Vianočné pečivo s alkoholom už nemôže chutiť lepšie. Vyskúšajte naše najlahodnejšie recepty!

Prečo do vianočných maškrty nepridať trochu alkoholu pre lepšiu chuť a arómu?

Dodajú im jedinečný šmrnc, ktorý ničím iným nenahradíte.

Pripravili sme si pre vás na inšpiráciu 5 luxusných receptov na opité cukroví v pečených aj nepečených variantoch.

Vyskúšajte obľúbené guličky s rumom, pusinky plnené krémom z vaječného likéru či talianske pečivo z bieleho vína.

Výber je na vás!

Osie hniezda plnené vaječným likérom

Osie hniezda alebo včelie úle patria medzi sladkých vianočných favoritov mnohých ľudí. A najlepšie samozrejme chutia varianty plnené krémom z vaječného likéru. Ak sa vám nebudú chcieť piecť linecké kolieska na spodok úľa, môžete ich jednoducho nahradiť piškótami.

Čo budete potrebovať

Na linecké kolieska:

  • 300 g hladkej múky
  • 200 g Hery s maslovou príchuťou
  • 100 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • kôra z jedného citróna v bio kvalite

Na orechovú zmes:

  • 100 g detských piškótov
  • 80 g mletých vlašských orechov
  • 100 g práškového cukru
  • 100 g Hery
  • 2 lyžice kakaa
  • 2 lyžice rumu
  • práškový cukor na vysypanie formičiek

Na krém:

  • 100 g Hery
  • 3 lyžice hustého vaječného likéru
  • práškový cukor podľa chuti
  • podľa chuti semienka z jedného vanilkového struku

Postup

  • Zo všetkých vychladených surovín na linecké kolieska vypracujte cesto a nechajte ho hodinu až dve odpočívať v chladničke zabalenej v potravinárskej fólii.
  • Cesto na pomúčenej doske vyvaľkajte.
  • Vykrajujte kolieska.
  • Kolieska pokladajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 6 – 10 minút.
  • Doba pečenia závisí od výkonu rúry a hrúbky koliesok.
  • Veľkosť koliesok zvoľte podľa veľkosti formičiek na úle, ktorých sa predáva niekoľko druhov.
  • Upečené kolieska nechajte vychladnúť.
  • Zatiaľ čo chladnú, pripravte si orechovú zmes.
  • Piškóty rozmixujte alebo rozdrvte valčekom.
  • Zmiešajte s mletými orechmi a cukrom.
  • Pridajte kakao, Heru a rum.
  • Vypracujte pevnú nelepivú hmotu.
  • V prípade potreby pridajte ešte trochu rozdrvených piškót.
  • Túto hmotu dajte na hodinu až dve vychladnúť do chladničky.
  • Teraz si pripravte krém.
  • Heru vyšľahajte s vaječným likérom a ochuťte cukrom podľa chuti.
  • Nakoniec pridajte semienka z jedného vanilkového struku a poriadne premiešajte.
  • Formičky na úle vysypte práškovým cukrom a dajte do nich trochu orechovej hmoty.
  • Dôkladne orechovú zmes utlačte a prstom do stredu vytlačte dierku.
  • Tú naplňte likérovým krémom, priklopte lineckým kolieskom a opatrne formičku otvorte.
  • Takto pokračujte, kým nespotrebujete všetky kolieska, všetku orechovú hmotu a maslový krém.
  • Úle odložte do chladu.
  • Nechajte si chutiť!
Včelí úle plnené krémom z vaječného likéru.
www.somzena.sk

Máme pre vás aj ďalšie najlepšie recepty na osie hniezda (včelie úle) 7x inak. Inšpirujte sa!

Talianske vínne cukroví

Ľahké, chrumkavé a rýchle a ľahké na prípravu. Presne také je toto vianočné pečivo, ktoré sa okrem iného pripravuje aj z bieleho suchého vína. Budete prekvapení, aké lahodné je!

