Neviete si predstaviť Vianoce bez kokosového pečiva?
Dobroty z kokosu patria medzi jedny z najobľúbenejších, takže nimi môžete potešiť nielen seba, ale aj rodinu a hostí.
Ak už máte pečenia vyše hlavy, pustite sa do nepečených cukroviniek.
Pripravili sme si pre vás super jednoduché recepty, jeden je dokonca iba z 3 surovín.
Nevynechali sme ani video recept a recept na náplne z kokosu.
Nepečené kokosové pečivo na plech (Bounty)
Bounty si získalo veľké ovácie aj na našom slávnostnom tanieri. Vyskúšajte jednoduchý recept na túto dobrotu. Chutí dokonca lepšie ako z obchodu.
Ingrediencie:
- 400 g sladkého kondenzovaného mlieka (pozri tip)
- 250 g kokosu
- 2 lyžičky vanilkového cukru
Na obalenie
- 200 g mliečnej čokolády
- 200 g čokolády na varenie
- 30 g stuženého tuku
Postup:
- Zmiešajte kokos s kondenzovaným mliekom a vanilkovým cukrom.
- Hotové cesto dajte na 15 minút do chladničky schladiť, aby sa s ním lepšie pracovalo.
- Vlhkými rukami vytvarujte tvary podobné Bounty a ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Plech vložte na 30–45 minút do chladničky.
- Pripravte si čokoládovú polevu nad vodným kúpeľom.
- Po schladení polievajte čokoládou kúsok po kúsku.
- Posypte kokosom a nechajte stuhnúť.
- Cukrovinku si môžete tiež položiť na vidličku a polievať ju lyžicou nad hrncom s polevou. Uľahčíte si tak prácu.
Chcete menej sladkú variantu? Nahraďte polovicu množstva sladkého kondenzovaného mlieka tým nesladeným.
Nepečené gule s kokosom a bielou čokoládou
Hlási sa ďalší z nepečených prírastkov. Tieto kokosové gule obsahujú trochu alkoholu, takže majú ten správny šmrnc. Kto ale alkohol nemôže, nevadí. Dá sa nahradiť mliekom.
Ingrediencie:
- 100 g masla
- 125 g bielej čokolády
- 2 lyžice Sherry vína (alebo iného vína, prípadne mlieko)
- 1 žĺtok
Na ozdobu:
- jemne nasekané mandle
- kokos
Postup:
- Dajte na miernom ohni rozpustiť maslo a pridajte víno alebo mlieko.
- Odstavte z platne a vsypte nastrúhanú bielu čokoládu a miešajte, kým sa všetko nerozpustí.
- Až zmes vychladne, pridajte do nej žĺtok.
- Hotové cesto nechajte cez noc chladiť v chladničke.
- Druhý deň urobte z cesta guličky a obaľte v kokose alebo mandliach (v oboch).
Kokosové kocky čiže čupavci
Táto dobrota z Bosny a Hercegoviny si u nás získala veľkú obľubu. Bosniaci ju pripravujú na Veľkú noc. My si ju však radi vychutnávame na Vianoce.
Ingrediencie:
- 120 g margarínu (zmäknutého)
- 200 g cukru krupica
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 2 vajcia (izbovej teploty)
- 300 g múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 250 ml mlieka
Čokoládová poleva:
- 250 ml mlieka
- 100 g horkej čokolády
- 175 g cukru
- 120 g masla
Na obalenie:
- 200 g strúhaného kokosu
Postup:
- Vymiešajte margarín s cukrom a vanilkovým extraktom do nadýchanej peny.
- Vajcia po jednom zašľahajte do margarínu.
- Do margarínovej zmesi pridajte múku zmiešanú s kypriacim práškom a pomaly vymiešajte. Pridajte mlieko, premiešajte a hotové cesto vlejte na papierom na pečenie vyložený plech o veľkosti 20×30 cm.
- Pečte na strednej mriežke pri 180 °C.
- Po 20–25 minútach vyskúšajte špáradlom, či je hotové.
- Nechajte vychladnúť a medzitým si nachystajte polevu.
- Všetky suroviny dajte do hrnca a varte, kým sa všetko nerozpustí a nespojí.
