Čo patrí k Vianociam viac ako vôňa perníčkov!
Pokiaľ už sa vám klasické perníčky omrzeli, vyskúšajte naše luxusné recepty na perníkové guličky v 6 rôznych variantoch.
Na svoje si prídu aj vegáni, celiácii či priaznivci nízkosacharidového stravovania.
Oživte tento rok svoju vianočnú tabuľu novými druhmi cukroviniek!
Vegánske nepečené perníkové guličky
Aj vegáni či celiaci si môžu užiť lahodné pečivo, ktoré je navyše extrémne jednoduché na prípravu! Presne také sú tieto guličky z mandlí, ovsených vločiek, konopných semienok, orieškového masla, datlí a perníkového korenia, ktoré sú super zdravé, ale aj super chutné.
Čo budete potrebovať
- 1 šálka celých natural mandlí
- 1 šálka ovsených vločiek
- 1/4 šálky konopných semienok
- 5 lyžíc trstinovej melasy
- 2 lyžice mandľového alebo kešu masla
- 12 datlí bez kôstok
- 1 lyžička vanilky
- 1 lyžička škorice
- 1 lyžička mletého zázvoru
- 1/8 lyžičky klinčeka
- štipka morskej soli
- 2-4 lyžice nesladeného mandľového mlieka
- mleté a/alebo najemno nasekané mandle na obalenie
- konopné semienka na obalenie
Postup
- Vložte mandle a ovsené vločky do kuchynského robota a mixujte, kým zmes nebude pripomínať veľmi jemnú posýpku.
- Pridajte konopné semienka, melasu, mandľové alebo kešu maslo, datle, vanilku, škoricu, zázvor, klinčeky a morskú soľ.
- Mixujte, kým sa všetko dobre nespojí, pričom v polovici zoškriabte strany misy gumovou stierkou.
- Pridávajte po jednej lyžici mandľové mlieko, kým sa zmes nezlepí a nepôjdu z nej ľahko tvoriť guličky.
- 2 lyžičky zmesi vyvaľkajte dlaňami do guličky a každú guľôčku obaľte buď v mletých mandliach, nasekaných mandliach alebo konopných semienkach.
- Dajte bokom a opakujte, kým nespotrebujete všetku zmes.
- Uchovávajte v zakrytej nádobe v chladničke po dobu 1 týždňa alebo v mrazničke po dobu až 2 mesiacov.
Máme pre vás aj ďalšie výborné recepty na vianočné pečivo pre vegánov . Zamiluje si ich celá vaša rodina!
Vianočné guličky v čokoláde s vôňou perníka
Tieto nepečené guličky s bielou čokoládou obalené v horkej čokoláde si užijú hlavne milovníci čokolády. Škorica, zázvor a klinčeky im dodávajú úžasnú perníkovú chuť a kandizovaný zázvor potom záverečný šmrnc.
Čo budete potrebovať
- 400 g bielej čokolády na varenie, nasekané
- 1/2 šálky smotany na šľahanie
- 1 lyžička mletej škorice
- 1/2 lyžičky mletého zázvoru
- 1/4 lyžičky mletého klinčeka
- 280 g čokopiecik z horkej čokolády
- 5 lyžičiek Hery
- 3 lyžice nasekaného kandizovaného zázvoru
Postup
- Do malej misky dajte nasekanú bielu čokoládu.
- V malom hrnci priveďte do varu smotanu na šľahanie.
- Horúcou smotanou prelejte bielu čokoládu a vyšľahajte do hladka.
- Vmiešajte škoricu, zázvor a klinčeky.
- Za občasného miešania ochlaďte na izbovú teplotu.
- Prikryte a nechajte chladiť do stuhnutia, asi 3 hodiny.
- Tvarujte zmes do cca 2 cm guličiek.
- Guľôčky pokladajte na plechy vyložené papierom na pečenie.
- Dajte do chladničky aspoň na 1 hodinu.
