Aké budú tento rok adventné trhy v Heidelbergu? Program a dôležité informácie na jednom mieste

Mesto Heidelberg je známe tým, že sa tu nachádza najstaršia univerzita v Nemecku a romantická zrúcanina hradu.

Za návštevu ale stoja tiež vianočné trhy v Heidelbergu.

Staré mesto im poskytuje tú najúžasnejšiu kulisu a útulnú atmosféru.

Pozrite sa, kedy a kde sa konajú.

Adventné trhy Heidelberg

Heidelberg má žiarivú povesť jedného z najkrajších miest v Nemecku, a preto by vás nemalo prekvapiť, že vianočný jarmok v Heidelbergu je rovnako kúzelný ako mesto samotné a ponúka obrovské množstvo stánkov rozmiestnených v najmalebnejších lokalitách mesta.

Vianočné trhy v centre Heidelbergu

Kedy a kde sa všetko uskutoční?

Neděle až pátek 11.00 – 21.00, sobota 11.00 – 22.00

Program heidelberského adventného jarmoku

Vianočnú atmosféru nájdete hneď na šiestich námestiach v centre mesta , pričom každé z nich má svoj osobitý charakter. Centrum diania je na Universitätsplatz. Počas heidelberských vianočných trhov sa konajú aj početné kultúrne programy, napríklad koncerty v kostole a aktivity pre deti.

Bismarckplatz
Bismarckplatz je vstupnou bránou do Starého Mesta a svojou predvianočnou atmosférou vytvára nezabudnuteľnú náladu na návštevu vianočných trhov.

Universitätsplatz
Hlavným námestím pre konanie jarmokov je Universitätsplatz medzi budovami Starej a Novej univerzity. Vďaka mnohým vyzdobeným stánkom tu nájdete všetko, po čom vaše srdce zatúži. Viac ako 100 rokov starý historický kolotoč je atrakciou pre malých aj veľkých.

Ochutnať tu môžete obľúbené regionálnym pochúťkami , ako sú Schneebällchen, Schokoküssen a Dampfnudeln. Okrem dobrého jedla tu nájdete aj množstvo stánkov s ručne vyrábaným tovarom.

Kornmarkt
Tunajší rozprávkový zimný les s viac ako 100 iskriacimi jedlami, bielymi špicatými stanmi a betlehemom je výnimočným zážitkom. Široká ponuka kulinárskych špecialít, ručne vyrábaných umeleckých remesiel a detská železnica nabádajú k tomu, aby ste sa tu na chvíľu zdržali.

Karlsplatz
Pokiaľ túžite po športovom vyžití, potom rozhodne zamierte na toto námestie, kde na vás čaká nádherné klzisko s výhľadom na známu zrúcaninu hradu. Nechýbajú samozrejme ani stánky s mnohými pochutinami.

Heidelberský hrad s trhmi.
zdroj: getyourguide.it

Marktplatz
Drevené vianočné mestečko okolo studne Herkulesbrunnen predstavuje jedinečnú atrakciu – veľký drevený sud s rotujúcim Perkeom, symbolickou postavou Heidelbergu. Objem tohto suda je 120 000 litrov. Je tak asi o polovicu väčšia ako originál na heidelberskom hrade.

Anatómiagarten
Sviatočne vyzdobené stánky nájdete tiež pred pomníkom lekárnika Roberta Bunsena. Vianočné trhy v Heidelbergu vás nesklamú. Ako vyzerajú, môžete vidieť aj prostredníctvom záberov kamier z minulého roka.

Heidelberg Weihnachtsmarkt 8K
zdroj: youtube.com

Zaujímavé miesta v Heidelberg

Heidelberg je bezpochyby jedným z najromantickejších miest v celom Nemecku. Niekdajšie hlavné mesto Falce, je známe predovšetkým svojou univerzitou, krásnym barokovým centrom a romantickou zrúcaninou hradu. Heidelberg sa často prezýva aj mesto filozofov, žil tu napríklad Hegel, Jaspers, Gadamer alebo Weber.

Mesto bolo neraz zničené a znovu postavené, ale paradoxne bolo ušetrené bombardovanie počas druhej svetovej vojny. Jeho historické centrum sa tak zachovalo v pôvodnom stave. Určite sa oplatí vyhradiť si počas vašej návštevy heidelberských adventných trhov čas na prechádzku.

Staré mesto a starý most

Srdcom historického centra mesta je Hauptstrasse, najdlhšia pešia zóna v Európe, ale pri svojich potulkách Heidelbergom nevynechajte ani radnicu na Markplatz, jezuitský kostol, kostol Ducha Svätého a dom U rytierov s krásnou renesančnou fasádou.

Na konci Hauptstrasse sa nachádza Starý most (Alte Brücke), ktorý bol postavený v roku 1786 a podľa legendy si ho veľmi obľúbil Mark Twain. Most je ideálnym miestom na vytvorenie krásnych fotografií hradu a mesta.

Pohľad na Starý most a zrúcaninu hradu.
zdroj: heidelberger-schloss-gastronomie.de

Univerzita Heidelberg

Stará Univerzita bola založená v roku 1386 a stala sa hnacou silou rozvoja mesta, Nová univerzita bola postavená v 30. rokoch 20. storočia. Dôvody na návštevu Heidelberskej univerzity sú dva – Universitätsbibliothek (knižnica) a Studentenkarzer (študentská väznica).

Univerzitná knižnica sídli v impozantnej budove zo začiatku 20. storočia a nachádza sa v nej časť starej Palatinskej knižnice s Codex Manesse, cenným rukopisom zo 14. storočia obsahujúcim stredoveké piesne.

Študentská väznica je veľmi zvláštnym miestom, pochádza z konca 18. storočia a až do roku 1914 slúžila na trestanie študentov za zlé správanie. Zdá sa ale, že väznenie sa čoskoro stalo pýchou, ako dokazujú nápisy a kresby na stenách väznice.

Heidelberský hrad

Na hrad sa môžete dostať niekoľkými spôsobmi. Najrýchlejšia a najmenej namáhavá je jazda lanovkou, ale ak máte chuť na príjemnú prechádzku, môžete sa tam dostať aj asi za 20 minút pešo.

Táto slávna pamiatka bola postavená počas niekoľkých storočí z červeného pieskovca na terasovitom kopci približne 200 metrov nad Heidelbergom a patrí k najlepším príkladom nemeckej renesančnej architektúry. V 17. storočí bol hrad spustošený Francúzmi, a stal sa tak jednou z najmalebnejších zrúcanín v celej Európe. Zo zrúcaniny aj priľahlých záhrad je krásny výhľad.

Ďalšie slávne mesto so starou univerzitou je Lipsko. Urobte si doň adventný výlet, vianočné trhy v Lipsku sú veľmi pôsobivé.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavrieť reklamu