Vynikajúce recepty na vianočné pečivo z citróna. Inšpirujte sa!

Osviežujúce citrónové vianočné pečivo prevonia váš domov a poteší vaše chuťové poháriky.

Inšpirujte sa našimi receptami a skúste tento rok pripraviť niečo nové!

Citrónové hviezdičky

Hviezdičky sú neodmysliteľnou ozdobou Vianoc. Prečo ich nezaradiť aj do svojej kuchyne?

Oživte svoj vianočný stôl citrónovými hviezdičkami, ktoré sú pekné na pohľad a výborne chutia.

Ingrediencie

Cesto:

  • 350 g hladkej múky
  • 250 g masla
  • 100 g cukru múčka
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1 vajce

Zdobenie:

  • 1 vajce na potretie
  • mleté vlašské orechy a cukor kryštál na posypanie

Postup

  • Do misy preosejte hladkú múku s práškovým cukrom, čerstvo nastrúhanú citrónovú kôru, šťavu z citróna a maslo, rozkrájané na kúsky.
  • Vypracujte hladké cesto, zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte odpočinúť zhruba 1–2 hodiny v chladničke.
  • Následne cesto rozvaľkajte, na pomúčenej doske, na plát o hrúbke 0,5 cm.
  • Z cesta vykrojte hviezdičky (môžete samozrejme zvoliť aj iný tvar), preložte ich na plech, vyložený papierom na pečenie a dajte piecť do rúry, predhriatej na 180 °C.
  • Pečte zhruba 9 minút. Ešte horúce citrónové pečivo obaľte v zmesi práškového a vanilkového cukru a nechajte vychladnúť.
  • Hotové hviezdičky uložte do krabice na pečivo a nechajte ich odpočívať 1–2 týždne. Je to z toho dôvodu, aby pečivo zmäklo. Navyše sa citrón vo vnútri krásne rozloží a chuť cukroviniek bude intenzívnejšia.

Citrónové linecké pečivo v tvare hviezdičiek, posypané cukrom.
Zdroj: mimibazár.sk

Milujete pečivo z lineckého cesta, ale neradi by ste pribrali kilá navyše? Zoznámte sa s našimi receptami na zdravé vianočné pečivo.

Citrónové vianočné pečivo s orechovým posypom

Orechy do vianočnej kuchyne jednoducho patria. Skombinujte ich s čerstvým citrónom a sladkým cukrom. Uvidíte, že vám bude skvele chutiť!

Ingrediencie

  • 280 g hladkej múky
  • 140 g práškového cukru
  • 120 g masla
  • 2 žĺtky
  • 1 kávová lyžička citrónovej kôry (môže byť aj sušená)
  • 4 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • 1 vajce na potretie
  • mleté vlašské orechy na posyp

Postup

  • Preosejte múku aj práškový cukor a všetko dajte do misy.
  • Pridajte nakrájané zmäknuté maslo, žĺtky, citrónovú kôru aj šťavu a všetko spracujte na hladké cesto.
  • Misu zakryte potravinovou fóliou a cesto vložte do chladničky, kde ho nechajte zhruba 2 hodiny odpočívať.
  • Rozvaľkajte cesto na pomúčenej doske, vykrojte z neho rôzne obľúbené tvary, potrite ich rozšľahaným vajcom, posypte orechmi a rozložte na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Pripravené pečivo vložte do predhriatej rúry a pečte, pri 160 °C, do ružova.
  • Po upečení nechajte chvíľu vychladnúť. Môžete podávať.

Citrónové sušienky sypané orechy.
Zdroj: ricettariotipico.it

Nemáte radi orechy? Môžete namiesto nich pečivo posypať kokosom alebo vyskúšať nejakú chutnú polevu. Inšpirujte sa našimi najlepšími receptami s polevami na pečivo.

Cukrové citrónové tyčinky

K tomuto receptu potrebujete iba 7 ingrediencií.

Citrónová tvarohová náplň je extra hustá a krémová a leží na neodolateľnej maslovej kôrke. Citrónové tyčinky pečte vždy pri nižšej teplote, aby ste sa vyhli prepáleniu.

Ingrediencie

  • 100 g masla
  • 2 lyžice cukru
  • 2 šálky múky
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • soľ
  • 6 vajec
  • šťava z 2 čerstvých citrónov

Postup

  • Rozpustené maslo a cukor zmiešajte dohromady.
  • Pridajte vanilku a soľ. Zamiešajte.
  • Prisypte múku a vytvorte cesto, ktorým následne vyplňte formu na pečenie.
  • Teraz si pripravte polevu.
  • Šťavu z citrónov, vajcia, cukor a trochu múky zmiešajte dohromady.
  • Náplň vlejte na korpus a pečte asi 20 minút (do stuhnutia) na 163 °C.
  • Po upečení vyberte hotové pečivo z rúry a nechajte vychladnúť. Trvá to asi 1 hodinu pri izbovej teplote.
  • Následne vložte pečivo na 1–2 hodiny do chladničky, kým nie je vychladené a potom nakrájajte na úzke tyčinky.
  • Na záver všetky tyčinky posypte práškovým cukrom.
  • Môžete podávať!

