Tiež si myslíte, že búrske oriešky sú dobré iba ako slaná pochúťka pri sledovaní televízie?
Nemáte tak úplne pravdu.
Veľmi jednoducho ich totiž možno využiť aj pri pečení.
Rovnako ako mandle alebo vlašské orechy.
Vyskúšajte naše recepty na arašidové cukrovinky.
Ktorú verziu ochutnáte ako prvú?
Arašidové cukrovinky so slaným karamelom
Pri vianočnom pečení môžete využívať ako samotné búrske oriešky, tak arašidové maslo či múku, ako v tomto recepte.
Ingrediencie:
Cesto
- 1 a 1/2 šálky hladkej múky
- 1/2 šálky krémového arašidového masla
- 1/2 šálky masla
- 1/2 šálky trstinového cukru
- 1/4 šálky cukru kryštál
- 1 vajce
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky soli
Náplň
- 1 šálka krémového arašidového masla
- 1/2 šálky práškového cukru
- 1/2 čajovej lyžičky soli
Postup:
- Najprv si pripravte náplň.
- V mise zmiešajte arašidové maslo a práškový cukor a dôkladne premiešajte.
- Vytvarujte do podoby malých guľôčok, ktoré vložte do mrazničky.
- Pomocou kuchynského robota vyšľahajte arašidové maslo, maslo a oba dva cukry do nadýchanej zmesi.
- Pridajte vajcia a vanilku a miešajte, kým sa nespoja.
- Na záver pridajte múku, prášok do pečiva a soľ.
- Naberte vrchovatú polievkovú lyžicu cesta, položte na plech s papierom na pečenie a sploštite ho do tvaru kruhu.
- Navrch položte guľôčku mrazeného arašidového krému.
- Okraje cesta obtočte okolo guľôčky a pritlačte okraje k sebe, aby sa utesnili.
- Plnené arašidové cukrovinky obaľte v cukre kryštál a položte späť na plech.
- Predhrejte rúru na 180 °C a pečte približne 12-15 minút dozlatista.
Karamel samozrejme nemusí byť len slaný. Načerpajte ďalšiu inšpiráciu z našich receptov na vianočné cukrovinky s karamelom.
Nepečené arašidovo-datlové brownies s čokoládou
Veľmi jednoduché a chutné cukrovinky z iba piatich ingrediencií. Vyskúšajte, milo vás prekvapia.
Ingrediencie:
Cesto
- 150 g krémového arašidového masla
- 20 g datlí bez kôstky
- 45 g nesladeného kakaového prášku
- štipka soli
Krém
- 100 g krémového arašidového masla
- 1 PL javorového sirupu
- štipka soli
Poleva
- 100 g rozpustenej horkej čokolády
Postup:
- Zapekaciu misku alebo vyšší plech vyložte papierom na pečenie.
- Datle a arašidové maslo vložte do kuchynského robota a rozmixujte do hladkej zmesi.
- Pridajte kakaový prášok a soľ a znova rozmixujte.
- Vzniknutú zmes preneste do pripravenej zapekacej misky či plechu a rovnomerne ju rozložte.
- V mise zmiešajte arašidové maslo s javorovým sirupom a soľou.
- Vzniknutý arašidový krém rovnomerne rozotrite na brownies.
- Na záver všetko prelejte rozpustenou čokoládou a dajte na 30 minút do mrazničky.
Tieto arašidové cukrovinky môžete skladovať v chladničke alebo v mrazničke.
Recepty na arašidové cukrovinky nie sú jedinými, v ktorých využijete datle. Objavte aj ďalšie recepty na datľové vianočné cukrovinky.
Vianočné sušienky z arašidov
Tieto lahodné arašidové sušienky chutia skvele predovšetkým so šálkou čierneho čaju.
Ingrediencie:
- 200 g hladkej múky
- 120 g čerstvo vylúpaných arašidov
- 120 g masla
- 70 g práškového cukru
- 2 PL trstinového cukru
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1/4 lyžičky prášku do pečiva
- 1/4 čajovej lyžičky soli
Postup:
- Predhrejte si rúru na 180 °C.
- Vylúpané arašidy položte na plech s papierom na pečenie a pečte približne 10 minút.
- Nechajte vychladnúť.
- Následne ich spoločne s 50 gramami múky nasypte do kuchynského robota a rozmixujte najemno.
- Maslo s cukrom vyšľahajte do podoby krému, potom pridajte vanilku.
- Do maslového krému pridajte preosiatu múku, soľ a prášok do pečiva.
- Premiešajte a následne pridajte namleté arašidy.
- Nemiešajte viac, než je nutné.
- Cesto preneste na pracovnú plochu, krátko ho prehneťte a vytvorte guľu.
- Tú zabaľte do potravinovej fólie a vložte na hodinu do chladničky.
- Predhrejte si rúru na 180 °C a plechy vyložte papierom na pečenie.
- Vychladené cesto rozvaľkajte valčekom na hrúbku približne pol centimetra.
- Vykrajovačmi vykrájajte rôzne tvary.
- Arašidové cukrovinky odkladajte na plech a pred vložením do rúry posypte trstinovým cukrom.
- Pečte dozlatista po dobu približne 15 minút.
