Máte radi vláčne a nadýchané múčniky?
Obohatiť si nimi môžete aj vianočné sviatky.
Načerpajte inšpiráciu z našich receptov na bielkový chlebíček!
Ich tajomstvo sa ukrýva v dobre vyšľahanom snehu z bielkov.
Ktorý variant vyskúšate ako prvý?
Bielkový chlebíček s kandizovaným ovocím, mandľami a kokosom
Bohatý múčnik, ktorého chuť i vôňu vytvára nielen kombinácia kandizovaného ovocia, mandlí a kokosu, ale aj brandy.
Ingrediencie:
- 4 hrnčeky hladkej múky
- 1 a ½ hrnčeka cukru
- ½ hrnčeka masla
- ½ hrnčeka jablčného pyré
- 8 bielkov
- 6 žĺtkov
- 1 hrnček plátkov mandlí
- 1 hrnček hrozienok
- 1 a ½ hrnčeka kandizovaného ovocia
- ¾ hrnčeka strúhaného kokosu
- 1 hrnček brandy
Postup:
- Predhrejte si rúru na 150 °C.
- V miske zmiešajte kandizované ovocie a štvrť hrnčeka brandy.
- Nechajte stáť cez noc.
- Vyšľahajte maslo s cukrom a následne po jednom pridávajte žĺtky, po každom pridaní dobre vyšľahajte.
- Do vzniknutej zmesi prišľahajte zvyšné brandy.
- Postupne pridávajte aj preosiatu múku striedavo s jablčným pyré.
- V inej mise z ôsmich bielkov vyšľahajte tuhý sneh.
- Pomaly ho vmiešajte do cesta.
- Pridajte namočené kandizované ovocie, mandle, hrozienka a kokos.
- Cesto opatrne nalejte do vymastenej a vysypanej formy na chlebíček.
- Pečte približne hodinu a pol.
- Pred vybratím z formy nechajte bielkový chlebíček 10 minút vychladnúť.
Ak túžite po ešte voňavejšom dezerte, môžete do cesta pridať aj štipku škorice či muškátového orieška.
Biskupský chlebíček z bielkov a sušeného ovocia
Klasickými vianočnými farbami sú červená, zlatá a zelená, aj z tohto dôvodu sa tak do dezertu pridáva kandizované ovocie v týchto farbách.
Ingrediencie:
- 4 hrnčeky hladkej múky
- 1 a ½ hrnčeka masla
- 1 a ½ hrnčeka cukru
- 6 bielkov
- 6 žĺtkov
- 1 hrnček červených kandizovaných čerešní
- 1 hrnček zelených kandizovaných čerešní
- 1 hrnček kandizovaného ananásu
- 1 hrnček vlašských alebo pekanových orechov
- 1 hrnček bourbonu
- 1 šálka masla
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- štipka soli
Postup:
- Predhrejte si rúru na 140 °C a dobre vymažte a vysypte plech či formu.
- Kandizovaný ananás nakrájajte na kúsky, čerešne na polovicu, pokiaľ už nie sú.
- Orechy nasekajte na menšie kúsky.
- Ovocie a orechy zľahka poprášte trochou múky.
- V mise vyšľahajte zmäknuté maslo s cukrom, kým nebude hladké a krémové.
- Preosejte múku, prášok do pečiva a soľ.
- Do maslovej zmesi prišľahajte trochu múky.
- Potom pridajte jeden žĺtok.
- Striedavo pridávajte múku, vajcia a múku, kým sa do cesta nevmiešajú všetky žĺtky a múka.
- Do cesta pridajte nasekané pekanové orechy a tretinu množstva bourbonu.
- Pridajte kandizovaný ananás a ďalšiu tretinu hrnčeka bourbonu.
- Potom pridajte kandizované čerešne a poslednú časť bourbonu spoločne s vanilkovým extraktom.
- Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a vmiešajte ho opatrne do cesta.
- Vzniknuté cesto prelejte do formy a pečte v predhriatej rúre pomaly asi dve a pol hodiny.
- Pokiaľ začne horná časť chlebíčka príliš hnednúť, zakryte formu alobalom.
Zaujali vás recepty na bielkový chlebíček? Vyskúšajte aj naše ďalšie varianty biskupského chlebíčka.
Zobraziť viac receptov
Vianočný bielkový chlebíček s orechmi
Tento múčnik vyzerá skvele upečený nielen v klasickej forme srnčieho chrbta, ale aj ako bábovka.
Ingrediencie:
- 3 hrnčeky hladkej múky + 2 PL hladkej múky
- 1 hrnček masla
- 1 hrnček cukru
- 6 bielkov
- 6 žĺtkov
- kôra z jedného pomaranča
- 1 hrnček hrozienok
- 1 hrnček vlašských orechov
- 1 a ½ hrnčeka kandizovaného ovocia
- 3/4 hrnčeka sušených marhúľ
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- ½ čajovej lyžičky mletého muškátového orieška
- ¼ čajovej lyžičky mletého klinčeka
- štipka soli
Postup:
- Predhrejte si rúru na 160 °C.
- Vymažte a vysypte formu na pečenie.
- Múku, prášok do pečiva, soľ, muškátový oriešok a klinčeky zmiešajte vo veľkej mise.
- V inej mise vyšľahajte maslo a cukor.
