Už ste niekedy piekli jamkové cukrovinky?
Sú veľmi jednoduché a rýchle. Navyše majú v jamke náplň, ktorá cukrovinky úžasne zjemní.
Na výrobu nie je potrebné váľanie a vykrajovanie. Stačí urobiť guľôčky, z guľôčok placky a uprostred jamku.
Pripravili sme si pre vás tie najzaujímavejšie recepty a veríme, že si nájdete ten váš najobľúbenejší.
Krehké jamkové cukrovinky s vlašskými orechmi
Jednoduché a zároveň úžasne krehké vianočné cukrovinky, ktoré jednoznačne potešia vašich sviatočných hostí. Navyše sú naplnené jahodovým alebo čučoriedkovým džemom, čo vykúzli dokonalú súhru chutí.
Ingrediencie:
- 250 ml hladkej múky
- 250 ml polohrubej múky
- 230 g masla
- 150 ml cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 žĺtok
- 50 g vlašských orechov
Na náplň:
- jahodový alebo čučoriedkový džem
Postup:
- Múky dajte do mixéra spolu so zmäknutým maslom, cukrom a šľahajte, kým všetko nebude spojené.
- Pridajte vanilku, žĺtok a šľahajte ďalej.
- Cesto si rozdeľte na malé guľôčky, malo by vyjsť zhruba 40 kúskov.
- Vlašské orechy rozmixujte nadrobno.
- Hotové guľôčky obaľte v orechovej zmesi.
- Ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Z každej guľôčky urobte placku a prstom alebo opačným koncom varešky urobte uprostred jamky.
- Tie potom naplňte marmeládou.
- Pečte 10-12 minút pri 180 °C.
Zdravé sušienky z arašidového masla
Máte radi cukrovinky z ovsených vločiek? Potom vás to určite poteší. Ak máte chuť počas Vianoc hrešiť, prečo neskúsiť túto dobrotu?
Ingrediencie:
- 1 hrnček arašidového masla
- 2 lyžice javorového sirupu
- 1 vajce
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 3 lyžice mixovaných ovsených vločiek
- 2 lyžice mixovaných ľanových semienok
Na náplň:
- čokoláda – minimálne 60%
Postup:
- Rozpustite si čokoládu nad vodným kúpeľom a nechajte vychladnúť.
- Všetky ingrediencie (okrem čokolády) vložte do väčšej misy a všetko poctivo rozšľahajte.
- Z cesta si potom odoberajte kúsky a tvorte guľôčky, skladajte ich na papierom na pečenie vyložený plech.
- Každú guľôčku stlačte a doprostred cukrovinky urobte jamky.
- Do každej jamky vlejte rozpustenú čokoládu.
- Pečte pri 180 °C asi 8-10 minút.
Všimli ste si, že tento recept neobsahuje žiadny cukor ani múku? Pokiaľ práve doma nemáte javorový sirup, nevadí. Skúste ho nahradiť napríklad čakankovým, agávovým, ryžovým alebo napríklad jačmenným.
Ak sa vám nedarí rozmixovať ľanové semienko v robote, skúste to mlynčekom na kávu, mlynčekom na korenie alebo rozdrviť pomocou mažiara.
Hľadáte ďalšiu inšpiráciu na zdravé vianočné cukrovinky? Stačí si vybrať v našom ďalšom článku.
Sadlové jamkové vianočné cukrovinky s lekvárom
Sadlové cukrovinky možno už v dnešnej dobe nie sú až také známe. Ale naše babičky a prababičky zo sadla vianočné cukrovinky piekli. Chuti sa nemusíte báť, nie je tam cítiť nič bravčového. Naopak, vytvára neodolateľnú jemnosť a krehkosť.
Ingrediencie:
- 1 hrnček cmaru
- ½ hrnčeka polohrubej múky
- ½ hrnčeka hladkej múky
- 1 hrnček rozpusteného sadla (vychladnutého)
- 1 vrchovatá lyžička jedlej sódy
- 1/3 hrnčeka cukru
- ½ lyžičky soli
- 1 lyžička škorice
- 1 lyžica kakaa
Na náplň:
- lekvár
Postup:
- Zmiešajte všetky suché ingrediencie a pridajte k nim cmar a rozpustené sadlo.
- Cesto riadne vymiešajte.
- Z hotového cesta tvorte malé guľôčky.
- Skladajte na papierom na pečenie vyložený plech.
- Každú guľôčku stlačte na placku a urobte uprostred jamku.
- Jamky naplňte lekvárom.
- Pečte na 180 °C asi 10 minút.
Zobraziť viac receptov
Recept na mandľové vianočné cukrovinky s medovým krémom
Ďalší úžasný variant, ktorý rozpúta chuťový pôžitok. Upečte si tieto cukrovinky spolu s videoradcom.
