých vlašských orechov
- 50 g cukru múčka
- 70 ml rumu
- 1 balíček vanilkového cukru
- ríbezľová marmeláda
Čokoládový krém
- 200 g masla
- 75 g cukru múčka
- 10 ml rumu
- 2 vajcia
- 1 PL nesladeného kakaového prášku
- 0,5 balíčka vanilkového cukru
Čokoládová poleva
- 100 g čokolády na varenie
- 50 g masla
Postup:
- Predhrejte si rúru na 175 °C.
- Zmiešajte preosiatu múku, cukor, rozpustené maslo, vajcia, orechy, kakaový prášok, citrónovú kôru a škoricu a vypracujte v hladké cesto.
- Po kúskoch vtláčajte cesto do formičiek na pečenie košíčkov.
- Vložte do rúry a pečte približne 10-15 minút.
- Po upečení nechajte košíčky vychladnúť.
- V medziobdobí si pripravte náplň zmiešaním mletých orechov s cukrom, rumom a vanilkou.
- Potom košíčky vo vnútri potrite ríbezľovým džemom a naneste orechovú náplň.
- Na náplň pomocou cukrárskeho vrecka so zdobítkom nastriekajte krém.
- Stačí vyšľahať vajcia s cukrom, a potom pridať vyšľahané maslo s kakaom a rumom.
- Dajte stuhnúť do chladničky a medzitým vo vodnom kúpeli rozpustite maslo s čokoládou.
- Košíčky zľahka prelejte čokoládovou polevou a vložte opäť do chladu.
- Na záver môžete vianočné pečivo posypať nastrúhanými orechmi a ozdobu.
Orechové košíčky s čokoládovou polevou
Veľkosť košíčkov závisí od vašich osobných preferencií. Menšie pečivo je na pohľad krajšie, ale samozrejme pracnejšie na prípravu.
Ingrediencie:
Cesto
- 400 g hladkej múky
- 250 g masla
- 170 g cukru
- 150 g mletých vlašských orechov
- 30 g nesladeného kakaového prášku
- 1 vajce
- 1 balíček vanilkového cukru
- kôra a šťava z jedného citróna
Náplň
- 300 g mletých vlašských orechov
- 100 g cukru múčka
- 50 ml rumu
- 50 ml mlieka
- ríbezľová marmeláda
Čokoládový krém
- 300 g masla
- 150 g cukru múčka
- 3 vajcia
- 2 PL nesladeného kakaového prášku
Čokoládová poleva
- 200 g čokolády na varenie
- 100 g masla
Postup:
- Do väčšej misy preosejte múku, cukor a kakao.
- Pridajte rozpustené maslo, mleté orechy, citrónovú kôru a šťavu a vypracujte v cesto.
- Vzniknuté cesto zabaľte do potravinárskej fólie a vložte na hodinu do chladničky.
- Medzitým si pripravte orechovú náplň.
- V mise zmiešajte mleté orechy, cukor, teplé mlieko a rum.
- Pomocou cesta naplňte formičky na košíčky a pečte 12-15 minút v rúre predhriatej na 175 °C.
- V medziobdobí pripravte čokoládový krém.
- Nad parou vyšľahajte vajcia s cukrom a potom do zmesi pridajte maslo vyšľahané do peny a kakao.
- Všetko spoločne vyšľahajte do podoby hladkého krému.
- Upečené a vychladnuté košíčky potrite malým množstvom ríbezľovej marmelády.
- Potom pridajte orechovú náplň a na ňu pomocou zdobidla naneste čokoládový krém.
- Vložte na dve hodiny do chladničky vychladnúť a potom namočte košíčky do teplej polevy z rozpusteného masla s čokoládou.
Orechy a čokoládu spoločne s kávou môžete využiť aj v mnohých receptoch na mocca vianočné pečivo . Načerpajte inšpiráciu!
Niekoľko tipov na záver
Rozmanité plnené košíčky patria k obľúbeným druhom vianočných cukroviniek. Jednou z možností, ktorú môžete tento rok vyskúšať, sú recepty na košíčky Izidor. Týmto názvom sa označujú lahodné košíčky s orechovo-rumovou náplňou zdobené čokoládovým krémom a polevou.
Pokiaľ chcete, aby sa vám s cestom dobre pracovalo, dajte ho na hodinu či dve oddýchnuť do chladničky. Marmeláda je na toto vianočné pečivo vhodná predovšetkým tá s výraznejšou chuťou, ako je ríbezľová, marhuľová alebo z lesného ovocia.
Aby Izidor košíčky boli lákavé už na pohľad, odporúča sa zdobenie pomocou cukrárskeho vrecka so zdobítkom, ale použiť môžete aj malú lyžičku.
Pred záverečným namočením v čokoládovej poleve je opäť vhodné nechať košíčky niekoľko hodín v chladničke, aby krém dobre stuhol. Vianočné košíčky Izidor je najlepšie skladovať vo vzduchotesnej nádobe v chladničke.