Hľadáte zdravšiu alternatívu k tradičnej pšeničnej múke?
Potom vyskúšajte naše luxusné recepty na pečivo z ražnej múky!
Má špecifickú hlbokú chuť a je oveľa výživnejšia.
Ochutnajte perníčky, linecké pečivo alebo napríklad jamkové koláčiky.
Ražné jamkové koláčiky
Tieto koláčiky z mandľovej a ražnej múky sú skvele zemité a sladký ovocný džem ich perfektne dopĺňa. Pripravte si ich tento rok aj vy!
Čo budete potrebovať
- 100 g výražkovej ražnej múky
- 100 g hladkej múky
- 95 g mandľovej múky
- ½ lyžičky soli
- 230 g masla, studeného a nakrájaného na kocky
- 100 g kryštálového kryštálového cukru
- 100 g trstinového cukru
- 1 veľký vaječný žĺtok, izbové teploty
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- ¼ lyžičky mandľového extraktu
- 75 g kryštálového cukru na potiahnutie sušienok (voliteľne)
- ⅓-1/2 šálky malinového džemu (prípadne akéhokoľvek džemu podľa vašej voľby)
Postup
- V mise prešľahajte múku a soľ.
- Plech vyložte papierom na pečenie. )
- Vložte studené nakrájané maslo do stolného mixéra s lopatkovým nástavcom a šľahajte pri nízkej strednej rýchlosti do hladka.
- Do hladkého masla zašľahávajte cukor najskôr na strednej rýchlosti a postupne pridajte na stredne vysokú.
- Šľahajte do hladka, asi 1 minútu.
- Na nízkej rýchlosti zašľahajte žĺtok a extrakty.
- Pri najnižšej rýchlosti pridajte štvrtinu suchých ingrediencií k mokrým.
- Keď sa cesto spojí, pridajte ďalšiu štvrtinu.
- Podľa potreby oškrabte dno a boky misy a opäť pridajte ďalšiu štvrtinu a to isté opakujte aj s poslednou štvrtinou.
- Z cesta tvarujte guličky, ktoré pokladajte na plech.
- Korkom od vína alebo palcom zatlačte do stredu guličky dole, aby ste vytvorili jamku.
- Dávajte pozor, aby ste nezatlačili až na dno (ideálne asi do polovice).
- Opakujte so všetkými guličkami.
- Cukrovie dajte na 15-20 minút do mrazničky alebo na 30-45 minút do chladničky.
- Predhrejte si rúru na 175 stupňov Celzia.
- Väčší plech vyložte papierom na pečenie.
- Kryštálový cukor nasypte na tanier.
- Pokiaľ váš džem nejde dobre naberať, odmerajte ho do inej misky a ohrievajte ho v mikrovlnnej rúre 10-15 sekúnd.
- Vyberte cukroví z mrazničky alebo chladničky.
- Ponorte vršky a strany cukroviniek do cukru a pokladajte ho na plech vo vzdialenosti 5 cm od seba.
- Lyžičkou nanášajte džem do jamiek v cukrovinkách.
- Zvyšok cukroviniek dajte do chladničky, zatiaľ čo sa pečie prvá várka.
- Opakujte, kým neupečiete všetko pečivo.
- Cukroví pečte po jednom plechu vo vyhriatej rúre 12–16 minút.
- Keď okraje začnú hnednúť, máte hotovo.
- Vyberte pečivo z rúry a nechajte ho odpočinúť 3–4 minúty na horúcom plechu umiestnenom na mriežke.
- Opatrne presuňte pečivo z plechu na chladiacu mriežku, aby vychladlo na izbovú teplotu.
- Voliteľne poprášte práškovým cukrom.
Máme pre vás aj ďalšie najlepšie recepty na vianočné pečivo s jamkami , ktoré vám každý pochváli. Inšpirujte sa!
Linecké pečivo z ražnej múky
Vyskúšajte túto zaujímavú alternatívu tradičných lineckých cukroviniek z klasickej hladkej múky, ražnej múky a mandľovej múky. Pridaná pomarančová kôra krásne zvýrazní chuť cukroviniek.
