Makrónky sú nádherné, moderné cukrovinky, ktoré sa skvele hodia aj na Vianoce.
Pripravujú sa až tesne pred Vianocami, sú totiž najlepšie, keď sú čerstvé.
Síce nejde o najľahšie pečenie, ale s našimi receptami na vianočné makrónky si ich hravo zvládne pripraviť takmer každý.
Tak poďme na to!
Vianočné mätové makrónky
Sviatočné červené makrónky plnené lahodným maslovým krémom s chuťou mäty a ozdobené polevou z bielej čokolády sú krásne jemné a rozplývajú sa v ústach. Ich príprava síce nie je úplne jednoduchá, ale za ten božský výsledok to stojí.
Čo budete potrebovať
Na škrupiny:
- 140 g jemnej mandľovej múky
- 120 g práškového cukru
- 100 g vaječných bielkov (asi 3 veľké bielky) izbovej teploty
- 110 g extra jemného práškového cukru
- 1-2 lyžičky červeného gélového potravinárskeho farbiva
Na ozdobu:
- 110 g bielej čokolády, rozpustené
- 3-4 lyžice drvených lízaniek candy cane (ak zoženiete – ideálne s mätovou príchuťou, prípadne použite dozdobenie podľa vlastnej voľby)
Na maslový krém:
- 115 g masla, zmäkčeného
- 240 g práškového cukru
- 1 lyžička mätového extraktu
Postup
Škrupiny:
- Vyložte si plech alebo 2 silikónovou pečúcou podložkou.
- Do veľkej misky preosejte pomocou jemného sita mandľovú múku.
- Všetkých veľkých kusov múky sa zbavte.
- To isté urobte s práškovým cukrom.
- Múku s cukrom šľahajte, kým sa dobre nespoja.
- Dajte bokom.
- Do misy stolného mixéra dajte vaječné bielky a pomocou nástavca na šľahanie šľahajte na nízkej rýchlosti, kým sa nezačnú tvoriť mäkké vrcholy (cca 2 minúty).
- Pridajte extra jemný cukor a zvýšte rýchlosť na strednú.
- Akonáhle sa začnú tvoriť o niečo tuhšie špičky, zvýšte rýchlosť na vysokú.
- Šľahajte na maximum, kým sa nevytvoria tuhé vrcholy, asi 2 minúty.
- Pridajte červené potravinárske farbivo a šľahajte, kým sa nezapracuje.
- Vyberte misu zo stolného mixéra a navrch položte sitko.
- Suchú zmes nasypte do sita a suché ingrediencie preosejte do pusiniek.
- Pomocou gumovej stierky vmiešajte suché ingrediencie do pusiniek.
- Dávajte pozor, aby ste pusinky nepremiešali a nevyfúkli.
- Cesto je pripravené na použitie, keď zriedi tak, že s ním stierkou bude možné vykresliť osmičku.
- Pridajte cesto do zdobiaceho vrecka so strednou až veľkou guľatou špičkou (ideálne 1 cm).
- Na pripravený plech tvorte 2,5 – 4 cm malé kolieska cesta.
- Potom, čo si pripravíte všetky kolieska, jemne niekoľkokrát poklepte plechom o pult, aby ste z makrónok odstránili prípadné vzduchové bubliny.
- Pokiaľ nejaké vzduchové bubliny stále zostávajú, jemne ich prepichajte pomocou špáradla.
- Predhrejte rúru na 150°C.
- Zatiaľ čo sa rúra predohrieva, nechajte makrónky odležať.
- Dôležité je, aby sa na nich vytvorila taká šupka, čo môže trvať od niekoľkých minút do hodiny.
- Makrónky sú pripravené na pečenie, keď sa ich ľahko dotknete a cesto sa vám nebude lepiť na prst.
- Pečte 15-20 minút.
- Po 15 minútach ich skontrolujte a pokiaľ nie sú hotové, pokračujte v pečení, ale kontrolujte ich už každú minútu.
- Makrónky sú hotové, keď sú vršky pevné a netrasú sa.
- Než makrónky zložíte zo silikónovej podložky, nechajte ich úplne vychladnúť.
Zdobenie:
- Rozpustite bielu čokoládu vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnnej rúre.
- Vršky polovice makrónok ponorte do rozpustenej bielej čokolády a posypte drvenými lízankami, ak máte.
- Dajte do chladničky stuhnúť.
- Pripravte si krém.
- Pridajte maslo do stolného mixéra vybaveného nástavcom na šľahanie.
