Kde prebieha predaj vianočných kaprov za najlepšiu cenu a na čo si dať pri kúpe pozor?

Predaj kaprov prebieha každoročne na množstve miest. Kde ale kúpiť tú najlepšiu rybu?

Za koľko kapra zaobstarať, ako vybrať správnu veľkosť a ako zaistiť, aby vám nepredali nekvalitné mäso?

Prinášame vám všetky potrebné informácie, ktoré vám uľahčia výber a pomôžu vám s následným spracovaním ryby!

Kde zakúpiť kapra

Kapra môžete zaobstarať:

  • živého,
  • mŕtveho,
  • v celku,
  • alebo si ho môžete nechať naporciovať na mieste.

Miesta predaja bývajú rôzne. Ryby môžete kupovať priamo na sádkach konkrétnych rybárstiev, v špecializovaných predajniach, ale aj na námestiach alebo pred obchodnými domami.

Kapra môžete nájsť aj baleného v predajniach obchodných reťazcov, ktorých prehľad aj s cenami nájdete nižšie v tabuľke.

Cena tejto ryby sa pohybuje medzi 100 – 300 Sk za kilogram, či kus, v závislosti na tom, na akom mieste kapra kupujete.

Názov obchodu Logo obchodu Otváracia doba v decembri (po celej SR) Približná cena za 1 kg kapra
Kaufland 24. 12. otvorené do 11:45

25. – 26. 12. zatvorené
100 – 150 Sk
Lidl 24. 12. otvorené do 11:30

25. – 26. 12. zatvorené
100 – 150 Sk
Albert 24. 12. otvorené do 11:45

25. – 26. 12. zatvorené
100 – 150 Sk
Tesco 24. 12. otvorené do 11:00

25. – 26. 12. zatvorené
100 – 150 Sk
Glóbus 24. 12. otvorené do 11:45

25. – 26. 12. zatvorené
100 – 150 Sk
Penny 24. 12. – 26. 12. zatvorené 100 – 150 Sk
Billa 24. 12. otvorené do 12:00
25. – 26. 12. zatvorené
100 – 150 Sk

Vybraní predajcovia kaprov v jednotlivých krajoch

Názov kraja Miesto predaja
Hlavné mesto Praha Sádky Lahovice; Nevädza 2021 (Bratislava 11); Rybárne Praha (Holešovice); Rybí Raj Predaj Živých Rýb (ul. Sokolovská)
Středočeský kraj Ladislav Čierny Chov rýb (Chýňa); Sádky Lahovice (Praha 5)
Juhočeský kraj Lesy a rybníky mesta Českých Budějovíc sro (ul. Jaroslava Haška); Predajňa rýb (ul. Husova)
Plzeňský kraj Sádky Zbiroh (ul. Sládkova); Sádky Plzeň (ul. Malostranská)
Karlovarský kraj KVryby – predaj živých rýb (Karlove Vary); Pstruhárstvo Petrák (Aš); Chov a predaj rýb (Valy)
Ústecký kraj Rybárske Centrum Trousil (ul. U červeného kostola); Rybárske Centrum Trousil Pavel (ul. Fučíkov chodník); Sádky Chabařovice (ul. Smetanova); METRO Cash & Carry Ústí nad Labem (ul. Žižkova); Sádky Pavel (Litvínov)
Liberecký kraj Rybáreň pod Ještědom (Svetlá pod Ještědom); Predaj rýb (Jablónne v Podještědí)
Královéhradecký kraj Predaj Rýb (ul. Priamska – HK); Hájovňa Zelený stĺpik; Sádky Datlík; Radnica; Trhy pri Atrii; obchodné centrum Orlice park
Pardubický kra j Star-fish-jazierka sro; Rybničné hospodárstvo sro (Lázně Bohdaneč); Český Rybársky Zväz, MO Pardubice
Kraj Vysočina Rybia Liaheň, Spol. sro (Poušov), Moravský Rybársky Zväz MO (Poušov)
Juhomoravský kraj Rybáreň Šopík (ul. Božetechova); Rybena Orlí (ul. Orlí); Predaj rýb Kadanka (Brno – Starý Lískovec); Rybnikárstvo Pohořelice (ul. Viedenská)
Zlínsky kraj Rybí Krám, sro (Prštné, Zlín); Predaj živých rýb Lukov; Pstruhárstvo Halamíček (Rožnov pod Radhoštěm)
Olomoucký kraj Eastfish sro (ul. Na Strelnici); Ryby, hydina zverina (ul. 1. mája); Rybárske centrum Olomouc (ul. Rejskova); Rybárstvo Tovačov (Záhlinice); Rybárstvo Horák sro (Šumvald); Rybárstvo Přerov as (ul. Gen. Štefánika)
Moravskosliezsky kraj Ryby Šenov; Sádky Žabeň (Ostrava-Hrabová); Paskovské rybníky (Ostrava-Hrabová); Vladimír Michalec – predaj rýb Šenov; Predajňa Dolný Benešov – Rybárstvo Hodonín, spol. sro (ul. Hájecká); Chov rýb Istebník sro; Rybí farmár (Baška); Rybník ToJo (Frýdlant nad Ostravicí), Rastislav Jurica – predaj živých rýb (Frýdek-Místek)