Citrónové tyčinky poskladané na sebe
zdroj: sallysbakingaddiction.com

Citrónové pečivo s krémom

Máte strach, že by citrónové kolieska mohli byť príliš kyslé? Citrónu sa nebojte!

Cukor zaistí sladkú chuť cukroviniek a citrón mu dodá veľmi zaujímavú osviežujúcu chuť.

Vyskúšajte náš recept na skvelú sladko-kyslú dobrotu!

Ingrediencie

Citrónové cesto:

  • 400 g hladkej múky
  • 250 g masla
  • 150 g cukru múčka
  • 3 žĺtky
  • Šťava aj kôra z ½ chemicky neošetreného citróna

Maslový citrónový krém do cukroviniek:

  • 250 g masla
  • 5 polievkových lyžíc trstinového cukru
  • 1 vajce
  • Šťava z 1/2 citróna

Citrónová poleva na pečivo:

  • 300 g práškového cukru
  • 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • 2 polievkové lyžice horúcej vody

Postup

  • Múku s cukrom preosejte do misy, pridajte pokrájané maslo, žĺtky, šťavu a kôru z citróna.
  • Zo zmesi vypracujte hladké cesto a dajte ho na noc odpočívať do chladničky.
  • Nasledujúci deň položte cesto na pomúčenú dosku a dajte cez neho potravinovú fóliu, cez ktorú cesto vyvaľkajte. Vďaka potravinovej fólii sa vám nebude cesto lepiť na valček.
  • Zložte fóliu a začnite vykrajovať kolieska. Tie potom naskladajte na plech, vyložený papierom na pečenie a pečte, pri 180 °C, po dobu 7–8 minút.
  • Upečené kolieska nechajte vychladnúť a potom ich zlepujte citrónovým krémom. Nakoniec zlepené kolieska polejte citrónovou polevou.

Citrónový krém do cukroviniek:

  • Na platňu dajte variť hrniec s vodou a položte naň nerezovú misku. Chcete vytvoriť vodný kúpeľ.
  • Do misky rozklepnite vajcia, pridajte cukor a všetko šľahajte, pokiaľ nie je zmes hustá.
  • Zmes odstavte a vezmite inú misu, v ktorej vyšľahajte do peny zmäknuté maslo, do ktorého postupne zašľahávajte hotovú vaječnú zmes.
  • Všetko dohromady vyšľahajte dohladka, pridajte ešte šťavu z polovice citróna, znovu prešľahajte a vzniknutým krémom zlepujte vychladnuté kolieska.

Citrónová poleva:

  • Cukor dajte do misky, pridajte vodu s citrónovou šťavou a veľmi dôkladne premiešavajte, kým nevznikne poleva, ktorá bude mať hladkú konzistenciu.

Citrónovú polevu môžete zafarbiť na hnedo pridaním kakaa.

Zlepované citrónové pečivo s krémom a kakaovou polevou.
Zdroj: foto.dama.cz

Citrónové linecké pečivo

Linecké pečivo s citrónom sa od klasického lineckého cesta nelíši, ale pridaním citróna nadobúda na exkluzivite.

Vyskúšajte jednoduchý recept a obohaťte svoju vianočnú kuchyňu.

Ingrediencie

  • 2 ½ šálky múky
  • ⅓ šálky cukru múčka
  • hrubý cukor na posyp
  • 9 lyžíc nesoleného masla
  • 2 žĺtky
  • 1 citrón

Postup

  • Múku a cukor zmiešajte vo veľkej mise a pridajte maslo so žĺtkami.
  • Vytlačte citrón a čerstvú šťavu vlejte do zmesi. Všetko poriadne zamiešajte.
  • Pomocou rúk začnite hniesť cesto, kým sa všetko nespojí a cesto sa nezačne lesknúť. Potrvá to asi 5-7 minút.
  • Akonáhle je cesto hotové, urobte z neho „loptu“ a misu prikryte potravinovou fóliou. Následne cesto umiestnite do chladničky a nechajte ho vychladiť.
  • Zatiaľ čo cesto odpočíva, predhrejte si rúru na 180 °C.
  • Akonáhle je cesto odležané, vyberte ho z chladničky a rozvaľkajte ho na pomúčenej ploche. Cesto by malo byť vyvaľkané na výšku asi 0,5 cm.
  • Teraz už záleží na vás, aký druh vykrajovača zvolíte. Či chcete vytvoriť citrónové linecké kolieska alebo skôr perníčky v tvare hviezd, stromčekov, sovičiek a pod. Pre tento recept sme vybrali formu sovičiek.
  • Do mištičky dajte jedno vajce a rozšľahajte ho. Týmto vajíčkom následne potrite každé vykrojené pečivo zvlášť. To mu dodá zlatistý nádych pri pečení.
  • Cukrovinky posypte hrubým cukrom. Vytvorí to nádherný efekt snehu.
  • Takto pripravené pečivo vložte do rúry a pečte 12–15 minút, kým nezačne krásne hnednúť.
  • Nechajte hotové pečivo vychladnúť a podávajte.