- Šľahajte na maximum, kým maslo nezdvojnásobí svoj objem a nebude vyzerať ľahko a nadýchane.
- Zapnite mixér na minimum a pomaly pridávajte práškový cukor.
- Šľahajte, kým sa úplne nezapracuje, potom pridajte mätový extrakt.
- Šľahajte, kým sa všetko dobre nespojí.
- Vložte maslový krém do zdobiaceho vrecka s 1 cm guľatou špičkou.
- Naneste maslový krém na spodné polovice škrupín (neozdobených) a priklopte ozdobenými vrškami.
- Dajte cez noc do chladničky,
- Dobrú chuť!
Vyskúšajte aj naše najlepšie recepty na snehové pečivo , ktorými potešíte nielen seba, ale aj svoju rodinu a návštevy.
Vanilkové makrónky plnené krémom
Tieto vianočné makrónky sú skvelými cukrovinkami, ktorým na sviatky zapôsobíte! Vanilkové škrupiny plnené a zdobené maslovým krémom sú dokonale krehké a zmiznú vám z tanierov ako prvé!
Čo budete potrebovať
Na vanilkové škrupiny:
- 100 g mandľovej múky
- 105 g práškového cukru
- 3 veľké bielky, izbové teploty
- 100 g kryštálového cukru
- 1 lyžička pasty z vanilkového struku (alebo extraktu)
Na vanilkový krém:
- 113 g masla, izbové teploty
- 240 g práškového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu alebo pasty z vanilkového struku
- 2 lyžice smotany na šľahanie, izbové teploty
Na polevu:
- 90 g práškového cukru
- 1 lyžička sušených bielkov
- 1 a 1/2 lyžice vody
Dekorácia:
- zvyšok maslového krému
- zelené gélové potravinárske farbivo
- tmavo modré gélové potravinárske farbivo
- čierne gélové potravinárske farbivo
- posypky
Postup
Vanilkové škrupiny:
- Mandľovú múku a práškový cukor preosejte a dajte bokom.
- Rozohrejte malý hrniec s vodou na sporáku a pripravte si vodný kúpeľ.
- Vaječné bielky a kryštálový cukor dajte do misy, tú dajte nad malý hrniec s vodou a šľahajte, kým sa cukor úplne nerozpustí a bielky nespenia.
- Zložte z platne a pomocou stolného mixéra s nástavcom na šľahanie pri vysokej rýchlosti šľahajte bielky a cukor, kým sa nevytvoria tuhé špičky, asi 2 minúty.
- Pridajte vanilkovú pastu a niekoľko sekúnd šľahajte, kým sa úplne nezapracuje.
- K pusinkám preosejte zmes mandľovej múky a práškového cukru a vmiešajte ju pevnou stierkou tak, že dvakrát stierkou obkrúžite misu a potom trikrát pretrite zmes zhora.
- Tento postup opakujte, kým nebude vmiešaná celá sypká zmes.
- Pomocou zdobiaceho vrecka s malou guľatou zdobiacou špičkou robte kruhy o veľkosti cca 4 cm na plechy vyložené papierom na pečenie, asi 5 cm od seba.
- Niekoľkokrát poklepte plechom o pult, aby ste z cesta odstránili všetky vzduchové bubliny použite špáradlo na odstránenie vzduchových bublín, ktoré sú viditeľné a nemiznú).
- Nechajte chvíľu oddýchnuť a predhrejte rúru na 150 stupňov.
- Pečte jeden plech po druhom v strede rúry po dobu 13 minút.
- Vyberte plech z rúry a nechajte škrupiny na plechu úplne vychladnúť.
Maslový krém:
- Vo veľkej mise šľahajte maslo pri plnej rýchlosti, pokiaľ nebude bledé a nadýchané, 2–3 minúty.
- Pridajte práškový cukor a šľahajte pri nízkej rýchlosti, kým sa nespoja s maslom.
- Oškriabte okraj misy a pokračujte v šľahaní stredne vysokou rýchlosťou, kým sa cukor úplne nerozpustí a zmes nebude nadýchaná.
- Pridajte vanilku, vlejte 2 lyžice smotany a šľahajte, kým sa všetko nespojí.
- Ak chcete jemnejší krém, pridajte navyše 1 lyžicu smotany na šľahanie a šľahajte, kým sa úplne nespojí so zvyškom krému.
Poleva:
- Zmiešajte všetky ingrediencie na polevu v mise a pomocou elektrického mixéra šľahajte pri plnej rýchlosti 2-3 minúty, kým nebude poleva hladká a nadýchaná.
