Krehučké pusinky patria medzi obľúbené druhy vianočných cukroviniek a to pre svoju ľahkú prípravu, nádherný vzhľad a delikátnu chuť.
Preto sme pre vás vybrali 6 najkrajších a najlahodnejších receptov na snehové pusinky z bielkov, ktorým nebudete môcť odolať.
Nezabudli sme ani na vegánov!
Aj tí si u nás prídu na svoje.
Tak sa na to poďme spoločne pozrieť!
Peprmintové pusinky z bielkov
Keď vianočné snehové pusinky dochutíte trochou mätového extraktu a ozdobíte prúžkami červeného farbiva, vznikne vám tento skvost, ktorý nielen že krásne vyzerá, ale aj skvele chutí.
Čo budete potrebovať:
- 3 bielky izbovej teploty
- ¼ lyžičky vínneho kameňa
- ¼ lyžičky mätového extraktu
- ⅛ lyžičky soli
- ¾ šálky kryštálového cukru
- červené potravinárske farbivo bez chuti
Postup:
- Predhrejte rúru na 95 stupňov Celzia.
- Plech vyložte papierom na pečenie.
- V miske stolného mixéra alebo vo veľkej mise šľahajte bielky, vínny kameň, mätový extrakt a soľ na strednú rýchlosť, kým sa nevytvoria mäkké vrcholy.
- Postupne pridávajte po jednej lyžici cukor a šľahajte na vysokú rýchlosť, kým sa nevytvoria tuhé vrcholy.
- Na vnútornú stranu plastového zdobiaceho vrecka s guľatou špičkou naneste pomocou štetca pruhy červeného farbiva.
- Vrecko naplňte našľahanou zmesou a na plech nanášajte pusinky.
- Pečte 90 minút alebo kým pusinky nestuhnú.
- Vypnite rúru a nechajte dvierka rúry mierne otvorené po dobu 60 minút.
- Vyberte z rúry, nechajte úplne vychladnúť a podávajte.
Vegánske vianočné pusinky
Luxusné snehové pusinky je možné pripraviť aj bez bielkov a to za pomoci aquafaby, čo je nálev z varenej cíceru. Ich príprava síce vyžaduje trochu cviku, ale s naším receptom si s tým hravo poradíte.
Čo budete potrebovať:
- 250 – 350 ml aquafaby (nesolené)
- 100 g krupicového cukru
- 150 g práškového cukru
- ½ lyžičky vínneho kameňa
- 2 kvapky zeleného gélového potravinárskeho farbiva
- mätový extrakt (voliteľne)
- cukrové zdobenie
Postup:
- Nalejte aquafabu do hrnca a na miernom plameni ju priveďte do varu.
- Redukujte cca 15 minút a počas toho aquafabu občas premiešajte.
- Cieľom je zredukovať aquafabu o cca polovicu (na 150 ml)
- Po zredukovaní nalejte aquafabu do odmerky, aby ste sa uistili, že bola naozaj zredukovaná na 150 ml.
- Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
- Vyložte plech papierom na pečenie a predhrejte rúru na 80 °C.
- Vychladnutú aquafabu vložte do misy stolného mixéra spolu s vínnym kameňom a šľahajte na strednom stupni 10 minút.
- Akonáhle zmes bude tvoriť mäkké vrcholy, po lyžiciach do nej preosievajte krupicový cukor.
- Potom ešte 3 minúty šľahajte.
- Akonáhle zmes bude tvoriť pevné vrcholy, pomaly pridávajte práškový cukor.
- Pridajte 2 kvapky zeleného potravinárskeho farbiva a trochu mätového extraktu, ak používate.
- Do zdobiaceho vrecka s 10 mm hviezdicovou špičkou pridajte pusinky.
- Na plech tvorte pusinky v tvare vianočných stromčekov.
- Ozdobte cukrovým zdobením.
- Pusinky dajte do rúry na 2 hodiny vysušiť.
- Nechajte cez noc vychladnúť.
- Pokiaľ sú pusinky stále príliš mäkké, pečte ďalších 30 minút.
- Nechajte si chutiť!
Vianočné pusinky s lieskovými orechmi
Snehové pusinky z bielkov sú samy o sebe dosť sladké. Pokiaľ k nim však pridáte lieskové orechy, nielen že im dodajú príjemnú orieškovú chuť, ale aj o niečo zníži ich sladkosť. Navyše sú božsky chrumkavé!