- Polevu nechajte mierne vychladiť.
- Medzitým si nakrájajte korpus na kocky.
- Potom kocky máčajte zo všetkých strán v čokoláde a nakoniec obaľte v kokose.
Pečivo z kokosu zo strojčeka
Strojčekové pečivo je veľmi jednoduché a vyzerá náramne. Ak hľadáte rýchlu pečenú variantu, môžeme vám smelo odporučiť túto. Vyskúšajte, je to výborné a jemné.
Ingrediencie:
- 300 g zmäknutého masla
- 250 g cukru
- 2 vajcia
- 400 g hladkej múky
- 100 g mandľovej múky
- 200 g strúhaného kokosu
- 2 lyžice rumu
- 1/2 lyžičky kypriaceho prášku
Postup:
- Maslo s cukrom vymiešajte do nadýchanej peny.
- Pridávajte vajcia jedno po druhom a šľahajte.
- Po častiach pridávajte múku, mandľovú múku, kypriaci prášok, kokos a rum.
- Dobre premiešajte.
- Cesto natlačte do strojčeka, vyberte si tvar podľa ľubovôle.
- Ukladajte na papierom na pečenie vyložený plech.
- Pečte na 180 °C po dobu 12–15 minút (kým ľahko nezozlatnú).
Nemáte strojček na pečivo? Využite pokojne cukrárske vrecko. Ak máte strojček na mäso, za pár eur sa k nemu dá kúpiť tvorítko na pečivo.
Hotové pečivo si obaľte v čokoládovej poleve. Môžete skombinovať mliečnu, horkú aj bielu. Alebo využite iné obľúbené polevy.
Zobraziť viac receptov
Jednoduché raffaello guličky z troch surovín + video návod
Hľadáte tip na rýchle nepečené pečivo z kokosu? Tieto guličky sú nielen rýchlo hotové, ale aj veľmi dobré. Tak smelo do toho. Pozrite aj na videorecept.
Ingrediencie:
- 1 a ½ hrnčeka kokosu
- ½ hrnčeka kondenzovaného mlieka (pozri tip)
- mandle alebo vlašské orechy
Postup:
- Zmiešajte 1 hrnček kokosu a kondenzované mlieko. Vymiešajte a urobte placky, naplňte mandľou alebo vlašským orechom a vytvarujte guľu.
- Tú potom obaľte vo zvyšku kokosu.
- Dajte schladiť a je hotovo.
Pretože je sladené kondenzované mlieko dosť sladké, pokojne ho skombinujte 50:50 s tým nesladeným.
Pozrite na video návod:
Úžasné pusinky s kokosom
Neviete si rady s prebytkom bielkov? Kokosové pusinky nikdy nevyjdú nazmar. Po týchto sa zaručene zapráši.
Ingrediencie:
- 1/4 lyžičky vínneho kameňa alebo kypriaceho prášku
- štipka soli
- 3 veľké bielky
- 3/4 hrnčeka cukru
- 1/4 lyžičky vanilkového extraktu
- 1/8 lyžičky kokosového extraktu
- 1/2 hrnčeka strúhaného kokosu
- 1 lyžica granka na posyp (nemusí byť)
Postup:
- Vo veľkej mise zmiešajte vínny kameň (alebo kypriaci prášok) so soľou a bielkami.
- Šľahajte, kým sneh nie je skoro hotový (začnú sa tvarovať špičky).
- Potom prisypávajte cukor po lyžiciach, vždy dôkladne prešľahajte.
- Nakoniec jemne všľahajte extrakty a následne opatrne vmiešajte kokos.
- Lyžičkou tvarujte malé pusinky a ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečte na 120 °C asi 1 hodinu.
- V polovici doby pečenia plech otočte.
- Po upečení ich nechajte na plechu vychladnúť a podľa chuti posypte grankom.
Vykrajované kokosové zlepované pečivo
Určite ste už piekli vanilkové a kakaové linecké pečivo. Už ste ale vyskúšali kokosové? S týmto receptom určite zabodujete.