- V mikrovlnnej rúre rozpustite čokopecičky spoločne s Herou a premiešajte do hladka.
- Guľôčky namáčajte v rozpustenej horkej čokoláde a prebytok nechajte odkvapkať.
- Guľôčky v čokoláde pokladajte na papier na pečenie.
- Posypte kandizovaným zázvorom.
- Uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke.
Perníkové guličky s lekvárom a vaječným likérom
Toto vianočné pečivo si zamilujete! Kombinácia perníku, lekváru, čokolády a vaječného likéru je neuveriteľne návyková a stane sa vašou sviatočnou tradíciou.
Čo budete potrebovať
Na cesto:
- 2 vajcia
- 250 ml mlieka
- 125 g masla
- 250 g trstinového cukru
- 1 lyžica medu
- 1 lyžica kakaa
- 1 lyžička škorice
- 1 lyžica slivkového lekváru
- 300 g hladkej múky (pšeničnej alebo špaldovej)
- 1 lyžička jedlej sódy
- 2 lyžičky perníkového korenia
Na guličky:
- 200 ml vaječného likéru
- 4 lyžice slivkového lekváru
- 100 g čokolády
- 100 ml smotany na šľahanie
- strúhaný kokos na obalenie
Postup
- Do hrnca dajte maslo, cukor a med.
- Zmes nechajte rozpustiť a pridajte slivkový lekvár.
- V miske vidličkou rozšľahajte vajíčka, pridajte mlieko a premiešajte.
- Do misky s vajíčkami a mliekom pridajte rozpustené maslo s cukrom a medom.
- Nakoniec primiešajte všetky vopred premiešané sypké suroviny na cesto.
- Hotové cesto nalejte na vymastený plech.
- Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 ° C asi 35 minút.
- Upečené cesto vyberte z rúry.
- Nechajte cesto vychladnúť a nakrájajte ho na malé kúsky.
- Kúsky preložte do väčšej misky.
- Čokoládu rozpustite v horúcej smotane na šľahanie.
- Postupne do misky s kúskami cesta pridajte slivkový lekvár, vaječný likér a rozpustenú čokoládu so smotanou.
- Vzniknutú hmotu poriadne rukami premačkajte a tvarujte z nej guličky, ktoré obaľte v kokose.
- Dobrú chuť!
Na adventný stôl rozhodne patrí vianočný obrus. Preto sme si pre vás pripravili recenziu tých najkrajších obrusov s vianočnou tematikou . Zvolíte klasiku alebo radšej elegantný behúň či okrúhly obrus s výšivkami?
Zobraziť viac receptov
Čokoládové hľuzovky s perníkovým korením
Vychutnajte si každé sústo týchto božských hľuzoviek z horkej čokolády a perníkového korenia, obalených v rozdrvených zázvorových sušienkach a ozdobených vanilkovou polevou. Mňam!
Čo budete potrebovať
- 2 lyžičky mletého nového korenia
- 2 lyžičky mletej škorice
- 2 lyžičky mletého zázvoru
- 1 lyžička mletého klinčeka
- 1 lyžička mletého muškátového orieška
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
- ¼ lyžičky soli
- 450 g 35 – 65% horkej čokolády, nasekané
- 235 ml smotany na šľahanie
- 170 g jemne rozdrvených zázvorových sušienok
- 115 g práškového cukru
- 1 lyžica (alebo viac) plnotučného mlieka
- 1/4 lyžičky vanilkového extraktu
Postup
- V strednej miske premiešajte nové korenie, škoricu, zázvor, klinčeky, muškátový oriešok, korenie a soľ.
- Na vrch zmesi korenia pridajte nasekanú čokoládu.
- V malom hrnci na miernom ohni zahrejte smotanu (nesmie sa začať variť).
- Čokoládu a korenie prelejte horúcou smotanou.
- Nechajte 5 minút odležať a potom premiešajte do hladka.
