Aké budú tento rok adventné trhy v Turku? Program a dôležité informácie na jednom mieste

Turku rozhodne nie je prvé mesto, ktoré vás napadne, keď sa povie Fínsko.

Mesto na juhozápade krajiny je turistami stále veľmi podceňované.

Objavte ho v rámci návštevy vianočných trhov v Turku.

Budete prekvapení, čo všetko vám môže ponúknuť.

Adventné trhy Turku

Najstaršie fínske mesto začína vianočnú sezónu tradičným vyhlásením vianočného mieru. Posolstvo, ktoré zaznieva z balkóna tunajšieho kaštieľa Brinkkala, vyzýva k harmónii a láskavosti a obyvatelia Turku si jeho ducha berú naozaj k srdcu.

Pri katedrále sa rozsvieti obrovský smrek a oficiálne vianočné ulice mesta, Yliopistonkatu, sa rozžiaria tisíckami svetiel. Hlavné vianočné trhy v Turku prebiehajú v centre mesta, predovšetkým na námestí Vanha Suurtori.

Vianočné trhy na Vanha Suurtori

Kedy a kde sa všetko uskutoční?

Každý deň 11.00 – 17.00

Program adventného jarmoku v Turku

Najväčšie vianočné trhy v Turku nájdete počas štyroch adventných víkendov na centrálnom námestí Vanha Suurtori. Tešiť sa môžete na kvalitné remeselné výrobky, vianočné pochúťky a rôzne hudobné a divadelné predstavenia. A samozrejme chýbať nebude ani Santa Claus a jeho pomocníci, na rohu starej radnice sa bude nachádzať Santova dielňa. Atmosféru vianočného jarmoku vám priblíži nasledujúce video.

Turku Christmas Market | Day Trip to Turku

Ďalší vianočný trh v Turku nájdete 8. decembra 2023 od 11.00 do 17.00 v centre Logomo, ktoré sa nachádza v bývalej dielni lokomotív neďaleko stanice a centra mesta. Jedná sa o štýlový jarmok zameraný predovšetkým na fínske výrobky, ktoré tu bude ponúkať viac ako 70 značiek z celého Fínska. Súčasťou akcie bude aj hudobný program, občerstvenie a zábava pre deti.

Zaujímavé miesta v Turku

Najstaršie fínske mesto sa nachádza na rieke Aura v juhozápadnej časti krajiny. Bolo založené už v 13. storočí a v dávnych dobách bolo politickým hlavným mestom Fínska a hlavným kultúrnym centrom krajiny. Dodnes je plné šarmu, umenia a kultúry, nachádza sa tu mnoho múzeí, a tak sa mu niekedy prezýva „fínsky Paríž“.

Katedrála v Turku

Gotická katedrála Turun Tuomiokirkko bola vysvätená v roku 1300 a je najvýznamnejším evanjelickým luteránskym kostolom v krajine. Po niekoľkých ničivých požiaroch bola niekoľkokrát prestavaná, pričom najväčšie straty utrpela zvonica. Súčasná podoba pochádza z rekonštrukcie po veľkom požiari v roku 1827.

Vnútri môžete obdivovať majestátny obraz Premenenia Krista namaľovaný v roku 1836 Fredrikom Westinom a tiež nádherný strop vyzdobený v romantickom štýle Robertom Wilhelmom Ekmanom.

Katedrála v Turku.
zdroj: religiana.com

Hrad Turku

Hrad Turun linna bol postavený v druhej polovici 13. storočia. V priebehu svojej histórie prešiel početnými prestavbami, aby sa prispôsobil potrebám švédskych panovníkov, keď ovládali aj fínske územie, a prestavbou častí, ktoré boli zbombardované počas druhej svetovej vojny. Počas storočí bol vojenskou pevnosťou, kráľovskou rezidenciou, väzením, správnym centrom, a dokonca aj skladiskom.

Hľadáte ďalšie adventné trhy vo Fínsku, kde by ste načerpali tú pravú zimnú atmosféru? Vyrazte do hlavného mesta. Všetko dôležité vám prezradíme v článku o vianočných trhoch v Helsinkách.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavrieť reklamu