Aké budú tento rok adventné trhy v Haarleme? Program a dôležité informácie na jednom mieste

Chcete si tento rok vychutnať adventnú atmosféru v kraji veterných mlynov a tulipánov? 

Vyrazte na vianočné trhy v Haarleme.

Sú všeobecne považované za jedny z najkrajších v celom Holandsku.

Na čo sa môžete tešiť?

Adventné trhy Haarlem

Všeobecne platí, že v Holandsku nie je na vianočných trhoch tak rušno ako v susednom Nemecku, a aj keď v hlavnom meste Amsterdamu samozrejme vianočné trhy sú, nie sú nijako zvlášť veľké. Niektoré sa tiež konajú iba jeden deň a nemajú tú pravú kúzelnú atmosféru starého európskeho mesta, po ktorej možno túžite.

Haarlemské vianočné trhy sa naopak konajú uprostred veľmi zachovalého historického centra a spĺňajú všetky požiadavky na slávnostnú a veselú atmosféru. Výhodou tiež je, že Haarlem je od Amsterdamu vzdialený len 15 minút jazdy vlakom. Môžete ich tak ľahko navštíviť aj pri vašom pobyte v hlavnom meste.

Vianočné trhy v Starom meste

Kedy a kde sa všetko uskutoční?

Piatok a sobota 10:30 – 20:00, nedeľa 10:30 – 19:00

Program haarlemského adventného jarmoku

Vianočný jarmok v Haarleme sa každoročne rozrastá, a tento rok by tak na návštevníkov malo čakať až 350 stánkov spolu s niekoľkými pódiami, kde budú prebiehať hudobné vystúpenia a ďalšie zábavné podujatia. Stánky budú lemovať okraje námestia Grote Markt, na pozadí ktorého týči kostol svätého Bavona, a potom budú pokračovať ako kľukatiaca sa trasa v niekoľkých uliciach sústredených okolo Starého mesta.

Väčšina stánkov predáva krásne ručne vyrábané predmety, a nie masovo vyrábané gýčovité veci, takže je to skvelé miesto na nákupy vianočných darčekov. Samozrejmosťou sú typické vianočné pochúťky, ako je horúca čokoláda alebo varené víno.

Plán haarlemských vianočných trhov.
zdroj: visithaarlem.com

Všade sa tiež konajú hudobné vystúpenia, a to nielen na pódiách, ale aj v uliciach. Miestnou zaujímavosťou je dodávka Nostalgische Miniatuurkermis vystavujúca množstvo miniatúrnych verzií jarmočných atrakcií doplnených pohyblivými časťami, svetlami a hudbou.

V neposlednom rade by ste si počas návštevy adventných trhov v Haarleme nemali nechať ujsť návštevu dvoch miestnych ulíc. Ulica Schagchelstraat sa premení na Emminu ulicu, kde sa vrátite v čase a zažijete skutočnú vianočnú slávnosť z 19. storočia, a ulica Kleine Houtstraat bude úplne v štýle stredoveku. Objavte, ako haarlemský adventný jarmok vyzerá prostredníctvom nasledujúceho videa.

🎅🏻The Most Famous Christmas Market in Netherlands 4K Haarlem Christmas Market 2023

Zaujímavé miesta v Haarleme

Mesto Haarlem, ktoré leží necelých 20 kilometrov od Amsterdamu, bolo založené už v 13. storočí. Dlhú dobu bolo jedným z najvýznamnejších centier krajiny, jeho históriu negatívne poznamenalo obliehanie španielskymi vojskami v roku 1572 a veľký požiar v roku 1576, ktorý zničil asi 500 budov.

Neskôr mesto sa preslávilo kvetinárstvom a slávnymi tulipánmi. Dnes je Haarlem pokojné mesto plné stredovekého pôvabu, bohaté na kultúru, ktoré sa oplatí navštíviť v ktorúkoľvek ročnú dobu, aj počas adventu.

Námestie Grote Markt

Jedným zo symbolov Haarlemu je Trhové námestie (Grote Markt), ktoré je považované za srdce mesta a priestor, nad ktorým sa týčia najdôležitejšie budovy. Tu môžete obdivovať krásnu radnicu, kostol svätého Bavona a Halsovo múzeum. Niet preto divu, že veľká časť vianočných trhov v Haarleme sa koná práve tu.

Kostol svätého Bavona.
zdroj: exploringthenetherlands.com

Kostol svätého Bavona

Tento gotický kostol z 13. storočia, často nazývaný Grote Kerk, je so svojimi 43 metrov vysokými klenbami a najväčším kostolom v Holandsku. Vnútri je pôsobivý, má nádherný drevený strop, nekonečné množstvo vitráží a 400 náhrobkov, vrátane náhrobku slávneho holandského umelca Fransa Halsa.

Skutočným klenotom tohto kostola sú však jeho obrovské zdobené organy s 5000 píšťalami, na ktoré hrali mladí Mozart a Händel. Právom sú považované za jedny z najkrajších organov v Európe.

Veterný mlyn De Adriaan

V neposlednom rade medzi povinné aktivity v Haarleme patrí návšteva mlynu De Adriaan, ktorý leží v ohybe rieky Spaarne. Mlyn bol postavený v roku 1779 a postupom času slúžil na mletie tabaku a neskôr múky. V roku 1932 bol zničený požiarom a trvalo 70 rokov, kým bol znovu postavený a v roku 2002 otvorený pre verejnosť ako múzeum.

Keď už budete v Haarleme, určite sa oplatí navštíviť vánoční trhy v Amsterdamu. Milo vás prekvapia svojou jedinečnou atmosférou.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavrieť reklamu