Aké budú tento rok adventné trhy vo Valkenburgu? Program a dôležité informácie na jednom mieste

Keď sa povie Holandsko, väčšine z nás sa vybavia mestá ako Amsterdam, Rotterdam či Maastricht.

V dobe adventu sa ale oplatí zájsť ešte do jedného mesta.

Presvedčte sa o tom na vlastné oči.

Vianočné trhy vo Valkenburgu sa konajú v jedinečnom prostredí podzemných jaskýň a chodieb.

Poznáme všetky dôležité informácie!

Adventné trhy Valkenburg

Valkenburg je často označovaný ako „holandské vianočné mesto“, pretože celé mesto sa od novembra do januára premení na kúzelnú zimnú ríšu divov. Hlavná časť Kerstmarkt Gemeentegrot Valkenburg sa koná v jaskyniach. Ďalším stredobodom je centrálne námestie, kde sa nachádzajú stánky a „Santova dedinka. Zatiaľ čo do jaskýň sa platí vstupné, Santova dedinka je zadarmo.

Vianočné trhy v podzemných jaskyniach

Kedy a kde sa všetko uskutoční?

Pondelok až piatok 11:00 – 19:00, sobota a nedeľa 10:00 – 19:00, 24., 26. a 29. decembra do 18:00, 25. decembra zatvorené

Program valkenburského adventného jarmoku

Valkenburg sa môže pochváliť najstarším, najväčším a najnavštevovanejším podzemným vianočným trhom v Európe. Jarmok v storočných chodbách a jaskyniach má jedinečnú atmosféru. Jaskyne, v ktorých sa vianočné trhy vo Valkenburgu konajú, je možné navštíviť po celý rok, ale v čase adventu majú ešte výnimočnejšiu atmosféru.

Krásne prostredie a scenérie harmonicky splývajú so stánkami s krásnymi vianočnými a darčekovými predmetmi. Samozrejmosťou je aj občerstvenie a nápoje, ktoré si návštevníci môžu vychutnať pri stánkoch, v cateringovej zóne aj vonku na námestí.

Podzemné vianočné trhy.
zdroj: shirshendusengupta.com

Gemeentegrot (Všeobecné jaskyne) je najväčším priestorom. Zaplnia ju stánky a expozície, kde si môžete zaobstarať veľa darčekov alebo sa len tak prechádzať a vychutnávať si atmosféru.

Fluweelengrot (Zamatová jaskyňa) je o niečo menšia a ukrýva v sebe kresby a sochy. Vzhľadom na to, že je tento trh menší, je na ňom obvykle tiež o niečo menej ľudí, čo znamená, že je ľahšie sa dostať k stánkom.

Jaskyňa MergelRijk je tiež plná krásnych sôch, vrátane Rembrandtovej Nočnej hliadky v životnej veľkosti. V čase konania Kerststad Valkenburg je navyše vyzdobená vianočnými miniatúrami a ďalšími sviatočnými prvkami. Pozrite sa, ako podzemný vianočný jarmok vo Valekenburgu vyzerá prostredníctvom nasledujúceho videa.

Valkenburg - The Christmas Town of the Netherlands and its Christmas Market Caves

Nad zemou na hlavnom mestskom námestí sa nachádza tradičnejšia Santova dedinka, ktorá ponúka malé drevené chalúpky s predajom darčekov, jedla a nápojov. Deti sa tu tiež môžu nechať vyfotografovať so Santom. Tento rok je dedinka otvorená od 15. novembra do 31. decembra.

  • Pondelok, utorok a štvrtok 12:00 – 19:00
  • Streda a piatok 12:00 – 21:00
  • Sobota 11:00 – 21:00
  • Nedeľa 11:00 – 19:00

Zaujímavé miesta vo Valkenburgu

Valkenburg sa nachádza v holandskej provincii Limburg a je malebným mestom, ktoré každoročne priťahuje mnoho turistov. Vďaka svojej bohatej histórii a početným pamätihodnostiam ponúka svojim návštevníkom jedinečný zážitok. Vyhraďte si v rámci návštevy valkenburských adventných trhov čas na prechádzku po jeho centre.

Hrad Valkenburg

Na vrchole kopca sa týči hrad Valkenburg, jedna z dominánt tohto krásneho mesta, odtiaľ sa vám naskytne doslova úchvatná panoráma.

Pevnosť bola postavená v roku 1115, v roku 1122 bola zničená pri obliehaní Henrichom V. a potom počas 14. storočia znovu postavená. Hrad bol znovu zničený v roku 1672 kráľom Viliamom III., ktorý sa rozhodol ho radšej zrovnať so zemou, než aby ho ponechal v rukách francúzskych útočníkov. Zrúcanina pevnosti sa zachovala takmer v neporušenom stave a rozhodne stojí za návštevu.

Vnútri hradu sa nachádza niekoľko zaujímavých miest, vrátane podzemného vojnového múzea, ktoré ponúka jedinečný pohľad na históriu hradu a regiónu. Okrem toho sa na hrade konajú špeciálne akcie, napríklad prehliadky stredovekého umenia. V období Vianoc sa hrad často premení na kúzelnú vianočnú dedinku so svetlami, výzdobou a stánkami.

Hrad ve Valkenburgu.
zdroj: daytrip.com

Valkenburské jaskyne

Tento podzemný jaskynný komplex ponúka návštevníkom jedinečný zážitok. Jaskyne sa tiahnu v dĺžke mnohých kilometrov a boli po stáročia ručne hĺbené ťažiari vápenca. Dnes je mnoho z týchto jaskýň prístupných verejnosti a ponúka množstvo aktivít a zážitkov.

Jaskyne boli vyhĺbené v stredoveku a mali mnoho rôznych využití – od skladovania tovaru cez tajné presuny vojsk až po úkryt ľudí utekajúcich pred náboženským prenasledovaním. Počas druhej svetovej vojny sa v jaskyniach ukrývali miestni obyvatelia pred nemeckými vojskami, a keď mesto oslobodili Američania, boli vyzvaní, aby na steny napísali svoje mená.

Mestá Valkenburg a Maastricht delí len niečo málo cez 10 km. Vianočné trhy v Maastrichte patria k najnavštevovanejším v celom Holandsku.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavrieť reklamu