Čo budete potrebovať
- 180 g masla izbovej teploty
- 1/2 šálky cukru
- kôra z 1/2 pomaranča
- 1 žĺtok izbovej teploty
- 1 lyžička vanilky
- 1 šálka hladkej múky
- 1/3 šálky ražnej múky
- 3/4 šálky mandľovej múky
- 1/4 lyžičky jemnej morskej soli
- džem, na náplň
- práškový cukor, na posypanie
Postup
- V stolnom mixéri s lopatkovým nástavcom šľahajte maslo spolu s cukrom a pomarančovou kôrou do svetlej a nadýchanej zmesi.
- Pridajte žĺtok a vanilku a miešajte, kým sa nezapracujú.
- V stredne veľkej mise zmiešajte hladkú múku, ražnú múku, mandľovú múku a soľ.
- Pridajte múčnu zmes do maslovej zmesi a miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Cesto rozdeľte na 2 časti az každej časti vytvarujte kotúč.
- Každý kotúč zabaľte do potravinárskej fólie a chlaďte asi jednu hodinu.
- Keď ste pripravení začať piecť vyberte cesto z chladničky a nechajte ho 10 minút odležať, aby sa dalo vyváľať.
- Povrch ľahko pomúčite a vyvaľkajte každý kotúč na hrúbku asi 0,3 cm.
- Pomocou 5 cm okrúhleho vykrajovača na pečivo vykrajujte pečivo.
- Pomocou menšieho vykrajovača v tvare srdiečka vykrojte otvory v stredoch polovice cukroviniek.
- Cukroví pečte na plechu vyloženom papierom na pečenie 175 stupňoch Celzia 12–15 minút, kým nebude ľahko zlatisté.
- Upečené pečivo nechajte úplne vychladnúť.
- Cukrovie s vykrojeným srdiečkom poprášte práškovým cukrom.
- Do stredu koliesok bez srdiečok naneste asi 1/2 lyžičky džemu a priklopte kolieskami s vykrojenými srdiečkami, ktoré sú poprášené práškovým cukrom.
- Užite si to!
Žitné perníčky plnené maslovým mascarpone krémom
Krásne a lahodné perníčky z ražnej múky plnené maslovým krémom s mascarpone a pomarančovou kôrou bude obdivovať každá vaša návšteva.
Čo budete potrebovať
Na cesto:
- 150 g kryštálového cukru
- 155 g slaného masla, zmäknutého
- 1 veľké vajcia
- 3/4 lyžičky pomarančového extraktu
- 85 g trstinovej melasy
- 210 g tmavej ražnej múky
- 30 g hladkej múky
- 2 lyžičky mletého zázvoru
- 1 a 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1 lyžička mletej škorice
- 1/2 lyžičky mletého kardamómu
- 1/2 lyžičky mletého klinčeka
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1/4 lyžičky soli
- 110 g trstinového cukru
- 85 g perlového cukru
- práškový cukor na záverečné posypanie (voliteľné)
Na náplň:
- 170 g mascarpone izbovej teploty
- 55 g syra Philadelphia izbovej teploty
- 55 g slaného masla izbovej teploty
- 3/4 lyžičky pomarančového extraktu
- nastrúhaná kôra z jedného stredného pomaranča
- 720 g práškového cukru
- 1-2 lyžice smotany na šľahanie
Postup
Cesto:
- V mise elektrického mixéra zmiešajte cukor a maslo a 1 minútu šľahajte na strednom stupni.
- Vyškriabte misku, pridajte vajcia, pomarančový extrakt a melasu a šľahajte cca 2 minúty.
- V strednej mise zmiešajte ražnú múku, hladkú múku, zázvor, jedlú sódu, škoricu, kardamóm, klinčeky, čierne korenie a soľ a šľahajte, kým sa všetko dobre nepremieša.
