Aké budú tento rok adventné trhy v Maastrichte? Program a dôležité informácie na jednom mieste

Maastricht je známy najmä vďaka rovnomennej zmluve, ktorá stanovila parametre členstva v EÚ.

Okrem toho je ale veľmi príjemným mestom plným života.

Navštívte ho v  dobe adventu.

Vianočné trhy v Maastrichte premieňajú historické centrum na žiarivú krajinu divov.

Prezradíme vám, kedy a kde sa konajú a čo na nich bude tento rok možné vidieť.

Adventné trhy Maastricht

Magisch Maastricht Vrijthof je očarujúca sviatočná akcia, ktorá sa každoročne koná v meste Maastricht v najjužnejšej časti Holandska. Tento vianočný jarmok obvykle prebieha od konca novembra do decembra a je obľúbeným cieľom miestnych obyvateľov i turistov.

Maastricht je známy svojou pôsobivou vianočnou výzdobou, ktorá zahŕňa tisíce blikajúcich svetiel, vianočné stromčeky a rôzne sezónne dekorácie, ktoré mesto premieňajú na zimnú ríšu divov.

Vianočné trhy na Vrijthofe

Kedy a kde sa všetko uskutoční?

Nedeľa až štvrtok 10:00 – 24:00, piatok a sobota 10.00 – 01.00

Program maastrichtského adventného jarmoku

Vianočné trhy v Maastrichte sa konajú v centre mesta na historickom námestí Vrijthof. Malebné okolie s bazilikou svätého Serváca a ďalšími historickými budovami poskytuje trhu krásnu kulisu.

Návštevníci sa môžu tešiť na množstvo stánkov so širokou škálou tovaru, vrátane jedinečných ručne vyrábaných darčekov, sviatočných dekorácií, remeselných výrobkov a lahodných sezónnych dobrôt. K vyhláseným pochúťkam patrí predovšetkým oliebollen, vafle, flammkuchen, poffertjes, glühwein a horúca čokoláda.

Súčasťou vianočného jarmoku v Maastrichte je tiež klzisko na korčuľovanie, curlingové klzisko, kolotoč a 45 metrov vysoké ruské kolo s uzavretými sklenenými gondolami, ktoré ponúkajú nádherný výhľad na Vrijthof a mesto Maastricht. Pozrite sa na atrakcie prostredníctvom videa.

Magical Christmas Market in Maastricht, Netherlands 2023 - A Festive Adventure!

Samozrejmosťou je bohatý sprievodný program, ktorý zahŕňa hudobné predstavenia, sprievody, návštevy Santa Clausa a ďalšie aktivity so sviatočnou tematikou.

Stánky s nepotravinárskym tovarom zatvárajú denne o 22:00, zábavné atrakcie o 23:00. Mimoriadna otváracia doba adventného trhu v Maastrichte:

  • 28. novembra 12:00 – 24:00
  • 24. decembra 10:00 – 18:00
  • 25. decembra 11:00 – 18:00
  • 26. decembra 11:00 – 24:00
Adventní trhy v Maastrichtu.
zdroj: maastricht.escapehunt.com

Zaujímavé miesta v Maastrichte

Maastricht je najjužnejšie mesto Holandska, nachádza sa na rieke Máze, len kúsok od Belgicka, a hrdo sa hlási k tomu, že je najstarším mestom v Holandsku. Počas návštevy vianočných trhov v Maastrichte sa oplatí vyhradiť si čas na prechádzku po jeho historickom centre.

Jeho meno sa stalo symbolom zmluvy, ktorá tu bola podpísaná v roku 1992. Členovia bývalého Európskeho hospodárskeho spoločenstva stanovili parametre a pravidlá, ktoré budú musieť členské štáty dodržiavať, aby mohli vstúpiť do vznikajúcej Európskej únie.

Vrijthof

Námestie, na ktorom sa maastrichtské vianočné trhy konajú, je jedno z hlavných námestí mesta. Pýši sa dláždenou dlažbou, je obklopené stromami a je živým miestom, kde sa nachádza mnoho barov, kaviarní, hotelov.

Vrijthof je obľúbeným miestom už od stredoveku, pretože sem prichádzalo mnoho pútnikov, aby navštívili hrob svätého Serváca, ktorý sa nachádza v tunajšej bazilike Sint Servaas. Táto cirkevná stavba z 11. storočia je považovaná za jeden z najväčších príkladov románskej architektúry v Holandsku.

V jeho okolí sa nachádza niekoľko historických budov, napríklad „Dom španielskej vlády“ zo 16. storočia, „Dom vojenskej stráže“ z 18. storočia a divadlo zo začiatku 19. storočia.

Maastrichtské adventní trhy.
zdroj: dominiquetravels.com

Stadhuis

Radnica mesta, ktorá stojí na známom Trhovom námestí, bola postavená v druhej polovici 17. storočia podľa návrhu architekta Pietera Posta. V roku 1684 bola pristavaná centrálna veža, v ktorej je umiestnený karillon so 49 zvonmi, ktoré dodnes pravidelne odbíjajú hodiny. V interiéri sa zachovala pôvodná výzdoba, ktorá zahŕňa cenné gobelíny na stenách, elegantné štuky a majestátne krby.

Keď už budete v Maastrichte, prečo nepokračovať až za belgickú hranicu. Vianočné trhy v Bruggách rozhodne stoja za návštevu.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavrieť reklamu