Ingrediencie:
- ¼ hrnčeka mandľových plátkov
- 1 hrnček zmäknutého masla
- 1 hrnček cukru
- ¼ hrnčeka medu
- 1 vajce
- ½ lyžičky mandľového extraktu
- ½ hrnčeka mandľovej múky
- 3 hrnčeky polohrubej múky
- 1 a ½ lyžičky jedlej sódy
- ½ lyžičky soli
- Na krém
- ¼ hrnčeka medu
- 2 lyžice zmäknutého masla
Postup:
- Mandľové plátky si opražte v malom pekáčiku v rúre pri 180 °C. Hotové sú vo chvíli, keď začínajú zlátnuť a vonia. Trvá to asi 8-10 minút.
- Nakrájajte ich na malé kúsky.
- Vyšľahajte si maslo s cukrom do nadýchanej peny (trvá to 3-5 minút).
- Pridajte med a vajcia, šľahajte.
- Pridajte mandľový extrakt, mandľovú múku, múku, jedlú sódu a všetko dobre zmiešajte.
- Z hotového cesta oddeľujte kúsky a tvorte guľôčky.
- Ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Guľôčky mierne stlačte do tvaru placky a prstom urobte uprostred jamky.
- Pečte pri 180 °C asi 8-10 minút.
- Medzitým, čo sa cukrovinky pečú, nachystajte si krém.
- Zmiešajte med s maslom.
- Do jamky vychladnutých cukroviniek vlejte krém a posypte praženými mandľami.
Videorecept tu:
Zásobu orieškov zase môžete zužitkovať napríklad aj do nepečených rumových gulí. Inšpirujte sa u nás!
Americké sušienky s jamkami plnenými čokoládou a vlašskými orechmi
Milujete americké cookies? Neodolateľná chuť čokolády a konzistencie, ktorá sa rozplýva na jazyku. Vyskúšajte tieto vianočné jamkové cukrovinky a presvedčte sa.
Ingrediencie:
- ½ hrnčeka rozpusteného masla
- ¾ hrnčeka hnedého cukru
- ¼ hrnčeka bieleho cukru
- 2 lyžice kokosového, agávového, ryžového, javorového sirupu alebo medu
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1 vajce
- 1 a ½ hrnčeka polohrubej múky (prípadne trochu viac)
- ¼ lyžičky jedlej sódy
- 1/3 lyžičky soli
Na náplň:
- 1 hrnček práškového cukru
- 2 lyžice kakaa
- 40 g masla (zmäknutého)
- 1 lyžica mlieka
- vlašské orechy (alebo iné)
Postup:
- Vyšľahajte maslo spolu s cukrami do nadýchanej peny.
- Pridajte všetky tekuté ingrediencie a šľahajte.
- Pridajte vopred zmiešané suché ingrediencie a vytvarujte cesto.
- Z cesta odtrhujte kúsky a tvarujte guľôčky.
- Skladajte ich na papierom na pečenie vyložený plech.
- Každú guľôčku stlačte a uprostred urobte jamku.
- Pripravte si čokoládovú náplň.
- Všetky ingrediencie (okrem orechov) vyšľahajte do nadýchanej peny (asi 2 minúty).
- Naplňte jamky a ozdobte kúskami orechov.
- Dajte piecť na 175 °C asi na dobu 10-11 minút.
- Potom ešte nechajte na plechu chladnúť ďalšiu polhodinu.
Kakaové jamkové cukrovinky s marshmallow a mätou
Ste fanúšikom mätovej čokolády a marshmallow? Tak toto vám určite padne do noty. Vyskúšajte tento experiment, treba sa pečenie týchto cukroviniek stane vašou vianočnou tradíciou.
Ingrediencie:
- ⅓ hrnčeka nastrúhanej čokolády
- 6 lyžíc zmäknutého masla
- ¾ hrnčeka hnedého cukru
- 1 veľké vajce
- ¼ lyžičky mätového extraktu
- ¼ hrnčeka a 2 lyžice kakaového prášku
- ¾ hrnčeka polohrubej múky
- ½ lyžičky prášku do pečiva
- ¼ lyžičky soli
Na náplň:
- 6 veľkých marshmallow cukríkov
- nadrvené lízanky alebo mätové cukríky na ozdobu
Postup:
- Predhrejte si rúru na 175 °C a nachystajte si dva plechy vyložené papierom na pečenie.
- Nad vodným kúpeľom si rozpustite čokoládu.
- V strednej mise si vyšľahajte maslo s cukrom do hladkej, nadýchanej peny (2-3 min.)
- Pridajte vychladnutú čokoládu, vajce, mätový extrakt a šľahajte dohladka.
- V inej mise si zmiešajte zvyšné sypké ingrediencie, a potom ich pridajte k vyšľahanej zmesi.
- Všetko dôkladne vymiešajte.
- Z cesta vytvarujte guľôčky, vyskladajte na plech, potom ich rukou stlačte a prstom urobte uprostred jamky.
- Dajte piecť na 8 minút.
- Medzitým si nakrájajte marshmallow na menšie kúsky.
- Po 8 minútach sušienky z rúry vyberte, do jamiek nasypte marshmallow a dajte do rúry na ďalšie 3-4 minúty.
- Upečené môžete posypať kúskami lízaniek alebo cukríkov.
Vyskúšate teda niektorý z týchto šiestich skvelých receptov?
Dúfame, že vám pečenie urobí radosť!