Aké budú tento rok adventné trhy v Aalborgu? Program a dôležité informácie na jednom mieste

Premýšľate, že by ste si predvianočný čas spestrili návštevou jarmokov v niektorej zo škandinávskych krajín?

Ak sa rozhodnete pre Dánsko, tak vedzte, že na samom severe Jutského polostrova nájdete mesto, kde sa oplatí zastaviť.

Vianočné trhy v Aalborgu lákajú na typické pochúťky aj zaujímavý program.

Prezradíme vám, kedy a kde sa konajú.

Adventné trhy Aalborg

Navštívte vianočné trhovisko v Aalborgu, ktoré sa koná v srdci tohto mesta, ktorého korene siahajú až do 11. storočia. Lákajú nielen na romantickú vianočnú atmosféru, ale aj na lahodný glögg, horúcu čokoládu, dánske šišky, pražené mandle s cukrom a ďalšie pochúťky.

Vianočné trhy na Gammeltorv

Kedy a kde sa všetko uskutoční?

Pondelok až piatok 12.00 – 18.00, sobota a nedeľa 10.00 – 18.00

Program aalborgského adventného jarmoku

Námestie Gammeltorv, kde sa vianočné trhy v Aalborgu koná, je obklopené starými budovami s fascinujúcou architektúrou na čele s krásnou katedrálou, čo prispieva k vytvoreniu tej správnej atmosféry. Stánky majú podobu malých útulných chyží a všetko je osvetlené mnohými svetielkami.

Okrem typických dánskych pochutín, ktoré sa môžu stať aj veľmi originálnym vianočným darčekom, miestne stánky ponúkajú tiež umelecké a remeselné výrobky, vianočné dekorácie a ďalšie predmety s vianočnou tematikou. V piatok 29. novembra bude trh otvorený od 12.00 do 20.00, od soboty 14. decembra do pondelka 23. decembra potom bude otvorené každý deň od 10.00 do 18.00 hod.

Okrem stánkov ponúkajú aalborgské vianočné trhy tiež množstvo ďalších atrakcií. Návštevníci majú možnosť prejsť sa na veľkom ruskom kole, z ktorého sa naskytá krásny pohľad na centrum mesta. Ďalšou možnosťou je vianočný vláčik, ktorý prechádza ulicami mesta. Deti určite potešia stretnutie so Santa Clausom alebo detský kolotoč.

Aalborgské vánoční trhy.
zdroj: migogaalborg.dk

Ďalšie vianočné trhy v Aalborgu nájdete trochu prekvapivo v miestnej zoologickej záhrade. Celá zoo bude pôsobivo osvetlená a z množstva svetielok budú vytvorené aj mnohé zvieratá. Tá spoločne s ich živými náprotivkami môžete obdivovať tento rok v nasledujúcich termínoch vždy od 15.00 do 20.00.

  • 22. – 24. novembra
  • 29. – 30. novembra
  • 1. decembra
  • 6.- 8. decembra
  • 12. – 29. decembra

Pri prechádzke po zoo na návštevníkov čaká tiež veľa stánkov, v ktorých si môžu dopriať sladké vianočné dobroty aj lahodné grilované pokrmy. Okrem sú tu k zakúpeniu tiež netradičné darčeky od miestnych severojutských výrobcov.

**Aalborg Christmas Market 2023: Everything You Need for a Perfect Holiday!**

Zaujímavé miesta v Aalborgu

Aalborg je štvrtým najväčším mestom Dánska. Nachádza sa v severnom Jutsku, presne v najužšom mieste Limfjordu, fjorde, ktorý pretína takmer celý Jutský polostrov. Napriek tomu, že sa Aalborg nachádza vo vnútrozemí, tak vďaka fjordu možno povedať, že je stále obmývaný morom.

V posledných desaťročiach prešiel rozsiahlou premenou, ktorá ho pomaly ale iste premenila na moderné mesto, ktoré si ale zachovalo svoje historické korene. Urobte si počas návštevy aalborgských adventných trhov čas na prechádzku po jeho centre.

Aalborg Domkirke

Tento kostol je nespornou dominantou námestia, na ktorom sa konajú adventné trhy v Aalborgu. Jeho biela farba, hranatá architektúra a veža z neho robí pôsobivú stavbu. Súčasná podoba pochádza prevažne z 18 . a 19. storočia. Vnútri kostola ale môžete obdivovať fresky, ktoré sú o storočie staršie.

Stará radnica

K najkrajším historickým budovám mesta patrí bezpochyby tiež radnica, ktorá sa nachádza len kúsok od kostola. Táto žlto-biela budova pochádza z druhej polovice 18. storočia a zaujímavým spôsobom kombinuje prvky neskorého baroka a rokoka. Stará radnica plnila túto funkciu až do roku 1912, dnes sa v nej konajú svadby a reprezentačné akcie.

Palác Jense Bangse Stenhuse.
zdroj: lex.dk

Palác Jense Bangsa Stenhusa

Medzi historickými budovami v Aalborgu, ktoré dávajú jasnú predstavu o bohatstve obchodníkov, ktorí v meste sídlili v čase renesancie, si nemožno nevšimnúť palác Jense Bangsa Stenhusa, ktorý sa nachádza v ulici Østerågade.

Tento päťposchodový dom pochádza z doby okolo roku 1624 a bol postavený v reakcii na susedný palác Jørgen Olufsens Hus, aby demonštroval bohatstvo svojho majiteľa. Od ostatných sa natoľko odlišoval, že spolu s vežou katedrály mnoho rokov určoval panorámu mesta.

Hjelmerstald

Hjelmerstald je dláždená ulica v tvare písmena L, na ktorej sa nachádza mnoho domov rôznej výšky s farebnými fasádami. Nachádza sa uprostred štvrte z polovice 17. storočia, kde boli postavené početné stajne pre kone obyvateľov a návštevníkov mesta, a jej názov znamená tak „stajne“. Domy, ktoré sú dnes v rámci Aalborgu malý zážitok, pôvodne patrili nižšie postaveným občanom mesta.

Keď už budete vo Aalborgu, môžete pokračovať ďalej na sever do Nórska. Vianočné trhy v Osle vás určite nesklamú!

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavrieť reklamu