Vynikajúce recepty na hranolky z kapra ocenia na Vianoce úplne všetci! Pripravte radšej hneď dvojitú dávku

Naše recepty na kaprú hranolky sú chrumkavá vianočná dobrota, ktorú musíte na Štedrý deň servírovať.

Budete prekvapení, aké výborné môžu byť.

A ako vybrať čerstvé a kvalitné kaprie mäso? Tipy nájdete na konci nášho článku!

Vyprážané kaprie hranolky

Vychutnajte si ich napríklad s ľahším zemiakovým šalátkom , ktorý si môžete pripraviť podľa nás. Tak ako tak, je to skvelá vianočná pochúťka, hlavne pokiaľ nelipnete na tradičnej Štedrovečernej večeri.

Čo budeme potrebovať

  • 1 kg kapra (nakrájaného na prúžky)
  • 200 g kyslej smotany
  • bylinky (kôpor, šalvia, petržlen…)
  • 1 paradajka
  • 7-8 čiernych olív
  • 1 šalotka
  • čiže omáčka
  • citrón
  • olivový olej
  • červená paprika
  • hladká múka
  • 1 vajce
  • strúhanka

Postup

  • Prúžky kapra osoľte, okoreňte, obaľte v múke, namáčajte do rozšľahaných vajec a potom do strúhanky. Vymažte do chrumkava.
  • Kyslú smotanu dochuťte soľou, čiernym korením, citrónovou šťavou, nasekanými bylinkami a olivovým olejom. Posypte paprikou.
  • Paradajku nakrájajte na kocky, pridajte nakrájanú šalotku a olivy.
  • Dochuťte soľou, čiernym korením, citrónovou šťavou, olivovým olejom, chilli omáčkou a nasekanou petržlenovou vňaťou.

A pokiaľ nelipnete na tradíciách a nechcete si pod tanier dávať rybiu šupinu, dajte tam napríklad vianočný stierací žreb a na peniaze nemusíte čakať celý rok! Aké sú tie najobľúbenejšie sa dozviete v našej recenzii.

Chrumkavé hranolčeky z ryby naservírované na ozdobnom tanieriku
Zdroj: simply-delicious-food.com

Obaľované hranolky z kapra pečené v rúre

Pre tých, ktorí radi jedia na Vianoce ryby, je tu tento recept na kaprú hranolky, ktorý si behom chvíľky ľahko pripravíte a môžete ho servírovať na Štedrovečernú večeru. Najlepšie je, že na prípravu tohto chutného pokrmu môžete použiť akúkoľvek rybu a ako predjedlo servírovať jednuz týchto lahodných rybích polievok . Inšpirujte sa u nás!

Čo budeme potrebovať

  • 500 g kapra (nakrájaného na prúžky)
  • 180 g panko strúhanky
  • soľ
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1 lyžica majonézy
  • 2 kolieska citróna (na podávanie)
  • 2 lyžice oleja
  • 2 lyžice parmezánu
  • 1 lyžička čierneho korenia
  • 1 vajce

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 stupňov.
  • Strúhanku rozprestrite na pekáč s nastriekaným kuchynským olejom. Opekajte ich dozlatista 3–4 minúty.
  • Strúhanku preložte do misky a podľa chuti pridajte parmezán, soľ a čierne korenie. Dobre premiešajte.
  • Zvýšte teplotu rúry na 220 stupňov.
  • Zmiešajte vajcia, majonézu, múku a soľ a korenie.
  • Kaprie filety namáčajte do cestíčka a obaľujte ich v strúhanke.
  • Preložte na vymastený plech a postriekajte trochou oleja.
  • Vložte plech do predhriatej rúry a pečte 12 minút do chrumkava.
V rúre pečené krehké kaprie hranolky v pekáčiku.
Zdroj: momsdish.com

Pikantné rybie prsty z kaprieho mäsa

Ak vás vyprážané kúsky nenadchli, pozrite sa na naše ďalšierecepty s kaprom .

Čo budeme potrebovať

  • 30 g balenia pikantného korenia
  • 50 g hladkej múky
  • 2 veľké vajcia
  • 100 g strúhanky
  • 500 g kapra (nakrájaný na veľké rybie prsty)
  • olej

Postup

  • V mise zmiešajte korenie s múkou a trochou soli a korenia.
  • Rozšľahané vajcia a strúhanku dajte do dvoch samostatných misiek.
  • Obaľte rybu v ochutenej múke, potom vo vajci a potom v strúhanke.
  • Do veľkej panvice nalejte toľko oleja, aby pokrýval dno. Rozohrejte olej na stredne vysokú teplotu, potom kaprie hranolky opekajte dozlatista (cca 3 minúty).
Dozlatista vypečené hranolky z kaprieho mäsa.
Zdroj: thecandidappetite.com

Tipy ako vybrať dobrého kapra

Kaprie mäso by malo mať svetlo ružovú až červenú farbu, priesvitné šupiny a mierne sladkastú vôňu. Vyhnite sa mäsu s tmavou farbou, hnedými škvrnami alebo nepríjemným zápachom.

Kapor by mal mať pevné a lesklé šupiny, ktoré sú dobre prichytené k telu ryby. Vyhnite sa rybe s odchlíplými alebo vyblednutými šupinami.

Mäso by byť na dotyk pevné a pružné. Pokiaľ je mäkké alebo sa rozpadá, naznačuje to, že je mäso staré.

Skontrolujte aj oči, tie musia byť jasné, priesvitné a plné lesku.

Správne skladovanie po zakúpení kapra tiež zohráva kľúčovú úlohu preto, aby mäso zostalo čo najdlhšie čerstvé. Uložte ho do chladničky pri teplote pod 4 °C a čo najskôr ho spotrebujte.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavriet reklamu