Čo budete potrebovať

  • 1/2 šálky suchého bieleho vína
  • 1/2 šálky cukru
  • 1/3 šálky oleja
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • 2 a 1/4 šálky hladkej múky
  • cukor na obaľovanie
  • 1/2 – 1 lyžička anízových semienok (voliteľne)

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 ° Celzia.
  • Do stredne veľkej misy pridajte víno, olej, cukor, soľ, prášok do pečiva a voliteľne aníz.
  • Dobre premiešajte.
  • Postupne po troškách pridávajte múku a miešajte, kým sa všetko nespojí.
  • Preložte na ľahko pomúčenú rovnú pracovnú plochu a asi 10x ľahko prehneťte.
  • Cesto bude mäkké, tak ho neprepracujte.
  • Odrežte trochu cesta, zrolujte ho do malého bacuľatého povrázku (asi 13 centimetrov dlhého) a spojte konce, aby ste vytvorili kruh.
  • Obaľte v cukre a pokladajte na plechy vyložené papierom na pečenie.
  • Pečte cca 25-30 minút alebo dozlatista.
  • Užite si to!
Cukrovie z bieleho vína.
www. anitalianinmykitchen.com

A čo aj naši ďalšie lahodné recepty na vianočné vínne cukroví ? Vyskúšajte ich všetky!

Vianočné košíčky Izidor

Luxusný dezert „Opitý Izidor“ poznáme asi všetci a všetci ho milujeme. Vyskúšajte aj jeho variáciu v podobe vianočných košíčkov!

Čo budete potrebovať

Na cesto:

  • 400 g hladkej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 150 g vlašských orechov
  • 250 g masla
  • 1 vajce
  • 2 lyžice holandského kakaa

Na orechovú plnku:

  • 300 g vlašských orechov
  • 100 ml rumu
  • 120 g práškového cukru
  • vanilka alebo vanilkový cukor

Na krém:

  • 250 g masla
  • 140 g kryštálového cukru
  • 3 veľké vajcia
  • 2 lyžice holandského kakaa

Na čokoládovú polevu:

  • 200 g 50% horkej čokolády
  • 50 g rastlinného tuku

Postup

  • Zmiešajte veľkú kocku masla s cukrom a potom postupne pridávajte zvyšné suroviny na cesto.
  • Vypracujte hladké cesto.
  • Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a dajte na chvíľu do chladničky.
  • Vychladnuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske.
  • Z cesta vykrajujte okrúhle tvary a vtlačte ich do formičiek na košíčky.
  • Vložte formičky do rúry predhriatej na 180 ° C a pečte 12-15 minút.
  • Upečené košíčky opatrne vyklopte z formičiek a nechajte vychladnúť.
  • Zatiaľ si pripravte orechovú plnku.
  • V miske zmiešajte mleté ​​orechy s vanilkovým a práškovým cukrom a rumom.
  • Plnkou naplňte vychladnuté košíčky.
  • Vo vodnom kúpeli šľahajte vajíčka s cukrom a holandským kakaom, kým sa vám nevytvorí hustý krém.
  • Ten odstavte z plameňa a nechajte vychladnúť.
  • Medzitým si vyšľahajte veľkú kocku masla do hladkej peny a do nej potom po lyžiciach pridávajte vychladnutý kakaový krém.
  • Maslovým krémom potom naplňte cukrárske vrecko alebo klasické igelitové vrecko a na každý košíček naneste vrstvu krému.
  • Nakoniec si pripravte čokoládovú polevu.
  • Nechajte rozpustiť čokoládu a tuk vo vodnom kúpeli a košíčky potom v tejto poleve namáčajte.
  • Nechajte vychladnúť.
Vianočné čokoládové košíčky.
www.tastelist.sk

Nepečené rumové guličky

Rumové guličky patria v slovenských domácnostiach medzi obľúbené druhy cukroviniek a nie je sa čomu diviť. Sú neuveriteľne jednoduché na prípravu, dokonale sladké, hutné a pekne vyzerajú. Varianta je veľa. Skúste si ich tentokrát pripraviť podľa nášho receptu!

Čo budete potrebovať

  • 340 g piškótov
  • 1 a ½ šálky práškového cukru
  • ½ šálky jemne nasekaných vlašských orechov
  • ¼ lyžičky soli
  • ½ šálky kakaa
  • ½ šálky tmavého rumu
  • 3 lyžice kukuričného sirupu
  • ¼ šálok práškového sirupu na obalenie

Postup

  • Piškóty rozmixujte alebo rozdrvte na jemné omrvinky.
  • Nasypte omrvinky do misky.
  • K rozdrveným piškótom pridajte práškový cukor, orechy, soľ a kakao.
  • Dobre premiešajte.
  • Pridajte rum a kukuričný sirup a premiešajte vidličkou, kým nebude zmes krásne vlhká.
  • Cesto dôkladne premiešajte rukami, aby sa dobre spojilo.
  • Tvarujte guličky, ktoré obaľujte v práškovom cukre.
  • Uchovávajte v zakrytej nádobe, pokiaľ nebudete pripravení podávať.
  • Nechajte si chutiť!
Vianočné guličky z rumu obalené v práškovom cukre.
www.wishesndishes.com

Milujete tradície a klasické zvyky Vianoc, ktoré svojou jedinečnosťou pozdvihujú sviatky na úplne novú úroveň? Liatie olova odjakživa patrilo do slovenských domácností a my vám v našej v recenzii poradíme, ako si zaobstarať správnu sadu na liatie olova pre vašu rodinu!

