Už ste niekedy skúsili do cesta pridať ocot?
Dodá mu skvelú pružnosť a správny šmrnc.
Vyskúšajte naše recepty na octové pečivo v 6 rôznych variantoch a budete nadšení!
Máme pre vás perníčky, rožky alebo napríklad hľuzovky.
Tak sa na to spoločne poďme pozrieť!
Krehké vianočné pečivo s octom
Toto dokonale krehké pečivo skvele drží tvar a jednoducho sa pripravuje. Môžete ho ozdobiť práškovým cukrom, polevou, do ktorej podľa fantázie kvapnite trochu potravinárskeho farbiva, alebo posypkami.
Budete potrebovať:
- 1 šálka Hery, zmäknuté
- 2 šálky kryštálového cukru
- 4 veľké vajcia
- 7 – 8 šálok hladkej múky + 1 ďalšia na pomúčenie pracovnej plochy
- 3 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžička jedlej sódy
- 1 lyžička soli
- 2 lyžičky vanilky
- 1 šálka mlieka
- 1 lyžica octu
Na polevu:
- ½ šálky masla, izbovej teploty
- 3 – 4 lyžice smotany na šľahanie, izbové teploty
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- 2,5 – 3 šálky práškového cukru
Postup:
Cukrovie:
- Zmäknutú Heru a cukor šľahajte spoločne v strednej miske, kým nebudete mať svetlú a nadýchanú zmes, asi 3 minúty.
- Pridajte vajcia a premiešajte.
- Pridajte vanilku a znova premiešajte.
- Do misy pridajte 3 šálky múky, jedlú sódu, prášok do pečiva a soľ a dobre premiešajte, aby sa všetko spojilo.
- Mlieko a ocot zmiešajte a pridajte do cesta.
- Dobre premiešajte.
- Pridajte zvyšné 4 šálky múky a miešajte, kým sa nezapracuje do cesta.
- Pokiaľ vezmete cesto do prstov, nemalo by sa k nim lepiť, hoci je veľmi mäkké.
- Podľa potreby pridajte až 1 šálku ďalšej múky.
- Naraz pracujte vždy s ¼ cesta.
- Rozvaľkajte ho na dobre pomúčenej ploche na hrúbku cca 0,5 – 1 cm.
- Pomocou vykrajovačov na pečivo vykrajujte tvary a tie preneste na ľahko vymastený plech.
- Pečte pri 175 stupňoch Celzia asi 10 minút.
- Opakujte so zvyšným cestom.
Poleva:
- Pridajte maslo a smotanu do misy stolného mixéra.
- Mixujte na strednú rýchlosť pomocou šľahacieho nástavca, kým sa maslo a smotana nespoja.
- Zvýšte rýchlosť na vysokú a miešajte 3 až 5 minút, kým nie je zmes ľahká a nadýchaná.
- Počas miešania mixér zastavte, aby ste raz alebo dvakrát zoškrabali strany.
- Pridajte vanilku a 2,5 šálky práškového cukru.
- Mixujte na nízkej úrovni, kým sa všetko nespojí, a potom zvýšte rýchlosť na strednú a šľahajte 1 až 2 minúty.
- Pokiaľ je poleva veľmi hustá, vmiešajte trochu smotany.
- Pokiaľ veľmi riedka, pridajte ¼ šálky práškového cukru a šľahajte, kým nebude dostatočne hustá.
- Vychladnuté pečivo zdobte polevou a posypkami podľa fantázie.
Chystáte sebe alebo svojmu blízkemu zaobstarať adventný kalendár? Potom sa inšpirujte našimi recenziami tých najzaujímavejších adventných kalendárov pre tento rok !
Vanilkové rožteky s octom
Skúste pridať do svojich obľúbených vianočných rožkov lyžičku octu a pocítite ten rozdiel. Dodá totiž cestu pružnosť a vďaka tomu sa s ním skvele pracuje. Tak ideme na to!
