Aké budú tento rok adventné trhy v Magdeburgu? Program a dôležité informácie na jednom mieste

Vďaka svojej bohatej výzdobe a svetelným inštaláciám sa nemecký Magdeburg v čase Vianoc premieňa na žiarivú krajinu divov.

Centrom týchto osláv sú vianočné trhy v Magdeburgu.

Okrem stánkov s rozmanitým tovarom lákajú najmä na bohatý detský program.

Prezradíme vám, kedy a kde sa konajú a čo na nich bude tento rok vidieť.

Adventné trhy Magdeburg

Magdeburger Weihnachtsmarkt je vianočný trh, ktorý je údajne zo všetkých nemeckých adventných jarmokov najústretovejší k svojim malým návštevníkom . Kladie veľký dôraz na to, aby sa na ňom deti cítili ako doma.

Okrem toho je známy tiež svojou impozantnou svetelnou výzdobou . Celé centrum Magdeburgu sa trblieta a leskne vďaka viac ako 1,2 milióna LED svetiel a 80 veľkým svetelným inštaláciám.

V neposlednom rade je legendárna tiež tunajšia kultúra vareného vína , ochutnať môžete viac ako päťdesiat rôznych druhov tohto obľúbeného nápoja.

Vianočné trhy na Alter Markt

Kedy a kde sa všetko uskutoční?

Pondělí až čtvrtek 11.00 – 22.00, pátek a sobota 11.00 – 23.00, neděle 11.00 – 20.00

Program magdeburského adventného jarmoku

Vianočné trhy v Magdeburgu sa tradične otvárajú jazdou Santových saní z vlakovej stanice na Starý trh (Alter Markt). Stredobodom najväčšieho vianočného trhu v Sasku-Anhaltsku bude ako každý rok detská vianočná dedinka so svojou rozprávkovou uličkou a remeselným domčekom, Santovým bytom a pekárňou, betlehemom, bábkovým divadlom a ďalšími vystúpeniami.

Z viac ako sto dvadsiatich stánkov sa bude ľanúť vôňa tradičných pochúťok , ako sú perníčky, varené víno i klobásky. Stánky s vianočnými trhmi nájdete v okolí radnice.

Stredoveké slávnosti môžete opäť zažiť v Kaiser-Otto-Pfalz . Remeselníci, obchodníci a herci zavedú návštevníkov do stredoveku . Historické je aj pohostenie, varené víno a horúca medovina sa podávajú v hlinených džbánoch. Výdatné jedlá pochádzajú z pece a kotlov.

Stredoveký vianočný trh v Magdeburgu.
zdroj: magdeburg.de

Vzduch naplní jemné vône exotického korenia a špecialít, uvidíte, ako sa kedysi živili kováči, súkeníci, sklári, maliari skla a hrnčiari. Tovar a materiály sú predstavené tak, ako vyzerali v 10. storočí, predovšetkým drevo, kov, vlna, keramika, vosk, kožušiny, koža, zbrane, šperky a košíkárske výrobky.

Každý deň bude na návštevníkov čakať vianočná hudba , každú stredu sa budú konať medzinárodné vianočné koncerty so swingovými, soulovými a rock’n’rollovými kapelami a cez víkendy rozprávkové predstavenia , bábkové predstavenia aj veľkolepé tanečné show.

Z ruského bicykla vysokého 38 metrov si môžete vychutnať fantastický pohľad na „svetelné more“ aj neďaleké ľadové klzisko. Na Štedrý deň a prvý sviatok vianočný je trh uzavretý.

Pre lepšiu predstavu, ako tunajší vianočný jarmok vyzerá, sa môžete pozrieť na video z minulého roka.

Weihnachtsmarkt & Lichterwelt Magdeburg
zdroj: youtube.com

Zaujímavé miesta v Magdeburgu

Magdeburg je hlavným mestom spolkovej krajiny Sasko-Anhaltsko. História mesta má korene v stredoveku, bolo založené v roku 805 nl a od nasledujúceho storočia jeho vplyv rástol. V 10. storočí sa mesto stalo sídlom cisára Svätej ríše rímskej Oty I.

Prestížne postavenie mu zaisťovala aj jeho strategická geografická poloha, mesto bolo križovatkou obchodu so slovanskými krajinami. V 16. storočí sa Magdeburg stal jedným z najdôležitejších centier protestantskej reformácie.

Radnica a námestie Alter Markt
Vianočné trhy v Magdeburgu sa konajú pred hlavnou budovou mesta – radnicou z konca 17. storočia, ktorá bola po tridsaťročnej vojne, počas ktorej bola zničená, prestavaná v štýle rokoka. Zaujímavá je aj socha magdeburského rytiera na Alter Markt. Pochádza z roku 1240 a je pravdepodobne najstarším príkladom jazdeckej sochy severne od Rýna. Zobrazený rytier je údajne Ota I., cisár Svätej ríše rímskej.

Magdeburský dóm.
zdroj: fotocommunity.de

Magdeburský dóm
Symbolom mesta je luteránska katedrála svätej Kataríny a svätého Morice. Je to najvyšší kostol v bývalom východnom Nemecku. V interiéri sa nachádza mnoho vzácnych sôch, najmä skupina „Dvanástich panien“ a sochy svätého Maurícia a svätej Kataríny.

Keď už budete v Magdeburgu, prečo nepokračovať ďalej? Berlínske adventné trhy tiež stoja za návštevu.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavrieť reklamu