Jedným z nezabudnuteľných zážitkov Vianoc je bezpochyby vôňa vône vianočných cukroviniek, ktorá sa nesie z kuchyne do celého domova.
My sme si pre vás tentoraz pripravili 6 voňavých receptov na korenené pečivo, ktoré poteší vaše chuťové bunky.
Škorica, muškátový oriešok, klinčeky, zázvor či kardamóm cukroví krásne doplnia a dodá mu tú najlepšiu chuť.
Poďme sa na to spoločne pozrieť!
Vianočné perníčky
Vyskúšajte tento jednoduchý recept na obľúbené korenené perníčky. Ozdobte si ich buď polevou či rôznymi posypkami alebo inými dekoráciami. Je možné sa s nimi skvele vyhrať, čo ocenia aj vaše deti!
Čo budete potrebovať
- 3 a 1/4 šálok hladkej múky
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 lyžica mletého zázvoru
- 3/4 lyžičky jedlej sódy
- 3/4 lyžičky mletého klinčeka
- 1/2 lyžičky mletého muškátového orieška
- 1/2 lyžičky soli
- 3/4 šálky masla, zmäkčeného na izbovú teplotu
- 1/2 šálky trstinového cukru
- 1 veľké vajcia
- 1/2 šálky trstinovej melasy
- 1 a 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
- kôra z jedného malého pomaranča (voliteľne)
Na polevu:
- 2 šálky práškového cukru
- 2–3 lyžice mlieka
- 1/4 lyžičky vanilkového extraktu
Postup
- Vo veľkej mise prešľahajte múku, škoricu, zázvor, jedlú sódu, klinčeky, soľ a muškátový oriešok.
- V elektrickom stolnom mixéri s lopatkovým nástavcom (alebo môžete použiť ručný mixér a samostatnú veľkú mixovaciu nádobu) šľahajte maslo s cukrom po dobu 2 minút pri stredne vysokej rýchlosti, kým nebude zmes svetlá a nadýchaná.
- Pridajte vajcia, melasu a vanilku a šľahajte na strednú rýchlosť, kým sa všetko nespojí.
- Znížte rýchlosť mixéra na nízku a postupne pridávajte múčnu zmes, kým sa nezapracuje.
- Cesto rozdeľte na dve rovnaké časti az každej vytvarujte guľu.
- Potom jemne rukami sploštite každú guľu do 2,5 cm hrubého disku, pevne zabaľte do plastovej fólie a dajte do chladničky asi na 1 hodinu, alebo kým cesto nevychladne, ale bude stále trochu pružné.
- Akonáhle budete pripravení piecť, zohrejte rúru na 175 ° C a vyložte plech papierom na pečenie.
- Dajte bokom.
- Cesto rovnomerne vyvaľkajte poumúčeným valčekom na hrúbku cca 0,3 cm.
- Potom pomocou svojich obľúbených vykrajovačov na pečivo vykrajujte požadované tvary.
- Preložte na plechy vyložené papierom na pečenie.
- Pečte 8 až 10 minút, alebo kým nebudú perníčky po okrajoch a navrchu chrumkavé.
- Vyberte z rúry a nechajte 5 minút vychladnúť, potom preložte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
- Akonáhle budú mať perníčky izbovú teplotu, môžete ich ľubovoľne ozdobiť polevou.
- Všetky ingrediencie na polevu vyšľahajte v mise do hladka.
- Pokiaľ je poleva príliš riedka, pridajte ešte trochu práškového cukru.
- Pokiaľ je príliš hustá, pridajte trochu mlieka.
- Polevu dajte do cukrárskeho vrecka a zdobte perníčky.
- Užite si to!
Máme pre vás aj výborné recepty na obľúbené perníčky z Norimbergu . Vyberte si ten, ktorým tento rok ohromíte!
Nemecké pečivo s kardamómom
Príjemne sladké, korenené pečivo (známe ako plaetzchen) namočené v čokoládovej poleve poteší vaše chuťové bunky a vy si ho budete od tejto chvíle pripravovať na Vianoce každý rok!
Čo budete potrebovať
- 240 g masla
- 100 g cukru
- 1 lyžica vanilkového cukru alebo 1 lyžička vanilkového extraktu
- 3 lyžičky rumu, vody alebo brandy
- 250 g hladkej múky
- 3/4 lyžičky mletého kardamómu
- 3/4 lyžičky prášku do pečiva
- 1 štipka soli
- 120 g čokoládovej polevy
Postup
- Vyšľahajte maslo spolu s cukrami.
