Niva je na jednohubkách základných stavebným kameňom, s ktorým môžete tvoriť, tvoriť a tvoriť. Chcete inšpiráciu na jednohubky s trenou nivou, chcete si urobiť nátierku alebo dostať skvelý tip, čím vrch jednohubky prizdobiť?
Máme pre vás všetko a ešte máličko navyše, tak sa nebojte ochutnať, čo ste ešte neskúsili!
Vynikajúce jednoduché nivové jednohubky si dokáže pripraviť každý a výsledok je zaručený.
Základná nátierka na jednohubky s nivou
Pokiaľ si chcete nivu dobre vychutnať, základná nátierka, ktorou potrite jednohubky, je to najideálnejšie riešenie, navyše ju potom môžete ozdobiť podľa chuti. Pusťme sa do toho!
Ingrediencie:
- 150 g nivy
- 100 g majonézy
- 200 g nátierkového masla (na odľahčenie možno použiť lučinu)
- smotana na šľahanie
- mleté korenie
Postup práce:
- Nivu nastrúhame na hrubom strúhadle.
- Zmiešame nastrúhanú nivu s nátierkovým maslom a majonézou, dobre premiešame.
- Zmes necháme odpočívať najlepšie cez noc v chladničke.
- Ak by ráno bola príliš hustá, je možné pridať krapet smotany na šľahanie.
- Dochutíme čiernym korením.
Ako môžeme jednohubky podávať:
- Nivovú nátierku podávame iba na čerstvom pečive.
- Ďalším variantom je ozdobiť jednohubky polovicou hrozna.
- Pre obmenu je možné do nátierky pridať 3-4 strúčiky cesnaku a urobiť nivovo-cesnakový variant.
- Do nátierky môžete tiež pridať pažítku alebo jarnú cibuľku a opäť jej tón málinko pozmeníte.
Sú tými najnáročnejšími gurmánmi v našej domácnosti, ale vďaka našim jednohubkám pre deti tento rok budete majstri. Vyskúšajte vynikajúce recepty.
Trená niva s vlašskými orechmi
Tiež našľahaná padne niva na jednohubky priam skvele. Postup je veľmi základný, stačí pár ingrediencií a máte hotovo. Tento variant zdobíme vlašským orieškom a medom. Budete prekvapení, ako si tieto suroviny s delikátnou nivou dobre rozumejú.
Ingrediencie:
- 150 g nivy
- 150 g zmäknutého masla
- 2 obdĺžniky smotanového taveného syra
Postup práce:
- Nivu nastrúhame do misky.
- Pridáme maslo a oba syry.
- Vezmeme ručný metličkový mixér a zmes vyšľaháme do hladka.
- Ihneď podávame na čerstvom pečive.
- Zdobíme polovicou vlašského orecha, môžeme tiež poliať medom.
Zobraziť viac receptov
Fit jednohubky s nivou
Áno, priznajme si to otvorene. Niva je kalorická bomba a maslo či tavené syry akoby zmet. Nie je dôvod si to raz za rok nedopriať, ale pre všetkých, ktorí si držia líniu aj v tomto období, prinášame zdravší variant so syrom cottage.
Ingrediencie:
- 150 g nivy
- 1 téglik syra cottage
- štvrtka strednej buľvy zeleru
- jarná cibuľka
- soľ a korenie
Postup práce:
- Plesňový syr si nastrúhajte na hrubo.
- Zeler dobre olúpte a nastrúhajte ho najemno.
- Zmiešajte obe ingrediencie so syrom cottage.
- Podľa chuti sa dá dosoliť, prípadne okoreniť.
- Pre milovníkov ostrej chuti pridajte jarnú cibuľku najemno, vhodný je aj variant s cesnakom.
Pečené nivové jednohubky
Zapekané dobroty so syrom nesmú na vašom silvestrovskom stole chýbať, tak si pripravte tento jednoduchý, napriek tomu vynikajúci variant.
Ingrediencie:
- 250 g hladkej múky
- 250 g nivy
- 200 g masla
- 1 ks vajce
- mandle, oriešky, hrubozrnná soľ na ozdobu
Postup práce:
- Nastrúhame si syr a maslo na hrubo.
- Pridáme múku a vypracujeme hladké cesto.
- Necháme cesto aspoň 30 minút odležať.
- Potom si vyvaľkáme plát asi 3 mm hrubý.
- Vykrajujeme kolieska alebo iné tvary podľa ľubovôle.
- Vyložíme plech papierom na pečenie a kladieme tu vykrojené jednohubky.
- Rúru si zohrejeme na 180 °C.
- Medzi tým ešte jednohubky potrieme rozšľahaným vajcom so soľou.
- Ozdobíme orieškom alebo hrubozrnnou soľou a vložíme do rúry.
- Pečieme cca 10 min do zlatista.
Variantov, ktoré si môžete na Silvestra pripraviť, je veľa, vyskúšajte aj skvelé jednohubky s klobásou a nebudete ľutovať!
Paradajky plnené nivou
Ďalšou skvelou zeleninovou alternatívou sú paradajky plnené nivou, ktoré vás spojením čerstvosti a pikantnej chuti nivy priam nadchnú!
Ingrediencie:
- 15 ks pevnejších cherry paradajok
- 100 g nivy
- 50 g masla
- 100 g šunky
- 2 lyžice mlieka
Postup práce:
- Paradajky si hore zrežeme a vnútro opatrne vydlabeme.
- Nivu si nastrúhame do misky a pridáme mlieko.
- Spoločne zmes vyšľaháme do peny.
- Vezmeme si cukrárske vrecko a naplníme ho šľahanou nivou.
- Naplníme paradajky.
- Vrch posypeme nadrobno nakrájanou šunkou.
- Zdobiť môžeme ešte zeleným.
- Podávame s pečivom alebo krekry, len tak na vidličku.
Viete si tohtoročného Silvestra predstaviť bez jednohubiek s nivou? Nie? Tak to je skvelá správa, pretože naše recepty vám prinášajú inšpiráciu na vynikajúce pokrmy, ktoré musíte vyskúšať. Pusťte sa do toho a potešte nielen svojich blízkych, ale aj priatelov, ktorých pozvete na večierok.