K vianočnému pečeniu neodmysliteľne patria nielen orechy a mandle, ale aj kokos.
Môžete ho použiť nielen na ozdobu alebo ako ingredienciu na nepečené cukrovinky.
Načerpajte inšpiráciu z našich receptov na kokosové rožky!
Sú krehké, lahodné, nadýchané a ich príprava nie je zložitá.
Ktorý variant vyskúšate ako prvý?
Krehké kokosové rožky
Klasikou sú najmä vanilkové rožky, ale tento recept vás ľahko presvedčí o tom, že nahradiť orechy kokosom nie je vôbec zlý nápad.
Ingrediencie:
- 4 šálky jemného strúhaného kokosu
- 2 šálky hladkej múky
- 1/2 šálky cukru
- 1/3 šálky mlieka
- 220 g mäkkého masla
- 2 vajcia
- 1 PL vanilkového cukru
- 1 PL prášku do pečiva
- práškový cukor na obalenie
Postup:
- V kuchynskom robote vyšľahajte zmäknuté maslo.
- Pridajte všetky zvyšné prísady, teda kokos, múku, cukor, vajcia, mlieko, prášok do pečiva a vanilkový cukor, a spracovávajte.
- Keď vznikne kompaktné a mäkké cesto, preneste ho na dosku poprášenú múkou.
- Cesto by sa nemalo lepiť na ruky, a keď ho vyvaľkáte do valčeka a ohnete, nemalo by praskať.
- Pokiaľ praská, pridajte ešte trochu mlieka. Pokiaľ sa vám cesto lepí na ruky, použite viac múky.
- Z cesta odlamujte malé kúsky, vytvarujte ich v dlaniach do guľôčky a potom rozvaľkajte medzi dlaňami na valčeky.
- Tie potom ohnite tak, aby ste vytvorili tvar rožka.
- Kokosové rožky odkladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Predhrejte si rúru na 170 °C.
- Pečte približne 20-25 minút v závislosti od veľkosti rožkov, kým spodná časť nezačne zlátnuť.
- Vyberte cukrovinky z rúry a nechajte mierne vychladnúť.
- Ešte teplé rožteky na záver obaľte v práškovom cukre
Lahodné rožky z kokosu, vanilky a ananásu
Tieto nevšedné vianočné cukrovinky sa v ústach priamo rozplývajú. Nebojte sa nevšednej kombinácie s ananásom. Vyskúšajte, uvidíte, že si ju zamilujte!
Ingrediencie:
- 2 šálky hladkej múky
- 3/4 šálky jemného strúhaného kokosu
- 1 šálka masla
- 1/2 šálky cukru
- 1/2 šálky kúskov ananásu v sladkom náleve
- 1/4 šálky kukuričného škrobu
- 1 čajová lyžička vanilky
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- práškový cukor na posypanie
Postup:
- Predhrejte rúru na 200 °C a plechy vyložte papierom na pečenie.
- V mise vyšľahajte maslo, cukor a vanilku do krémovej konzistencie.
- V inej mise zmiešajte múku, kukuričný škrob a soľ.
- Do maslovej zmesi pridajte kúsky ananásu a kokos a dôkladne rozmixujte.
- Postupne pridávajte múčnu zmes do maslovej zmesi, kým sa dobre nespoja.
- Vzniknuté cesto uložte aspoň na 1 hodinu do chladničky.
- Predhrejte rúru na 170 °C.
- Z cesta vytvarujte rožky a položte ich na plech s papierom na pečenie.
- Pečte približne 20 minút dozlatista.
Kokosové rožky nechajte mierne vychladnúť a následne ich obaľte v práškovom cukre.
Recepty na kokosové rožteky nie sú jediné. Cukrovie z kokosu môže mať mnoho podôb, napríklad guľôčky, pusinky či linecké. Načerpajte inšpiráciu aj na ďalšie druhy z našich receptov na cukrovinky s kokosom.
Kokosové rožky do formičiek máčané v čokoláde
Nechce sa vám s rožkami ručne tvarovať a chcete mať jeden kúsok ako druhý? Upečte si ich s pomocou formičiek.
Ingrediencie:
- 180 g jemne strúhaného kokosu
- 300 g hladkej múky
- 250 g masla izbovej teploty
- 100 g cukru
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- čokoládová poleva
Postup:
- Všetky ingrediencie s výnimkou čokoládovej polevy vložte do veľkej misy.
- Ručne spracovávajte tak dlho, pokiaľ sa všetko dobre nespojí do podoby homogénneho cesta.
- Malé kúsky cesta vtláčajte do maslom vymastených formičiek rožkov.
- Predhrejte si rúru na 180 °C a pečte približne 10-12 minút.
- Hotové kokosové rožky nechajte ľahko vychladnúť a potom vyklopte a oba ich konce namočte do čokoládovej polevy.
Zobraziť viac receptov
Čokoládové rožky obaľované v kokose
Zmes kokosu, vanilky a čokolády je neodolateľná. Vyskúšajte ju tento rok v tejto lahodnej podobe!
Ingrediencie:
- 2 šálky hladkej múky
- 1/2 šálky kokosovej múky
- 1/2 šálky jemného strúhaného kokosu + 1/4 šálky na posypanie
- 1 šálka masla
- 1/2 šálky cukru
- 1/4 šálky kukuričného škrobu
- 2 PL kakaa
- 1 čajová lyžička vanilky
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- čokoládová poleva
Postup:
- Rúru predhrejte na 160 °C.
