Kapor patrí medzi tradičné vianočné ryby, ktoré nesmú chýbať na štedrovečernom stole.
Je ale pravdou, že ľudia stále viac nakupujú skôr ryby bez kostí a tiež menej tučné. Aj tak by ste si kapra mali vychutnať.
A nielen jeho mäso, ale aj ďalšie časti, ako sú napríklad ikry.
Že ste ich ešte neskúšali? To je chyba!
Z našich receptov si určite vyberiete.
Kaprie ikry sú skutočnou lahôdkou. Už sa vám zbiehajú sliny?
Vyprážané kaprie ikry si okoreňte podľa chuti
Prvý recept bude na vyprážané kaprie ikry. Tento recept je tradičný a ikry sa ako pochúťka hodia nielen k vianočnému stolu. Okoreňte si ich podľa svojej chuti, obľúbená je cibuľa, cesnak alebo šalotka. Skvelú chuť im dodá aj citrón.
A čo budete na tento recept potrebovať?
- 220 g kaprích ikier
- 59 ml mlieka
- soľ a korenie
- 20 g kukuričnej múky
- 16 g múky
- 44 ml oleja
- veľkú cibuľu
- 9 g cesnaku
- 15 ml citrónovej šťavy
Aký bude postup varenia?
- A ako v tomto recepte postupovať? Najskôr si kaprie ikry opláchnite v sladkej vode.
- Pomôžte si vlastnými prstami, ikry musia byť očistené dôkladne. Nezabudnite si pred aj potom umyť ruky. Čisté ikry potom dajte na tanier.
- V miske zmiešajte mlieko, soľ a korenie. Do misky vám stačí naliať 12 ml mlieka, soli a korenia dajte podľa svojej chuti. Vždy môžete pridať, takže dajte najskôr menšie množstvo.
- V inej miske alebo hlbšom tanieri zmiešajte kukuričnú múku s obyčajnou. Dajte do nej 20 g kukuričnej múky a 16 g tej obyčajnej. Premiešajte lyžicou alebo vidličkou.
- Teraz budete ikry obaľovať. Najskôr ich položte do mliečnej zmesi a následne do zmesi z múky. Obaľte ich dôkladne, pretože práve kukuričná múka dodá ikrám skvelú chuť. Aby sa dobre lepila, je nutné v mliečnej zmesi ikry namočiť zo všetkých strán.
- Pripravte si panvicu. Dajte do nej trochu oleja a zohrejte na stredne vysokú teplotu.
- Použite najlepšie olivový olej a počkajte, až bude zahriaty. Až potom doň vkladajte ikry.
- Ikry smažte z každej strany asi 2-3 minúty – musia byť dozlatista. Ak máte k panvici pokrievku, použite ju na vyprážanie, pretože kaprie ikry môžu prskať olej.
- Pomocou dierovanej lyžice potom ikry otočte. Kaprie ikry musia byť chrumkavé a mať zlatisto hnedú farbu. Ikry musia byť usmažené rovnomerne!
- Kaprie ikry hotové dajte na papierovú utierku, do ktorej sa vsiakne prebytočný olej. Než usmažíte zvyšok ikier, budú tie hotové krásne usušené a bez zbytočného oleja. Nakoniec ikry prikryte, aby zostali teplé.
- Panvicu nechajte zapnutú. Do výpeku dajte ešte trochu oleja a pridajte najemno nakrájanú cibuľu. Miešajte asi osem minút, kým cibuľa zhnedne a zmäkne. Musíte miešať neustále, aby sa cibuľa neprilepila ku dnu panvy.
- K cibuli do panvice pridajte nastrúhaný cesnak a smažte asi minútu – cesnak nesmie zhorknúť. Následne prilejte aj citrónovú šťavu.
- Miešajte drevenou vareškou, pretože tým zaistíte, že sa cesnak dobre a rovnomerne opečie. Až citrónovú šťavu dôkladne vmiešate do zmesi, máte hotovo.
- Ikry už budú vychladnuté natoľko, že ich budete môcť poliať hotovou omáčkou. Podávajte ich horúce.
- Pokiaľ neviete, či bude cibuľová zmes rodine chutiť, dajte jej iba malé množstvo priamo na ikry.
Kaprie ikry na pytliacky spôsob
Na tento recept potrebujete len málo ingrediencií, ale uvaríte si pochúťku, po ktorej sa budete olizovať. Ako postupovať nájdete v nasledujúcich riadkoch.
Aké suroviny budú potrebné?
- 680 g vakov s ikrami
- rozpustené maslo
- omáčku na ikry
Aký je postup varenia?
- Najskôr oddeľte ikry od vakov. Dajte ich od seba, aby ste ich ľahko oddelili, a robte tak pomocou prstov. Postupovať musíte pomaly, aby ste vaky neprepichli.
