Cukrovinky sú jednou z vecí, ktorá k našim Vianociam neodmysliteľne patrí. Ale čo keby ste tento rok dali zbohom klasike a vyskúšali pár neodolateľných receptov na cukrovinky z mandľovej múky?
Nielenže vďaka nej budú vaše cukrovinky zdravšie, pretože táto múka neobsahuje lepok, ale budú tiež neuveriteľne mäkké, maslovo hebké, vláčne a vlhké. A bude vás stáť nemalé úsilie, aby ste ich nezjedli hneď po vytiahnutí z rúry.
Inšpirujte sa niektorým z týchto 7 lákavých mandľových receptov. Pravdepodobne sa stanú ozdobou vášho vianočného stola.
Vianočné bezlepkové hviezdičky z mandľovej múky
Ingrediencie:
1 šálka = 120 g
- 1/2 šálky zmäknutého masla
- 1/4 šálky kokosového oleja (ak nemáte, môžete ho nahradiť maslom)
- 3/4 šálky cukru
- 2 vajcia
- 2 lyžičky vanilky
- 1/4 lyžičky mandľového extraktu
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1/2 lyžičky soli
- 2 +1/4 šálky mandľovej múky
- 1/2 šálky kokosovej múky
Postup:
- Vyšľahajte maslo, kokosový olej a cukor do hladkej peny.
- Pridajte vajcia, vanilku, mandľový extrakt a dôkladne premiešajte.
- V ďalšej miske zmiešajte jedlú sódu, soľ, mandľovú a kokosovú múku a pridajte zmes múky do tej maslovej.
- Vypracujte cesto a nechajte ho v igelitovom sáčku odpočinúť do druhého dňa v chladničke.
- Stuhnuté cesto vyvaľkajte na pracovnej doske poprášenej kokosovou múkou na hrúbku asi 0,5 cm a vykrajujte z neho hviezdičky.
- Pracujte rýchlo, aby cesto zostalo studené. Pokiaľ vám príliš zmäkne, dajte ho na 10 minút schladiť do mrazničky.
- Predhrejte rúru na 170 °C.
- Pečte 13-15 minút, kým nebudú mať cukrovinky ľahko zlatú farbu.
- Na záver môžete potrieť vašou obľúbenou polevou.
Tieto sušienky sú úplne výnimočné. Na povrchu chrumkavé, vďaka kokosovej múke chutia po masle. Vnútri zase, vďaka mandľovej múke, nečakane mäkké. Mandľové cukrovinky sú navyše bezlepkové, čo privítajú všetci, ktorí sa chcú lepku vyhnúť.
Mandľové pekanové kolieska
Sú také výborné, že si ich určite budete chcieť upiecť aj počas roka. Budete ich milovať aj preto, že ich príprava je veľmi jednoduchá.
Ingrediencie:
- 220 g mandľovej múky
- 110 g zmäknutého masla
- 60 g práškového cukru
- 60 g mletých pekanových orechov pomletých naozaj najemno, inak sa vám múky nespoja v cesto.
- 1/2 lyžičky soli
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 20 pekanových polovičiek
Postup:
- Predhrejte rúru na 180 °C a plech vyložte papierom na pečenie.
- V miske zmiešajte mandľovú múku s maslom a vypracujte jemné cesto.
- Pridajte najemno pomleté pekanové orechy, cukor, soľ, prášok do pečiva, vanilkový extrakt a opäť dobre zapracujte.
- Z uhneteného cesta tvorte malé guľôčky a do každej vtlačte polovicu pekanového orecha.
- Pečte 10-12 minút, kým nebudú sušienky po okrajoch zlatisto hnedé.
Ak ich budete piecť dlhšie, vysušia sa a rozpadnú. Vo výsledku sú ale mäkké, krehké a chutia po masle. Po pekanových orieškoch sú zase návykovo chrumkavé. Jednoducho si upečiete úplne výnimočné cukrovinky z mandľovej múky, ktoré budete už navždy milovať.
Vyskúšajte aj tieto bezlepkové vianočné cukrovinky z ryžovej múky, po ktorých sa bude olizovať! 🙂
Čokoládovo mandľové sušienky bez lepku
Pokiaľ si upečiete tieto sušienky, ťažko dokážete udržať svoje nadšenie. Sú naozaj výborné a pritom také ľahké. Budete potrebovať iba 4 ingrediencie, okrem vody a soli, a s jedným receptom získate nespočetné množstvo variácií. Všetky však majú úžasnú hlbokú čokoládovú chuť. Mňam!