- Vmiešajte vanilkový extrakt (ak používate) a rum.
- Múku preosejte do misky spolu s kardamómom, práškom do pečiva a soľou a vmiešajte do vyšľahaného masla.
- Z tohto cesta vytvarujte dva alebo tri valčeky s priemerom 2,5 cm.
- Cesta zabaľte do plastovej fólie a dajte na 2 alebo viac hodín do chladničky.
- Zahrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
- Vyberte valček cesta z chladničky a položte ho na doštičku.
- Nakrájajte cesto na sušienky s hrúbkou 0,5 cm a sušienky položte na plech.
- Vidličkou vytvorte na sušienkach krížový vzor a trochu ich sploštite.
- Pečte cca 8 – 12 minút alebo kým nestuhnú a nezačnú mierne hnednúť.
- Vyberte sušienky na mriežku, aby vychladli.
- Rozpustite čokoládovú polevu podľa návodu na obale.
- Sušienky namočte do polovice v rozpustenej čokoláde, položte na papier na pečenie a nechajte stuhnúť.
- Cukroví vydrží v uzavretej dóze na chladnom mieste až niekoľko týždňov.
- Skladujte ho medzi vrstvami voskového papiera.
Vianočné Masala Chai cukroví v horkej čokoláde
Originálne, krásne a lahodné. Presne také je toto pečivo s korenenou chuťou Masala Chai! Potešte svoju rodinu tohtoročné Vianoce touto novinkou, ktorú po vás budú chcieť pripravovať už stále.
Čo budete potrebovať
- 1 šálka masla, zmäknutého
- 1 a 1/4 šálky kryštálového cukru
- 1/4 lyžičky vanilkového extraktu
- 2 vajcia
- 1 a ½ lyžice Masala Chai
- 1/2 lyžičky soli
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 lyžička mletého kardamómu
- 1/2 lyžičky mletého klinčeka
- 3/4 lyžičky sušeného zázvoru
- kôra z 1 pomaranča
- 3 a 1/2 šálok hladkej múky
- rozpustená horká čokoláda a posypky na ozdobenie
Postup
- Vyložte dva plechy papierom na pečenie a predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
- V stolnom mixéri šľahajte zmäknuté maslo a kryštálový cukor do svetlej farby.
- Pridajte vajcia, vanilku a všetku kôru a korenie a miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Pridajte Masala Chai do mlynčeka na korenie a nameľte najemno.
- Pridajte do mixéra a spojte so zvyškom zmesi.
- Pridávajte do mixéra múku po 1/2 šálky a pred pridaním ďalšej 1/2 šálky múky počkajte, až sa múka zapracuje do maslovej zmesi.
- Vyklopte cesto na ľahko pomúčenú plochu a rukami ho spracujte do tvaru kotúča.
- Zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte asi 15 – 20 minút odležať v chladničke.
- Vyberte cesto z chladničky a rozvaľkajte na hrúbku 0,5 cm.
- Vykrajujte ľubovoľné tvary, ktoré pokladajte na plechy.
- Pečte asi 12 minút, potom vyberte z rúry.
- Strážte, aby okraje veľmi nezezlátli, stred sušienok by nemal veľmi chytiť farbu.
- Po upečení umiestnite sušienky na chladiacu mriežku a pred namáčaním do čokolády nechajte úplne vychladnúť.
- Rozpustite tmavú čokoládu v mikrovlnnej rúre alebo parnom kúpeli.
- Sušienky namáčajte do čokolády a pokladajte ich na tanier alebo tácku vyloženú papierom na pečenie.
- Rýchlo ozdobte ľubovoľnými posypkami, kým čokoláda nestuhne.
- Čokoládu nechajte vychladnúť a stuhnúť.
- Dobrú chuť!
Zobraziť viac receptov
Korenené linecké pečivo plnené marhuľovou marmeládou
Luxusné linecké pečivo, ktoré ocenia aj tí, ktorí dvakrát neholdujú sladkému, pretože nie sú presladené a sú príjemne okorenené. Hrejivá perníková chuť skvele vyvažuje horké a pikantné tóny marhuľovej marmelády. To jednoducho musíte vyskúšať!