- Týmto spôsobom môžete pripraviť aj ikry iných druhov rýb.
- Aj tentoraz najskôr ikry opláchnite pod tečúcou vodou a osušte. Stačí ich dať do sitka, pustiť vodu na niekoľko sekúnd a potom nechať uschnúť na papierovej utierke.
- Ďalšiu utierku môžete položiť na ikry.
- Pripravte si panvicu, dajte do nej ikry a prilejte dostatočné množstvo vody. Musia sa vojsť do jednej vrstvy, aby sa upiekli rovnomerne. Voda by mala dosahovať do stredu ikier.
- Vodu zlejte do hrnčeka, aby ste mohli odmerať množstvo masla. Kaprie ikry vyberte z panvice. Podľa množstva zliatej vody potom odmerajte rovnaké množstvo rozpusteného masla.
- Panvicu utrite papierovou utierkou do sucha.
- Do suchej panvice nalejte maslo a zohrejte, kým nezačne bublať. Následne do neho môžete pridať kaprie ikry.
- Kaprie ikry pečte postupne. Najskôr si panvicu nahrejte na strednom plameni a pečte ich minútu. Potom plameň znížte a pečte ich dve minúty. Nakoniec ich obráťte a pečte ďalších 5-8 minút, aby sa dobre prepiekli.
- A ako spoznáte, že sú hotové? Zmenia farbu a nebudú priehľadné. Dajte pozor, nech sa vám ikry neprilepia na panvicu, neustále ich obracajte, aby sa opekli rovnomerne.
- Uvarené ikry môžete podávať s omáčkou podľa vašej chuti. Môžete zvoliť maslovú omáčku alebo si urobiť omáčku z paprík. Na rybu sa budú hodiť aj iné omáčky. Ešte pred podávaním tak kaprie ikry vyberte z panvice a nalejte na ne omáčku.
Zobraziť viac receptov
Nechcete nič vyprážané? Vyskúšajte dusené kaprie ikry
Pokiaľ nie ste fanúšikmi vyprážania, môžete si kaprie ikry tiež udusiť. Do receptu patrí aj trocha zelene, pripravte si bylinky, ktoré máte najradšej.
A čo ešte potrebujete na tento recept?
- 450 g kaprích ikier
- 55 g masla
- soľ a korenie
- 10 ml citrónovej šťavy
- lyžicu nasekanej petržlenovej vňate
- 2 lyžičky nasekanej pažítky
- 2 lyžičky nasekaného tymiánu
Ako postupovať pri varení?
- Najskôr si v panvici rozohrejte maslo na strednom plameni. Stačí jeden alebo dva plátky. Dno panvice by malo byť pokryté, ale inak záleží na vás, koľko masla zvolíte.
- Keď bude maslo rozpustené, dajte do neho ikry a rozložte ich tak, aby sa opekali rovnomerne. Dochuťte ich soľou aj korením podľa vlastnej chuti.
- Okrem kaprov môžete použiť aj ikry z iných druhov rýb. Pokrm si tak môžete pripraviť nielen počas vianočných sviatkov.
- Ikry dajte piecť na 5 minút, potom ich otočte kuchynským náradím a potom ich obráťte a rovnakú dobu ich smažte aj na druhej strane. Dajte si ale pozor, aby ste ikry v polovici nezlomili.
- Ikry sú hotové v okamihu, keď budú mať hnedú farbu a budú rovnomerne prepečené. Po desiatich minútach sú ikry pripravené na konzumáciu.
- Prepichajte ich vidličkou, aby ste zistili, či sú hotové. Potom kaprie ikry preložte na tanier. Panvicu si nechajte na sporáku.
- Do panvice si teraz dajte všetky ostatné suroviny – citrónovú šťavu a bylinky. Zmiešajte ich dôkladne, ale teplotu majte na nízkom stupni. Zahrejte ich tak, aby boli vhodné na konzumáciu.
- Takto pripravenú zmes potom nalejte na kaprie ikry a môžete podávať. Jedlo by malo byť teplé. Zvoľte k ikrám tiež vhodnú prílohu, nemusíte sa obmedzovať iba na zemiakový šalát, ale pokojne si k nim dajte aj krajec čerstvého chleba.
Kaprie ikry sú často zanedbávanou časťou tejto ryby
Pokiaľ si každoročne doprajete ako vianočnú rybu kapra, rozhodne by ste z neho mali využiť aj iné časti, než len samotné mäso. Aj kaprie ikry sa dajú nielen osmažiť. Pripravte si ich na veľa spôsobov, ktoré si obľúbite. Zároveň sú skvelé pre nečakanú návštevu, pretože ich budete mať rýchlo hotové.