Vanilka a kakao patria pri pečení k najčastejšie používaným ingredienciám.
Použite ich spoločne a oddelene zároveň.
Výsledkom budú na pohľad veľmi zaujímavo vyzerajúce cukrovinky.
Inšpirujte sa našimi receptami na dvojfarebné rožky.
Môžu sa stať pochúťkou, ktorú ponúknete návšteve ku káve, aj ďalším druhom vianočných cukroviniek.
Ktorý variant vyskúšate ako prvý?
Nadýchané dvojfarebné rožky
Tieto lahodné rožky sú ideálne na raňajky, desiatu aj na popoludňajšiu kávu. Vanilka a čokoláda spolu vytvárajú dokonalé súznenie farieb aj chutí.
Ingrediencie:
- 400 g hladkej múky
- 160 ml mlieka
- 100 g masla
- 100 g cukru krupica
- 20 g nesladeného kakaového prášku
- 7 g sušeného droždia
- 1 vajce
- 1 čajová lyžička vanilkovej esencie
- štipka soli
Postup:
- V miske s malým množstvom vlažného mlieka a lyžičkou cukru rozpustite droždie.
- Nechajte chvíľku odležať.
- Potom vložte kvások spoločne s vanilkou a zvyšným mliekom do kuchynského robota.
- Hneťte a potom po častiach pridajte múku, vajcia a cukor.
- Cesto dobre hneťte najmenej 15 minút, kým sa všetko dobre nezmieša.
- Následne po častiach pridajte maslo a na záver soľ.
- Nechajte cesto aspoň 15 minút kysnúť.
- Potom cesto rozdeľte na dve rovnako veľké časti a do jednej časti pridajte kakao.
- Cesta vložte do dvoch mís, prekryte potravinovou fóliou a nechajte kysnúť až do doby, keď zdvojnásobia svoj objem.
- Následne obe cestá vyvaľkajte valčekom na tenký obdĺžnik a potom ich položte na seba.
- Nožom vykrajujete tvary trojuholníkov, veľkosť prispôsobte tomu, aké veľké chcete mať dvojfarebné rožky.
- Trojuholníky zrolujte a odkladajte na plech s papierom na pečenie.
- Nechajte 30 minút odpočívať.
- Pred vložením do rúry potrite rozšľahaným vajcom
- Pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 10 minút.
Dvojfarebné linecké cukrovinky
Ak máte radi linecké cukrovinky, nemusíte ich vždy vytvárať iba pomocou vykrajovačov. Tento recept vás presvedčí, že užitočné môže byť aj klasické zdobítko.
Ingrediencie:
- 350 g hladkej múky
- 250 g masla
- 120 g práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 3 žĺtky
- 1 čajová lyžička citrónovej kôry
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1 čajová lyžička kukuričného škrobu
- štipka soli
- marhuľová marmeláda na zlepenie
Na polevu
- 200 g horkej čokolády
- 2 čajové lyžičky masla
Postup:
- Plechy na pečenie vyložte papierom na pečenie.
- Rúru predhrejte na 170 °C.
- V mise s pomocou mixéra vyšľahajte maslo, práškový cukor a vanilkový cukor do peny.
- Postupne pridávajte žĺtky a dobre premiešajte, aby zmes bola ľahká a nadýchaná.
- Pridajte citrónovú kôru a vanilkový extrakt a znova dobre premiešajte.
- V inej mise zmiešajte múku, kukuričný škrob a soľ.
- Pridajte ich do maslovej zmesi a premiešajte, kým sa dobre nespoja.
- Vypracujte do podoby jednoliateho cesta.
- Časť cesta preneste do zdobiacich vrecúšok s hviezdicovou špičkou.
- Na plechy vytláčajte asi 3 cm cesta do tvaru polmesiaca.
- Snažte sa, aby boli čo najrovnomernejšie.
- Linecké rožky pečte približne 8 minút.
- Nechajte ich vychladnúť a potom hladkú stranu jedného polmesiačika namažte marhuľovou marmeládou.
- Rožky zlepte a dajte na 20-30 minút do mrazničky.
- V medziobdobí rozpustite vo vodnom kúpeli čokoládu a keď sa rozpustí, vmiešajte maslo.
- Následne do čokolády zľahka namočte oba konce lineckých cukroviniek.
