Aké budú tento rok adventné trhy v Odense? Program a dôležité informácie na jednom mieste

Keď sa povie Odense, mnohým z nás sa okamžite vybaví Hans Christian Andersen.

Slávny dánsky rozprávkar sa totiž narodil práve v tomto meste na ostrove Fyn.

História tohto mesta je ale oveľa bohatšia.

Presvedčte sa o tom na vlastné oči.

Vianočné trhy v Odense predstavujú skvelú príležitosť.

Poznáme všetky dôležité informácie!

Adventné trhy Odense

Tradičné odenské vianočné trhy sa konajú pravidelne každý rok počas prvých troch decembrových víkendov na Sortebrødre Torv v starom meste. Historický jarmok so stánkami ponúkajúcimi remeselné výrobky, gastronomické pochúťky i vianočné dekorácie každý rok láka tisíce turistov z Dánska i zahraničia.

Počas návštevy sa môžete zastaviť tiež v niektorom z miestnych múzeí. Jedno je samozrejme venované Hansovi Christianovi Andersenovi, ďalšiemu hudobnému skladateľovi Carlovi Augustovi Nielsenovi. Kultúra, história, zábava a mnoho ďalšieho, vianočné trhy v Odense vás milo prekvapia.

Vianočné trhy na Sortebrødre Torv

Kedy a kde sa všetko uskutoční?

Sobota 10:00 – 18:00, nedeľa 10:00 – 17:00

Program odenského adventného jarmoku

Pri prechádzke mestom zažijete nielen atmosféru modernej metropoly, ale vďaka historickému jarmoku vkročíte do minulosti. Vianočný jarmok v Odense je totiž zameraný na dobu, kedy žil Hans Christian Andersen, teda približne polovicu 19. storočia. Napokon aj preto sa mu často prezýva Andersenov vianočný trh.

Vánočně vyzdobené ulice v Odense.
zdroj: visitfyn.com

Rozprávkový vianočný trh v Odense sa koná na námestí Sortebrødre Torv a historických dláždených uličkách starého mesta, kde slávny spisovateľ vyrastal. Ľudia sú oblečení v dobovom oblečení a tiež zábava je dobovo autentická.

Vďaka stánkom plným miestnych špecialít, domácich klobás, vianočného piva, dánskeho dizajnu a mnohého ďalšieho sa pri prechádzke zaručene naladíte na vianočnú atmosféru. Pozrite sa, ako vianočný trh Hansa Christiana Andersena vyzerá prostredníctvom nasledujúceho videa.

2022 Christmas market in Odense - Denmark - hometown of H.C. Andersen

Vianočný strom nájdete na námestí Flakhaven pred radnicou. Tento rok bude rozsvietený už 16. novembra. Táto udalosť každý rok predstavuje začiatok odenskej vianočnej sezóny a v súvislosti s tým sa po celom meste koná pestrý hudobný a zábavný program.  Od 16:00 sa budú deťom rozdávať balíčky s dobrotami, vianočný strom sa rozsvieti o 17:00. V rovnakom okamihu sa rozsvietia aj ostatné vianočné osvetlenie v centre mesta.

Zaujímavé miesta v Odense

Odense je mesto s veľmi bohatou históriou, bolo založené už v 10. rokoch. storočia, a patrí tak k najstarším mestám v Dánsku. Po celom svete sa potom preslávilo ako rodisko Hansa Christiana Andersena. Vyhraďte si v rámci návštevy odenských adventných trhov čas na prechádzku po jeho malebnom centre.

Múzeum a rodný dom Hansa Christiana Andersena

Slávny autor rozprávok, ako je Škaredé káčatko, Malá morská víla alebo Princezná na hrášku, sa v Odense narodil roku 1805. Pochádzal z veľmi chudobných pomerov, malý žltý domček, kde sa narodil, stával vtedy naj. Dnes je táto štvrť so svojimi nízkymi farebnými domčekmi jednou z najkrajších a najnavštevovanejších v celom meste.

V roku 1905 bol dom s rozlohou iba 72 metrov štvorcových zakúpený, aby sa z neho stalo malé múzeum, ktoré otvorilo svoje brány iba o tri roky neskôr. Návštevníkom jedinečným spôsobom približuje život a dielo Hansa Christiana Andersena dodnes.

Rodný dům Andersena.
zdroj: katherinebelarmino.com

Katedrála svätého Knuta

Monumentálna gotická stavba je pomenovaná po dánskom kráľovi Knutu IV., ktorý je považovaný za posledného vikingského panovníka. Roku 1086 bol pri modlitbe v miestnom vtedy ešte drevenom kostole zavraždený. Čoskoro po svojej smrti bola kanonizovaný. Neskôr bola na mieste pôvodného kostola postavená katedrála a kráľove pozostatky sú tu uložené v sklenenej rakve. Dnes je Svätý Knut najväčším dánskym svätcom a patrónom celej krajiny.

Radnica

Kúsok od katedrály svätého Knuta sa nachádza neorenesančná radnica. Táto budova je tiež spojená s Andersenom, jeho babička tu bola uväznená za to, že mala tri nemanželské deti. V suteréne radnice sa totiž kedysi nachádzalo väzenie. A sám Andersen na radnici roku 1867 dostal čestné občianstvo mesta.

Keď už budete v Odense, zájdite aj do mesta kúsok ďalej na sever. Vianočné trhy v Aarhuse patria k najnavštevovanejším v celom Dánsku.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavrieť reklamu