Obohaťte si vašu vianočnú tabuľu receptami na ovocný chlebíček. Nie je to len o vianočke a vianočnom pečive!

K vianočným sviatkom patrí okrem kapra a zemiakového šalátu aj sladké pečivo.

Upečte si múčnik, ktorým potešíte nielen váš žalúdok, ale aj oko.

Recepty na biskupský chlebíček sú jednoduché, voňavé a chutné.

Kombinácii kandizovaného ovocia, hrozienok, mandlí a orechov neodoláte.

Inšpirujete sa!

Klasický biskupský chlebíček s kandizovaným ovocím

Toto vianočné pečivo je charakteristické nielen svojou lahodnou chuťou, ale aj vôňou. K tej okrem kandizovaného ovocia a korenia prispieva aj malé množstvo alkoholu, dá sa ale pripraviť aj bez neho.

Ingrediencie:

  • 2 a ½ hrnčeka hladkej múky
  • 1 hrnček cukru
  • 1 hrnček masla
  • 4 vajcia
  • 2 hrnčeky kandizovaného ananásu
  • 1 hrnček červených kandizovaných čerešní
  • 1 hrnček zelených kandizovaných čerešní
  • 1 a ½ hrnčeka vlašských orechov
  • 1 šálka hrozienok
  • kôra a šťava z jedného citróna
  • kôra a šťava z jedného pomaranča
  • 3 PL vanilkového extraktu
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • ½ čajovej lyžičky mletej škorice
  • ½ čajovej lyžičky soli

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 150 °C.
  2. Vo väčšej mise zmiešajte kandizované ovocie, hrozienka a vlašské orechy.
  3. V inej mise vyšľahajte maslo s cukrom do nadýchanej peny.
  4. Potom vmiešajte vajcia, vanilkový extrakt, citrónovú a pomarančovú kôru a šťavu.
  5. Zmiešajte preosiatu múku, prášok do pečiva, škoricu a soľ a pridajte do krémovej zmesi.
  6. Dôkladne premiešajte.
  7. Cesto nalejte do zmesi ovocia a orechov.
  8. Opäť dôkladne premiešajte.
  9. Pripravte si formu, vymažte ju tukom a vysypte hrubou múkou.
  10. Cesto nalejte do formy a vložte do rúry.
  11. Pečte približne 2 hodiny.
  12. Po vybratí z rúry nechajte múčnik 10 minút vychladnúť a potom ho vyklopte.
Nakrájaný ovocný chlebíček s kandizovaným ovocím.
zdroj: themountainkitchen.com

Forma na biskupský chlebíček nie je na pečenie tohto dezertu nutnosťou, môžete ho upiecť aj vo forme na bábovku. Ešte jednoduchším variantom potom môže byť biskupský chlebíček na plech.

Hrnčekový biskupský chlebíček s mandľami a sušeným ovocím

Okrem kandizovaného ovocia je častou súčasťou chlebíčka aj ovocie sušené, predovšetkým marhule, figy a datle.

Ingrediencie:

  • 1 a ½ hrnčeka hladkej múky
  • ¾ hrnčeka masla
  • ¾ hrnčeka cukru
  • 5 vajec
  • 1 a ½ hrnčeka hrozienok
  • 1 hrnček sušených marhúľ
  • 1 hrnček sušených fíg
  • 1 hrnček kandizovaného ovocia
  • ½ hrnčeka sušených sliviek
  • 1 a ½ hrnčeka hrozienok
  • ¾ hrnčeka mandlí
  • 1 olúpané a nahrubo postrúhané jablko
  • ½ hrnčeka čerstvo vylisovanej pomarančovej šťavy
  • ¾ hrnčeka rumu
  • 1 PL čerstvo nastrúhanej citrónovej kôry
  • 1 PL čerstvo nastrúhanej pomarančovej kôry
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1 ČL mletého zázvoru
  • 1/4 ČL lyžičky mletého muškátového orieška
  • ½ ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL soli
  • 1 a ½ ČL vanilkového extraktu

Postup:

