Orechové vianočné cukrovinky spájané krémom patria k hojne vyhľadávaným.
Táto kombinácia voní v mnohých slovenských domácnostiach.
Už ste počuli o tomto variante?
Pozrite sa na tie najlepšie recepty na tortičky na vianočný stôl.
Brabantské tortičky s krémom
Tento recept na tortičky v sebe ukrýva výborný rumový stred s vanilkovým krémom a orechmi.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 450 g hladkej múky
- 150 g práškového cukru
- 300 g zmäknutého masla
- 150 g mletých vlašských orechov
- 2 žĺtky
Na krém:
- 2 žĺtky
- 75 g masla
- 75 g cukru krupica
- hnedý rum podľa chuti
- vanilkový cukor
- prevarená voda
- cukor na rumový kúpeľ
- čokoládová poleva
- mleté orechy na obalenie
Postup:
- Zo surovín si vypracujeme cesto, ktoré necháme v chlade oddýchnuť aspoň hodinu.
- Potom ho vyvaľkáme na tenký plát a vykrajujeme kolieska.
- Tie následne upečieme v rúre predhriatej na 190 °C.
- Pečieme do ružova.
- Druhý deň si pripravíme krém.
- Žĺtky s cukrom vymiešame nad horúcim kúpeľom do hustého krému, ktorý následne schladíme.
- Potom do základu krému pridáme zmäknuté maslo a vanilkový cukor.
- Vezmeme si dve upečené kolieska, obe ich potrieme krémom a medzi ne vložíme jedno koliesko z rumového kúpeľa.
- Rumový kúpeľ si pripravíme z cukru, prevarenej vody a rumu.
- Kolieska máčame len chvíľku.
- Nakoniec tortičky polievame rozpustenou čokoládou a po stranách obaľujeme v orieškoch.
Mandľové tortičky
A tu máme opäť obmenu v podobe tortičiek s mandľami.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 100 g mletých mandlí
- 100 g práškového cukru
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 vanilkový cukor
- 250 g zmäknutého masla
Na krém:
- 3 vajcia
- 150 g krupicového cukru
- 250 g zmäknutého masla
Na dokončenie:
- 150 g mandľových polovičiek
- 100 ml rumu
- čokoláda a tuk na polevu
Postup:
- Zo surovín si spracujeme cesto, ktoré necháme aspoň 30 minút v chladničke odležať.
- Potom si z cesta vyvaľkáme cca 4 mm hrubú placku a vykrajujeme kolieska.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 10 minút.
- V medzičase si nachystáme krém.
- Vajcia si s cukrom nad vodným kúpeľom vyšľaháme do hustej peny.
- Po vychladení ich vmiešame do vyšľahaného masla s rumom.
- Kolieska zlepujeme krémom a máčame v čokoláde.
- Navrch dávame polovičky mandlí.
Zobraziť viac receptov
Babičkine tortičky s maslovým krémom
Cukrovinky od našich babičiek jednoducho chutia najlepšie. Skúste tento recept na tortičky, ktoré sa vynímajú lahodným krémom z masla.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 150 g hladkej múky
- 50 g práškového cukru
- 175 g masla alebo stuženého tuku
- 50 g vlašských alebo lieskových orechov
- 1 balíček vanilkového cukru
Krém:
- 50 g masla
- 75 g mletých orechov
- 75 g mletých piškótov
- 1 balíček vanilkového cukru
- práškový cukor
- rum
- prevarená voda
Na dokončenie:
- čokoláda na varenie
- mleté orechy na obalenie
Postup:
- Zo surovín si vypracujeme cesto.
- Dáme ho schladiť aspoň na hodinu do chladničky.
- Potom si z neho vyvaľkáme tenkú placku a vykrajujeme kolieska.
- Pečieme v rúre predhriatej na 190 °C asi 8 minút.
- Necháme dôkladne vychladiť.
- Medzitým si nachystáme krém.
- Maslo vymiešame s vanilkovým cukrom, piškótami a orechmi.
- Pripravíme si rumový kúpeľ na prostredné koliesko.
- Rum zmiešame s prevarenou vodou cukrom.
- Dve kolieska potrieme krémom.
- Prostredné koliesko krátko namočíme do rumového kúpeľa a všetky vrstvy zlepíme.
- Nakoniec polievame vršky čokoládou a okraje obaľujeme v mletých orieškoch.
Vyskúšajte aj ďalšie recepty na orieškové košíčky.
Tortičky z bielkov s čokoládou
Bielkový recept na tortičky sa priamo ponúka, keď máte nevyužité bielky. Aby nezostali na ocot, môžete ich doviesť do tejto chutnej podoby.
Ingrediencie:
- 5 bielkov
- 35 g práškového cukru
- 250 g zmäknutého masla
- 100 ml silnej kávy (cca 5 lyžičiek)
- mleté vlašské orechy
- čokoláda na obalenie
Postup:
- Bielky si vyšľaháme do tuha.
- Potom po lyžiciach zašľahávame cukor.
- Na plech vyložený papierom na pečenie tvoríme malé kolieska.
- Pečieme (sušíme) pri 100 °C asi hodinu.
- Maslo si s cukrom vymiešame do peny a postupne prilievame vychladnutú kávu.
- Pokiaľ sa krém zrazí, šľaháme chvíľu nad parou a následne schladíme.
- Upečené kolieska mažeme krémom až po okraje.
- Orechy zmiešame s nastrúhanou čokoládou a použijeme na obalenie okrajov.
Zásobu orieškov zase môžete zužitkovať napríklad aj do nepečených rumových gulí. Inšpirujte sa u nás!
Tortičky s lieskovými orieškami
Trochu iný šmrnc môžeme týmto vianočným cukrovinkám dodať aj obmenou orechového základu. Tentokrát siahneme po lieskových orieškoch.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 375 g hladkej múky
- 150 g cukru múčky
- 150 g mletých lieskových orieškov
- 1 vanilkový cukor
- 375 g zmäknutého masla
- 2 lyžičky mletej škorice
Na krém:
- 5 vajec
- 200 g cukru krupica
- 375 g zmäknutého masla
Postup:
- Ingrediencie na cesto si zmiešame.
- Cesto si zabalíme do potravinovej fólie a dáme na 30 minút do chladu.
- Potom ho rozvaľkáme na tenkú placku a vykrajujeme kolieska.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C dozlatista.
- Vajcia si s cukrom nad vodným kúpeľom vyšľaháme do hustej konzistencie.
- Po vychladení na izbovú teplotu primiešame zmäknuté maslo.
- Prostredné kolieska máčame v rume, ktorý môžeme zjemniť prevarenou vodou a cukrom.
- Na dve krajné kolieska mažeme krém, doprostred kladieme namočené koliesko.
- Po stuhnutí polievame čokoládou a okraje obaľujeme v orieškoch.
- Vrchy môžeme ozdobiť ľubovoľnými orechmi.
Tortičky alebo tiež brabantské tortičky patria k obľúbeným vianočným cukrovinkám.
Tradične pozostávajú z maslovej sušienky, ktorá je spojená buď ďalšou sušienkou namočenou v rume, alebo krémom.
Tieto cukrovinky sa ďalej zdobia čokoládou a okraje sa obaľujú v mletých orieškoch.
Najhojnejšie sa využívajú orechy vlašské, ale chybu neurobíte ani orechmi lieskovými alebo mandľami.