Vianočné rožky s najvyššou pravdepodobnosťou nechýbajú na žiadnej vianočnej tabuli.
Čo si to ale tento rok trochu ozvlášniť?
Pripravili sme si pre vás výber tých najchutnejších receptov na čokoládové rožky, ktorými potešíte celou svojou rodinou.
Ani vegáni či celiaci u nás nebudú trpieť.
Máme totiž dobroty aj pre nich.
Tak poďme na to!
Bezlepkové parížske rožky s čokoládovým krémom
Tieto krehké a chutné parížske rožteky sú úplne bez lepku, takže si na nich pochutnajú aj celiaci. Kombinácia orechového cesta, hutného čokoládového krému a luxusnej polevy dostane úplne každého!
Čo budete potrebovať
- 4 vaječné bielky
- štipka soli
- 300 g kryštálového cukru
- 300 g pomletých vlašských orechov
Na čokoládový krém:
- 300 g masla
- 300 ml mlieka
- 40 g vanilkového pudingu
- 50 g kakaa
- 1 balíček vanilínového cukru
- 4 žĺtky
- 1 vrchovatá lyžica tekutého medu (prípadne aj viac)
- 50 g horkej čokolády
Na polevu:
- 200 g horkej čokolády
- 3 lyžice kokosového oleja
Postup
- Vo väčšej nerezovej miske vyšľahajte bielky so štipkou soli do tuha.
- Postupne zašľahajte kryštálový cukor.
- Misku vložte do väčšieho hrnca s vriacou vodou (výška vody cca 10 cm).
- Nad parou došľahajte bielky s cukrom do lesklej peny, cca 10 minút.
- Odstavte z ohňa.
- K bielkom opatrne vareškou primiešajte pomleté vlašské orechy.
- Zmes nechajte vychladnúť.
- Do cukrárskeho vrecka s hrubšou špičkou naberte orechové cesto.
- Väčší plech vyložte papierom na pečenie.
- Tvarujte užšie rožky rovnakého tvaru.
- Na jeden plech sa ich bude zmestiť cca 25 kúskov.
- Rožky vložte do rúry vyhriatej na 200 stupňov Celzia.
- Pečte iba 5 minút.
- Potom rúru vypnite a pootvorte ju na 10 cm.
- Rožky nechajte v pootvorenej rúre ďalších 10 minút.
- Po desiatich minútach vyberte z rúry a opakujte postup s ďalším plechom.
- Teraz si pripravte čokoládový krém.
- Zahrejte mlieko v hrnci.
- Do inej nádoby pridajte žĺtky, tekutý med (podľa chuti), preosiate kakao, vanilkový puding a vanilínový cukor.
- Zmes zalejte horúcim mliekom a dôkladne premiešajte.
- Mliečnu zmes nalejte späť do hrnca, pridajte horkú čokoládu a uvarte hustý puding.
- Po uvarení ho preložte do misky a prikryte fóliou tak, aby sa dotýkala pudingu.
- Nechajte vychladnúť.
- Vyšľahajte zmäknuté maslo.
- Vychladnutý čokoládový krém tiež prešľahajte a postupne ho zašľahajte k vyšľahanému maslu.
- Krém preložte do cukrárskeho vrecka s užšou špičkou a nanášajte ho na vychladnuté rožky.
- Rožky s krémom odložte do chladu, aby krém poriadne stuhol.
- Teraz si pripravte čokoládovou polevou.
- Vo vodnom kúpeli rozpustite horkú čokoládu s kokosovým olejom.
- Nechajte vychladnúť.
- Do vlažnej čokoládovej polevy opatrne namáčajte rožky s krémom.
- Rožky s polevou dajte na plech vyložený papierom na pečenie a uložte do chladu, aby poriadne stuhli.
- Užite si to!
Márne tento rok premýšľate, čím obdarovať svojich zamestnancov? Už nemusíte! Máme pre vás tie najlepšie tipy na firemné darčeky na Vianoce.
