Aké budú tento rok adventné trhy v Göteborgu? Program a dôležité informácie na jednom mieste

Vôňa horúcej čokolády a vareného vína, zvuk kolied a radostná atmosféra.

Vianočné trhy v Göteborgu sú naozaj krásne. 

Predvianočný čas je pre návštevu tohto švédskeho mesta jedným z najlepších.

Čo všetko tu na vás bude čakať?

Adventné trhy Göteborg

Göteborg je známy ako švédske vianočné mesto, a to z dobrého dôvodu. Od konca novembra až do Vianoc sa rozžiaria vianočnými svetielkami a akciami, ktoré sa konajú v podstate každý deň po celom meste. Vianočné trhy v Göteborgu ponúkajú jedinečnú atmosféru, ručne vyrábané umelecké predmety i prechádzku po zimnej ríši divov.

Vianočné trhy v Lisebergu

Kedy a kde sa všetko uskutoční?

Pondelok až piatok 15:00 – 22:00, sobota 12.00 – 22.00, nedeľa 12.00 – 20.00

Program göteborgskej vianočnej dedinky

Liseberg je najväčší zábavný park vo Švédsku a zároveň jedno z najlepších vianočných miest v Göteborgu. V predvianočnom období sa premení na zimnú ríšu divov. Park je každoročne nádherne vyzdobený tisíckami vianočných svetiel a dekorácií a koná sa tu množstvo zaujímavých akcií, vrátane vianočných trhov – Liseberg Julmarknad.

K najzaujímavejším akciám patrí vianočná dielňa so Santom a jeho škriatkami či klzisko. Stánky ponúkajú jedinečnú ponuku vianočných ozdôb, darčekov, sladkostí a nápojov. Okrem toho môžete samozrejme využiť všetkých viac ako štyridsať zábavných atrakcií, vrátane zakliatych a rozprávkových hradov, ruského kola s úchvatným výhľadom na mesto a odvážne horské dráhy.

Núdza nie je ani o špeciálne hudobné či divadelné predstavenie. Lepšiu predstavu o tom, ako vianočná dedinka v Göteborgu vyzerá, vám poskytne nasledujúce video.

Christmas in Gothenburg at Liseberg - Sweden 4k

Adventné trhy na Haga Nygata

Kedy a kde sa všetko uskutoční?

Sobota a nedeľa 11:00 – 16:00

Program göteborgského vianočného jarmoku

Ďalším miestom, kde sa konajú adventné trhy v Göteborgu, mimo parku Liseberg, je Haga alebo staré mesto. Stánky lemujú dláždenú ulicu Haga Nygata a všade okolo sa rozliehajú zvuky a vône Vianoc. Môžete sa prechádzať medzi stánkami a zároveň si prezerať pôsobivú architektúru starého mesta, ktoré vianočná výzdoba dáva rozprávkový nádych.

V stánkoch môžete ochutnať švédske špeciality vrátane horúcej čokolády a glöggu alebo zakúpiť rozmanité remeselné výrobky a vianočné dekorácie. Súčasťou vianočného trhu bude aj hudobná zábava a aktivity pre najmenších.

Adventní trhy v Haga.
zdroj: swedentips.se

Ak máte starobylú romantickú atmosféru radi, môžete sa vydať aj kúsok za hranice mesta na vianočné trhy na zámku Tjolöholm, ktoré sa budú konať v dňoch 22. až 24. novembra, 29. novembra až 1. decembra a 6. až 8. decembra. V piatok bude otvorené od 12 do 18 hodín a cez víkendy od 10 do 18 hodín. Čaká tu na vás bude nielen vianočne vyzdobený zámok, ale aj množstvo stánkov a špeciálny program pre deti.

Zaujímavé miesta v Göteborgu

Göteborg je druhé najväčšie švédske mesto, ktoré sa vyznačuje nezameniteľným pôvabom severských krajín, ale aj dynamickým životom európskych metropol. Nachádza sa na západnom pobreží Švédska a leží v ústí rieky Göta, ktorá ním preteká a vytvára fascinujúci fjord, z ktorého je nádherný výhľad na Severné more.

Bulvár Avenyn a historické centrum

Hlavnou ulicou mesta je Kungsportsavenyen známejšia ako Avenyn, trieda lemovaná stromami, ktorá je tak dlhá a elegantná, že je prirovnávaná k slávnej parížskej Champs-Élysées. Spája Kungsportplatsen v centre Göteborgu a Göta.

Keď ňou prechádzate, míňate kaviarne s vonkajšími terasami, módne reštaurácie, luxusné obchody i krásne historické budovy, ako je významné divadlo Stora Teatern. Centrum Göteborgu je plné miest, ktoré stoja za videnie. Historickým námestím je Gustav Adolfs Torg, kde stojí socha švédskeho kráľa Gustava II. Adolfa.

Kúsok od námestia sa nachádza Stadsmuseum, mestské múzeum Göteborgu, kde sa môžete zoznámiť s jeho históriou od praveku až po súčasnosť. Göteborgským „kultúrnym“ námestím je naopak Götaplatsen, na ktorom sa nachádza veľká Poseidonova fontána.

Haga

Štvrť Haga je starým srdcom Göteborgu a východiskovým bodom pre poznanie časti jeho histórie. Najcharakteristickejšia ulica, ktorá ňou prechádza, Haga Nygata, je dláždený bulvár charakteristický kamennými a drevenými domami, starými kaviarňami, malými remeselnými obchodmi, vintage obchodmi a módnymi butikmi.

Miestna atmosféra vás prenesie do 17. storočia, kedy štvrť Haga založila švédska kráľovná Kristína za hradbami mesta. Je to vlastne prvé predmestie mesta Göteborg, ktorého názov Haga znamená „uzavretý priestor“.

Keď už budete vo Švédsku, môžete sa zastaviť aj na vianočných trhoch v Štokholme. Konajú sa na mnohých miestach po celom hlavnom meste.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavrieť reklamu