- Pridajte suché ingrediencie do melasovej zmesi a šľahajte na nízku rýchlosť, kým sa všetko nespojí, asi 90 sekúnd.
- Cesto chlaďte v chladničke 1 hodinu.
- Predhrejte rúru na 175°C.
- 2 ploché plechy vyložte papierom na pečenie.
- Polievkovú lyžicu vytvorte zo zmesi 22 guličiek.
- Guľôčky obaľte v perlovom cukre.
- Obalené guličky položte na pripravené plechy cca 5 cm od seba.
- Každý plech pečte 15-16 minút, kým okraje cukroviniek nestuhnú.
- Zatiaľ čo sa pečivo pečie, pripravte si náplň.
- Vyberte sušienky z rúry a nechajte na plechu.
Náplň:
- Pomocou elektrického mixéra zmiešajte mascarpone, syr Philadelphia a maslo a vyšľahajte do hladka.
- Pridajte pomarančový extrakt, pomarančovú kôru a 240 g práškového cukru a opäť vyšľahajte do hladka.
- Pridajte ďalších 240 g práškového cukru a 1 lyžicu smotany na šľahanie.
- Vyšľahajte do hladka.
- Pridajte posledných 240 g práškového cukru a podľa potreby ďalšiu lyžicu smotany a šľahajte, kým nebude zmes hladká a nadýchaná.
Príprava cukroví:
- Keď sú upečené sušienky vychladnuté, naplňte cukrárske vrecko s veľkou guľatou špičkou mascarpone náplňou.
- Sušienky rozložte vo dvojiciach spodky nahor. Na jednu sušienku naneste mascarpone náplň a priklopte druhou sušienkou.
- To isté urobte so všetkými sušienkami.
- Cukrovie uchovávajte dobre zabalené v chladničke.
Zobraziť viac receptov
Vianočné zázvorové sušienky s whisky polevou
Kombinácia zemitej ražnej múky, pikantného kandizovaného zázvoru a hlbokej chuti trstinovej melasy rozhodne stojí za vyskúšanie! K tomu si pridajte polevu z ražnej whisky, ktorá pečivo dodá parádny šmrnc a máte pečivo, ktorému nikto neodolá. Ak si chcete pečivo pripraviť bez alkoholu, jednoducho vymeňte whisky za mlieko, citrónovú šťavu, zázvorový sirup či obyčajnú vodu.
Čo budete potrebovať
Na sušienky:
- 1 a ¼ šálky hladkej múky
- 1 a ¼ šálky ražnej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 2 lyžičky mletého zázvoru
- ½ lyžičky mletej škorice
- ½ lyžičky mletého klinčeka
- ½ lyžičky soli
- 140 g rozpusteného masla
- 1 šálka trstinového cukru
- 1 veľké vajcia
- 1 veľký žĺtok
- ¼ šálky trstinovej melasy
- ½ šálky jemne nasekaného kandizovaného zázvoru plus 25 malých kúskov na ozdobu
Na polevu:
- 1 a ½ šálky práškového cukru
- ¼ šálky plus 1½ lyžičky ražnej whisky
- štipka soli
Postup
- Predhrejte rúru na 175°C.
- 2 veľké plechy vyložte papierom na pečenie.
- V malej miske zmiešajte hladkú a ražnú múku, jedlú sódu, sušený zázvor, škoricu, klinčeky a soľ.
- V stredne veľkej mise prešľahajte rozpustené maslo spolu s trstinovým cukrom.
- Rozšľahajte vajcia, následne žĺtok a potom zašľahajte melasu.
- Pomocou silikónovej stierky vmiešajte múčnu zmes do vaječnej zmesi, kým sa takmer nespoja (malo by zostať niekoľko suchých prúžkov).
- Pridajte kandizovaný zázvor a pokračujte v skladaní, kým sa cesto úplne nespojí.
- Veľkou lyžicou rozdeľte cesto na 25 častí.
- Jednotlivé časti jemne vyvaľkajte do guličiek a tie preneste na pripravené plechy vo vzdialenosti od seba aspoň 5 cm.
