Nie je nič lepšie, ako keď si môžete pripraviť voňavý recept na bratislavské rožky.
Vychutnajte si lahodnú kombináciu makovej a orechovej náplne.
Ale pozor, sú návykové aj s ďalšími lahodnými náplňami, ktoré nájdete na konci článku!
Bratislavské rohlíčky s makovou a orechovou náplňou
Tieto rožky sú jedným z najlepších receptov, ktorý pochádza z Bratislavy. Vyrába sa z domáceho lístkového cesta a plní sa mletými vlašskými orechmi alebo makom. Pripravte návšteve to najlepšie pohostenie v podobe ďalších výborných cukroviniek s makom .
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 450 + 50 g hladkej múky
- 450 + 50 g masla (nakrájaného na kocky)
- 250 ml studenej vody
- 10 g soli
- 1 lyžička octu
Na orechovú náplň
- 2 bielky
- 150 g práškového cukru
- 150 g mletých vlašských orechov
- 2 lyžice strúhanky
- kôra z citróna
Na makovú náplň
- 2 bielky
- 150 g práškového cukru
- 150 g mletého maku
- 2-3 lyžice marhuľového džemu
Na potretie
- 4 žĺtky
- 1-2 lyžice mlieka
Postup
- V mise zmiešajte 450 g masla a 50 g múky. Vytvorte blok masla a dajte do chladničky.
- Utrite 50 g masla so 450 g múky, potom pridajte soľ, ocot a studenú vodu a hneťte do hladka.
- Na pomúčenej ploche cesto rozvaľkajte do tvaru obdĺžnika, doprostred položte maslový blok a prehnite okraje cesta cez maslo.
- Cesto znovu rozvaľkajte, potom preložte ľavú tretinu cesta do stredu, a potom preložte pravú tretinu cez ňu.
- Otočte cesto o 90 stupňov. Rozvaľkajte a preložte 1/4 cesta do stredu na ľavej aj pravej strane, potom ich preložte cez seba.
- Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte 15 minút chladiť.
- Opakujte valecký a skladací proces ešte 3x rovnakým spôsobom, s 15 minútovým odpočinkom.
- Po dokončení skladania môžete zabalené cesto nechať cez noc v chladničke alebo ho rovno použiť.
- Na orechovú náplň ušľahajte bielky a práškový cukor do tuhého snehu.
- Jemne vmiešajte mleté vlašské orechy, strúhanku a citrónovú kôru.
- Na makovú náplň ušľahajte z bielkov a cukru tuhý sneh, potom vmiešajte mletý mak a marhuľovú marmeládu.
- Predhrejte rúru na 200 °C a vyložte 2 plechy papierom na pečenie.
- Cesto rozdeľte na dve rovnaké časti.
- Prvý diel cesta rozvaľkajte na tenkú placku a nakrájajte ju na prúžky široké 10 cm.
- Naneste náplň doprostred prúžkov, zrolujte a nakrájajte na bloky s dĺžkou 12-15 cm.
- Každý blok ohnite do tvaru polmesiaca (rohlíčka) a položte na pripravené plechy.
- Bratislavské rohlíčky potrite žĺtkovou zmesou a pečte 20–25 minút do zlatista.
Bratislavské rožky s náplňou z maku a jabĺk
Toto sú najlepšie rožky s makom. Sú naozaj jemné a nadýchané a vďaka náplni s jablkom aj vláčne.
Čo budeme potrebovať
- 20 g čerstvého droždia (alebo 1 vrecúško sušeného droždia (7 g))
- 220 ml teplého mlieka
- 70 g cukru
- 500 g múky
- 1 lyžička soli
- 2 žĺtky
- 70 g zmäknutého masla
Na náplň
- 250 ml mlieka
- 50 g masla
- 130 g cukru
- 200 g mletého maku
- 1 lyžička škorice v prášku
- trochu nastrúhanej citrónovej kôry
- asi 300 g nastrúhaného jablka
Na potretie
- 1 žĺtok
- 1 lyžica mlieka
Postup
- V teplom mlieku rozpustite droždie a cukor.
