Chutné recepty na tortillové jednohubky, ktoré môžete jesť teplé alebo za studena. Pripravte si ich tento rok na Silvestra

Inšpirujte sa chutnými a zdravými receptami na jednohubky z tortilly.

Z tortillového cesta pripravíte skvelé silvestrovské občerstvenie.

Ktorý recept vyskúšate ako prvý?

Jednohubky z tortilly za studena

Jednohubky z tortilly, ktoré vyzerajú ako nakrájané malé roládky, sa dajú jesť za studena, skvele chutia a vyzerajú na tanieri veľmi dekoratívne. Ako doplnok sa k nim hodí čerstvý šalát.

Čo budete potrebovať?

  • 4 kusy mäkkej tortilly, ktoré si pripravíte z hladkej múky
  • 100 g smotanového syra
  • 150 g údenej šunky
  • 1 zväzok koriandra

Postup prípravy:

  1. Na tortillu rozotrite smotanový syr.
  2. Pridajte šunku a posypte čerstvým koriandrom.
  3. Teraz tortillu pevne zrolujte, akoby ste vytvárali roládu.
  4. Nakrájajte na plátky a podávajte.
Nakrájaná tortila na kúsky ako roládky so zeleným šalátom a koriandrom na tanieri
Zdroj: santamariaworld.com

Plnené jednohubky z tortilly

Už ste skúšali plnené jednohubky? Košíčky z trotilly s chutnou náplňou sa hodia aj pre vegetariánov. Ako si ich doma pripraviť?

Ingrediencie, ktoré budete potrebovať:

  • tortilly
  • kúsky sóje (namočte 1 šálku sóje vo vode)
  • soľ a oregano podľa chuti
  • 2 polievkové lyžice nakrájanej cibule
  • ¼ hrnčeka kečupu alebo paradajkového pretlaku
  • 1 lyžiču nasekaného cesnaku
  • 2 polievkové lyžice syra (smotanový syr alebo tvaroh)
  • 3 polievkové lyžice sladkej kukurice
  • na posypanie nastrúhaný syr čedar

Postup:

  1. Pripravené polotovary na tortilly natlačte do košíčkov na pečenie tak, aby vám vznikli malé košíčky.
  2. Pečte 10 minút v rúre na 180 °C. Hotové tortilly by mali byť chrumkavé a držať tvar.
  3. Medzitým si pripravte náplň. Cibuľu a cesnak orestujte na panvici, pridajte mletú sóju. Chvíľu povarte. Podľa chuti môžete pridať korenie.
  4. Naplňte košíčky kečupom, mäkkým syrom, kukuricou a pridajte vytvorenú náplň z panvice.
  5. Doplňte nastrúhaným syrom
  6. Teraz znova pečte ďalších 10 minút pri 180 °C alebo kým sa syr nerozpustí.
  7. Vyberte z rúry, nechajte vychladnúť a máte hotovo!
Zdroj: plattershare.com

Tortillové jednohubky so špenátom

Pripravte si tento rok skvelé jednohubky s tortillami so špenátom. Sú úžasne zdravé a náramne si na nich pochutnáte.

Čo budete potrebovať:

  • 600 gramov mrazeného špenátu (čerstvého 750 gramov)
  • 2 veľké cibule
  • 3 polievkové lyžice masla
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • čerstvo pomleté papriky
  • 4 polievkové lyžice píniových orieškov
  • 8 vajec

Ako postupovať:

  1. Rozmrazte špenát. Čerstvý špenát opláchnite vodou a otrhajte stonky.
  2. Olúpte cibuľu a nakrájajte ju nadrobno.
  3. Vo veľkom hrnci rozpustite maslo a orestujte cibuľu do mäkka.
  4. Olúpte a nasekajte cesnak.
  5. Pridajte cesnak a špenát k cibuli do hrnca a premiešajte, aby sa zmes spojila.
  6. Dosoľte, prípadne dokoreňte podľa chuti.
  7. Teraz si vezmite panvicu a dajte na ňu 2 lyžice oleja.
  8. Na panvici opečte polovicu píniových orieškov do zlatista.
  9. Polovicu vajec rozšľahajte a zmiešajte s polovicou špenátovej zmesi.
  10. Pridajte na panvicu a robte tortillu na miernom ohni.
  11. Z jednej strany hotovú tortillu vyberte na tanier a otočte späť na panvicu, aby sa opekla aj z druhej strany.
  12. Hotovú vyklopte na tanier.
  13. Rovnakým spôsobom pripravte aj druhú tortillu z druhej polovice prísad.
  14. Hotovú tortillu nakrájajte na ľubovoľné tvary. Podávať môžete teplé aj studené.
Zdroj: eatsmarter.com