- Prebytočnú čokoládu nechajte odkvapkať a potom dvojfarebné rožky položte späť na plech s papierom na pečenie a opäť dajte stuhnúť do mrazničky.
Vyskúšajte aj ďalšie druhy lineckých cukroviniek. Variantov existuje veľa!
Zobraziť viac receptov
Krehké dvojfarebné rožky s vanilkou a čokoládou
Hľadáte drobné cukrovinky ku káve či nový druh vianočných cukroviniek? Vyskúšate tento recept na rožky dvoch farieb.
Ingrediencie:
- 2 šálky hladkej múky
- 2 šálky mletých mandlí
- 1 šálka masla
- 2/3 šálky cukru
- 1/2 šálky nesladeného kakaového prášku
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- štipka soli
Na ozdobu
- čokoládová poleva
- plátky mandlí, kokos, práškový cukor
- vianočné posypky
Postup:
- Maslo a cukor vyšľahajte do nadýchanej peny.
- Po častiach vmiešajte mleté mandle a vanilku.
- V inej mise preosejte a zmiešajte múku, kakaový prášok a štipku soli.
- Potom postupne zapracovávajte túto sypkú zmes do maslového krému a vypracujte cesto.
- Cesto zabaľte do potravinovej fólie a uložte na dve hodiny do chladničky.
- Z cesta vytvarujte približne 3 cm dlhé valčeky a potom ich ohnite do tvaru rožka.
- Pečte v rúre predhriatej na 170 °C približne 10-12 minút.
- Hotové rožky následne nechajte úplne vychladnúť.
- V medziobdobí si pripravte čokoládovú polevu a vychladnuté rožteky do nej potom z polovice ponorte.
- Na záver môžete čokoládu posypať mandľami či posypkami a nechajte stuhnúť.
Recepty na dvojfarebné rožky nie sú jedinými, kde môžete využiť čokoládovú polevu. Chcete si ju pripraviť sami? Inšpirujte sa našimi receptami na vianočné polevy.
Lahodné croissanty z dvojfarebného cesta
Tieto dvojfarebné croissanty sa vyrábajú z dvoch rôznych ciest. Príprava si vyžaduje čas, ale výsledok stojí za to. Pokiaľ máte radi plnenené croissanty, môžete do nich pridať džem, krém či čokoládu.
Ingrediencie:
- 250 g masla
- 1 vanilkový struk
Svetlé cesto:
- 400 g hladkej múky
- 100 g polohrubej múky
- 250 g mlieka
- 60 g cukru
- 50 g masla
- 40 g vody
- 70 g soli
- 2 g čerstvých pivovarských kvasníc
Tmavé cesto
- 400 g hladkej múky
- 50 g polohrubej múky
- 50 g nesladeného kakaového prášku
- 250 g mlieka
- 60 g cukru
- 50 g masla
- 40 g vody
- 10 g čerstvých pivovarských kvasníc
- 7 g soli
Na potretie
- 100 g vody
- 100 g cukru
Postup:
- Pri príprave týchto dvojfarebných croissantov si najskôr pripravte maslo, ktoré budete neskôr potrebovať na cesto.
- Do misy mixéra vložte 250 g mäkkého masla, pridajte semienka z vanilkového struku a vyšľahajte.
- Zmes preneste na list papiera na pečenie.
- Prikryte ho ďalším listom, pomocou valčeka rozvaľkajte na obdĺžnik s hrúbkou približne pol centimetra.
- Uložte do chladničky.
Svetlé cesto
- Teraz pripravte aj svetlé cesto.
- Droždie rozpustite v mlieku s izbovou teplotou.
- Do misy mixéra dajte obe múky, pridajte mlieko, v ktorom ste rozpustili droždie a cukor.
- Premiešajte a pridajte vodu.
- Keď je cesto stuhnuté, začnite po troškách pridávať mäkké maslo.
- Nakoniec pridajte soľ a pokračujte v miesení asi 5 minút, kým cesto nebude hladké a pružné.
- Preneste cesto na pracovnú plochu a zľahka prehneťte.
- Vytvarujte v guľu, zabaľte do potravinovej fólie a nechajte hodinu kysnúť pri izbovej teplote.
- Potom cesto preneste do chladničky a nechajte ho 12 hodín odpočívať.
Tmavé cesto
- Po uplynutí 12 hodín si pripravte kakaové cesto.
- Do misy mixéra nasypte obe múky a kakao.