- Preneste do rúry a pečte, kým nie sú vršky sušienok popraskané a okraje zlaté, 12–14 minút.
- Nechajte mierne vychladnúť a potom sušienky presuňte na mriežku, aby vychladli na izbovú teplotu.
- Medzitým si pripravte polevu.
- V malej miske vyšľahajte práškový cukor, whisky a soľ do hladka.
- Vršky sušienok ponorte do polevy a straste prebytok.
- Do stredu každej sušienky umiestnite kúsok kandizovaného zázvoru, v prípade potreby použite trochu viac polevy, aby sa zázvor prilepil.
- Pred podávaním nechajte odpočinúť pri izbovej teplote, kým poleva nestuhne, asi 30 minút.
- Cukrovie vám vydrží vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote po dobu najmenej 5 dní.
Hľadáte tipy na zaujímavú vianočnú výzdobu? Inšpirujte sa v našej recenzii LED cencúľov , kde vám predstavíme tie najlepšie kúsky!
Švédske ražné pečivo
Tieto jednoduché sušienky z ražnej múky a syra Philadelphia nie sú presladené, takže potešia aj tých, ktorí dvakrát neholdujú presladeným cukrovinkám. Navyše na ne nepotrebujete veľa ingrediencií.
Čo budete potrebovať
- 1 šálka ražnej múky
- 1 šálka pšeničnej celozrnnej múky
- 1/2 lyžičky jemnej morskej soli
- 1/2 šálky syra Philadelphia izbovej teploty
- 1/2 šálky masla izbovej teploty
- 1/2 šálky jemného trstinového cukru, preosiateho
- perlový cukor na posypanie
- práškový cukor na posypanie
Postup
- Vyložte pár plechov papierom na pečenie.
- V stredne veľkej mise zmiešajte obe múky a soľ.
- Dajte bokom.
- V elektrickom mixéri (alebo ručne) šľahajte syr Philadelphia, kým nebude svetlý a nadýchaný.
- Pridajte maslo a šľahajte, kým sa oboje dobre nespoja.
- Vmiešajte trstinový cukor a šľahajte, kým sa dobre nezapracuje.
- Pridajte múčnu zmes do maslovej zmesi a šľahajte len tak dlho, aby všetko spojilo.
- Cesto vyklopte na pult a raz alebo dvakrát prehneďte.
- Vytvarujte guľu, sploštite, zabaľte do potravinárskej fólie a dajte do chladničky vychladiť.
- Zahrejte rúru na 175 ° C a umiestnite rošty do hornej a spodnej tretiny.
- Cesto rozvaľkajte na ľahko pomúčenej pracovnej ploche na hrúbku 0,5 cm a vykrajujte tvary pomocou vykrajovača na pečivo podľa vášho výberu.
- Tvary pokladajte na pripravené plechy a každý tvar posypte trochou perlového cukru.
- Pečte šesť alebo sedem minút, kým nebudú sušienky voňavé a na okrajoch trochu zlatisté.
- Nechajte vychladnúť a poprášte trochou práškového cukru.
- Dobrú chuť!
Inšpirujte sa našimi najlepšími návodmi na výrobu vianočných ozdôb z papiera . DIY dekorácie pre celú rodinu!
Prečo piecť vianočné pečivo zo ražnej múky?
Cukroví sa síce tradične pripravuje z pšeničnej múky, ale stále viac ľudí k nej hľadá zdravšie alternatívy. Jednou z nich je práve ražná múka, ktorá má oproti pšeničnej múke niekoľko výhody :
- špecifická a bohatá aróma
- obsahuje menej lepku
- vyšší obsah vlákniny, vďaka čomu budete dlhšie sýti
- podporuje zdravie tráviaceho systému
- obsahuje vitamíny a minerály, ako je draslík, fosfor, železo a vitamíny skupiny B
- má nižší glykemický index
A ako sa vám naše dnešné recepty na pečivo z ražnej múky páčili? Napíšte nám do komentárov!