Naše recepty na kaprú hranolky sú chrumkavá vianočná dobrota, ktorú musíte na Štedrý deň servírovať.
Budete prekvapení, aké výborné môžu byť.
A ako vybrať čerstvé a kvalitné kaprie mäso? Tipy nájdete na konci nášho článku!
Vyprážané kaprie hranolky
Vychutnajte si ich napríklad s ľahším zemiakovým šalátkom , ktorý si môžete pripraviť podľa nás. Tak ako tak, je to skvelá vianočná pochúťka, hlavne pokiaľ nelipnete na tradičnej Štedrovečernej večeri.
Čo budeme potrebovať
- 1 kg kapra (nakrájaného na prúžky)
- 200 g kyslej smotany
- bylinky (kôpor, šalvia, petržlen…)
- 1 paradajka
- 7-8 čiernych olív
- 1 šalotka
- čiže omáčka
- citrón
- olivový olej
- červená paprika
- hladká múka
- 1 vajce
- strúhanka
Postup
- Prúžky kapra osoľte, okoreňte, obaľte v múke, namáčajte do rozšľahaných vajec a potom do strúhanky. Vymažte do chrumkava.
- Kyslú smotanu dochuťte soľou, čiernym korením, citrónovou šťavou, nasekanými bylinkami a olivovým olejom. Posypte paprikou.
- Paradajku nakrájajte na kocky, pridajte nakrájanú šalotku a olivy.
- Dochuťte soľou, čiernym korením, citrónovou šťavou, olivovým olejom, chilli omáčkou a nasekanou petržlenovou vňaťou.
A pokiaľ nelipnete na tradíciách a nechcete si pod tanier dávať rybiu šupinu, dajte tam napríklad vianočný stierací žreb a na peniaze nemusíte čakať celý rok! Aké sú tie najobľúbenejšie sa dozviete v našej recenzii.
Obaľované hranolky z kapra pečené v rúre
Pre tých, ktorí radi jedia na Vianoce ryby, je tu tento recept na kaprú hranolky, ktorý si behom chvíľky ľahko pripravíte a môžete ho servírovať na Štedrovečernú večeru. Najlepšie je, že na prípravu tohto chutného pokrmu môžete použiť akúkoľvek rybu a ako predjedlo servírovať jednuz týchto lahodných rybích polievok . Inšpirujte sa u nás!
Čo budeme potrebovať
- 500 g kapra (nakrájaného na prúžky)
- 180 g panko strúhanky
- soľ
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 lyžica majonézy
- 2 kolieska citróna (na podávanie)
- 2 lyžice oleja
- 2 lyžice parmezánu
- 1 lyžička čierneho korenia
- 1 vajce
Postup
- Predhrejte rúru na 180 stupňov.
- Strúhanku rozprestrite na pekáč s nastriekaným kuchynským olejom. Opekajte ich dozlatista 3–4 minúty.
- Strúhanku preložte do misky a podľa chuti pridajte parmezán, soľ a čierne korenie. Dobre premiešajte.
- Zvýšte teplotu rúry na 220 stupňov.
- Zmiešajte vajcia, majonézu, múku a soľ a korenie.
- Kaprie filety namáčajte do cestíčka a obaľujte ich v strúhanke.
- Preložte na vymastený plech a postriekajte trochou oleja.
- Vložte plech do predhriatej rúry a pečte 12 minút do chrumkava.
Zobraziť viac receptov
Pikantné rybie prsty z kaprieho mäsa
Ak vás vyprážané kúsky nenadchli, pozrite sa na naše ďalšierecepty s kaprom .
Čo budeme potrebovať
- 30 g balenia pikantného korenia
- 50 g hladkej múky
- 2 veľké vajcia
- 100 g strúhanky
- 500 g kapra (nakrájaný na veľké rybie prsty)
- olej
Postup
- V mise zmiešajte korenie s múkou a trochou soli a korenia.
- Rozšľahané vajcia a strúhanku dajte do dvoch samostatných misiek.
- Obaľte rybu v ochutenej múke, potom vo vajci a potom v strúhanke.
- Do veľkej panvice nalejte toľko oleja, aby pokrýval dno. Rozohrejte olej na stredne vysokú teplotu, potom kaprie hranolky opekajte dozlatista (cca 3 minúty).
Tipy ako vybrať dobrého kapra
Kaprie mäso by malo mať svetlo ružovú až červenú farbu, priesvitné šupiny a mierne sladkastú vôňu. Vyhnite sa mäsu s tmavou farbou, hnedými škvrnami alebo nepríjemným zápachom.
Kapor by mal mať pevné a lesklé šupiny, ktoré sú dobre prichytené k telu ryby. Vyhnite sa rybe s odchlíplými alebo vyblednutými šupinami.
Mäso by byť na dotyk pevné a pružné. Pokiaľ je mäkké alebo sa rozpadá, naznačuje to, že je mäso staré.
Skontrolujte aj oči, tie musia byť jasné, priesvitné a plné lesku.
Správne skladovanie po zakúpení kapra tiež zohráva kľúčovú úlohu preto, aby mäso zostalo čo najdlhšie čerstvé. Uložte ho do chladničky pri teplote pod 4 °C a čo najskôr ho spotrebujte.