Zlepované maslové rožky v čokoláde
Luxusné maslové rožky zlepované marhuľovým džemom a namáčané v čokoládovej poleve krásne ozdobia každú vianočnú tabuľu. S naším receptom ich navyše zvládne úplne každý!
Čo budete potrebovať
Na rožky:
- 250 g masla
- 120 g práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 3 žĺtky izbovej teploty
- 1 lyžička citrónovej kôry
- 1 lyžica vanilkového extraktu alebo tmavého rumu
- 350 g hladkej múky
- 1 lyžička kukuričného škrobu
- ⅛ lyžičky soli
Na náplň a namáčanie:
- marhuľový džem (hladký, bez kúskov ovocia)
- 170 – 230 g 65-75% čokolády, nakrájanej na kúsky
- 2 lyžičky masla
Postup
- Plechy vyložte papierom na pečenie.
- Predhrejte rúru na 190°C.
- Pripravte si cukrárske vrecko s veľkou hviezdicovou špičkou.
- V mise stolného mixéra alebo vo veľkej mise pomocou ručného mixéra šľahajte maslo, práškový cukor a vanilkový cukor do veľmi svetlej a nadýchanej zmesi.
- Pri stredne vysokej rýchlosti to zaberie asi 8 minút.
- Podľa potreby oškrabte steny misy.
- Pridávajte vaječné žĺtky jeden po druhom a medzi každým pridaním dobre premiešajte, aby zmes zostala ľahká a nadýchaná.
- Pridajte citrónovú kôru a vanilku a znova dobre premiešajte.
- Zmiešajte múku, kukuričný škrob a soľ.
- Múčnu zmes pridajte do maslovej zmesi a miešajte, kým sa všetko dobre nespojí.
- Preneste časť cesta do cukrárskeho vrecka a držte vršok asi 2,5 cm nad pripravenými plechmi.
- Vytlačte cca 8 cm cesta na plech a vytvorte tvar polmesiaca.
- Takto pokračujte, pokiaľ nebudete mať plech plný rovnako veľkých polmesiacov vo vzdialenosti cca 2,5 cm.
- Pečte 8 minút.
- Polmesiaca budú mať stále bledú farbu, ale budú upečené.
- Nechajte niekoľko minút chladiť na plechu a potom preneste na mriežku.
- Akonáhle máte všetko pečivo upečené a vychladnuté, trochu zahrejte džem, aby šiel ľahko natierať.
- Na hladkú stranu jedného polmesiaca naneste asi pol lyžičky džemu a zlepte s ďalším polmesiacom.
- Opakujte so všetkými polmesiacami.
- Dajte do mrazničky, aby džem stuhol, čo potrvá asi 20 – 30 minút.
- Priveďte hrniec s vodou do varu a nad vodu položte sklenenú misku tak, aby sa vody nedotýkala.
- Pridajte nasekanú čokoládu a miešajte stierkou, kým nebude hladká.
- Akonáhle sa čokoláda rozpustí, vypnite oheň a pridajte maslo.
- Miešajte, kým sa maslo nerozpustí.
- Konce zlepených polmesiacov namáčajte v rozpustenej čokoláde, nechajte odkvapkať prebytok a dajte vložte späť na plech.
- Polmesiaca dajte späť do mrazničky, aby čokoláda stuhla.
- Pred podávaním nechajte mierne rozmrznúť.
- Nechajte si chutiť!
Vianočné čokoládové rožteky s cukrovou polevou
Vyskúšajte tento rok tieto maslové čokoládové rožteky s jednoduchou cukrovou polevou. Sú jednoduché na prípravu, krásne vyzerajú a chutia fantasticky!
Čo budete potrebovať
- 240 g masla izbovej teploty
- 200 g kokosového cukru
- 8 žĺtkov
- 240 g horkej čokolády, nastrúhanej alebo rozpustenej
- 8 bielkov + štipka soli
- 240 g hladkej špaldovej múky
Na polevu:
- 200 g práškového cukru
- 5 lyžíc citrónovej šťavy
Postup
- Predhrejte rúru na 170 stupňov Celzia.
