Skvelý spôsob, ako pridať ovocie do vášho cukroví, je použiť kandizované ovocie.
Krásne vyzerá a ešte lepšie chutí.
Preto sme si pre vás pre inšpiráciu pripravili 5 chutných receptov na pečivo z kandizovaného ovocia, ktoré si zamilujete!
Ochutnajte sušienky, talianske polmesiačiky aj jednoduché pečivo zo 4 ingrediencií.
Jamkové pečivo s kandovanými čerešňami
Roztomilé, sladké a chutné pečivo, ktoré dokonale chutí po citrusoch, poteší chuťové poháriky aj oči celej vašej rodiny. Navyše je neuveriteľne jednoduché na prípravu!
Čo budete potrebovať:
- 230 g masla, zmäknutého
- 1/2 šálky cukru
- 2 vaječné žĺtky, premiešané
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- kôra z 1 citróna
- kôra z 1 pomaranča
- šťava z 1 citróna
- 2 šálky hladkej múky, dvakrát preosiate
- kandizované zelené a červené čerešne
Postup:
- Maslo a cukor prešľahajte do nadýchanej hmoty.
- Pridajte žĺtky, vanilku, pomarančovú kôru, citrónovú kôru a citrónovú šťavu a miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Gumovou stierkou oškrabte misku a potom znova premiešajte.
- Pridajte preosiatu múku a miešajte, kým sa nezapracuje do zmesi.
- Vložte cesto do vrecka na zips a dajte do chladničky aspoň na hodinu, alebo kým nestuhne.
- Predhrejte rúru na 150 stupňov Celzia.
- Kandizované čerešne prekrájajte napoly.
- Z cesta vyvaľkajte malé guličky a tie pokladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Do každej guličky jemne vtlačte polovicu čerešne reznou stranou dole.
- Pečte 20 minút, vyberte z rúry, než začnú hnednúť.
- Nechajte vychladnúť na mriežke.
- Užite si to!
Máme pre vás aj ďalšie najlepšie recepty na vianočné pečivo s jamkami , ktoré vám každý pochváli. Inšpirujte sa!
Vianočné sušienky s kandizovaným ovocím a pekanovými orechmi
Lahodné vianočné pečivo plné kandizovaných čerešní, kandizovaného ananásu, pekanových orechov a datlí vám navodí príjemnú atmosféru vianočných sviatkov, a to vďaka svojej báječnej chuti a krásnym farbám. Tieto malé krásky nejde nemilovať!
Budete potrebovať:
- 1 šálka kandizovaných čerešní, nahrubo nasekaných
- 1 šálka kandizovaného ananásu, nahrubo nasekaného
- ¾ šálky nakrájaných datlí (alebo hrozienok)
- 3/4 šálky nasekaných pekanových orechov
- 1/2 šálky masla, zmäkčeného
- 1 šálka kryštálového cukru
- 1 vajce
- 1/4 šálky cmaru
- 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1/2 lyžičky mandľového extraktu
- 1 a 3/4 šálky hladkej múky
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky soli
Postup:
- V miske zmiešajte nakrájané kandizované čerešne, kandizovaný ananás, datle a pekanové orechy.
- Prisypte 1/4 šálky múky a dobre premiešajte.
- Dajte bokom.
- Maslo a cukor šľahajte elektrickým šľahačom do nadýchanej hmoty, asi 2–3 minúty.
- Pridajte vajcia, cmar, vanilkový extrakt a mandľový extrakt.
- Šľahajte na strednú rýchlosť, kým sa všetko dobre nespojí a nebudete mať svetlú a krémovú zmes.
- Ručne vmiešajte ovocnú zmes, zvyšnú múku, jedlú sódu a soľ.
- Nanášajte cesto vždy po jednej polievkovej lyžici cca 5 cm na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečte pri 175 stupňoch Celzia po dobu 10-12 minút, kým okraje a stredy nevyzerajú prepečene.
- Nechajte 2 minúty ochladzovať na plechu a potom pečivo vyberte na chladiacu mriežku, aby úplne vychladlo.
- Nechajte si chutiť!
Zobraziť viac receptov
Kokosové pečivo s kandizovaným ovocím
Tento recept je dôkazom toho, že pečenie vianočných cukroviniek nemusí byť vôbec zložité. Na túto dobrotu budete totiž potrebovať iba 4 ingrediencie!
Budete potrebovať:
- 400 ml sladeného kondenzovaného mlieka
- 400 g strúhaného kokosu
- 225 g kandizovaného ovocia
- 180 g nasekanej 50% čokolády
Postup:
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Dva plechy vyložte papierom na pečenie.
- Vo veľkej mise zmiešajte kondenzované mlieko, strúhaný kokos a kandizované ovocie.
- Zmes naberajte po zarovnaných lyžiciach a dávajte na pripravené plechy.
- Pečte 16 minút alebo dozlatista.
- Pred vybratím ich nechajte na plechu úplne vychladnúť.
- Na pracovnú plochu položte veľký list papiera na pečenie.
- Vložte čokoládu do misky vhodnej do mikrovlnnej rúry a zahrievajte v mikrovlnnej rúre v 30 sekundových intervaloch (100% výkon), kým sa nerozpustí, asi 1 minútu.
- Medzi intervalmi vždy dobre premiešajte.
- Spodnú časť každého pečiva namočte do čokolády a položte na papier na pečenie.
- Nechajte odstáť, kým čokoláda nestuhne, asi 1 hodinu.
- Cukrovie skladujte vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote.
Čo tak vyskúšať aj naše ďalšie recepty na koláče s kokosom ? Máme pre vás 8 luxusných variantov!