Ingrediencie:
1 šálka = 120 g
- 3/4 šálky mandľovej múky
- 1/3 šálky nesladeného kakaového prášku
- 3 a 1/2 lyžice kokosového cukru
- 3/4 lyžičky prášku do pečiva
- 1/4 lyžičky soli
- 1/4 šálky vody
Postup:
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- V miske zmiešajte mandľovú múku, kakaový prášok, kokosový cukor, prášok do pečiva a soľ.
- Pridajte vodu a vypracujte cesto.
- Lyžicou alebo malou naberačkou na sušienky pokladajte malé kopčeky cesta na pripravený plech, vyložený papierom na pečenie.
- Pečte v predhriatej rúre 12-14 minút, kým povrch nevyschne a nezačne trochu praskať.
- Nechajte vychladnúť
Vyskúšajte ďalšie varianty týchto neodolateľných sušienok z mandľovej múky:
- Pred pečením urobte v každej sušienke prstom malú jamku a naplňte ju ľubovoľným džemom.
- Pridajte do cesta 1/2 lyžičky mandľového extraktu a do stredu každej sušienky vtlačte mandľu.
- Pridajte do cesta 2-3 kávové lyžičky malých čokoládových lupienkov.
- Pridajte do cesta 1/2 lyžičky extraktu mäty piepornej.
- Pred pečením obaľte guľôčky v nastrúhanom kokose.
- Vodu môžete nahradiť studenou silnou kávou alebo obľúbeným likérom.
- Pridajte do cesta lyžičku strúhanej citrónovej kôry.
Tieto cukrovinky majú nespočetné množstvo obmien a každá z nich je výnimočná. Nikdy nemusíte upiecť to isté a zakaždým budete nadšení.
Mandľové bezlepkové kolieska s matchou
Ingrediencie:
Na cesto:
- 280 g mandľovej múky
- 90 g javorového sirupu
- 70 g nesladenej jablčnej omáčky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- štipka soli
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Na polevu:
- 200 g rozpusteného kokosového masla
- 90 g javorového sirupu
- 30 – 60 ml mandľového mlieka
- 1 lyžička matcha prášku. Ak nemáte príchuť matcha radi, pokojne nechajte polevu bielu.
Postup:
- Zmiešajte všetky uvedené suroviny v mise a vypracujte cesto.
- Predhrejte rúru na 170 °C.
- Pracovnú plochu poprášte mandľovou múkou a vyvaľkajte cesto s hrúbkou 0,5 cm.
- Vykrajujte z neho kolieska.
- Pomocou špachtle preneste sušienky na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečte 12-14 minút, kým cukrovinky nezískajú na okrajoch zlatohnedú farbu.
- Nechajte vychladnúť.
- Na polevu zmiešajte rozpustené kokosové maslo, javorový sirup, trochu mlieka a matcha prášok.
- Pomaly pridávajte mlieko, kým nebude poleva hladká a roztierateľná.
- Potrite kolieska polevou a než zatuhne, posypte ich kokosom, pistáciami, tekvicovými semienkami alebo akýmkoľvek vašim obľúbeným posypom.
Zobraziť viac receptov
Citrónovo – mandľové guľôčky
Vyzerajú ako snehové gule a skvele sa tak hodia k vianočnému času. V Kanade sú typické vianočné cukrovinky a hovoria im vráskavé alebo praskajúce sušienky. Chutia nebesky sladkasto a citrónovo. Upečte si ich tento rok tiež!
Ingrediencie:
- 220 g mandľovej múky
- 80 g krupicového cukru
- 1/4 lyžičky jedlej sódy
- 1 lyžička citrónovej kôry
- 1 1/2 lyžice čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
- 2 väčšie vajcia
- Múčkový cukor na obalenie
Postup:
- Predhrejte rúru na 165 °C.
- Vo väčšej mise zmiešajte mandľovú múku, cukor, jedlú sódu, citrónovú kôru a citrónovú šťavu.
- Z bielkov ušľahajte tuhý sneh, opatrne ho pridajte do mandľovej zmesi a vypracujte cesto.
- Lyžicou odoberajte kúsky cesta, vyvaľkajte z nich guľôčku a tú obaľte v práškovom cukre.
- Cukrovinky vyskladajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte 14-16 minút, kým kúsky nie sú mierne zlatisto hnedé.