- Veľký plech vyložte papierom na pečenie.
- Šľahajte bielky so štipkou soli, kým sa nevytvoria pevné špičky.
- Dajte bokom.
- V inej mise šľahajte zmäknuté maslo, cukor a žĺtky, kým nezískate hladkú krémovú zmes.
- Do žĺtkovej zmesi vmiešajte nastrúhanú alebo rozpustenú čokoládu a vareškou premiešajte.
- Striedavo pridávajte ušľahaný sneh z bielkov a múku a dobre miešajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
- Nalejte a rozotrite zmes na pripravený plech.
- Pečte 25 – 30 min.
- Zatiaľ čo sa cesto pečie, pripravte si cukrovú polevu.
- Miešajte práškový cukor spolu s citrónovou šťavou asi 10 minút, kým nebude zmes hladká a lesklá.
- Cesto vyberte z rúry a hneď ho polejte cukrovou polevou.
- Vezmite pohár a zatlačte ho do rohu cesta, aby vznikol kruh a preneste ho na veľký tanier.
- Zatlačte pohár na vytlačený kruh tak, aby ste vytvorili tvar polmesiaca.
- Týmto spôsobom spotrebujte všetko cesto.
- Nechajte vychladnúť a uložte do kovovej krabice na sušienky alebo vzduchotesné nádoby.
- Dobrú chuť!
Vyskúšajte aj naše recepty na poctivé mrkvové rožky s náplňou podľa vášho gusta! Budete prekvapení, ako rýchlo zmizne z tanierov.
Zobraziť viac receptov
Vegánske marcipánové rožky s čokoládou
Tieto vegánske mandľové rožteky s marcipánom neobsahujú žiadnu múku, takže si ich môžu užiť aj celiáciu. Vnútri sú dokonale mäkké, zvonku pre zmenu úžasne chrumkavé a ako bonus sa ľahko pripravujú. Presvedčte sa sami!
Čo budete potrebovať
- 100 g mletých mandlí
- 100 g práškového cukru
- 1 lyžička škorice
- 200 g marcipánovej pasty s vysokým obsahom mandlí
- 3 lyžice mandľového mlieka
Na polevu:
- 100 g tenkých mandľových plátkov
- 100 g vegánskej čokolády podľa chuti
- 1 lyžička kokosového oleja
Postup
- V mise prešľahajte mleté mandle, práškový cukor a škoricu.
- Marcipánovú pastu natrhajte na malé kúsky (alebo postrúhajte na kuchynskom strúhadle) a pridajte do misy so suchými ingredienciami.
- Potom pridajte mandľové mlieko a všetko uhneťte v cesto.
- Z cesta vytvarujte disk, ktorý pevne zabaľte do potravinárskej fólie a dajte na 30 minút do chladničky (alebo cez noc, pokiaľ cesto pripravujete vopred).
- Po vychladnutí predhrejte rúru na 200 °C a vyložte plech papierom na pečenie.
- Rozbaľte cesto a mokrými rukami z neho vytvarujte 8 – 10 polmesiacov (podľa požadovanej veľkosti).
- Polmesiaca obaľte v mandľových plátkoch a položte na pripravený plech.
- Pečte asi 15-20 minút (menšie sú hotové skôr).
- Potom pečivo vyberte a nechajte úplne vychladnúť.
- Čokoládu s kokosovým olejom pomaly rozpustite vo vodnom kúpeli.
- Do čokoládovej zmesi ponorte konce každého rožku a položte na mriežku vyloženú kusom papiera na pečenie.
- Užite si to!
Vianočné kešu rožky
Rýchle, ľahké a chutné. Presne také sú tieto vanilkové rožky s praženými kešu orieškami ozdobené čokoládou. Skúste zase niečo nové!