* najžiadanejšie celoročné predajne živých rýb (predaj kaprov prebieha tiež na iných miestach v daných krajoch, ktoré bývajú každoročne zverejnené na weboch konkrétnych obcí, miest a všeobecne na internete v období Vianoc)

Ak dávate prednosť známemu třeboňskému kapru a chcete si byť istí tým, odkiaľ vaša ryba pochádza a či bola chovaná vo vhodných podmienkach, pozrite sa na zoznam certifikovaných predajcov Třeboňského kapra .

zdroj: trebonskykapr.cz

S kaprom je neodmysliteľne spojená Třeboň. Vydajte sa do tohto mesta na výlet cez sviatky a navštívte rozmanité treboňské vianočné trhy .

Ako si pri kúpe kapra nenechať oklamať

V prvom rade je dôležité vybrať čerstvú rybu . Tú spoznáte podľa toho, že má lesklú a pružnú kožu s červenými žiabrami a vypúlené oči.

Odporúčame vybrať kapra, ktorý nie je príliš malý ani príliš veľký a má prirodzený pach. Najlepšia hmotnosť kapra sa pohybuje medzi 1,5 až 2,5 kilogramami.

Ďalej by kapor nemal mať kožu pokrytú príliš veľkým množstvom hlienu, mal by mať okrúhle brucho a prirodzenú farbu.

Zdravého kapra spoznáte aj podľa toho, že nie je potlčený a nemá na koži žiadne škvrny, konkávy a iné poškodenia. Vo vode by mal plávať chrbtom nahor.

Pokiaľ je to možné, zistite si, odkiaľ ryby pochádzajú , kde boli do doby predaja chované.

Dobrý predajca sa pozná podľa toho, že kaprom dopraje do poslednej chvíle dostatok pohybu v kadi, aby sa mohli voľne pohybovať.

V stánkoch alebo predajniach si môžete kúpiť nielen kaprie mäso, ale aj kaprie vnútornosti, ikry, mliečie a kaprie hlavy, ktoré sú používané napríklad pri varení rybej polievky.

Vyskúšajte úžasne chutné recepty z kaprích ikier !

Kedy je najlepšie kapra kúpiť?

Väčšinou býva predaj kaprov zahájený už okolo 19. decembra. Niektorí stánkari predávajú kapry až do 24. 12., kedy už má väčšina predajní zatvorené.

Kapra je najvhodnejšie kúpiť čerstvého 24. 12., alebo 1–2 dni pred Štedrým dňom. Bohužiaľ to však nie je často možné, a to z dôvodu nedostupnosti predajcu vo vašom okolí, alebo kvôli vypredaniu mäsa.

V prípade, že si kúpite kapra s predstihom, môžete ho zamraziť av deň spracovania ho opäť rozmraziť. Niektorí ľudia dokonca tvrdia, že je mäso po zmrazení lepšie.

Potom, čo kapra spracujete, odporúča sa jeho následné skladovanie v chladničke po dobu maximálne troch dní.

Ako humánne prepraviť živého kapra domov

Kedysi bolo kupovanie živých kaprov častejšie. Dnes drvivá väčšina ľudí kupuje už mŕtve, vypitvané a niekedy aj naporciované ryby. Nájdu sa ale stále takí, ktorí chcú vidieť kapra plávať vo vani.

Ako teda prepraviť živého kapra domov tak, aby ste zvieraťu neublížili?

