Aké budú tento rok adventné trhy v Dortmunde? Program a dôležité informácie na jednom mieste

Premýšľate, že sa vypravíte nasať adventnú atmosféru do Nemecka?

Naplánujte si výlet na vianočné trhy v Dortmunde.

Čaká na vás najväčší vianočný strom na svete a mnoho ďalšieho.

Prezradíme vám, kedy a kam sa oplatí vydať.

Adventné trhy Dortmund

Dortmunder Weihnachtsstadt je už viac ako 125 rokov obľúbenou súčasťou sviatočného kalendára mesta. Tento jarmok začínal ako jednoduchá jednodňová záležitosť s niekoľkými málo stánkami, ale v priebehu rokov sa jeho popularita a veľkosť stále zvyšovali. V 60. rokoch 20. storočia bol na námestí Alter Markt inštalovaný kolotoč a počet stánkov sa zvýšil na niekoľko desiatok, v polovici 80. rokov na 200 stánkov.

Až v roku 1996 bol v Dortmunde prvýkrát vztýčený, alebo skôr zostavený, slávny vianočný strom , ktorý upevnil status mesta ako hojne navštevovanej adventnej destinácie v Nemecku.

Dortmund má výhodnú polohu v blízkosti mnohých ďalších skvelých destinácií vianočných trhov v Nemecku , ako sú Essen, Duisburg a Düsseldorf, kam sa dostanete za menej ako hodinu.

Vianočné trhy na Alter Markt a Hansaplatz

Kedy a kde sa všetko uskutoční?

Pondělí až čtvrtek 11.00 – 21.00, pátek a sobota 11.00 – 22.00, neděle 12.00 – 21.00

Program tortmundského adventného jarmoku

Vianočné trhy v Dortmunde patria medzi najväčšie a najkrajšie v celom Nemecku. Vo viac ako 250 stánkoch s umeleckými a remeselnými výrobkami, vianočnými ozdobami, neobvyklými hračkami a mnohými ďalšími predmetmi nájdete takmer všetko, čo vám v adventnom období zrýchli tep.

A čo by to bolo za návštevu dortmundského vianočného trhu bez vareného vína z výročného hrnčeka? Každoročne sa meniaci motív je vyhľadávaným zberateľským artiklom. Ku kulinárskym pôžitkom patria výdatné špeciality , ako je klobása a vestfálska grilovaná šunka, a tiež sladkosti, ako sú pražené mandle, štôlne, perníčky a ďalšie dobroty.

Na pódiu na Alter Markt bude každý deň pripravený pestrý sprievodný program . Pre malých návštevníkov bude pripravená vianočná dedinka , kde môžu recitovať básničky Ježiškovi, spievať koledy, vyrábať rozmanité vianočné dekorácie aj piecť perníčky. Na námestí Reinoldikirchplatz sa môžu najmenší ponoriť do úžasného sveta rozprávok s hovoriacim stromom.

Vianočný strom v Dortmunde.
zdroj: weihnachtsstadt-do.de

Na Hansaplatz sa nachádza hlavný bod dortmundských vianočných trhov – obrovský vianočný strom , týčiaci sa do výšky 45 metrov. Ide o unikátne dielo, ktoré vzniká poskladaním veľkého množstva menších stromčekov do tvaru pyramídy. Tento rok by vianočný strom malo tvoriť zhruba 1 000 sauerlandských smrekov a bude ozdobený viac ako 48 000 svetlami.

Zvláštna otváracia doba

  • 24. decembra: 11.00 – 14.00 (otvorené iba niektoré stánky)
  • 26. novembra a 25. decembra:- zatvorené
  • 26. decembra: 12.00 – 21.00.
  • 27. december až 30. december: 11.00 – 21.00

Lepšiu predstavu o tom, ako to na trhoch vyzerá, si môžete urobiť aj prostredníctvom videa z minulého roka.

Weihnachtsstadt Dortmund 2022
zdroj: youtube.com

Zaujímavé miesta v Dortmunde

Mesto Dortmund nájdeme v Severnom Porýní-Vestfálsku, je známe vďaka svojej priemyselnej tradícii, pivu a futbalovému tímu Borussia Dortmund. Je to moderné, avantgardné mesto plné života a zelene. Určite si v rámci vašej návštevy dortmundských vianočných trhov nájdite čas na prechádzku po centre.

Kostol svätého Reinolda
Tento evanjelický luteránsky kostol je najstarším kostol v Dortmunde. Miesto, kde stojí, je križovatkou starej obchodnej cesty, ktoré sa dnes hovorí Westenhellweg, a cesty z Kolína nad Rýnom do Brém cez Dortmund. Stavba bola postavená v 13. storočí az jej 104 metrov vysokej veže sa naskytá krásny výhľad na mesto.

Osvetlená televízna veža v Drotmunde.
zdroj: ruhr24.de

Florianturm
Jednou z dominánt mesta je tiež dortmundská televízna veža. Návštevníci majú prístup na vyhliadkovú plošinu vo výške 141 metrov, z ktorej je neuveriteľný 360 ° výhľad na celé mesto. Ak máte na Dortmund vyhradený iba jeden deň, je to rozhodne skvelý spôsob, ako získať prehľad a vychutnať si nádhernú panorámu.

Deutsches Fußballmuseum
Futbal je v Dortmunde skutočnou inštitúciou, okrem iného vďaka popularite Borussia Dortmund, jedného z najsilnejších tímov v Nemecku, nie je sa čomu diviť, že v meste nájdete tiež múzeum nemeckého futbalu. Múzeum sa nachádza priamo pri dortmundskej hlavnej stanici Hauptbahnhof. Pokiaľ ste veľkými futbalovými fanúšikmi, môžete navštíviť tiež Signal Iduna Park, štadión Borussia Dortmund.

Hľadáte adventné trhy v Nemecku, ktoré by sa dali pohodlne absolvovať počas jednodňového výletu? Vyrazte do Norimbergu. Všetko dôležité vám prezradíme v článku o norimberských vianočných trhoch .

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavrieť reklamu