Čo budete potrebovať
- 1 šálka masla
- 1/3 šálky kryštálového cukru
- 2 lyžice nesladeného kešu mlieka
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 2 a 3/4 šálky hladkej múky
- 1/4 lyžičky soli
- 1/2 hrnčeka pražených (nesolených) kešu orieškov, jemne nasekaných
- 1/2 semienok z vanilkového struku
- 1/4 šálky kryštálového cukru
- 170 g rozpustenej 50% čokolády
Postup
- Predhrejte rúru na 160 stupňov Celzia.
- Plech vyložte papierom na pečenie.
- V mise šľahajte maslo a cukor, kým nebudete mať svetlú a nadýchanú zmes, asi 3 minúty.
- Pridajte kešu mlieko a vanilkový extrakt a šľahajte, kým sa všetko nespojí.
- Pomaly pridávajte múku a soľ a šľahajte, kým sa všetko nespojí.
- Pokiaľ je cesto príliš mokré, pridajte ďalšiu lyžicu múky, ak je naopak príliš suché, pridajte ďalšiu lyžičku mlieka.
- Vmiešajte najemno nakrájané pražené kešu oriešky.
- 1 lyžicu cesta vyvaľkajte do tvaru polmesiaca.
- Položte na plech.
- Opakujte so zvyšným cestom.
- Pečte do svetlo zlatohnedej farby, 18 až 25 minút.
- Nechajte 10 minút chladiť na plechu.
- Medzitým v kuchynskom robote zmiešajte semienka z vanilkového struku s 1/4 šálkou cukru v kuchynskom robote a mixujte, kým z cukru nebude jemný prášok (nechcete ho ale mať úplne na múčku).
- Každý rožok obaľte vo vanilkovom cukre.
- Ponorte rožky do čokolády alebo ich čokoládou iba pokvapkajte a položte späť na plech, aby čokoláda stuhla.
- Skladujte vo vzduchotesnej nádobe.
Niektorí z vás možno premýšľajú, že by na Vianoce odleteli do teplejších krajín. Preto sme si pre vás tiež pripravili tipy na najlepšie vianočné destinácie na tento rok !
Pohánkové rožteky s polevou z kakaového masla
Tento recept je dôkazom toho, že vianočné pečivo môže byť jednoduché, vegánske, bez lepku a rafinovaného cukru, a zároveň neuveriteľne chutné. Luxusná poleva z kakaového masla a bieleho mandľového masla je potom len pomyselnou čerešničkou na torte.
Čo budete potrebovať
Na rožky:
- 100 g pohánkovej múky
- 50 g mletých mandlí
- 75 g mandľového masla
- 1 lyžica ľanových semienok + 2 lyžice vody
- 40 ml javorového sirupu
- ½ lyžičky mletej vanilky
- ¼ lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžica kakaa
Na polevu:
- 50 g kakaového masla
- 40 g bieleho mandľového masla
- 1 lyžica javorového sirupu (prípadne xylitolu, ak chcete mať polevu naozaj bielu)
Postup
- Na polevu si rozpustite kakaové maslo nad vriacou vodou.
- Nechajte trochu vychladnúť, potom metličkou primiešajte mandľové maslo a javorový sirup alebo xylitol.
- Zmes nalejte na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte vychladnúť.
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Zmiešajte ľanové semienka s vodou a nechajte 10 minút odležať.
- Všetky ingrediencie spolu so zahustenou ľanovou zmesou dajte do mixovacej nádoby a rozmixujte pomocou ručného mixéra alebo kuchynského robota.
- Cesto rýchlo prehneťte rukami.
- Odoberte asi lyžicu cesta, vyvaľkajte ho do tvaru klobásy a vytvarujte malý polmesiačik.
- Opakujte so zvyškom cesta a malé polmesiačiky pokladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Rožky pečte asi 12 minút a potom ich vyberte vychladnúť.
- Čokoládovú polevu znovu rozpustite nad vriacou vodou.
- Nechajte trochu vychladnúť a potom ju lyžičkou nanášajte na rožky.
- Nechajte čokoládu zaschnúť a potom už len užívajte!
A ako sa vám naše dnešné recepty na čokoládové rožteky páčili? Napíšte nám do komentárov!