Ingrediencie:
- 125 gramov masla
- 90 g krupicového cukru
- 1 vajce
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 225 g hladkej múky
- 50 g strúhaného kokosu
- ½ lyžičky prášku do pečiva
- 150 g malinového džemu
- cukor múčka na posyp
Postup:
- Zmiešajte maslo s cukrom do nadýchanej peny.
- Pridajte vajcia a vanilkový extrakt, dobre vyšľahajte.
- Pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a kokosom.
- Dobre premiešajte, urobte bochník, zabaľte do potravinovej fólie a dajte do chladničky (min. na 1 hodinu).
- Vychladnuté cesto vyvaľkajte na 3–4 mm hrubú placku a vykrajujte formičkami podľa chuti.
- Pečte pri 180 °C asi 10–12 minút.
- Vychladnuté pečivo potrite marmeládou, spojte a pocukrujte.
Chcete, aby bola marmeláda vidieť ako na obrázku? Nájdite si menšie vykrajovátka (najlepšie rovnakého tvaru) a v polovici cesta urobte výkroje. Pokiaľ nemáte nič a máte aspoň vykrajovač v tvare kruhu, využite ho. Menší kruh vykrojte napríklad širšou stranou nástavca na cukrárske vrecko.
Pokiaľ nechcete plniť marmeládou, ale chcete urobiť niečo výnimočné, skúste jednu z našich kokosových náplní. (pozri nižšie)
Krehké kokosové sušienky
Hľadáte recept na zdravé pečivo? Chcete si počas sviatkov udržať kalórie pod kontrolou? Potom je vám tento recept šitý na mieru.
Ingrediencie:
- ½ hrnčeka kokosovej múky
- ½ hrnčeka erytritolu (alebo cukru)
- ¼ lyžička jedlej sódy
- ¼ lyžičky soli
- 3 vajcia
- ⅓ rozpusteného (vychladnutého) masla
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- ½ lyžičky škorice
- ½ hrnčeka nasekanej čokolády
- ¼ hrnčeka strúhaného kokosu
Postup:
- V mise si zmiešajte kokosovú múku, cukor, jedlú sódu a soľ.
- Pridajte vajcia, maslo, vanilku a zamiešajte.
- Pridajte čokoládové kúsky a kokos.
- Z hotového cesta robte guličky, ktoré rozložte na papierom na pečenie vyložený plech.
- Nakoniec všetky guličky roztlačte na placky.
- Pečte pri 175 °C asi 18–20 minút (kým ľahko nezozlatnú).
Recept na kokosové pečivo s krémom
Ingrediencie na kokosový krém:
- ½ hrnčeka cukru
- 2 veľké bielky
- štipka soli
- 1 hrnček zmäknutého masla (nakrájané na malé kocky)
- 2 lyžice kokosovej smotany (alebo normálnej)
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- ½ lyžičky kokosovej arómy
- ½ hrnčeka strúhaného kokosu
Postup:
- Do veľkej misy (v ktorej budeme šľahať nad parou) si dajte bielky, cukor a štipku soli
- a šľahajte, kým suroviny nebudú mať teplotu okolo 50 °C.
- Potom misu odstavte z pary a pokračujte v šľahaní, tentoraz na vysoké otáčky, kým zmes nevychladne na cca 30 °C a nebude lepkavá a lesklá. Trvá to asi 8–10 minút, tak buďte trpezliví.
- Znížte rýchlosť šľahača o jeden stupeň a pridávajte po kúskoch maslo, potom šľahačku, extrakty a kokos a šľahajte, kým sa všetko nespojí.
- Hotový krém dajte do cukrárskeho vrecka a prípadne dajte na chvíľku schladiť do chladničky.
Ingrediencie na jednoduchú kokosovú náplň do cukroviniek:
- 100 ml mlieka
- 100 g kokosu
- 250 g masla
- 150 g cukru múčka
Postup:
- Mlieko zvarte s kokosom a nechajte trochu vychladnúť.
- Vyšľahajte si maslo s cukrom do peny a po častiach prilievajte mlieko.
- Nechajte vychladnúť a môžete plniť.
Tieto kokosové náplne sa skvele hodia aj k rôznym variantom kakaových alebo orechových cukroviniek.
Dúfame, že ste získali dostatočnú inšpiráciu. Nech sa vám podarí očariť vašich blízkych aj hostí.