Zdobenie:
- Zafarbite zvyšky maslového krému veľkým množstvom zeleného, tmavo modrého a čierneho farbiva, aby ste získali temnú lesnú zelenú farbu na stromy a vence.
- Na ozdoby z maslového krému použite zdobiacu hviezdu a potom len tvorte vence a vianočné stromčeky.
- Než maslový krém zaschne, nezabudnite ozdobiť posypkami.
- Na polevu použite úzku zdobiacu špičku a robte drobné bodky na vencoch a vianočných stromčekoch.
- Z polevy môžete tiež vykúzliť krásne snehové vločky viď foto nižšie.
- Pred zaschnutím opäť nezabudnite ozdobiť posypkami.
- Užite si to!
Chcete tento rok zladiť celú domácnosť vo vianočnom štýle? Je pre vás dôležitá kvalita a pohodlie?
Inšpirujte sa pri našej recenzii vianočných obliečok .
Makrónky s perníkovou príchuťou
Krásne a lahodné makrónky s perníkovým korením ohromia vaše chuťové bunky. Môžete si ich ozdobiť bielou čokoládou a vianočnými posypkami viď foto nižšie a nielen deti sa po nich budú môcť utĺcť!
Čo budete potrebovať
Na škrupiny:
- 100 g kryštálového cukru
- 4 g sušených vaječných bielkov
- 100 g vaječných bielkov
- 105 g mandľovej múky
- 105 g práškového cukru
- 1/4 lyžičky mletého sušenej zázvoru
- 1/4 lyžičky mletej škorice
- 1/4 lyžičky mletého nového korenia
- 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
- 3 g kakaa (voliteľne)
- hnedé a žlté gélové potravinárske farbivo
Na krém:
- 170 g preosiateho práškového cukru
- 4 lyžice zmäknutého masla
- 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 lyžičky trstinovej melasy
- 1/4 lyžičky mletého zázvoru
- 1/4 lyžičky mletej škorice
- 1/4 lyžičky muškátového orieška
- 1-2 lyžice mlieka (voliteľne na zriedenie)
- biela čokoláda na ozdobu
- vianočné posypky na ozdobu
Postup
Škrupiny:
- Pripravte si zdobiace vrecko s veľkou okrúhlou špičkou cca 0,6 cm.
- Dva plechy vyložte papierom na pečenie alebo silikónovou podložkou.
- Odmerajte si všetky ingrediencie.
- Preosejte práškový cukor a mandľovú múku spolu s kakaom a korením do misy a dajte bokom.
- Zahrievajte rúru na 150 ° C 60 až 90 minút, čo pomáha s kolísaním teploty. Predhrievam rúru na 30 až 45 minút.
Snehové pusinky:
- Dajte misku nad hrniec so sotva vriacou vodou.
- Do misky dajte cukor a sušené bielky.
- Prešľahajte.
- Pridajte bielky a šľahajte, kým sa cukor úplne nerozpustí.
- Zaberie to niekoľko minút.
- Uistite sa, že sa dno misky nedotýka vriacej vody, pretože nechcete, aby sa bielky uvarili.
- Cukrový sirup neprehrievajte, len chcete rozpustiť cukor.
- Preneste sirup do misy stolného mixéra.
- Šľahajte zmes pri nízkej rýchlosti po dobu asi 30 sekúnd, potom začnite postupne zvyšovať rýchlosť na strednú.
- Šľahajte na strednom stupni jednu až dve minúty, kým zmes nezbelie a nezačne byť nadýchaná.
- Zvýšte rýchlosť na stredne vysokú a šľahajte niekoľko minút, kým sa nevytvoria tuhé špičky.
- Šľahanie môže trvať aj 13 až 15 minút.
Macaronage:
- Do tuhých pusiniek vsypte preosiate suché ingrediencie.
- V tomto okamihu pridajte gélové potravinárske farbivo.
- Začnite zmes jemne skladať a pomocou špachtle v nej vytvorte písmeno J.
- Akonáhle sa suché ingrediencie spoja s pusinkami, môžete z cesta začať vytláčať vzduch tak, že ho pri prekladaní pritlačíte k stranám misy.
- Skladajte, pokiaľ nie je cesto lesklé a nemá hustú konzistenciu.
- Vezmite lyžičku cesta a naneste ho na papier na pečenie alebo silikónovú podložku.
- Počkajte chvíľu, aby ste videli, ako sa cesto chová.
- Pokiaľ cesto zostane tuhé, tvorí špičku a neroztečie sa, cesto ešte trochu prekladajte a skúste znova.