- Pridajte zvyšok ingrediencií a vypracujte cesto, kým nebude hladké.
- Vložte cesto do mierne naolejovanej misy.
- Prikryté nechajte na teplom mieste kysnúť asi 1 až 2 hodiny.
- Mlieko, maslo a cukor priveďte do varu.
- Pridajte mletý mak, škoricu a nastrúhanú citrónovú kôru.
- Varte za stáleho miešania asi 3 minúty. Nechajte vychladnúť.
- Do makovej zmesi pridajte nastrúhané jablká.
- Cesto rozdeľte na štyri rovnaké diely.
- Každý diel rozvaľkajte na kruh.
- Nakrájajte ho na 8 rovnakých trojuholníkov.
- Na každý kúsok dajte 1 lyžičku náplne.
- Zrolujte do tvaru rožka.
- Dajte na plech s papierom na pečenie. Nechajte ich ďalších 20 minút zakryté kysnúť.
- Bratislavské rožky potrite zmesou žĺtka a mlieka.
- Pečte v predhriatej rúre na 180 ° C asi 14 minút.
Nie je nič lepšie ako výborné pečivo a úžasná vianočná atmosféra. Dokreslite ju pomocou tých najkrajších ozdôb na stromček z našej recenzie.
Zobraziť viac receptov
Orechovo-makové rožky zo smotanového cesta
Bratislavské rohlíčky nielen, že krásne vyzerajú, ale aj skvele chutia napríklad s týmto domácim vaječným likérom .
Čo budeme potrebovať
- 400 g hladkej múky
- 250 g masla
- 1 žĺtok
- 2 vrchovaté lyžice práškového cukru
- 180 ml kyslej smotany
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- štipka soli
Orechová náplň
- 200 g mletých vlašských orechov
- 5 lyžíc práškového cukru
- 2 lyžice vanilkového cukru
- 1 lyžička škorice
- 30 ml rumu
- 30 ml mlieka
- 1 lyžica marhuľového džemu
- kôra z polovice pomaranča
Maková náplň
- 200 g mletého maku
- 30 ml rumu
- 30 ml mlieka
- 6 lyžíc práškového cukru
- kôra z citróna
- 1/2 lyžičky škorice
- 2 lyžice slivkového lekváru
Postup
- Zmiešajte soľ a prášok do pečiva s múkou.
- Pridajte maslo a potom pridajte zvyšok ingrediencií.
- Uhneťte cesto.
- Cesto zabaľte do fólie a dajte na hodinu do chladničky.
- Zmiešajte všetky suroviny na náplne v oddelených nádobách a zakryte fóliou.
- Cesto rozdeľte na dve časti, a potom na pomúčenej ploche rozvaľkajte prvú časť do obdĺžnikového tvaru.
- Nakrájajte ho na 7-8 cm široké plátky, a potom plátky nakrájajte 6-7 cm široké trojuholníky.
- Na širšiu stranu pridajte lyžičku orechovej náplne a potom zrolujte.
- To isté urobte s druhou časťou cesta, ale naplňte ju makom.
- Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov asi 15 minút.
- Bratislavské rohlíčky sú hotové, keď sa cesto trochu nafúkne.
- Ešte teplé pečivo obaľte v práškovom cukre zmiešaným s vanilkovým cukrom.
Aké ďalšie náplne do rožkov použiť?
Recepty na bratislavské rožteky sú známe svojou makovou a orechovou náplňou. Ale vedeli ste, že do nich môžete pridať ďalšie rôzne varianty? Skúste naše recepty spoločne s našimi tipmi.
Pripravte si čokoládovú krémovú náplň z kvalitnej horkej čokolády, masla, cukru a trochy vanilkového extraktu.
Vyskúšajte rôzne druhy marmelád , ako je jahodová, malinová, marhuľová alebo ríbezľová, alebo použite kvalitný slivkový lekvár .
Zmiešajte strúhaný kokos s kondenzovaným mliekom a trochou vanilkového extraktu, aby ste vytvorili hustú kokosovú náplň .