Čo budete potrebovať
- 3 šálky hladkej múky
- 3/4 šálky mandľovej múky
- 1 a 1/2 lyžice mletého zázvoru
- 3 lyžičky škorice
- 3/4 lyžičky muškátového orieška
- 1/4 lyžičky mletého klinčeka
- 1 lyžička prášku do pečiva
- ½ lyžičky soli
- 1 a 1/2 šálky masla
- 1 a 1/4 šálky kryštálového cukru
- 2 veľké vajcia
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 3/4 – 1 šálka marhuľovej marmelády
- práškový cukor na posypanie cukroviniek
Postup
- V mise zmiešajte hladkú múku, mandľovú múku, mletý zázvor, škoricu, muškátový oriešok, mletý klinček, prášok do pečiva a soľ.
- V ďalšej mise ušľahajte maslo s cukrom ručným mixérom do bledej a nadýchanej hmoty (asi 2–3 minúty).
- Pridajte vajcia, jedno po druhom, a každé zašľahajte do zmesi.
- Pridajte vanilku a znova prešľahajte, aby sa všetko spojilo.
- Pridajte suché ingrediencie a premiešajte.
- Cesto na váhe rozdeľte na dve rovnaké časti.
- Každú časť rozvaľkajte na 2,5 cm kotúč a pevne zabaľte do potravinárskej fólie.
- Nechajte vychladiť v chladničke aspoň 2 hodiny alebo až 5 dní.
- Až budete pripravení piecť, predhrejte rúru na 160 °C.
- Pracujte vždy s jedným kotúčom cesta.
- Cesto rozvaľkajte na kuse papiera na pečenie na hrúbku cca 3 mm.
- Pomocou vykrajovača na pečivo s priemerom 5 cm vykrajujte z cesta kolieska.
- Tá potom pomocou tenkej stierky preneste na plechy vyložené papierom na pečenie.
- Takto spotrebujte všetko cesto.
- Kolieska rozdeľte na polovice a pomocou malého vykrajovača na pečivo vykrojte v polovici koliesok stredy.
- Pečte 12–15 minút.
- Vyberte z rúry a preložte na mriežku vychladnúť.
- Sušienky s vykrojeným stredom posypte práškovým cukrom.
- Sušienky bez vykrojeného stredu otočte tak, aby ich ploché strany smerovali nahor a každú sušienku namažte ½ lyžičkou marmelády.
- Priklopte vykrojenou sušienkou posypanú cukrom.
- Skladujte vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote.
Ako dodať vášmu domovu kúzelnú vianočnú atmosféru? Zabudnite na chvíľku na klasické dekorácie v podobe adventných vencov, svietnikov i vianočných stromčekov. Načerpajte inšpiráciu v našej recenziu vianočných girland !
Zázvorové sušienky v bielej čokoláde
Toto zázvorové pečivo máčané v bielej čokoláde sa stane hitom vašich Vianoc! Zázvor im dodáva pikantnosť, melasa potom obrovskú hĺbku chuti. Zvodná poleva z bielej čokolády potom sušienky skvele dopĺňa svojou jemnou sladkou chuťou.
Čo budete potrebovať
- 2 a 1/4 šálky hladkej múky
- 1 lyžička jedlej sódy
- 1/2 lyžičky soli
- 2 lyžičky mletého zázvoru
- 1 lyžička mletej škorice
- 1/4 lyžičky mletého klinčeka
- 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
- 3/4 šálky masla, zmäkčeného
- 1/2 šálky + 3 lyžice kryštálového cukru
- 1/2 šálky trstinového cukru
- 1 veľké vajcia
- 1/4 šálky trstinovej melasy
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 3 šálky bielej čokolády
- 3 lyžice tuku
- červená a zelená poleva
Postup
- V mise šľahajte múku, jedlú sódu, soľ, zázvor, škoricu, klinčeky a muškátový oriešok po dobu 20 sekúnd.
- V mise elektrického stolného mixéra vybaveného lopatkovým nástavcom šľahajte maslo, 1/2 šálky kryštálového cukru a trstinový cukor, kým sa všetko dobre neprešľahá.
- Vmiešajte vajcia, potom melasu a vanilku.
