Aké budú tento rok adventné trhy v Helsinkách? Program a dôležité informácie na jednom mieste

Radi by ste sa predvianočne naladili na mieste, kde o zimu a sneh nie je núdza?

Vianočné trhy v Helsinkách vám to všetko ľahko splnia.

Fínska metropola je druhým najsevernejším hlavným mestom na svete.

Zažite tú vašu nezabudnuteľnú zimnú rozprávku.

Kedy a kde sa konajú?

Všetko vám prezradíme na nasledujúcich riadkoch.

Adventné trhy Helsinki

Helsinské vianočné trhy alebo Tuomaan Markkinat patria k tým najkrajším a najzaujímavejším v celej Európe. K vytvoreniu tej pravej vianočnej atmosféry prispieva množstvo stánkov v severskom štýle. Mnoho z nich ponúka horúce glögi alebo fínske varené víno.

Vianočné Helsinki sú navyše krásne osvetlené a vďaka veľmi skorému stmievaniu si tisíce svetielok môžete užiť naozaj do sýtosti.

Vianočné trhy na Senátnom námestí

Kedy a kde sa všetko uskutoční?

Program helsinského adventného jarmoku

Najstaršie a najobľúbenejšie vianočné trhy v Helsinkách sa konajú na Senaatintori alebo na Senátnom námestí, ktorého dominantou je biela luteránska katedrála, ktorú navrhol Carl Ludwig Engel. Každý rok 13. decembra po schodoch katedrály zostupuje novokorunovaná svätá Lucia. Sprievod svätej Lucie je pre Fínov veľmi dôležitou predvianočnou tradíciou.

Na helsinskom vianočnom jarmoku sa každoročne nachádza viac ako sto drevených stánkov, ktoré ponúkajú nielen pestrú paletu remeselných výrobkov a vianočných ozdôb, ale aj miestne produkty a občerstvenie.

Senátne námestie v Helsinkách.
zdroj: culturetrekking.com

Klasikou, ktorú musí každý návštevník ochutnať, je nápoj glögi. Ide o obdobu vareného vína, ktoré je okorenené zázvorom, škoricou či klinčekom. Ponuka potravín obvykle zahŕňa tradičnú teplú vianočnú ryžovú kašu a ďalšie pochutiny.

Obľúbenou atrakciou je starodávny kolotoč, ktorý stojí uprostred námestia, alebo rozmanité workshopy, ktoré návštevníkov zoznámia so svetom fúkania skla či kovotepecstva.

Súčasťou sprievodného programu je tiež mnoho živých hudobných vystúpení a deti sa samozrejme môžu tešiť na Santa Clausa a jeho škriatkov.

Lepšiu predstavu o vianočných trhoch v Helsinkách si môžete urobiť prostredníctvom nasledujúceho videa.

Experience the Magic of Helsinki's Christmas Market: Over 300,000 Visitors Each Year
zdroj: youtube.com

Zaujímavé miesta v Helsinkách 

Helsinki sú hlavným a zároveň najväčším mestom Fínska. Boli založené v polovici 16. storočia, keď bola krajina súčasťou Švédska. Dnes žije fínska metropola mimoriadnym spoločenským životom, napriek extrémnym mrazom v niektorých mesiacoch roka trávia miestni obyvatelia veľa času vonku.

Mesto je jedným z najväčších turistických lákadiel krajiny tisícov jazier a nachádza sa v ňom veľké množstvo architektonických pamiatok, ktoré sa oplatí počas vianočného jarmoku v Helsinkách navštíviť.

Senátne námestie

Helsinské vianočné trhy sa konajú v jedinečnom prostredí námestia, ktoré lemujú štyri obdivuhodné budovy – Helsinská katedrála, budova vlády, Helsinská univerzita a Fínska národná knižnica. Krása a harmónia Senátneho námestia je zásluhou architekta Carla Ludviga Engela. Socha cára Alexandra II. uprostred námestia vypovedá o často problematických a konfliktných vzťahoch Fínska so susedným Ruskom.

Senátne námestie s katedrálou.
zdroj: scenesbysevy.com

Helsinská katedrála

Pravoslávna katedrála (Tuomiokirkko) je bezpochyby jedným zo symbolov Helsiniek, jej zelené kopule dominujú mestu od roku 1851. Stavba bola čiastočne inšpirovaná parížskym Pantheonom a dnes neslúži iba ako kostol, ale je tiež miestom konania rôznych akcií od otváracích a cez Deň nezávislosti až po oslavy Helsinskej univerzity.

Katedrála je protestantským chrámom, jej vnútorná výzdoba je tak trochu strohá. Nečakajte fresky, mozaiky ani ďalšiu bohatú výzdobu, vynikajú iba organy, oltár a kazateľnica.

Pevnosť Suomenlinna

Táto bývalá námorná pevnosť bola postavená v roku 1748, teda v čase, keď Fínsko patrilo Švédsku. Jej úlohou bolo brániť mesto pred možnými útokmi Ruska. Dnes je pevnosť na Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO ako jedinečný príklad európskej vojenskej architektúry 18. storočia.

Fínsko bolo po niekoľko storočí súčasťou Švédska. Objavte tiež švédsky advent a navštívte aj vianočné trhy v Štokholme.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavrieť reklamu