Čo budete potrebovať:
- 4 bielky
- 1 šálka cukru
- 1/8 lyžičky soli
- 1 šálka ľahko opražených lieskových orechov, nahrubo nasekaných + 1/4 šálky ľahko opražených nasekaných lieskových orieškov (na posypanie každej pusinky)
Postup:
- Zadnú stranu plechu s rozmermi 30 x 45 cm vyložte papierom na pečenie.
- Predhrejte rúru na 110 stupňov Celzia a rošt dajte doprostred.
- Do dôkladne vyčistenej misky dajte vaječné bielky a uistite sa, že sa do nich nedostalo ani trochu žĺtka.
- Do tekutého bielka pridajte 1 šálku cukru a štipku soli a šľahajte na vysoké otáčky asi 15 minút.
- Pokiaľ používate ručný mixér, môže to trvať o 5-10 minút dlhšie.
- Akonáhle začnete bielky šľahať, budú veľmi husté a tekuté, ale ako budete pokračovať v šľahaní, budú bielky pomaly nadobúdať na objeme a začnú byť lesklé a perleťové.
- Nasekajte nahrubo 1 šálku lieskových orechov.
- Pokiaľ plánujete pusinky dávať do zdobiaceho vrecka so špičkou, budete musieť orechy nasekať veľmi jemne, aby špičku neupchali.
- Do vyšľahaných bielkov pridajte nasekané kúsky lieskových orieškov.
- Opatrne zapracujte lieskové orechy do bielkov s minimálnym počtom ťahov.
- Pripravte si zdobiace vrecko s veľkou špičkou „open star“.
- Vrecko naplňte lieskovoorieškovými pusinkami.
- Na papier na pečenie nanášajte pusinky vo vzdialenosti od seba cca 2,5 – 4 cm, prípadne namiesto zdobiaceho vrecka môžete použiť dve lyžice.
- Voliteľne môžete pusinky posypať ďalšími nasekanými lieskovými orieškami.
- Pečte v predhriatej rúre 2 hodiny.
- Ak chcete skontrolovať, či sú pusinky hotové, vyberte jednu pusinku a rozlomte ju napoly.
- Nechajte vychladnúť a skontrolujte stred.
- Pokiaľ je stred suchý, sú pusinky hotové.
- Vypnite rúru a nechajte dvierka rúry pootvorené vložením varešky do škáry.
- Nechajte úplne vychladnúť.
- Dobrú chuť!
Inšpirujte sa aj našimi receptami na vianočné pusinky z mandlí . Určite si pochutnáte!
Zobraziť viac receptov
Kokosové pusinky z bielkov
Na tento český vianočný recept potrebujete iba 3 suroviny a pritom chutí tak lahodne! Pusinky s kokosom sú vo vnútri nádherne vzdušné a zvonku chrumkavé. Pravdepodobne ich poznáte pod názvom „kokosky“.
Čo budete potrebovať:
- 2 bielky
- 100 g kryštálového cukru
- 80 g strúhaného kokosu (nesladeného)
Postup:
- Pripravte si dva nerezové hrnce, jeden o niečo väčší ako druhý.
- Do väčšieho hrnca nalejte asi 2,5 cm vody.
- Umiestnite menší hrniec do spodného väčšieho hrnca; dno horného hrnca sa nesmie dotýkať vodnej hladiny.
- Umiestnite oba hrnce na sporák a zapnite ho na vysokú teplotu.
- Akonáhle sa voda začne variť, stúpajúca para ohreje horný hrniec.
- Keď bude hrniec horúci, stiahnite plameň na minimum a nechajte vodu len variť.
- Do horného hrnca nalejte bielky a začnite šľahať ručným elektrickým šľahačom.
- Šľahajte najprv pomaly, potom zvyšujte rýchlosť.
- Súčasne pridajte cukor.
- Sledujte teplotu v hrnci, aby nebola príliš vysoká; bielky by sa začali variť.
- Teplota bielkov by mala byť asi taká, že keď do nich vložíte prst, bude príjemne teplý.
- Šľahajte, kým sa cukor nerozpustí a hmota z bielkov nie je stuhnutá a krásne lesklá.
- Zložte horný hrniec s bielkami a vmiešajte strúhaný kokos.
- Zmes ručne premiešajte.
- Povrch plechu, najmä po obvode, zľahka potrite tukom.
- Na plech dajte papier na pečenie a zatlačte ho dole.
- Tukový základ zaistí, že sa papier dobre prilepí.
- Potom papier na povrchu potrite tukom a poprášte múkou.
- Pusinky sa neprichytia ku dnu a po upečení sa dajú bez problémov zložiť z papiera.