Jednohubky z tortillových chipsov

Z tortillového cesta sa okrem tortilly samotnej dajú pripraviť aj zdravé a chrumkavé chipsy. Stačí tortillu nakrájať na trojuholníčky a upiecť v rúre. Keď tieto chipsy dokonca nazdobíte zmesou, môžete mať zdravé a originálne jednohubky na silvestrovský večer. Pozrite sa, ako na to.

Čo budete potrebovať:

  • tortillové chipsy, ktoré pripravíte buď z kúpenej tortilly, alebo si vytvoríte cesto doma

Ingrediencie na zmes:

  • ½ hrnčeka nakrájaných malých paradajok
  • polovica strednej nakrájanej červenej cibule
  • polovica strednej nakrájanej červenej papriky alebo kapie
  • podľa chuti a znášanlivosti môžete pridať polovicu nakrájanej chilli papričky
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • na dochutenie soľ a korenie
  • na polevu hustý grécky jogurt alebo kyslá smotana

Postup prípravy:

  1. Predhrejte si rúru na 180 °C.
  2. Na vymastený plech rozložte chipsy z tortilly a nechajte v rúre 4-5 minút.
  3. Teraz si pripravte zmes. Zmiešajte malé paradajky, cibuľu, papriky a chilli papričky v miske, pridajte soľ, prípadne mleté korenie, olivový olej a premiešajte. Môžete dochutiť limetkovou alebo citrónovou šťavou.
  4. Nechajte zmes 1-2 hodiny v chladničke, aby sa rozležala.
  5. Až budú pripravené chipsy na podávanie, ozdobte zmesou a jogurtom a podávajte.
Zdroj: drchdietfood.com

Ako na tortillové cesto?

Iste sa vám po prečítaní receptov už zbiehajú sliny a premýšľate, kedy si tortillové jednohubky urobíte. Ku všetkým receptom potrebujete jednu zásadnú vec – tortillu. Tú si môžete zaobstarať dvoma spôsobmi. Buď si kúpite pripravenú na upečenie v obchode, alebo si vytvoríte domácu od samého začiatku. Pre tých z vás, ktorí sa chcú naučiť pripraviť si tortillu doma, máme jednoduchý recept, podľa ktorého to hravo zvládnete.

Čo budete potrebovať?

  • 500 g hladkej pšeničnej múky
  • 1 lyžica soli
  • 115 ml olivového oleja
  • 115 ml vody
  • 1 lyžička prášku do pečiva

Ak chcete mať tortilly o niečo zdravšie, môžete polovicu hladkej múky nahradiť múkou celozrnnou.

Postup:

  1. Zmiešajte ⅔ múky so soľou, vodou a olivovým olejom. Vznikne vám riedke hladké cesto.
  2. Pomocou robota alebo ručne vareškou miešajte a prepracovávajte cesto aspoň 10 minút, kým nebude krásne hladké, pružné a nebude sa pekne ťahať.
  3. Akonáhle máte cesto v požadovanej kvalite, pridajte zvyšok múky a pokračujte v miešaní. Môžete si dať cesto na pomúčenú dosku a hniesť ručne.
  4. Hotové cesto by nemalo byť tuhé. Musí byť hladké a pružné. Trocha múky vám môže zostať.
  5. Hotové cesto si rozdeľte na 12-16 dielov. Rozvaľkajte na tenké placky.
  6. Tortilly pripravujte na rozohriatej panvici tak, že ich krátko opečiete z oboch strán do svetlo zlata.
  7. Neopekajte veľmi dlho, aby tortilly neboli veľmi tuhé. Potom by do nich nešli baliť náplne.

Teraz viete, ako na tortillové cesto aj tortillové jednohubky. Samotné varenie už ale necháme na vás a prajeme vám dobrú chuť!

Vyskúšajte aj recepty na jednohubky s klobásou. Máme pre vás inšpiráciu na studené aj pečené jednohubky.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavrieť reklamu