- Opäť naberte lyžičku cesta, naneste ho na papier na pečenie a ak sa trochu roztečie a hore bude lesklé a hladké, je hotové.
- Dávajte pozor, aby ste ho nepremiešali.
Príprava škrupín:
- Cesto preneste do zdobiaceho vrecka, ktorý hore uzavrite, aby cesto nezačalo vysychať.
- Na plech vyložený papierom na pečenie robte malé kruhy, vzdialené cca 5 cm od seba.
- Niekoľkokrát poklepte plechom o pult.
- Pomocou špáradla prepichnite vzduchové bubliny na povrchu škrupín.
- Nechajte 20 – 40 minút odležať.
Pečenie:
- Budete mať viac plechov a pečte vždy po jednom plechu.
- Pečte 5 minút a potom plech otočte.
- Pečte ďalších 15 až 20 minút.
- Pokiaľ sa makrónky po upečení stále chvejú, ešte chvíľu pečte.
- Než budete makrónky plniť, nechajte vychladnúť.
Krém:
- Maslo šľahajte pri strednej rýchlosti v mise elektrického mixéra asi 1 minútu.
- Mixér vypnite a pridajte všetok práškový cukor.
- Na nízku rýchlosť šľahajte cukor a maslo, kým sa nespoja.
- Zvýšte rýchlosť na strednú a šľahajte 1 – 2 minúty, kým nebude zmes krásne nadýchaná.
- Pridajte vanilkový extrakt, melasu, zázvor, škoricu a muškátový oriešok.
- Pokiaľ sa vám maslový krém zdá tuhý, pridajte mlieko.
- Miešajte ďalších 30 – 45 sekúnd.
- Ak sa vám maslový krém zdá príliš tekutý, pridajte viac preosiateho práškového cukru, kým nebude mať krém pevnú, ale hladkú a krémovú konzistenciu.
- Krém naneste do zdobiaceho vrecka a naneste trochu na polovicu škrupín.
- Spojte s druhou polovicou škrupín.
- Hotové makrónky môžete pokvapkať bielou čokoládou, ktorá poslúži ako „lepidlo“ na vianočné posypky podľa vašej voľby.
- Nechajte si chutiť!
Zobraziť viac receptov
Vianočné makrónky s čokoládovou náplňou
Oku lahodiace zelené makrónky s vianočnými posypkami plnené krémovou a bohatou náplňou z horkej čokolády si zamiluje celá vaša rodina a stanú sa hitom tohtoročných sviatkov!
Čo budete potrebovať
Na škrupiny:
- 150 g mandľovej múky
- 150 g práškového cukru
- 110 g vaječných bielkov (rozdelených na dve 55 gramové porcie)
- 150 g kryštálového cukru
- 45 ml vody
- 10 kvapiek zeleného gélového potravinárskeho farbiva (voliteľne)
- farebné vianočné posypky
Na náplň:
- 170 g horkej čokolády, jemne nasekané
- 170 g smotany na šľahanie
- 1/2 lyžice masla, zmäkčeného
Postup
Škrupiny:
- 2-3 plechy vyložte papierom na pečenie.
- Mandľovú múku a práškový cukor preosejte do misy a všetky veľké granule, ktoré ostali v site, vyhoďte.
- Šľahajte, aby sa spojili.
- Ak zostane veľa veľkých kúskov, dajte všetku múku a cukor do kuchynského robota a minútu mixujte, potom znova preosejte.
- Pomocou stierky vmiešajte 55 g vaječných bielkov do suchých ingrediencií a vytvorte hustú pastu.
- Do malého hrnca pridajte kryštálový cukor a vodu a zahrievajte na stredne vysokom plameni, kým cukrárskym teplomerom nenameriate teplotu 117 stupňov Celzia.
- Medzitým, čo sa varí cukor, šľahajte ďalších 55 g vaječných bielkov, kým nespení a nezačnú sa v nich tvoriť malé pevné bublinky.
- Akonáhle cukrový sirup dosiahne požadovanú teplotu, znížte rýchlosť mixéra a opatrne pridajte horúci sirup do vaječných bielkov.
- Nechajte ho stekať pomalým prúdom pozdĺž strany mixovacej nádoby.
- Akonáhle pridáte všetok sirup, zvýšte rýchlosť na vysokú a šľahajte 3-4 minúty, kým sa nevytvoria mäkké vrcholy.
- Zastavte mixér a pridajte gélové potravinárske farbivo.
