Jednohubky s lososom sú zdravé a chutné.
Vyskúšajte tento rok na Silvestra tieto recepty na jednohubky s lososom.
Báječne si pochutnáte, a navyše sa hoda k šampanskému.
Celozrnné jednohubky s údeným lososom
Dostali ste chuť urobiť si na Silvestra zdravé jednohubky? Pripravte si celozrnné jednohubky s lososom. Príprava je veľmi jednoduchá a rýchla. Počet ingrediencií si samozrejme upravte podľa toho, pre koľko ľudí budete jednohubky chystať.
Ingrediencie:
- 10 celozrnných rožkov alebo bagiet
- 2 avokáda
- 200 g taveného syra
- 1 horčica
- 200 g údeného lososa
- na dochutenie štipka soli, mleté korenie a pár kvapiek citrónovej šťavy
Postup receptu:
- Nakrájajte si celozrnnú bagetu na kolieska.
- V miske si pripravte nátierku. Roztlačte vidličkou avokáda a tavený syr. Dochuťte podľa chuti.
- Nátierkou potrite kolieska z celozrnnej bagety.
- Na vrch každej jednohubky položte plátok lososa a jemne ho pokvapkajte citrónovou šťavou.
Jednohubky z lososa ako lievančeky
Máte radi lievance? Pripravte si ich namiesto pečiva ako podklad jednohubiek s lososom. Poradíme vám, ako na to.
Čo budete potrebovať na lievancové cesto?
- 125 g celozrnnej pohánkovej múky
- 1 vajce
- 160 ml mlieka
- 125 g rozpusteného masla
- 1 vrecúško trstinového cukru
- 2 vrecúška kypriaceho prášku do pečiva
- štipku soli
Čo budete potrebovať na nátierku?
- 250 g syra typu Gervais
- 250 g údeného lososa
Ako na to:
- Do mlieka zamiešajte vajce.
- Vedľa v miske si vytvorte zmes múky, kypriaceho prášku, cukru a soli.
- Zmiešajte mlieko so sypkým obsahom, a úplne nakoniec vmiešajte takmer vychladnuté rozpustené maslo.
- Cesto nechajte v chladničke ustáť asi pol hodinky.
- Rozpáľte si panvicu potretú olejom. Na nej vytvárajte z cesta malé lievančeky.
- Hotové lievance ozdobte lyžičkou taveného syra a kúskom údeného lososa.
Zobraziť viac receptov
Lososové jednohubky s avokádom
Lososa môžete použiť aj ako chutnú ozdobu na jednohubky s avokádovou nátierkou. Pozrite sa, ako si ich ľahko pripravíte doma.
Potreby na cesto:
- 350 g hladkej múky
- 1 balíček sušeného droždia
- soľ (1 kávová lyžička)
- 200 ml vlažnej vody
- 2 polievkové lyžice oleja
Na nátierku budete potrebovať:
- 2 avokáda
- 3 jarné cibuľky
- 1 polievkovú lyžicu čerstvých byliniek
- 4 polievkové lyžice dijonskej horčice
- 2 polievkové lyžice medu
- pár kvapiek citrónovej šťavy
- štipku soli a štipku korenia
Nezabudnite si na ozdobenie pripraviť:
- plátky údeného lososa (cca 300 g)
- trochu kôpru
Ako postupovať pri príprave
- Najprv si pripravte cesto. Zmiešajte múku s droždím a soľou. Pridajte vodu, olej a vypracujte ručne cesto do hladka.
- Vypracované cesto zľahka poprášte múkou, prikryte a nechajte zhruba 45 minút kysnúť na teplom mieste.
- Medzitým si pripravte nátierku. Olúpte avokáda a nakrájajte ich na malé kocky. Vložte do misky. Pridajte na kolieska nakrájanú cibuľku, horčicu, med a pokvapkajte trochou citrónovej šťavy. Dochuťte soľou a korením podľa chuti. Starostlivo premiešajte.
- Keď vám vykysne cesto, rozdeľte si ho na dosku na 10 dielov. Z každého dielu vytvarujte guľôčku, položte ju na papier na pečenie na plech.
- Pripravené guľôčky vložte do predhriatej rúry na 180 °C a pečte asi 35 minút.
- Až upečené guľôčky vychladnú, pozdĺžne ich rozkrojte a naložte na ne lyžičkou nátierku.
- Úplne na vrch ozdobte plátkom lososa a konárom kôpru.
Rýchle jednohubky s lososom a smotanovým syrom
Tieto jednohubky vám nezaberú prípravou ani dvadsať minút, napriek tomu si na nich skvele pochutnáte. Skvele sa hodia k šampanskému. Potešte na Silvestra svoje chuťové bunky a pripravte si tieto jednohubky na oslavu.
Čo budete potrebovať?
- 1 balíček ražných chrumkavých chlebov
- vaničku smotanového syra
- 2 polievkové lyžice kyslej smotany
- 2 citróny (bude potrebná šťava a kôra z 1,5 citróna)
- 1 veľký zväzok kôpru (časť nasekáte na drobno, časť konárov si nechajte na ozdobenie)
- mleté čierne korenie na dochutenie, prípadne soľ (podľa vlastnej chuti)
- 200 g údeného lososa
Postup prípravy jednohubiek:
- Zmiešajte smotanový syr, kyslú smotanu, nasekaný kôpor, citrónovú šťavu a polovicu kôry. Dochuťte soľou a korením podľa chuti.
- Chrumkavé chleby si rozprestrite na tanier alebo podnos.
- Na každý položte trochu nátierky.
- Plátky údeného lososa nakrájajte na prúžky, zrolujte ich a položte na jednohubky.
- Môžete dotvarovať vidličkou alebo dozdobiť konárom kôpru či pramienkami citrónovej kôry.
Nezostávajte iba u lososa. Určite vám prídu na chuť aj recepty na nátierky na chlebíčky alebo jednohubky.
Jednohubky s lososovou nátierkou
Ak sa vám nechce jednohubky pracne zdobiť, ale máte chuť na lososa, urobte si lososovú nátierku. Jednohubky s nátierkou sú veľmi chutné a ich príprava nie je náročná. Poďte sa pozrieť, ako na to.
Potreby:
- smotanový syr
- údený losos
- krájaná zelená cibuľa
- 1 ½ lyžičky nasekaného čerstvého kôpru
- ¼ hrnčeka smotany na šľahanie
- 3 kvapky worcesterovej omáčky
- 3 kvapky feferónkovej omáčky
- trochu citrónovej šťavy
Postup:
- Najlepšie v kuchynskom robote rozmiešajte smotanový syr do mäkka.
- Pridajte lososa, cibuľku, smotanu, worcesterovú omáčku, feferónkovú omáčku a citrónovú šťavu.
- Znovu starostlivo premiešajte, kým nedosiahnete hladkú a krémovú konzistenciu.
Máte už vymyslené, aké pripravíte jednohubky na silvestrovskú oslavu? Pokiaľ áno, zostáva vám už len vymyslieť prianie pre priateľov a blízkych k novému roku. A pretože Silvester je hlavne o zábave a smiechu, skúste ich pobaviť niektorým z vtipných prianí k novému roku.