- Rozpustite droždie v mlieku s izbovou teplotou.
- Mlieko nalejte do mixéra a pridajte cukor.
- Spustite mixér a pridajte vodu.
- Keď je cesto stuhnuté, začnite po troškách pridávať mäkké maslo.
- Nakoniec pridajte soľ a pokračujte v miesení asi 5 minút.
- Potom cesto preneste na plochu a prehneťte.
- Keď získate guľovitý tvar, vložte ho do veľkej misy, prikryte potravinovou fóliou a nechajte pri izbovej teplote kysnúť asi 3 hodiny.
Tvorba croissantov
- Vyberte svetlé cesto z chladničky a rozvaľkajte ho na obdĺžnik s rozmermi 25×40 cm.
- Do jeho stredu položte maslový základ a vyvaľkajte ho na plát.
- Okraje cesta otočte dovnútra a zarovnajte ich, ale neprekrývajte.
- Otočte cesto o 90° a rozvaľkajte na hrúbku pol centimetra.
- Teraz vykonajte prvý prehyb, vrchné časti do stredu a potom to isté vykonajte odspodu.
- Cesto preložte a dajte na 30 minút do chladničky.
- Potom cesto rozvaľkajte v smere záhybov na hrúbku pol centimetra.
- Teraz vykonajte prvé trojité preloženie, jeden koniec cesta pritiahnite k stredu obdĺžnika a mierne ho pretiahnite cez, potom preložte druhý koniec cez.
- Odložte na plech vyložený papierom na pečenie a dajte na 30 minút do chladničky.
- Potom ho znovu rozvaľkajte, vytvorte druhý trojitý plát a opäť ho dajte na 30 minút do chladničky.
- Potom vezmite cesto a rovnakým spôsobom vykonajte tretie a posledné preloženie.
- Nakoniec dajte cesto ešte na hodinu do chladničky.
- Vezmite svetlé cesto a rozvaľkajte ho valčekom na obdĺžnik s rozmermi 50×35 cm a hrúbkou asi pol centimetra.
- Vezmite tmavé cesto a vyvaľkajte ho valčekom, kým nevznikne obdĺžnik s rozmermi 50×35 cm a hrúbkou pol centimetra.
- Svetlý obdĺžnik potrite vodou a položte naň tmavý obdĺžnik.
- Rukami priložte okraje k sebe a potom použite valček na cesto, aby k sebe obe vrstvy priľnuli.
- Obdĺžnik rozdeľte na polovicu a nožom narežte na 18 trojuholníkov so základňou približne 10 cm.
- Následne trojuholníky opatrne zrolujte od širšej časti k užšej do tvaru rožka.
- Odložte na plech s papierom na pečenie a nechajte hodinu kysnúť.
- Pečte v rúre predhriatej na 175 °C približne 25 minút.
- Keď sú dvojfarebné rožky zlatisto hnedé, vyberte ich z rúry.
- Medzitým nalejte do hrnca vodu a cukor.
- Priveďte do varu, varte, kým sa cukor úplne nerozpustí.
- Zmes prelejte do malej misky a nechajte ho vychladnúť, potom ním potrite ešte teplé croissanty.
Ku káve môžete návšteve ponúknuť nielen tieto lahodné croissanty, ale aj ďalšiu pochúťku. Viete, ako pripraviť pravé svätomartinské rožky?
Ako upiecť tie najlepšie dvojfarebné rožky?
Rožteky v rozmanitých podobách sú jedným z najobľúbenejších typov sladkého pečiva. Pripravovať sa dajú v mnohých variantoch, kysnuté, nekysnuté, plnené rôznymi náplňami. Recepty na dvojfarebné rožky predstavujú ďalšiu, menej obvyklú možnosť.
Stačí trocha trpezlivosti a fantázie. Klasikou sú predovšetkým rožky, ktoré sú kombináciou svetlého vanilkového cesta a tmavého kakaového cesta, ktoré vytvárajú zaujímavý kontrast.
Pokiaľ ide o postup ich prípravy, najčastejšie sa v receptoch na dvojfarebné rožky stretnete so spoločným zrolovaním dvoch druhov ciest alebo s tým, že časť rožka po upečení ponoríte do čokoládovej polevy.
Odvážnejšia možnosť predstavuje použitie potravinárskych farieb, v tom prípade môžu vznikať rožky skutočne pestrofarebné.