Škoricové pusinky plnené maslovým krémom s vaječným likérom

Dokonale krehké škoricové pusinky naplňte luxusným maslovým krémom s vaječným likérom a rumovým extraktom a získate to najlahodnejšie pečivo, aké ste kedy mali. To vám garantujeme!

Čo budete potrebovať

Na pusinky:

  • 6 lyžíc tekutých vaječných bielkov izbovej teploty
  • 1/2 šálky trstinového cukru
  • 1/2 lyžičky + 1/8 lyžičky vínneho kameňa
  • 1/2 lyžičky škorice
  • potravinárske farbivo podľa výberu (voliteľne)

Na krém:

  • 1 šálka masla
  • 3 šálky práškového cukru
  • 1/4 šálky vaječného likéru
  • 1 lyžička rumového extraktu

Postup

  • Rúru predhrejte na 110 stupňov Celzia.
  • Dajte bielky do misy a šľahajte elektrickým šľahačom na vysoký výkon, kým nespenia.
  • Pridajte trstinový cukor a škoricu a šľahajte na 1 minútu.
  • Pridajte vínny kameň a voliteľné potravinárske farbivo.
  • Šľahajte, kým sa nevytvoria tuhé vrcholy.
  • Zmes naneste do cukrárskeho vrecka a nanášajte pusinky na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Pečte 2 a 1/2 hodiny, potom rúru vypnite (neotvárajte dvierka) a nechajte pusinky 6-8 hodín odležať a sušiť.
  • Pripravte si krém.
  • Do veľkej misy (alebo do misy stolného mixéra) pridajte maslo a cukor.
  • Šľahajte 2-3 minúty.
  • Pridajte vaječný likér a rumový extrakt.
  • Šľahajte na najvyšší stupeň 5-6 minút.
  • Krém dajte do cukrárskeho vrecka.
  • Jemne zložte pusinky z papiera na pečenie a na zadnú stranu polovice pusiniek naneste maslový krém.
  • Priklopte zvyšnými pusinkami.
  • Dobrú chuť!
Vianočné pusinky plnené krémom z vaječného likéru.
www.thebewitchinkitchen.com

Ako zakomponovať alkohol do cukroviniek?

Najrôznejšie alkohol skvele oživí vaše vianočné pečivo. Či už sa jedná o griotku, rum, brandy, rôzne likéry, medovinu či vaječný koňak, to všetko pečivo skvele prevonia a dochutí.

  • Pridajte niekoľko lyžíc vína do cesta pre novú dimenziu chutí. Biele víno cukroví dodá sviežu a jemnú chuť, červené potom bohatšiu a hlbšiu arómu.
  • Pripravte si na pečivo lahodnú rumovú polevu . Stačí zmiešať cukor, maslo a trochu mlieka na sporáku, a potom pridať trochu rumu. Cukroví potom touto aromatickou polevou potiahnite a nebudete ľutovať.
  • Pre skutočne nevšedný zážitok môžete skúsiť vytvoriť pečivo so šampanským želé vo vnútri. Stačí pripraviť želé zo šampanského a nechať ho stuhnúť. Potom vytvorte malé guličky cesta, do ktorých zakomponujte toto želé. Počas pečenia sa želé opatrne rozpustí a vytvorí jemnú, ľahko alkoholovú chuť, ktorá osvieži každú vašu chuťovú bunku.
  • Nebojte sa experimentovať aj s ovocím. Namiesto tradičnej náplne v podobe džemu môžete pripraviť náplň z ovocia namočenom v alkohole . Čučoriedky namočené v gine, čerešne vo vodke alebo marhule v rume – možnosťou je nespočet. Táto ovocná zmes dodá cukroví nevšednú chuť, ale aj krásnu textúru a vôňu.

A ako sa vám naše dnešné recepty na opité pečivo páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavrieť reklamu