Mandlovo škoricové slimáky
Cukrovinky so škoricou k zime jednoducho patria. Vôňa škorice, varené víno alebo horúca čokoláda a vianočná atmosféra nás zasiahne naplno. Aby ste si ju teda mohli náležite vychutnať, budete potrebovať:
Ingrediencie:
Na cesto:
- 200 g mandľovej múky
- 100 g zmäknutého masla
- 1/2 balenia prášku do pečiva
- 50 g cukru
- Štipka soli
- 1 vajce
- 2 lyžice jogurtu
Na náplň:
- 80 g zmäknutého masla
- 50 g mletých vlašských orechov
- 2 lyžice škorice
- 3 lyžice cukru
- Kôra z polovičky pomaranča
Postup:
- Mandľovú múku zmiešajte s maslom, práškom do pečiva, cukrom, soľou, vajcom a jogurtom do hladkého cesta.
- Cesto vyvaľkajte na pomúčenej pracovnej doske na hrúbku asi 0,5 cm.
- Rozpustite maslo na panvici a pridajte pomleté vlašské orechy, škoricu, cukor, pomarančovú kôru a premiešajte. Nechajte zmes dobre vychladnúť a vyvaľkané cesto s ňou potrite.
- Potreté cesto zmotajte a nakrájajte na plátky hrubé asi 0,5 cm.
- Naskladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie.
- Predhrejte rúru na 180 °C a pečte zmotané slimáky asi 10 minút.
Do škoricovej náplne môžete namiesto vlašských orechov pridať akékoľvek iné orechy, mak alebo napríklad kokos.
Nugátové rezy z mandľovej múky
Nugátové sušienky sú absolútnym chuťovým zážitkom. Nenechajte si ho ujsť.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 200 g mandľovej múky
- 140 g zmäknutého masla
- 100 g cukru
- 80 g strúhaných lieskových orechov
- 2 vajcia
- lyžička škorice
- lyžica oleja
Na polevu:
- 200 g tmavej čokolády
- 80 ml šľahačky
- Štipka soli
Postup:
- Mandľovú múku vypracujte so zmäknutým maslom, cukrom, strúhanými lieskovými orechmi, vajcami, škoricou a olejom na hladké cesto.
- Uhneťte z neho guľu a nechajte ju odpočívať pri izbovej teplote asi 15 minút.
- Potom z nej na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkajte plát s hrúbkou asi 1 cm.
- Celý ho položte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Predhrejte rúru na 170 °C a pečte asi 15 minút.
- Po vybratí z rúry ešte horúce nakrájajte na obdĺžniky.
Poleva:
- Rozpustite čokoládu so smotanou a soľou za stáleho miešania v kastróliku. Metličkou dobre premiešajte a v hotovej poleve namáčajte konce cukroviniek.
Bezlepková mandľová múka je zdravšia
Na 100 g | Mandľová múka | Pšeničná múka |
Kalórie | 615 | 364 |
Sacharidy | 15,38 g | 76,31 g |
Tuky | 53,85 g | 0, 98 g |
Vláknina | 7,7 g | 2,7 g |
Bielkoviny | 23,08 g | 10,33 g |
Vápnik | 238 mg | 15 mg |
Draslík | 431 mg | 107 mg |
Z tabuľky je zrejmé, že mandľová múka obsahuje viac kalórií ako pšeničná. Ich zdrojom sú predovšetkým tuky. Nájdeme v nej ale aj oveľa viac vlákniny, bielkovín, vápnika a draslíka a oveľa menej sacharidov ako v tej pšeničnej. Je teda vhodná nielen pre celiakov, ale aj pre diabetikov.
Vďaka vyššiemu podielu vlákniny a bielkovín nás pokrmy pripravené z múky z mandlí zasýtia na dlhšiu dobu a medzi jedlami nás nebudú toľko prenasledovať rôzne chute. A to nám, aj napriek vyššiemu obsahu tukov, významne pomôže pri snahe o schudnutie.
Umeľte si múku doma sami
Mandľová múka sa vyrába z blanšírovaných jadier. Na trhu existuje aj mandľová múčka, tá sa ale melie z mandlí nelúpaných a na pečenie cukroviniek sa príliš nehodí.
Mandle teda sparte v horúcej vode, ošúpte a rozomelte v mixéri alebo mlynčeku na kávu. Ale mixujte opatrne a len chvíľku, aby ste si namiesto múky neumleli mandľové maslo.
Pamätajte, že ju nesmiete dlho uchovávať. Vzhľadom k vysokému obsahu tukov vám pri dlhšom skladovaní zožlkne. Radšej si preto namelte vždy len také množstvo, aké dokážete rýchlo spotrebovať. Určite to bude aj ekonomickejšie. A v uzavretom pohári vám v chladničke vydrží aj mesiac.