  • Prevoz v taške: Kapra možno prevážať bez vody, ale iba v taške, ktorá obsahuje špeciálnu sieť, zaisťujúcu, že sa koža kapra neprilepí k plastovej taške. Vďaka tomu môžu ryby voľne dýchať.
  • Prevoz vo vedre: Druhou možnosťou je preniesť rybu vo vedre s vodou. Tu je kľúčová veľkosť nádoby, ktorá musí zaistiť, že sa ryba bude môcť voľne pohybovať a nebude v neprirodzenej, ohnutej polohe.

V prípade, že sa rozhodnete nechať kapra zabiť na mieste, malo by k tomu dôjsť rýchlym omráčením a následným odrezaním hlavy v špeciálne vymedzenom priestore. V žiadnom prípade by to nemalo byť vykonávané pred deťmi!

Máte radi klasiku? Pripravte si výborný recept na kapra na masle – už nebudete chcieť kapra pripravovať inak!

Druhy kaprov na vianočný predaj

Kapor nie je len jeden – existuje niekoľko druhov, ktoré sa hodia ako jedlo na sviatočný stôl.

Medzi akými druhmi tejto ryby si môžete vybrať?

Kapor kráľovský

Tento druh kapra má málo šupín umiestnených hlavne okolo hlavy.

Kapor kráľovský je považovaný za najušľachtilejšiu odrodu kapra. Má ľahko odstrániteľné kosti, biele a jemné mäso a veľa tuku.

Stáva sa, že mäso tejto ryby je cítiť po bahne – túto pachuť jednoducho odstránite opláchnutím ryby.


Kapor plno šupinatý (šupináč)

Táto ryba je po celej svojej dĺžke pokrytá vrstvou šupín. Mäso je chudšie ako u kapra kráľovského, ale podľa mnohých gurmánov je práve to výhodou.

Kapor plno šupinatý sa vyznačuje tenkou kožou.


Kapor bezšupinatý (lysec)

Jedná sa o kapra so silnejšou kožou a vysokým obsahom tuku.

Gurmáni oceňujú skôr menšie kúsky tohto druhu, ktoré ešte nestihli nabrať príliš veľa tuku.

zdroj: gdybyryby.pl

Rovnako, ako sú rôzne druhy kaprov, aj príprava tejto ryby môže byť rozmanitá. Vyskúšajte tie najlepšie recepty na kapra na čierno , na ktorých si pochutná skutočne každý!

Tipy na prípravu kapra

Neviete si rady s výberom správnej ryby?

Akú hmotnosť kapra vybrať a ako ho pripraviť, aby ste sa nemuseli pri jedle trápiť s obrovským množstvom kostí?

Odpovede prinášame na nižšie uvedených riadkoch.

Hmotnosť

Pri výbere kapra dbajte na jeho hmotnosť. Tá by sa mala pohybovať medzi 1–2 kilogramami.

Príliš malí kapri mávajú veľa kostí a málo mäsa. Naopak príliš veľkí kapri zase majú hrubú kožu, viac tuku a blativú pachuť.

Pokiaľ si predsa len vyberiete väčšieho kapra, odporúčame vám ho naložiť do citrónovej šťavy s cibuľou, ktorá mäso zbaví bahnitej chuti.

Kosti

Nikto nemá rád, keď pri jedle nerobí nič iné, než, že hľadá v mäse kosti.

Časti kapra, v ktorých je kosťou najmenej, sú časť priamo za hlavou, pred chrbtom, za chrbtom a pred chvostom.

Najviac silných medzisvalových kostí nájdete rozmiestnených okolo chrbtovej plutvy av oblasti chvosta. A práve v chrbtovej oblasti nájdete najviac kostí.

Neviete si rady s usmrtením a prípravou živého kapra, ale predsa len by ste to radi vyskúšali sami? Postupujte podľa jednoduchého video návodu.

KAPR - usmrcení, zbavení šupin, kuchání a nakrájení na podkovy

Milujete kapra, ale klasická príprava vás už nebaví? Vyskúšajte vynikajúce recepty na kaprú hranolky na niekoľko spôsobov!

Vianočný predaj kaprov je každoročnou tradíciou, na ktorú sa všetci tešia. Existujú ale aj tí, ktorí si s nákupom kapra a jeho následným spracovaním a prípravou nevedia rady.

V článku ste sa mohli dozvedieť, kde môžete túto rybu kúpiť, ako vybrať ten najlepší kúsok, akým spôsobom ho prepraviť k sebe domov a ako ho pripraviť tak, aby bolo mäso na sviatočnom stole chutné a Vianoce sa stali nezabudnuteľnými.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavrieť reklamu