  1. Vo veľkej mise zmiešajte sušené ovocie, hrozienka a kandizované ovocie.
  2. Pridajte tmavý rum, prikryte a nechajte zmes namočenú pri izbovej teplote minimálne 12 hodín.
  3. Predhrejte rúru na 150 °C.
  4. V stredne veľkej mise zmiešajte preosiatu múku, prášok do pečiva, korenie a soľ.
  5. Pomocou mixéra vyšľahajte maslo s cukrom do peny.
  6. Následne znížte rýchlosť a pridávajte vajcia jedno po druhom.
  7. Pri nízkych otáčkach pomaly pridávajte do mixéra aj zmes múky.
  8. Následne misu z mixéra vyberte a pridajte citrónovú kôru, pomarančovú kôru a šťavu, nastrúhané jablko, plátky mandlí.
  9. Naposledy pridajte tiež namočenú zmes ovocia spolu so všetkou tekutinou, pokiaľ sa už nevstrebala.
  10. Cesto dôkladne premiešajte a nalejte do vymastenej a vysypanej formy.
  11. Pečte približne hodinu a pol.
  12. Pred vybratím z formy nechajte múčnik vychladnúť.

Vianočný chlebíček môžete na záver potrieť marhuľovou marmeládou a ozdobiť polovičkami vlašských orechov.

Tmavo sfarbený biskupský chlebíček.
zdroj: thepioneerwoman.com

Ďalším obľúbeným vianočným múčnikom je ten, s ktorým sa môžete stretnúť u našich západných susedov. Inšpirujte sa chutnými receptami na vianočnú štólu.

Bielkový chlebíček

Pokiaľ túžite po tom, aby bol váš dezert s kandizovaným ovocím nadýchaný, použite namiesto celých vajec iba bielky.

Ingrediencie:

  • 2 a ¼ hrnčeka hladkej múky
  • 1 hrnček cukru
  • ¾ hrnčeka masla
  • 6 vaječných bielkov
  • 3 PL mlieka
  • 2 hrnčeky hrozienok
  • 1 a ½ hrnčeka plátkov mandlí
  • 1 hrnček kandizovaného ovocia
  • ½ hrnčeka kandizovaného ananásu
  • ½ hrnčeka strúhaného kokosu
  • 1 čajová lyžička pomarančovej kôry
  • 1 čajová lyžička citrónovej kôry
  • 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • ¼ čajovej lyžičky jedlej sódy

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 150 °C, vymažte a vysypte formu na pečenie.
  2. Hrozienka namočte na 10 minút do misy s vodou.
  3. Vodu zlejte a hrozienka osušte.
  4. Hrozienka a kandizované ovocie pokrájajte a dajte do misky.
  5. Pridajte mandle a štvrtinu múky.
  6. Premiešajte a dajte bokom.
  7. V inej mise preosejte zvyšnú múku, jedlú sódu a soľ.
  8. Pomocou elektrického mixéra vyšľahajte cukor s maslom.
  9. Zmes múky spoločne s mliekom, pomarančovou a citrónovou kôrou pridajte k vyšľahanému cukru s maslom.
  10. Premiešajte a pridajte kandizované ovocie a strúhaný kokos.
  11. Na záver do cesta vmiešajte bielky vyšľahané do tuhého snehu.
  12. Nalejte do formy na pečenie a pečte približne po dobu jednej hodiny.
Bielkový chlebíček s kandizovaným ovocím.
zdroj: rockrecipes.com

Po upečení môžete chlebíček ozdobiť napríklad čokoládovou alebo citrónovou polevou. Vyskúšajte aj ďalšie varianty pomocou našich receptov na polevy nielen na vianočné pečivo.

Tvarohový chlebíček s orechmi

Pokiaľ dávate prednosť vláčnym múčnikom, pridajte do cesta tvaroh, prípadne kyslú smotanu. Odmenou vám bude jemnejšia chuť.

Ingrediencie:

  • 2 a ½ hrnčeka hladkej múky
  • 2 hrnčeky vody
  • 1 hrnček masla
  • 1 hrnček cukru
  • 4 vajcia
  • ½ hrnčeka tvarohu
  • 1 a ½ hrnčeka kandizovaného ovocia
  • 1 hrnček sušených marhúľ
  • 1 hrnček hrozienok
  • 1 hrnček vlašských orechov
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 160 °C.
  2. Formu, v ktorej chcete chlebíček piecť, vymažte tukom a vysypte múkou.
  3. Hrozienka a sušené marhule namočte do vody, pridajte štvrť hrnčeka cukru a za občasného miešania povarte v hrnci, približne 30 minút.
  4. Potom nechajte zmes úplne vychladnúť.
  5. Medzitým zmiešajte tvaroh s rozpusteným maslom, zvyšným cukrom a vanilkovým extraktom.
  6. Do vzniknutej zmesi pridajte vajcia a všetko dôkladne premiešajte.
  7. Pridajte tiež vychladnutú zmes hrozienok a marhúľ a premiešajte.
  8. Postupne primiešajte preosiatu múku a prášok do pečiva.
  9. Nakoniec do cesta pridajte kandizované ovocie a vlašské orechy.
  10. Vzniknuté cesto potom nalejte do formy.
  11. Vložte do predhriatej rúry a pečte približne po dobu jednej hodiny.
Plátky ovocného chlebíčka s orechmi a kandizovaným ovocím.
zdroj: totallychefs.com