Budete potrebovať:
- 250 g hladkej múky
- 100 g mletých orechov
- 60 g práškového cukru
- 2 vaječné žĺtky
- 180 g tuku
- 1 lyžička octu
- 1 štipka soli
Postup:
- Do múky pridajte orechy, cukor, žĺtky, tuk, soľ a ocot a cesto zamiešajte.
- Cesto nechajte v chlade stuhnúť.
- Vychladnuté cesto premiešajte, vytvarujte dlhý, úzky valček a ten nakrájajte na malé kúsky, ktoré sformujte na rožky.
- Rožky klaďte vedľa seba na vymastený plech a znova nechajte stuhnúť.
- Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov Celzia cca 8 minút.
- Ešte horúce rožky obaľujte v práškovom cukre premiešanom s vanilkovým cukrom.
- Užite si to!
Vyskúšaj aj naše recepty na voňavé rožky s mandľami , na ktorých si pochutná každý. Máme aj bezlepkové varianty!
Čokoládové hľuzovky s balzamikovým octom
Horká čokoláda v kombinácii so sladkou chuťou balzamika tvorí jedinečné vianočné pečivo, ktoré je navyše jednoduché na prípravu aj ingrediencie. Horúci favorit tohtoročné vianočné tabule!
Budete potrebovať:
- 250 g hladkej múky
- 290 g horkej čokolády, nasekané
- 60 ml smotany
- 10 ml balzamikového octu
- 65 g kakaového prášku
Postup:
- Čokoládu a smotanu rozpustite v žiaruvzdornej miske umiestnenej nad hrncom s horúcou, ale nie vriacou vodou.
- Do malej misky dajte rozpustenú čokoládovo-smotanovú zmes.
- Vmiešajte balzamikový ocot.
- Čokoládovú zmes nechajte aspoň 1 hodinu v chladničke chladiť.
- Vyberte z chladničky a nechajte 2 hodiny odležať pri izbovej teplote, kým zmes nestuhne, ale nebude tvarovateľná.
- Lyžičkou vždy naberte čokoládovú zmes a pomocou končeka prstov tvarujte guľôčku o veľkosti čerešne.
- Čokoládové guličky pokladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Kakaový prášok dajte do malej plytkej misky.
- Do kakaového prášku položte 6 guličiek naraz, poriadne ich obaľte a vráťte späť na plech.
- Pokračujte so zvyšnými guličkami.
- Guľôčky dajte do servírovacej misky a nechajte si chutiť!
Zobraziť viac receptov
Jednoduché vianočné perníčky s octom
Perníčky miluje snáď každý z nás a tento recept je navyše naozaj jednoduchý. Ocot pomáha perníčky udržiavať mäkké a zároveň im dodáva perfektnú šmrnc. Zdobte podľa fantázie!
Budete potrebovať:
Na perníčky:
- 1/2 šálky Hery
- 1/2 šálky cukru
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 lyžička mletého zázvoru
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1 lyžička mletej škorice
- 3/4 lyžičky mletého klinčeka
- 1/2 šálky trstinovej melasy
- 1 vajce
- 1 lyžica octu
- 2 a 1/2 šálky hladkej múky
Na polevu:
- 1 vaječný bielok
- 1 šálka preosiateho práškového cukru
Postup:
- Heru šľahajte na strednú rýchlosť asi 45 sekúnd, kým nebude ľahká a nadýchaná.
- Pridajte cukor, prášok do pečiva, jedlú sódu a korenie.
- Šľahajte, kým sa všetko nespojí.
- Pridajte melasu, vajcia a ocot.
- Šľahajte, kým sa všetko nespojí.
- Pridajte 2 šálky múky a šľahajte, kým sa nezapracujú do zmesi.
- Pridajte aj zvyšok múky a premiešajte.
- Cesto prikryte a nechajte aspoň 3 hodiny chladiť (môžete nechať aj cez noc).