Zobraziť viac receptov
Arašidové gule s ovsenými vločkami a semienkami
Ak hľadáte rýchle a zdravé vianočné cukrovinky, môžete vyskúšať tieto nepečené guľôčky z arašidov.
Ingrediencie:
- 2/3 šálky krémového arašidového masla
- 1 šálka ovsených vločiek
- 1/4 šálky ľanových semienok
- 1/2 šálky arašidového masla
- 1/4 šálky čokoládových lupienkov
- 1 a 1/2 PL medu
Postup:
- Vo veľkej mise zmiešajte ovsené vločky a ľanové semienko.
- V hrnci na miernom ohni zmiešajte arašidové maslo s medom.
- Zmes nechajte vychladnúť.
- Následne ju pridajte do misy spoločne s čokoládovými lupienkami.
- Dôkladne premiešajte, kým sa všetko nespojí.
- Prekryte potravinovou fóliou a vložte aspoň na 30 minút do chladničky.
- Potom si potrite dlane olejom a z cesta vytvarujte približne 2-3 cm veľké guľôčky.
Vianočné arašidy v cukre
Veľmi originálnymi cukrovinkami môžu byť búrske oriešky obalené v kombinácii vanilky a škorice.
Ingrediencie:
- 2 šálky čerstvo vylúpaných arašidov
- 1 šálka cukru kryštál
- 1/2 šálky vody
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1 čajová lyžička mletej škorice
Postup:
- Predhrejte rúru na 150 °C a plechy pokryte papierom na pečenie.
- Do hrnca pridajte cukor a vodu a na miernom ohni zahrievajte, kým sa cukor nerozpustí.
- Pridajte arašidy, vanilku a škoricu.
- Za stáleho miešania pokračujte vo varení, kým sa arašidy úplne neobalia zmesou cukru a korenia a na dne hrnca nezostane žiadna tekutina.
- Odstavte z ohňa a zmes preložte na pripravený plech.
- Arašidy rozložte do čo najrovnomernejšej vrstvy.
- Vložte do predhriatej rúry a pečte približne 30 minút.
- Počas pečenia aspoň raz premiešajte.
Po upečení nechajte arašidové cukrovinky úplne vychladnúť a následne ich uložte do vzduchotesnej nádoby.
Dávate prednosť skôr mandliam v cukre? Inšpirujte sa našimi rozmanitými receptami cukroviniek z mandľovej múky!
Roztomilí soby z arašidového masla
Vianočné cukrovinky nemusia mať vždy len tvar koliesok, hviezdičiek či rožkov. Nielen deti si zamilujú tieto vianočné soby.
Ingrediencie:
Cesto
- 1 a 1/2 šálky hladkej múky
- 3/4 šálky krémového arašidového masla
- 1/2 šálky masla
- 1/2 šálky cukru
- 1 vajce
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1/2 čajovej lyžičky soli
Zdobenie
- polovičky praclíkov na parohy
- lentilky či iné červené cukríky na nosy
- cukrové oči alebo čokoládové lupienky na oči
- čokoládová poleva
Postup:
- V kuchynskom robote vyšľahajte arašidové maslo, obyčajné maslo a cukor do nadýchaného krému.
- Následne vmiešajte vajcia a vanilkový extrakt.
- V mise zmiešajte preosiatu hladkú múku, prášok do pečiva a soľ.
- Po častiach túto zmes pridávajte do arašidového krému, kým sa všetko dôkladne nespojí.
- Zo vzniknutého cesta vyvaľkajte guľôčky o veľkosti približne dva centimetre a položte ich na plech vyložený papierom na pečenie.
- Guľôčky sploštite a v strede mierne stlačte, aby arašidové cukrovinky dostali tvar sobej hlavy.
- Na záver vtlačte praclíky, aby ste vytvorili parohy.
- Predhrejte rúru na 170 °C a pečte približne 10 minút dozlatista.
- Nechajte vychladnúť a potom čokoládovou polevou nakreslite ústa a polevu použite tiež na „prilepenie“ očí a nosa.
Arašidy v kuchyni
Väčšina z nás konzumuje búrske oriešky pražené a solené. To je ale tá najhoršia možnosť. Tieto plody podzemnice olejnej, ktoré v skutočnosti nepatria medzi orechy, ale medzi strukoviny, sú totiž inak veľmi zdravé. Obsahujú veľké množstvo bielkovín, nenasýtených mastných kyselín, vitamínov skupiny B aj minerálnych látok.
V receptoch na arašidové cukrovinky sa najčastejšie používajú čerstvo vylúpané arašidy, ktoré sa následne väčšinou melú do podoby arašidovej múky. Burské oriešky je možné ale použiť aj na prípravu smoothie, často sa pridávajú tiež do ázijských mäsových zmesí.
Ako si pripraviť domáce arašidové maslo?
Druhú skupinu receptov na arašidové cukrovinky potom tvoria tie, ktoré vyžadujú arašidové maslo. To sa dá nielen kúpiť, ale pomerne jednoducho si ho môžete pripraviť aj vy sami doma.
Stačí čerstvo vylúpané arašidy opražiť na panvici a následne spoločne s malým množstvom soli mixovať tak dlho, kým nevznikne krémová konzistencia.