Máte pre orechy, či už vlašské alebo lieskové, slabosť? Recepty na biskupský chlebíček nie sú jediné, kde ich využijete. Vyskúšajte aj naše orechové košíčky v mnohých rôznych variantoch.

Vianočný múčnik s kandizovaným ovocím

Kvapka alkoholu dodá tejto pochúťke ešte viac vôní a chutí. Okrem tradičného rumu môžete použiť aj brandy, sherry alebo aj whisky.

Ingrediencie:

  • ½ hrnčeka hladkej múky
  • ½ hrnčeka masla
  • ¼ hrnčeka tmavého cukru
  • ¼ hrnčeka trstinovej melasy
  • 1 vajce
  • ½ hrnčeka sušených brusníc
  • ½ hrnčeka sušených marhúľ
  • ½ hrnčeka hrozienok
  • ¼ hrnčeka kandizovaného citróna
  • ¼ hrnčeka vlašských alebo pekanových orechov
  • ¼ hrnčeka rumu na namočenie ovocia + 3 PL rumu do cesta
  • ¼ čajovej lyžičky jedlej sódy
  • ¼ čajovej lyžičky mletej škorice
  • ¼ čajovej lyžičky soli

Postup:

  1. Vo väčšej mise zmiešajte všetko ovocie a prilejte štvrť hrnčeka rumu.
  2. Pevne prikryte a skladujte pri izbovej teplote najmenej 24 hodín.
  3. Nasledujúci deň si predhrejte rúru na 160 °C a vymažte formu na pečenie.
  4. Maslo a tmavý cukor vyšľahajte do podoby krému.
  5. Následne vyšľahajte tiež vajcia.
  6. V samostatnej mise zmiešajte múku, soľ, škoricu a jedlú sódu.
  7. Múčnu zmes pridávajte po malých častiach spoločne s melasou do maslovej zmesi, po každom pridaní cesto krátko vyšľahajte.
  8. Vmiešajte namočené ovocie a orechy.
  9. Cesto nalejte do pripravenej formy.
  10. Pečte v predhriatej rúre približne 45 minút.
  11. Vyberte múčnik z rúry a nechajte ho 10 minút vychladnúť.
  12. Následne múčnik pokvapkajte tromi polievkovými lyžicami rumu.
Vianočný múčnik v podobe biskupského chlebíčka.
zdroj: simplyrecipes.com

Ako sa robí biskupský chlebíček?

Toto vianočné pečivo je obľúbené najmä v anglicky hovoriacich krajinách. Najdôležitejšou ingredienciou je sušené a kandizované ovocie a orechy či mandle. Na ozvláštnenie chute i vône sa potom používa rozmanité korenie, najmä škorica, muškátový oriešok a tiež alkohol.

Pokiaľ ide o sušené ovocie, okrem hrozienok sa najčastejšie používajú marhule, brusnice, figy a datle, z kandizovaného ovocia sa používajú predovšetkým zelené a červené čerešne, prípadne aj ananás a citrusová kôra.

Ako dlho vydrží biskupský chlebíček?

Vzhľadom k ingredienciám, najmä kandizovanému ovociu, orechom a alkoholu, je bielkový chlebíček jedným z dezertov, ktorý môžete bez problémov skladovať niekoľko mesiacov.

Pokiaľ ide o ideálnu formu uchovania, často sa odporúča po vychladnutí biskupských chlebíček pokvapkať malým množstvom alkoholu, napríklad rumu či brandy, zabaliť do pergamenového papiera a plastového vrecka na zips.

V chlade potom ovocný chlebíček takýmto spôsobom bez problémov vydrží 6 – 8 týždňov.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavrieť reklamu