Aké budú tento rok adventné trhy v Gente? Program a dôležité informácie na jednom mieste

Keď sa povie predvianočný výlet do Belgicka, väčšine z nás sa vybaví Brusel, Bruggy či Antverpy.

Málokto ale vyhľadáva mesto, ktoré leží uprostred trojuholníka tvoreného týmito tromi miestami.

Vianočné trhy v Gente pritom patria k najznámejším v celej krajine.

Čo všetko tu na vás bude čakať?

Adventné trhy Gent

Ak chcete spoznať jedny z najlepších vianočných trhov v Belgicku, potom zamierte do Gentu. Gentse Winterfeesten je autentický vianočný jarmok priamo v kúzelnom centre mesta, ktorý ponúka množstvo vianočných stánkov i rozmanité sprievodné aktivity pre všetky vekové kategórie.

Vianočné trhy v centre mesta

Kedy a kde sa všetko uskutoční?

Pondelok až piatok 12.00 – 24.00, sobota 11.00 – 01.00, nedeľa 11:00 – 24:00

Program gentského adventného jarmoku

Vianočné trhy v Gente nájdete rozosiate po celom v centre mesta, vrátane ulíc a námestí Sint-Baafsplein, Botermarkt, Klein Turkija a Korenmarkt. Centrum mesta prechádza okrem iného aj špeciálna vianočná električka.

Viac ako stopäťdesiat stánkov návštevníkov ohromí rozmanitým sortimentom vianočného tovaru od ručne vyrábaných darčekov a drobností až po sviatočné pochúťky a lahodné zimné nápoje, ako je varené víno a horúca čokoláda.

Tí, ktorí chcú nasať útulnú atmosféru, môžu popíjať horúce glühwein a sledovať živé hudobné vystúpenia na pozadí stredovekého mesta. Jednou z atrakcií gentských vianočných trhov je najväčšie klzisko na korčuľovanie na kolieskových korčuliach v Belgicku, detských návštevníkov láka tiež vianočný kolotoč Sapin Magique alebo sobí kolotoč pri katedrále svätého Bavora.

Ruské kolo před gentskou katedrálou.
zdroj: myvacationitineraries.com

Výhľad na celé mesto ponúka ruské kolo Grand Soleil, nezabudnite tiež navštíviť stredoveký hrad Gravensteen, ktorý sa v dobe adventu pre jeho špeciálnu výzdobu a aktivity s vianočnou tematikou prezýva Hrad zimných zázrakov. Z vrcholu hradnej pevnosti je navyše jedinečný výhľad na krásne osvetlené centrum mesta.

Lepšiu predstavu o vianočných trhoch v Gente si môžete urobiť prostredníctvom nasledujúceho videa.

Ghent, Belgium | Christmas Market | Christmas 2023 | Full Tour

Zaujímavé miesta v Gente

Gent je tretím najväčším belgickým mestom a domovom najmenej 18 múzeí, 100 kostolov a viac ako 400 historických budov. Vďaka polohe na sútoku riek Leie a Šelda je pretkané romantickými kanálmi.

Belfort

Belfort je jednou z troch zvoníc, ktoré dominujú historickému centru. Ďalšími dvoma sú veža katedrály svätého Bavona a veža kostola svätého Mikuláša.

Zvonica sa stavala takmer sedemdesiat rokov, od roku 1313 do roku 1380, a pôvodne slúžila ako strážna veža. Úlohu veže ako strážcu mestských pokladov symbolizuje zlatý drak na vrchole. Dnes návštevníkov fascinuje predovšetkým svojou gotickou krásou, majestátnosťou svojej výšky 95 metrov a zvukom svojich 54 zvonov.

Katedrála svätého Bavona

Za zvonicou stojí impozantná katedrála Sint Baafskathedraal. Základný kameň katedrály bol položený v roku 942, ale svoju súčasnú podobu získala až v 16. storočí. Pôvodne išlo o kaplnku zasvätenú svätému Jánovi Krstiteľovi, neskôr sa z nej stal románsky kostol, ktorého stopy sú viditeľné v krypte, a nakoniec sa v roku 1559 stala katedrálou zasvätenou svätému Bavonovi.

Interiér katedrály je v barokovom štýle s krásnymi vitrážami. Neprehliadnuteľným skvostom je slávny Gentský oltár, ktorý v rokoch 1426 až 1432 vytvorili Hubrecht a Jan van Eyckovi.

Advent na hradě.
zdroj: visit.gent.be

Gravensteen

To, čo dnes navštevujeme ako Gravensteen, bola pôvodne drevená pevnosť, ktorú nechal v 10. storočí postaviť Arnulf I. Flanderský v mieste sútoku riek Leie a Šelda. Architektonická premena na hrad prebiehala pomaly.

V 11. storočí bolo drevo nahradené vápencom av 12. storočí bola vybudovaná priekopa. Hrad bol po určitú dobu tiež sídlom flanderského koncilu a plnil správnu funkciu, ktorá zahŕňala aj zadržiavanie podozrivých osôb. Ostatne dodnes sa v jeho interiéri nachádza mučiareň.

Aj v neďalekých Bruggách na vás čaká krásny jarmok. Zistite viac o tom, ako vyzerajú adventné trhy v Bruggách.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavrieť reklamu