Talianske plnené vianočné pečivo
Jemné cesto plnené čerešňovým džemom, vareným hroznovým muštom a kandizovaným citrónom je síce náročnejšie na ingrediencie, ale výsledok rozhodne stojí za to. Skúste zase niečo nové a netradičné a nebudete ľutovať!
Čo budete potrebovať
- 2 a 1/3 šálok múky na pizzu typu 00 plus ďalšie na pomúčenie pracovnej plochy
- 2 lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry
- 1/4 lyžičky soli
- 3/4 šálky studeného masla, nakrájaného na 1 cm kúsky
- 1/2 šálky anízového likéru
- 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1/2 šálky čerešňového džemu
- 1/3 šálky nasekaných pražených lúpaných mandlí
- 1/3 šálky nakrájaného kandizovaného citróna
- 2 a 1/2 lyžice zredukovaného vareného hroznového muštu Saba
- 1 veľké vajcia (oddelené na žĺtok a bielok)
- 1 lyžica vody
- práškový cukor, na posypanie
Postup
- Vložte múku, citrónovú kôru a soľ do kuchynského robota a miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Pridajte maslo.
- Mixujte, kým z masla nebudete mať malé kúsočky.
- Pridajte anízový sirup a vanilkový extrakt a pulzujte, kým sa cesto nespojí v hmotu.
- Cesto rovnomerne vytvarujte na 2 šesťcentimetrové disky.
- Zabaľte disky cesta do potravinárskej fólie a nechajte 1 hodinu chladiť.
- Medzitým zmiešajte čerešňový džem, mandle, citrón a mušt Saba v malej miske.
- Nechajte nezakryté chladiť, pokiaľ nebudete pripravení zmes použiť.
- Predhrejte rúru na 175 °C s roštmi v hornej tretine a dolnej tretine.
- Bielok ušľahajte v malej miske do hladka.
- 2 veľké plechy vyložte papierom na pečenie.
- Rozbaľte a rozvaľkajte 1 disk cesta na ľahko pomúčenej pracovnej ploche na hrúbku cca 0,3 cm.
- Vyrežte z cesta 12 kruhov pomocou 6 cm okrúhleho vykrajovača a podľa potreby prerolujte zvyšky.
- Na každý kruh cesta naneste 2 zarovnané lyžičky zmesi džemu, mandlí, citrónu a Saby.
- Okraje kruhu zľahka potrite bielkom a preložte kruh na polovicu, aby ste vytvorili polmesiac, ktorý obklopuje náplň.
- Pevne stlačte okraje k sebe, aby ste vytvorili cca 0,6 cm tesnenia okolo náplne.
- Okraje jemne stlačte vidličkou.
- Položte na pripravený plech.
- Akonáhle je plech naplnený polmesiacom, vložte do chladničky a opakujte proces so zvyšným diskom cesta a náplní.
- Oba plechy chlaďte aspoň 15 minút.
- V malej miske prešľahajte žĺtok s 1 lyžicou vody.
- Pomocou vidličky zľahka prepichajte vršky cukroviniek a zľahka potrite žĺtkovou zmesou.
- Pečte v predhriatej rúre, kým sa polmesiaca nenafúknu a nestuhnú, 20 až 25 minút, pričom v polovici doby pečenia plechy na roštoch prehoďte.
- Preneste pečivo na mriežku a nechajte 30 minút vychladnúť.
- Cukroví podávajte práškovým cukrom a podávajte.
Čokoládové sušienky s kandizovaným ovocím
Tieto sušienky s čokoládou a kandizovaným ovocím sú jednoduché na prípravu, skvele chutia a navyše sú vizuálne príťažlivé, takže si ich obľúbia aj tí najmenší stravníci. Ideálne pečivo!
Čo budete potrebovať
- 200 g masla
- 400 g hladkej múky
- 100 g 70% horkej čokolády
- 150 g cukru
- 1 vajce
- 1 štipka soli
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Na ozdobu:
- 200 g horkej čokolády
- 50 g masla
- kandizované ovocie
Postup
- 70% horkú čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli a nechajte bokom, kým nedosiahne izbovú teplotu.
- Miešajte mäkké maslo s cukrom, kým nezískate hladký a nadýchaný krém.
- Pridajte vajcia a miešajte do hladka.
- Postupne pridajte rozpustenú čokoládu a vanilku a potom jemne premiešajte.
- Múku pridávajte po dávkach a keď je cesto príliš tuhé, prestaňte miešať.
- Pridajte toľko múky, aby cesto bolo tuhé, ale mäkké a nelepivé.
- Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a dajte na hodinu do chladničky.
- Predhrejte rúru na 175 – 180 stupňov Celzia.
- Veľký plech vyložte papierom na pečenie.
- Vyberte cesto z chladničky a rozvaľkajte ho na plát s hrúbkou 0,3 cm.
- Pomocou okrúhleho vykrajovača vykrajujte kolieska.
- Kolieska pečte 8–10 minút a potom ich nechajte vychladnúť na mriežke.
- Pripravte si polevu.
- Maslo a horkú čokoládu nalámanú na kúsky rozpustite vo vodnom kúpeli.
- Na každé koliesko naneste lyžicu čokoládovej polevy.
- Jemne zarovnajte, ale polevu nenanášajte až k okrajom (viď foto nižšie).
- Posypte kandizovaným ovocím a môžete servírovať.
Chcete mať tento rok to najlepšie pečivo? Hľadáte originálne vykrajovače? Chcete potešiť deti i dospelých veselými tvarmi cukroviniek? Vyberte si tie najlepšie vianočné vykrajovače podľa našej recenzie – vieme, ktorá stojí za kúpu!
A ako sa vám naše dnešné recepty na pečivo z kandizovaného ovocia páčili? Napíšte nám do komentárov!