- Na ľahko pomúčenom povrchu vyvaľkajte polovicu cesta na hrúbku cca 0,3 cm.
- Vykrajujte ľubovoľné tvary, ktoré pokladajte na vymastený plech.
- Opakujte so zvyšným cestom.
- Perníčky pečte pri 190 stupňoch Celzia 5 až 6 minút.
- Nechajte vychladnúť.
- Vložte bielok do čistej suchej misy a šľahajte elektrickým šľahačom, kým sa nevytvoria mäkké špičky.
- Postupne pridávajte práškový cukor a šľahajte, kým sa nevytvoria tuhé špičky.
- Lyžicou naneste polevu do malého cukrárskeho vrecka.
- Odstrihnite koniec jedného rohu vrecka a polevu naneste na vychladnuté perníčky.
- Nechajte stuhnúť.
- Dobrú chuť!
Pozrite sa s nami do sveta a spoznajte netradičné oslavy Vianoc. Máme pre vás kompletné informácie o tom, aké sa v rôznych krajinách mimo Európy dodržiavajú vianočné tradície a zvyky .
Octové pečivo v mliečnej čokoláde
Výborné nepečené čokoládové pečivo, ktoré zachutí malým aj veľkým. Navyše naň potrebujete iba pár ingrediencií.
Budete potrebovať:
- 1 šálka cukru
- 1 šálka tmavého kukuričného sirupu
- 1 lyžica octu
- 1 lyžica jedlej sódy
- 500 g kôstok mliečnej čokolády, rozpustených
Postup:
- Vymažte maslom plech s rozmermi 33×23 cm
- Dajte bokom.
- V hrnci zmiešajte cukor, kukuričný sirup a ocot.
- Varte na strednom plameni za stáleho miešania, kým sa cukor nerozpustí.
- Varte bez miešania, pokiaľ teplota zmesi nedosiahne 150°C.
- Neprevarujte.
- Zložte z platne a rýchlo vmiešajte jedlú sódu.
- Nalejte na pripravený plech.
- Keď zmes vychladne, nakrájajte ju na kúsky o veľkosti sústa.
- Kúsky ponorte do rozpustenej čokolády a potom pokladajte na papier na pečenie.
- Nechajte odležať, kým čokoláda nestuhne.
- Cukrovie skladujte vo vzduchotesnej nádobe.
Vianočné cookies s čokoládou
Chrumkavé sušienky v mäkučkým vnútrom si zamilujete pre ich jednoduchosť a lahodnú chuť. Navyše si ich môžete pripraviť aj kedykoľvek počas roka.
Budete potrebovať:
- 2 šálky hladkej múky
- 1 lyžička jedlej sódy
- 1/2 lyžičky soli
- 1 šálka masla, mierne rozpusteného, ale nie celkom tekutého
- 1/2 šálky trstinového cukru
- 1/2 šálky cukru
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1 lyžička jablčného octu
- 1 vajce
- 1 šálka mliečnych čokopiecik
- 1 šálka horkých čokopiecik
Postup:
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- V malej miske zmiešajte múku, jedlú sódu a soľ.
- V strednej miske zmiešajte maslo, trstinový cukor, biely cukor, vanilkový extrakt a jablkový ocot.
- Pridajte vajcia a miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Pridajte múku a miešajte, kým sa nezapracuje do cesta.
- Vmiešajte čokopecičky.
- Pomocou naberačky na sušienkové cesto naberajte cesto a pokladajte na plech vo vzdialenosti asi 2 cm od seba.
- Vložte plech do predhriatej rúry a pečte 7-9 minút.
- Vyberte z rúry a pred presunom na chladiacu mriežku nechajte mierne vychladnúť.
- Nechajte si chutiť!
A čo naše recepty na vianočné pečivo s jamkami ? Pochváli vám ich úplne každý. Presvedčte sa sami!
A ako sa vám naše dnešné recepty na vianočné octové pečivo páčili? Napíšte nám do komentárov!