Aké budú tento rok adventné trhy v Talinne? Program a dôležité informácie na jednom mieste

Láka vás advent v Pobaltí? 

Zájdite sa pozrieť na vianočné trhy v Tallinne.

Čaká na vás kúzelný zimný svet, bohatý sprievodný program aj vynikajúce miestne pochúťky.

Poznáme všetky dôležité informácie!

Adventné trhy Tallinn

Podľa mnohých návštevníkov sú tallinnské vianočné trhy jednými z najpodceňovanejších a zároveň najkrajších v Európe. V posledných rokoch začína tento estónsky klenot na Radničnom námestí pod baldachýnom trblietavých svetiel zavesených na vysokom centrálnom vianočnom strome objavovať stále viac turistov. Buďte medzi nimi!

Vianočné trhy na Raekoja Plats

Kedy a kde sa všetko uskutoční?

Každý deň 10:00 – 20:00

Program tallinnského adventného jarmoku

Otvorenie vianočných trhov v Tallinne je každý rok spojené s rozsvietením svetiel na najvýznamnejšom vianočnom strome v meste. Strom zdobia tisíce vianočných ozdôb a svojimi svetlami ožaruje stánky pripomínajúce domčeky pre škriatkov. Mimochodom vianočný strom tu na rovnakom mieste stojí už od roku 1441.

V mnohých stánkoch budú obchodníci ponúkať estónsku vianočnú kuchyňu, od klobás a kyslej kapusty až po perníčky a horúce vianočné nápoje, a tiež rôzne remeselné výrobky. Špecialitou tallinnského vianočného jarmoku je množstvo ručne vyrábaných výrobkov. Vlnené palčiaky, šály, čiapky, svetre alebo drevené ozdoby sa môžu stať nezabudnuteľnými darčekmi.

Pre aktívnych a zvedavých návštevníkov je každý rok prichystaná remeselná dielňa, kde si pod vedením zručných remeselníkov môžu vyskúšať rozmanité tradície a ľudové remeslá.

Deti sa môžu tešiť na kolotoče a pripravený je aj pestrý sprievodný program, ktorého súčasťou sú hudobné predstavenia, návšteva Santa Clausa.

Magical Tallinn Christmas Market Experience 2023
zdroj: youtube.com

Zaujímavé miesta v Tallinne

Predstavte si mesto s takmer nedotknutým stredovekým centrom, červenými strechami a starými hradbami, šľachtickými palácmi, úzkymi uličkami, niekoľkými impozantnými bazilikami a hradom. To je Tallinn, hlavné mesto Estónska. Na čo všetko sa oplatí počas návštevy tallinnských adventných trhov vyhradiť čas?

Radničné námestie

Miesto, kde sa vianočné trhy v Tallinne odohrávajú, je srdcom starého mesta estónskej metropoly. Raekoda alebo estónska radnica je najreprezentatívnejšou architektonickou pamiatkou Tallinnu a jediným príkladom svetskej budovy v gotickom slohu v severnej Európe.

Jej 64 metrov vysoká zvonica sa týči ako minaret. História výstavby radnice siaha až do 13. storočia, kedy dánsky kráľ Henrich IV. udelil mestu právo lübecké, na základe ktorého vznikla Rada pánov z Tallinnu. Až v 15. storočí, v čase hospodárskeho a kultúrneho rozkvetu mesta, radnica získala podobu, akú si zachovala dodnes.

Ďalšou zaujímavou budovou je miestna lekáreň, jedna z najstarších lekární v Európe, založená v roku 1422 a stále otvorená pre verejnosť. Podľa miestnej legendy tu vznikol v 15. storočí ako liečebný prostriedok marcipán.

Vianočné trhy v hlavnom meste Estónska.
zdroj: ecb.ee

Ulica Pikk

Jednou z najdôležitejších ulíc v Talline je Pikk tänav alebo Dlhá ulica, ktorá prechádza starým mestom a na ktorej kedysi žili najbohatší obchodníci mesta. Medzi architektonicky najzaujímavejšie budovy, ktoré nemožno prehliadnuť, patria sídla starých cechov, ktoré existovali až do začiatku 20. storočia a združovali zástupcov rôznych profesií.

Kadriorg

Kadriorg alebo estónsky Katarínske údolie je názov klasicistického zámku, ktorý cár Peter Veľký venoval svojej manželke Kataríne ako letné sídlo. Tento červenobiely klasicistický palác bol postavený v prvej polovici 18. storočia a je obklopený rozsiahlymi záhradami a parkom. Dnes je zámok sídlom múzea umenia.

Chrám svätého Alexandra Nevského

Hoci právom patrí medzi najkrajšie stavby Tallinnu, je dobré byť pripravený a vedieť, že obyvatelia estónskej metropoly ho nemajú príliš v láske. Chrám dominuje mestu z vrcholu kopca Toompea, Rusi ho na konci 19. storočia chceli postaviť práve tam, pretože tu v minulosti stávala socha Martina Luthera.

Svätec, ktorému je katedrála zasvätená, je slávny novgorodský knieža, ktorý bol symbolom obrancu ruského pravoslávneho náboženstva pred náporom zo Západu.

Keď už budete v Tallinne, prejdite loďou do susedného Fínska. Adventné trhy v Helsinkách sa konajú v jedinečnom prostredí Senátneho námestia.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavrieť reklamu