- Dvomi lyžicami tvarujte zo zmesi našľahaných bielkov malé kopčeky kopčeky s priemerom asi 4 cm.
- Pečte v rúre predhriatej rúre na 170 °C po dobu 5 minút.
- Potom znížte teplotu rúry na 130 ° C a pečte ďalších 15 minút, kým nie sú pusinky navrchu ľahko zlaté.
- Užite si to!
Máme pre vás aj ďalšie originálne recepty na vianočné pusinky s kokosom . Vyskúšajte ich všetky!
Škoricové pusinky bez cukru
Aj pusinky si môžete pripraviť v nízkosacharidovom variante. Stačí namiesto cukru použiť stéviu! A razom máte pečivo, ktoré je keto, nízkokalorické, bezlepkové a ešte ku všetkému skvele chutí.
Čo budete potrebovať:
- 2 vaječné bielky
- ⅛ lyžičky vínneho kameňa
- ½ šálky stévie
- ½ lyžičky vanilky
- 1 lyžička mletej škorice
- ½ lyžičky mletého muškátového orieška
Postup:
- Predhrejte rúru na 135 stupňov Celzia a vyložte veľký plech papierom na pečenie.
- V stolnom mixéri šľahajte na strednej rýchlosti bielky s vínnym kameňom, kým zmes nezačne peniť.
- Do spenenej zmesi po jednej lyžici pridávajte stéviu a pokračujte v šľahaní, kým sa nevytvoria tuhé vrcholy.
- Pridajte vanilku, škoricu a muškátový oriešok a premiešajte, aby sa všetko spojilo.
- Preneste zmes do zdobiaceho vrecka so špičkou a na plech tvorte cca 2,5 cm pusinky vo vzdialenosti 2,5 cm od seba.
- Pusinky pečte jednu hodinu.
- Potom nechajte dvierka rúry zatvorené, vypnite rúru a nechajte pusinky stuhnúť.
- To môže trvať jednu až osem hodín v závislosti od toho, ako chrumkavé pusinky máte radi.
- Nechajte si chutiť!
Chcete aj ďalšie recepty na krehké vianočné pusinky so škoricou ? Vyberte si napríklad variant plnený jablčným snehom alebo s praženými lieskovými orieškami!
Vianočné snehové pusinky s čokoládou
Pusinky z bielkov sú samy o sebe dokonalými cukrovinkami, ktoré je ťažké nemilovať. Skúste do nich navyše pridať horkú čokoládu, ktorá ich povýši ešte o ďalší level vyššie! Pusinky totiž budú ľahučké a vzdušné, ale čokoláda im dodá tú správnu dekadenciu.
Čo budete potrebovať:
- 3 bielky
- 1/2 šálky cukru
- 1/4 lyžičky vínneho kameňa
- 1 lyžička mandľového alebo vanilkového extraktu
- 1/4 šálky horkej čokolády
Postup:
- Predhrejte rúru na 110 stupňov Celzia.
- Plech vyložte papierom na pečenie.
- V stolnom mixéri s nástavcom na šľahanie (môžete použiť aj ručný mixér) šľahajte bielky na strednú rýchlosť, kým nespení.
- Pridajte vínny kameň a zvýšte rýchlosť na vysokú.
- Postupne po 1-2 polievkových lyžiciach pridávajte cukor az bielkov ušľahajte tuhý sneh lesklého vzhľadu.
- Pridajte extrakt a šľahajte ešte jednu minútu, aby bol všetok cukor a extrakt zapracovaný.
- Naberajte vyšľahané bielky po plných polievkových lyžiciach na plech vo vzdialenosti cca 2,5 cm od seba.
- Čokoládu ohrievajte v mikrovlnnej rúre v 30 sekundových intervaloch, kým sa úplne nerozpustí.
- Na každú pusinku naneste malý kopček čokolády a pomocou špáradla čokoládu do pusinky vmiešajte.
- Pečieme pri 100 stupňoch Celzia 1 hodinu.
- Nechajte úplne vychladnúť na plechu a potom pusinky opatrne zlúpnite z papiera na pečenie.
- Vo vzduchotesnej nádobe vydrží 3 – 4 dni.
Tak to by bolo vianočné pečivo. A ako ste na tom tento rok s darčekmi? Máme pre vás recenzie najlepších darčekových boxov , ktoré rozjasnia každé Vianoce!
A ako sa vám naše dnešné recepty na snehové pusinky z bielkov páčili? Napíšte nám do komentárov!