Aké budú tento rok adventné trhy v Bazileji? Program a dôležité informácie na jednom mieste

Bazilej je jedinečné mesto, ktoré leží na rozhraní hneď troch krajín.

Okrem toho je to ale aj krásne miesto s bohatou kultúrnou scénou.

To znamená, že okrem návštevy vianočných trhov v Bazileji, tu môžete zažiť veľa ďalších akcií.

Čo všetko tento rok chystajú?

Adventné trhy Bazilej

Bazilejský vianočný trh je známy ako jeden z najväčších a najkrajších v celom Švajčiarsku. Prvýkrát sa tento jarmok konal pred viac ako 40 rokmi a v priebehu rokov sa značne rozrástol. Prvý ročník hostil iba 35 stánkov, čo je približne pätina dnešného počtu.

V priebehu času sa vianočné trhy v Bazilejsku konali na niekoľkých rôznych námestiach v centre mesta, ako sú Claraplatz, Theaterplatz, Münsterplatz a Barfüsserplatz. Posledné dve menované podujatia hostia aj v tomto roku.

Vianočné trhy na Münsterplatz a Barfüsserplatz

Kedy a kde sa všetko uskutoční?

Každý deň od 11.00 do 20.30 hod.

Program bazilejského adventného jarmoku

Počas celej sviatočnej sezóny nájdete v historickom centre mesta viac ako 150 chalúpok miestnych obchodníkov a tiež pestrý program sviatočných akcií a aktivít.

Stredobodom celého jarmoku je námestie Münsterplatz, kde sa pred ikonickou budovou Münsteru vyníma vianočný strom obklopený desiatkami drevených chalúpok so širokou ponukou remeselných výrobkov i pochúťok na ochutnanie

Nájdete tu všetko od ručných výrobkov až po vafle, perníčky, klobásky a samozrejme švajčiarsku špecialitu raclette. Časť námestia Münsterplatz sa premení na detský rozprávkový les s množstvom aktivít pre deti od výroby a zdobenia sviečok až po pečenie perníčkov a kovania kovov.

Adventní trhy v Basileji.
zdroj: basel.com

Jednou z turistických atrakcií Bazileja je 500 rokov stará radnica, nádherná budova z červeného pieskovca. Na jej nádvorí sa nachádza Basler Wunschbuch alebo Bazilejská kniha želaní. Jedná sa o obrovskú knihu, do ktorej môže každý napísať svoje priania pre nadchádzajúci rok. Táto zaujímavá tradícia trvá už viac ako 30 rokov.

Druhým miestom, ktoré musíte v rámci bazilejských vianočných trhov navštíviť, je Barfüsserplatz, rušný dopravný uzol, kde nájdete ešte väčšie množstvo stánkov. Tunajšou klasikou sú najmä chäsbängel, bagety plnené fondue a glühwein.

Dňa 23. decembra 2024 sa vianočný trh na námestí Barfüsserplatz uzavrie už o 20.00 hod. a trh na námestí Münsterplatz o 18.00 hod. Lepšiu predstavu o vianočných trhoch v Bazileji si môžete urobiť prostredníctvom nasledujúceho videa.

BASEL CHRISTMAS MARKETS - Switzerland for the Holidays (European Christmas Markets Tour 1 of 6)

Zaujímavé miesta v Bazileji

Bazilej je mestom s prastarým pôvodom. Dátum jej založenia je 44 pred n. l., kedy Munatius Plancus vytvoril najstaršiu rímsku kolóniu na Rýne s osadou Augusta Raurica, dnes významnou archeologickou lokalitou 20 km od Bazileja.

Prechádzať sa ulicami a uličkami jej historického centra znamená cestovať rôznymi epochami, od staroveku cez stredovek až po modernú dobu. Vianočné trhy v Bazileji ponúkajú kúzelnú príležitosť toto krásne mesto spoznať.

Bazilejská katedrála

Basler Münster sa vyznačuje dvoma vežami s vysokými gotickými špicami, ktoré vynikajú na pozadí celej panorámy mesta. Stavba prebiehala v rokoch 1019 až 1500.

Z architektonického hľadiska bola v priebehu storočí prestavaná v románskom, gotickom a novogotickom slohu. Jej súčasnú podobu charakterizujú impozantné steny z červeného pieskovca a farebná strecha. V interiéri sa nachádza krypta, v ktorej sú uložené pozostatky Erasma Rotterdamského.

Radnica

Monumentálna budova radnice zaujme predovšetkým svojou jasne červenou fasádou, celou zdobenou maľbou trompe l’oeil z roku 1609, ktorej autorom je nemecký maliar Hans Bock.

Budova má pre obyvateľov Bazileja veľmi dôležitú úlohu, pretože ju v rokoch 1504 až 1514 postavil remeselnícky cech, aby demonštroval svoju nezávislosť od biskupskej moci. Na cimburí sú erby 12 kantónov, ktoré spolu s Bazilejom tvorili konfederáciu.

Basilejská radnice.
zdroj: switzerland-tour.com

Spalentor

Keď prechádzate starým mestom Bazileja, ľahko narazíte na jednu z najimpozantnejších a najmajestátnejších brán mesta – bránu Spalentor, ktorá bola súčasťou mestských hradieb. Mohutná štvorcová veža lemovaná dvoma okrúhlymi vežičkami je zdobená farebnými majolikovými dlaždicami, sochami a reliéfmi.

Prvé mestské hradby Bazileja boli postavené v 12. storočí av priebehu nasledujúcich storočí boli rozširované. Avšak v 19 storočí, aby bolo možné mesto rozšíriť, boli hradby zničené a zostali po nich iba tri veže, tri vstupy do starobylého mesta.

Ďalším švajčiarskym mestom, ktoré sa oplatí v čase adventu navštíviť, je Zürich. Pozrite sa, ako vyzerajú zürišské vianočné trhy.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavrieť reklamu