- Zmes nalejte do pekáča s rozmermi 20×20 cm a uhlaďte do rovnomernej vrstvy.
- Na povrch čokoládovej zmesi pritlačte plastovú fóliu a nechajte chladiť do stuhnutia, asi 1 hodinu.
- Rozdrvené zázvorové sušienky dajte do malej misky.
- Plech vyložte papierom na pečenie.
- Z čokoládovej zmesi tvarujte guličky, ktoré obaľujte v rozdrvených zázvorových sušienkach.
- Guľôčky ešte raz obaľte v rozdrvených sušienkach a preložte na pripravený plech.
- V malej miske zmiešajte práškový cukor, mlieko a vanilku av prípade potreby po 1 lyžičke pridávajte ďalšie mlieko, kým nebude mať zmes konzistenciu polevy.
- Preneste polevu do cukrárskeho vrecka so špičkou s priemerom 0,5 cm (alebo použite plastové vrecko s odrezaným rohom).
- Naaranžujte guličky na tanier a ozdobte polevou.
- Užite si to!
Švédske perníkové guličky
Vyskúšajte tento rok zase niečo nové. Tieto nepečené guličky z mandľovej pasty, masla, ovsených vločiek a perníkového korenia sú jednoduché na prípravu a keď ich obalíte v perlovom cukre, očaríte všetkých svojich hostí.
Čo budete potrebovať
- 200 g mandľové pasty
- 100 g masla
- 300 g ovsených vločiek
- ½ lyžice mletého zázvoru
- ½ lyžičky mletej škorice
- 1 lyžička mletého klinčeka
- 1 lyžička mletého kardamómu
- 1 štipka soli
- 1 lyžica pomarančovej šťavy
- perlový cukor
Postup
- Maslo zohrejte tak, aby bolo mäkké, ale nerozpustilo sa.
- Nastrúhajte mandľovú pastu.
- Všetky ingrediencie dôkladne premiešajte.
- Na tanier nasypte perlový cukor.
- Z cesta váľajte malé guličky, ktoré obaľte v perlovom cukre.
- Nechajte si chutiť!
Vianočné nízkosacharidové guličky s perníkovým korením
Ani na nízkosacharidovej diéte nemusíte cez Vianoce hladovať. Máme pre vás totiž luxusný recept na nepečené guličky z mascarpone, kokosu, mandľového masla a perníkového korenia, ktoré sú plnené praženými mandľami a obalené v horkej čokoláde. Delikatesa!
Čo budete potrebovať
- 100 g mascarpone
- 5 lyžíc strúhaného kokosu
- 2 lyžice mandľového masla
- 2-3 lyžičky perníkového korenia bez cukru
- 1 lyžička strúhanej pomarančovej kôry
- 12-15 ks mandlí
- xylitol alebo erytritol podľa chuti (voliteľne)
- 50 g horkej čokolády (min. 85%)
- 1 lyžička kokosového oleja
Postup
- Mandle dajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte v rúre predhriatej na 180°C cca 5 – 8 minút, prípadne ich môžete aj na sucho opražiť na panvici.
- Nechajte vychladnúť.
- V miske zmiešajte kokos, mascarpone, mandľové maslo, perníkové korenie, pomarančovú kôru a prípadne sladidlo.
- Zo zmesi formujte malé guličky.
- Do vnútra každej guličky vložte upraženú mandľu.
- Guľôčky dajte aspoň na 20 minút do chladničky stuhnúť.
- Horkú čokoládu rozpustite spolu s kokosovým olejom.
- Stuhnuté guličky obaľte v čokoláde a ozdobte podľa seba.
- Dajte do chladničky na 30 minút.
- Dobrú chuť!
Zaujíma vás, aké budú v Česku tento rok adventné trhy ? Máme pre vás všetky informácie na jednom mieste!
A ako sa vám naše dnešné recepty na perníkové guličky páčili? Napíšte nám do komentárov!