- Vo veľkej mise vyšľahajte maslo, cukor a vanilku do krémovej konzistencie.
- V inej mise zmiešajte hladkú a kokosovú múku, kukuričný škrob, kakao a soľ.
- Do maslovej zmesi pridajte pol šálky strúhaného kokosu.
- Mixujte mixérom, kým sa hmota dobre nespojí.
- Postupne pridávajte múčnu zmes do maslovej zmesi, kým sa nespoja.
- Vypracované cesto uložte aspoň na hodinu do chladničky.
- Predhrejte rúru na 170 °C a plech vyložte papierom na pečenie.
- Z cesta vytvarujte rožky a položte ich na plech.
- Pečte približne 20 minút dozlatista.
- Upečené vianočné cukrovinky vyberte a po vychladnutí ich zľahka potrite čokoládovou polevou a posypte strúhaným kokosom.
Máte slabosť pre čokoládu vo všetkých podobách? Vyskúšajte recepty na čokoládové vianočné cukrovinky!
Sviatočné rožteky s kokosom a cukrovou polevou
Netradičný variant obľúbených vianočných cukroviniek zdobený nie čokoládou, ale cukrovou polevou. Vyskúšajte, uvidíte, že vám zachutia!
Ingrediencie:
- 3 šálky hladkej múky
- 1 a 1/2 šálky jemne strúhaného kokosu
- 1/2 šálky zmäknutého masla
- 3/4 šálky cukru
- 3 vajcia
- 1/2 šálky pomarančovej šťavy
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 3 čajové lyžičky prášku do pečiva
Poleva
- 2 šálky práškového cukru
- 1/4 šálky mlieka
- kokosové lupienky alebo posypky podľa vlastného výberu
Postup:
- Predhrejte rúru na 160 °C a vyložte dva plechy papierom.
- V mise vymiešajte maslo s cukrom do nadýchanej peny.
- Vmiešajte vajcia, pomarančovú šťavu a vanilku.
- V inej mise zmiešajte múku a prášok do pečiva a postupne ich pridávajte do krémovej zmesi a dobre premiešajte.
- Na záver pridajte kokos.
- Vypracujte v cesto, z ktorého následne vytvarujte rožky.
- Cukrovinky odkladajte na plechy a potom pečte 8-10 minút alebo kým okraje ľahko nezhnednú.
- Nechajte vychladnúť.
- V medziobdobí v malej miske zmiešajte práškový cukor a mlieko.
- Kokosové rožky potrite polevou a ozdobte lupienkami kokosu alebo vianočnými posypkami.
Jemné kokosové rožky plnené krémom
Kokos nemusíte vždy pridávať iba do cesta, môžete ho použiť aj v náplniach. Príkladom je tento typicky anglický recept.
Ingrediencie:
- 500 g lístkového cesta
- 400 g mascarpone alebo tvarohu
- 4 šálky smotany na šľahanie
- 1 šálka práškového cukru
- 1/4 šálky jemne strúhaného kokosu
- 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
Postup:
- Predhrejte si rúru na 200 °C.
- Lístkové cesto rozvaľkajte do tvaru štvorca.
- Pomocou krájača na pizzu alebo nožom nakrájajte cesto na cca 3 cm široké prúžky.
- Každý prúžok omotajte okolo formy na lístkové cesto v tvare trubice, dutého rožku či kužeľa.
- Položte ich na plech s papierom na pečenie a pečte v predhriatej rúre 15-18 minút alebo dozlatista.
- Lístkové cesto je veľmi jemné. Pokiaľ ho nedopečiete, rohy sa rozbalia, ale pokiaľ ho prepečiete, budú sa z formičiek ťažko dávať dole.
- Vyberte z rúry a duté rožky z formičiek opatrne zložte.
- Nechajte vychladnúť a v medziobdobí si pripravte kokosový krém.
- Mascarpone alebo tvaroh vyšľahajte do hladkej a krémovej konzistencie.
- Pridajte práškový cukor a kokos, postupne zvyšujte rýchlosť mixéra, kým sa všetko dobre nespojí.
- Nakoniec do zmesi pridajte smotanu na šľahanie, začnite šľahať na nízkom stupni a postupne zvyšujte rýchlosť.
- Keď získate hustý krém, je hotovo.
- Následne stačí duté rožky z oboch strán pomocou zdobiaceho vrecka naplniť krémom a vložiť ich vo vzduchotesnej nádobe na aspoň 8 hodín do chladničky.
Kokosové rožteky plnené krémom podávajte posypané práškovým cukrom.
Kokos a vianočné pečenie
Kokos k vianočným sviatkom neodmysliteľne patrí. Väčšina z nás ho má spojený predovšetkým s nepečenými kokosovými guľôčkami v štýle Rafaelo, kokoskami alebo so strojkovými cukrovinkami. Možno ho ale veľmi ľahko použiť aj pri pečení obľúbených rožkov.
Recepty na kokosové rožky sú veľmi jednoduché, väčšinou sa v nich používa nesladený, jemne strúhaný kokos, existujú ale aj varianty s kokosovou múkou.
Pri používaní kokosu musíte dávať pozor na správne množstvo, menej v tomto prípade často znamená lepšie. A to nielen preto, že chuť kokosu je veľmi intenzívna, ale aj preto, že pokiaľ bude v ceste kokosu veľa, bude sa vám s ním ťažko pracovať.