- Potom pridajte postupne žĺtky a pomarančovú kôru.
- Postupne zmiešajte suché a mokré prísady, kým sa dobre nespoja.
- V miske zmiešajte kandizované ovocie, sušené ovocie, hrozienka a orechy spoločne s dvoma polievkovými lyžicami hladkej múky.
- Potom ovocnú zmes vmiešajte do cesta.
- Ako posledný prídete sneh vyšľahaný zo šiestich bielkov.
- Bielkový chlebíček pečte po dobu približne 75 minút.
Okrem bielkových chlebíčkov môžete bielky samozrejme použiť aj na snehové pusinky. Inšpirujte sa našimi receptami na snehové vianočné pečivo .
Nadýchaný chlebíček s bielkami a citrónovou polevou
Biskupský chlebíček môžete podľa chuti ozdobiť aj pomocou polevy, najlepšie sa hodí poleva cukrová, čokoládová alebo ako v tomto prípade citrónová.
Ingrediencie:
- 250 g hladkej múky
- 250 g masla
- 150 g práškového cukru
- 150 g hrozienok
- 100 g sušených marhúľ
- 150 g kandizovaného ovocia
- 100 g mandlí
- 5 bielkov
- 5 žĺtkov
- 1 PL rumu
- 3 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL vanilkového extraktu
Poleva
- 150 gramov cukru múčka
- 3 PL čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
- 2 PL horúcej vody
- 1 PL rozpusteného masla
Postup:
- Nakrájajte sušené marhule a zmiešajte ich s hrozienkami a kandizovaným ovocím.
- Pridajte polievkovú lyžicu múky a dobre premiešajte, aby sa všetko rovnomerne obalilo.
- Predhrejte si rúru na 160 °C.
- Maslo s práškovým cukrom vyšľahajte do peny.
- Postupne pridávajte žĺtky a po každom pridaní dobre vyšľahajte.
- Pridajte rum a vanilkový extrakt.
- Do vzniknutej zmesi postupne pridajte preosiatu múku s práškom do pečiva.
- Bielky vyšľahajte do podoby tuhého snehu a opatrne ich pridajte do zmesi.
- Na záver primiešajte ovocie a mandle.
- Pečte v predhriatej rúre po dobu 30 minút, potom zvýšte teplotu na 180 °C a pečte ďalších 20 – 30 minút.
- Nechajte bielkový chlebíček vychladnúť a medzitým si pripravte polevu.
- V menšej mise zmiešajte práškový cukor, vodu, citrónovú šťavu a maslo a vyšľahajte dohladka.
Pomocou poliev môžete ozdobiť nielen biskupské chlebíčky, ale aj ďalšie vianočné pečivo. Inšpirujte sa našimi postupmi na zdobenie vianočného pečiva.
Ovocný chlebíček z 5 bielkov
Skvelý nápad, ktorý vám ušetrí prácu a múčniku dodá chuť aj vôňu, je pridať do cesta perníkové korenie.
Ingrediencie:
- 120 g hladkej múky
- 60 g bieleho cukru
- 40 g tmavého cukru
- 100 ml mlieka
- 80 ml slnečnicového oleja
- 5 bielkov
- 5 žĺtkov
- 100 g kandizovaného ovocia
- 100 g hrozienok
- 1 PL perníkového korenia
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1 ČL citrónovej šťavy
- štipka soli
Postup:
- Kandizované ovocie a hrozienka posypte dvoma polievkovými lyžicami múky a premiešajte.
- V inej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, perníkové korenie a soľ.
- V samostatnej mise vyšľahajte žĺtky s tmavým cukrom a olejom.
- Potom pridajte mlieko a preosejte suché prísady.
- Jemne premiešajte, cesto by nemalo mať žiadne hrudky.
- Z piatich bielkov vyšľahajte sneh, do ktorého pridajte citrónovú šťavu.
- Počas šľahania postupne pridávajte biely cukor.
- Do cesta postupne a opatrne vmiešajte sneh.
- Potom pomaly pridajte ovocie.
- Cesto nalejte do vymastenej a vysypanej formy, v ktorej sa chystáte bielkový chlebíček piecť.
- Vložte do rúry predhriatej na 160 °C a pečte približne 50 minút.
- Potom znížte teplotu na 150 °C a pečte ďalších 10 – 15 minút.
Ako správne vyšľahať sneh z bielkov?
Dobre vyšľahaný sneh je základom úspechu nadýchaného bielkového chlebíčka. Všeobecne platí, že sneh sa lepšie šľahá z čo najčerstvejších vajíčok.
Dôležité je tiež používať vajíčka izbovej teploty, nie tie práve vybraté z chladničky a dávať pozor na to, aby nám v bielkach neskočil aj najmenší „kúsok“ žĺtka.
Vzniknutý sneh následne do cesta pridávajte po častiach a opatrne, aby zostal hladký a tuhý.
Čo robiť, keď mi nejdú vyšľahať bielky?
Pokiaľ máte pri šľahaní pocit, že bielky netuhnú podľa vašich predstáv, pridajte do nich malé množstvo cukru, najlepšie kryštálu, alebo štipku soli a čajovú lyžičku vody.
Správne vyšľahaný sneh spoznáte tak, že z bielkov vznikne hustá pena, ktorá v nádobe drží aj po jej obrátení hore dnom.