V chladničke vydrží linecké citrónové vianočné pečivo 3–4 týždne, pokiaľ ho budete skladovať vo vzduchotesnej nádobe.

Linecké citrónové vianočné pečivo v tvare sovičiek, posypané cukrom.
zdroj: verygoodcook.com

Citrónové nepečené pečivo

Pokiaľ ste fanúšikmi sladkej a krémovej chuti zároveň, je tento recept napísaný práve pre vás!

Výhodou tejto dobroty je to, že ju môžete ozdobiť ľubovoľným posypom a podávať, okrem Vianoce, napríklad na narodeninových oslavách.

Ingrediencie

  • 3/4 hrnčeka citrónovej polevy
  • 60 ks sušienok Ritz, poprípade iných podobných sušienok
  • cca 6 dl bielej cukrovej polevy značky Dr. Oetker
  • voliteľný posyp (najlepšie s vianočnou tematikou)

Postup

  • Polovicu sušienok potrite polevou a prikryte zvyšnými sušienkami.
  • Takto pripravené spojené sušienky namočte do rozpustenej cukrovej polevy a prebytočné množstvo polevy nechajte odkvapkať.
  • Cukrovinky položte na papier na pečenie a ozdobte podľa potreby. Nechajte odstáť, kým poleva nestuhne.
  • Uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke.

Sušienkové kolieska máčané v citrónovej poleve zdobené sypaním v tvare vločiek
zdroj: tasteofhome.com

Mesiačiky s citrónovou polevou

Najlepšie vianočné citrónové pečivo je také pečivo, ktoré pripravíte jednoducho a rýchlo!

Vyskúšajte osvedčený recept na výborné vianočné citrónové sušienky s polevou.

Ingrediencie

Cesto:

  • 2 šálky múky
  • ½ lyžičky jedlej sódy
  • ½ lyžičky soli
  • 1 polievková lyžica citrónovej kôry
  • 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • ½ šálky nesoleného masla (nechajte rozpustiť v izbovej teplote)
  • 1 šálka cukru
  • 1 veľké vajce
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Citrónová poleva na vianočné pečivo:

  • ½ šálky vody
  • ¾ šálky cukru múčka
  • 1 lyžička citrónovej šťavy

Postup

Cesto:

  • Pred prípravou cesta dajte predhriať rúru na 180 °C.
  • V strednej miske rozšľahajte múku, jedlú sódu, soľ a citrónovú kôru.
  • V inej mise rozšľahajte, pomocou elektrického mixéra, maslo a cukor. Šľahajte, kým nebude zmes nadýchaná.
  • Pridajte vajce, vanilkový extrakt a citrónovú šťavu. Poriadne miešajte, kým sa všetko nespojí.
  • Zmes z druhej misy pomaly vmiešajte mixérom (pri nízkom stupni šľahania) do strednej misy a opatrne zmiešajte so zmesou z múky.
  • Z hotového cesta vytvorte hrudky v tvare nechtíka s priemerom asi 2 cm. Dávajte ich na plech rovnomerne asi 3 cm od seba, aby sa vám pri pečení nespojili. Teplom sa bude hmota rozťahovať do strán.
  • Vložte pečivo do rúry a pečte, kým nie sú okraje zlaté. Trvá to asi 15 – 20 minút.
  • Potom pečivo vyberte a nechajte vychladnúť na 2 minúty. Následne ho potrite pripravenou citrónovou polevou a máte hotovo.

Citrónová poleva na pečivo:

  • Do misky vlejte vodu a pomaly do nej zašľahávajte cukor.
  • Šľahajte tak dlho, pokiaľ poleva nezíska hladkú hustejšiu konzistenciu. Ak je to potrebné, pred použitím cukor preosejte.
  • Do zmesi pridajte citrónovú šťavu a zamiešajte.
  • Hotovú polevu namažte na pečivo a nechajte stuhnúť. Vytvorí sa na ňom krásna lesklá glazúra.

Polevou môžete vianočné citrónové sušienky nielen polievať, môžete ich v nej tiež namáčať celé.

Sušienka v tvare nechtíka s citrónovou polevou
zdroj: handletheheat.com

Pokiaľ ste zatiaľ, pri príprave vianočných dobrôt, s citrónom nepracovali, určite sa do toho pustite.

Citrónové vianočné pečivo stojí za to vyskúšať!

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavrieť reklamu