- S mixérom nastaveným na nízku rýchlosť pomaly pridávajte suché prísady a mixujte, kým sa všetko nespojí.
- Zakryte misku plastovým obalom a nechajte 1 hodinu chladiť.
- Počas posledných 10 minút chladenia predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Z cesta naberajte asi 1 a 1/2 lyžičky naraz, tvarujte guličky a tie obaľujte vo zvyšných 3 lyžiciach kryštálového cukru.
- Preneste na plechy vyložené papierom na pečenie vo vzdialenosti cca 5 cm od seba a vršky sušienok ľahko vyrovnajte.
- Pečte v predhriatej rúre 8-10 minút.
- Nechajte niekoľko minút vychladnúť na plechu a potom presuňte na mriežku, aby sušienky úplne vychladli.
- V miske vhodnej do mikrovlnnej rúry rozpustite 1 šálku bielych čokopecičiek s 1 lyžicou tuku v mikrovlnnej rúre na vysoký výkon v 10-sekundových intervaloch.
- Medzi intervalmi miešajte, kým nebudete mať hladkú polevu.
- Takto pokračujte, pokiaľ nebudete mať cca 3 šálky polevy.
- Ponorte polovicu každej sušienky do čokoládovej polevy, utrite prebytok a dajte späť na papier na pečenie stuhnúť.
- Rozpustite polevy podľa návodu na obale a naplňte nimi cukrárske vrecká so zdobiacou špičkou č. 4.
- Ozdobte sušienky viď foto nižšie a nechajte stuhnúť.
- Užite si to!
Škoricové hviezdičky
Nádherné a prirodzene bezlepkové vianočné pečivo z mletých mandlí a škorice si vás získa počas prvého sústa. Hviezdičky sú potiahnuté lahodnou bielou polevou, ktorá im dodáva ďalší level dokonalosti.
Čo budete potrebovať
- 2 bielky, zo stredne veľkých vajec
- 1 a 1/2 šálky práškového cukru
- 2 šálky mletých mandlí
- 1 lyžička škorice
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Postup
- Vajcia oddeľte az bielkov ušľahajte v stredne veľkej mise tuhý sneh.
- Bielok je dostatočne tuhý, keď môžete misku otočiť a bielok sa nehýbe.
- Preosejte k bielkom práškový cukor a opatrne ho vmiešajte stierkou.
- Odoberte približne 3 polievkové lyžice zmesi a dajte ju bokom do malej misky.
- Do misy s bielkami a práškovým cukrom pridajte mleté mandle, škoricu a vanilkový extrakt a opatrne premiešajte stierkou.
- Ku koncu môžete použiť ruky.
- Pokiaľ sa vám cesto zdá veľmi lepivé, vmiešajte ešte trochu mletých mandlí.
- Cesto dajte na 30 minút do chladničky.
- Predhrejte rúru na 135 stupňov Celzia a vyložte plechy papierom na pečenie.
- Pracovnú dosku poprášte trochou práškového cukru a cesto rozvaľkajte na hrúbku cca 0,6 cm.
- Malým vykrajovačom v tvare hviezdičky vykrajujte hviezdičky a dávajte ich nabok.
- Pokiaľ sa vykrajovačka lepí na cesto, ponorte ho do práškového cukru.
- Takto spotrebujte všetko cesto.
- Zmesou z bielkov, ktorú ste si predtým odložili, potrite hviezdičky pomocou štetca.
- Potom položte hviezdičky na plech.
- Škoricové hviezdičky pečte v spodnej tretine rúry približne 14–15 minút.
- Pretože každá rúra je iná, môže sa doba pečenia líšiť.
- Biely vrch sušienok by mal zostať biely.
- Vyberte sušienky z rúry a položte ich na chladiacu mriežku.
- Spodná časť sušienok by mala byť stále mierne mäkká.
- Po vychladnutí hviezdičky ešte trochu stvrdnú.
- Nechajte si chutiť!
Viete, ako sa oslavujú Vianoce vo svete? Pozrite sa naše podrobné informácie o tom, aké sa v rôznych krajinách mimo Európy dodržiavajú vianočné tradície a zvyky . Tiež sa dozviete o štedrovečerných jedlách, ktoré sú charakteristické pre danú krajinu.
A ako sa vám naše dnešné recepty na korenené pečivo páčili? Napíšte nám do komentárov!