Hľadáte recepty na kapra na masle, pretože potrebujete inšpiráciu?
Nechcete každý rok na Vianoce pripravovať stále dookola rovnaké jedlo?
Preskúmajte nasledujúce recepty, ktoré sú plné rozmanitých chutí, a na svoje si v nich príde skutočne každý!
Kapria pochúťka na masle a cesnaku
Milujete silnú chuť cesnaku a jemnú štruktúru masla?
Potom vyskúšajte nasledujúci recept, ktorý je úžasnou kombináciou týchto a ďalších skvelých surovín!
Ingrediencie
- 1 očistený kapor bez hlavy
- 1,5 čajovej lyžičky korenia na ryby (napr. značky Knorr alebo Vitana)
- 1 strúčik cesnaku
- vetvička tymiánu
- 2 vetvičky kôpru
- 3 polievkové lyžice múky
- 2 polievkové lyžice masla
- 2 polievkové lyžice oleja na vyprážanie
- 400 g zemiakov (uvarených v šupke)
Postup
- Cesnak prelisujte, pridajte 10 dekagramov mäkkého masla a zmiešajte spolu s nasekanými bylinkami a štipkou soli.
- Z masla vytvorte valček, schlaďte ho a potom ho nakrájajte na plátky.
- Kapra očistite, umyte, nakrájajte na kolieska a osušte papierovou utierkou.
- Kapra posypte korením na ryby a obaľte v múke.
- Na panvici rozohrejte olej a pridajte maslo. Kapra osmažte z oboch strán na miernom ohni dozlatista. Po usmažení ho na chvíľu položte na papierovú utierku, aby sa odstránil prebytočný tuk. Potom na rovnakom tuku osmažte na plátky nakrájané zemiaky, kým nezozlatnú.
- Vyprážaného kapra podávajte so zemiakmi. Na rybu položte plátky bylinkového masla, aby sa pomaly rozpúšťalo a dodalo pokrmu chuť a vôňu.
Pozrite sa aj na ďalšie chutné recepty na vianočného kapra, po ktorých sa budete olizovať!
Najlepší pečený kapor na masle a rasci
Je chuť rasce to, po čom túžite?
Chcete svoj klasický vianočný recept oživiť niečím zaujímavým?
Pustite sa do prípravy kapra, ktorého chuť zaujímavo podčiarkuje práve rasca!
Ingrediencie
- 1 filet kapra
- 3 polievkové lyžice vínneho octu
- 2 vajcia
- 3 polievkové lyžice mlieka
- 1 pohár strúhanky
- ½ čajovej lyžičky mletej rasce
- soľ
- korenie
- 10 dkg masla
- olej na vyprážanie
Postup
- Rybie filety umyte osušte papierovou utierkou, pokvapkajte vínnym octom, posypte soľou, čiernym korením a mletou rascou. Odložte na 1/2 hodiny na chladné miesto.
- Filety z kapra s rascovou polevou
- Vajcia rozklepnite do misky, pridajte mlieko a štipku soli a vidličkou rozšľahajte. Kaprie filety poprášte múkou, namočte do vajec a obaľte v strúhanke.
- Kaprie filety obaľte v rascovom cestíčku na fotografii.
- Vymažte z oboch strán dozlatista na rozpálenom oleji s maslom.
- Usmažené filety osušte od prebytočného tuku na papierovej utierke. Rybu podávajte s chlebom alebo so zemiakmi a šalátom.
Zobraziť viac receptov
Kapor na zelenine a masle
Vianoce sú nielen o rodine, priateľoch, darčekoch a pohodovej atmosfére. Sú tiež veľa o jedle.
Strachujete sa, že budete zase prejedení? Potom pre vás máme skvelý ľahučký recept, ktorý je chutný, zdravý, a po ktorom nebudete presýtene oddychovať.
Ingrediencie
- 1 kus vypitvaného kapra
- 1 kus póru
- 1 kus cibule
- 1 mrkva
- soľ a korenie
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 polievková lyžica masla
- 1 čajová lyžička sušeného tymiánu
Postup
- Cibuľu nakrájajte na kocky, pór na kolieska, mrkvu nastrúhajte na veľkom strúhadle a zeleninu opražte na masle.
- Rybu opláchnite, osušte a nakrájajte na požadované kusy. Osoľte a okoreňte.
- Vymažte nádobu na pečenie olivovým olejom a striedavo pokladajte kúsky ryby na zeleninu, kým nespotrebujete všetky ingrediencie.
- Kúsky kapra položte tak, aby sa prekrývali. Zalejte vývarom a vložte do rúry, predhriatej na 180 °C. Pečte približne 30 minút.
- Dobrú chuť!
Chcete skúsiť niečo neobvyklé? Potom vyskúšajte niektorý z receptov na kaprí ikry!
Pečený kapor na masle v rúre
Ak pátrate po jednoduchom recepte, ktorý chuť kapra nijako „nezabíja“, ale naopak ju vyzdvihuje, je tento recept to pravé pre vás.
Pripravte si toto vynikajúce jedlo a vychutnajte si ho!
Ingrediencie
- 1 čerstvý vypitvaný kapor (7–8 kusov z 1,8 kg ryby)
- soľ
- čerstvo mleté korenie
- múka
- olej na vyprážanie
- 50 ml vody
- 50 g masla
Postup
- Kapra umyte, odrežte mu hlavu a uložte ju bokom na prípravu rybej polievky, ak chcete.
- Kapra nakrájajte na podkovy, osušte ich papierovou utierkou, osoľte, okoreňte čerstvo mletým čiernym korením a obaľte v múke. Odstavte na niekoľko minút.
- Krúžky smažte po častiach dozlatista v rozpálenom oleji a ihneď ich vložte do zapekacej misky, v ktorej budete kapra servírovať na stôl. Na dno misky nalejte asi 50 ml vody, navrch položte maslo, prípadne naaranžujte vetvičky petržlenovej vňate.
- Misu prikryte pokrievkou alebo alobalom a vložte do rúry, predhriatej na 200 °C a prikryté pečte približne 30 minút.
- Potom snímte pokrievku, odstráňte petržlenovú vňať a kapra pečte ďalších 10 minút, kým nebude na povrchu chrumkavý.
- Podávajte posypané čerstvou petržlenovou vňaťou alebo nahrubo mletým chilli.
- Hotového kapra môžete podávať iba s obľúbeným pečivom alebo k nemu môžete pridať zemiaky varené v šupke.
Pozrite sa na video návod na kapra vyprážaného na panvici podľa Nadi Konvalinkovej!
Naše recepty na kapra na masle, ako môžete vidieť vyššie, sú skutočne rozmanité.
Kapra môžete nielen smažiť, ale aj piecť v rúre a ochutiť ho môžete soľou, korením, rybím korením, rascou alebo napríklad cesnakom.
Ku kaprovi môžete podávať zemiaky varené v šupke, šalát, ale aj ho pripraviť na zelenine.