- Pokračujte v šľahaní bielkov ešte niekoľko minút, kým nebudú husté, lesklé a nevytvoria tuhé špičky.
- Pusinky nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
- Časť pusiniek naberte špachtľou a pridajte ich do mandľovo-cukrovej pasty.
- Skladajte technikou macaronage viď recepty vyššie.
- Pridajte zvyšné pusinky a pokračujte v skladaní cesta, kým cesto nezriedne tak, že s ním stierkou bude možné vykresliť osmičku.
- Cesto preložte do zdobiaceho vrecka so stredne veľkou guľatou špičkou.
- Zaistite koniec vrecka sponou alebo gumičkou.
- Cesto nanášajte na pripravený plech v rovnomerných kruhoch s priemerom asi 4 cm.
- Niekoľkokrát poklepte plechom na pečenie o pult, aby ste z makrónok uvoľnili vzduchové bubliny.
- Párátkom prepichajte zvyšné vzduchové bubliny.
- Posypte makrónky posypkami.
- Nechajte makrónky 30–60 minút odležať, aby uschli.
- Predhrejte rúru na 160°C.
- Pečte po jednom plechu 12-14 minút.
- Makrónky sú hotové, keď sú vršky stužené a pri ľahkom poklepaní sa málo alebo vôbec nevrtia.
- Pred vybratím z plechu nechajte úplne vychladnúť.
Náplň:
- Do stredne veľkej misky dajte najemno nasekanú čokoládu.
- Smotanu zahrievajte v mikrovlnnej rúre po dobu 30-45 sekúnd, kým nebude horúca na dotyk.
- Horúcu smotanu nalejte na čokoládu a nechajte pár minút odležať.
- Miešajte, kým sa všetka čokoláda nerozpustí.
- V prípade potreby vložte späť do mikrovlnnej rúry ďalších 15 sekúnd, kým sa čokoláda úplne nerozpustí.
- Vmiešajte maslo.
- Nechajte odležať pri izbovej teplote (alebo v chladničke), kým náplň nezhustne.
- Po stuhnutí vyšľahajte náplň pomocou ručného mixéra do nadýchanej konzistencie.
- Dajte našľahanú náplň do malého zdobiaceho vrecka s malou guľatou špičkou.
- Na plochú stranu jednej makrónky naneste kolieska náplne a priklopte ďalšou makrónkou.
- Dobrú chuť!
Makrónky so zázvorovou náplňou a hruškovým želé
Tieto krásne červené makrónky sú plnené našľahanou zázvorovo-vanilkovou ganachou a hruškovým želé. Zázvor dokonale zvýrazňuje chuť hrušiek, čo tvorí skvelú sviatočnú chuťovú kombináciu.
Čo budete potrebovať
Na škrupiny:
- 100 g vaječných bielkov
- 90 g kryštálového cukru
- 4 g sušených bielkov
- 130 g práškového cukru
- 130 g mandľovej múky
- pár kvapiek červeného gélového potravinárskeho farbiva
Na hruškové želé:
- 250 g hruškového pyré
- 30 g invertného cukru, napr. svetlého kukuričného sirupu alebo glukózového sirupu
- 50 g krupicového cukru
- 20 g citrónovej šťavy
- 6 g pektínu zmiešaného s 30 g krupicového cukru
- 1 plát želatíny napučaný v studenej vode
Na zázvorovú náplň:
- 375 g šľahačky de luxe
- 37 g invertného cukru, napr. ľahký kukuričný sirup alebo glukózový sirup
- soľ podľa chuti
- 1 vanilkový struk
- zázvorový prášok podľa chuti (začnite s ¼ – ½ lyžičkou)
- 100 g vysoko kvalitnej bielej čokolády
- 3 pláty želatíny napučané v studenej vode
- čerstvý zázvor, olúpaný a nakrájaný na plátky
Postup
Škrupiny:
- Predhrejte rúru na 150 stupňov Celzia.
- Do misy dajte kryštálový cukor a sušené bielky a dobre premiešajte.
- Pokiaľ nie je mandľová múka super jemná, trochu ju premixujte v kuchynskom robote.
- Do samostatnej misy preosejte na dvakrát mandľovú múku a práškový cukor.
- Uchovávajte všetky nádoby zakryté viečkami.
- V mise stolného mixéra vybaveného šľahacím nástavcom šľahajte bielky na strednú rýchlosť do peny.
- Postupne pridávajte zmes kryštálového cukru a bielkov a pokračujte v šľahaní na strednú rýchlosť, pokiaľ nebudete mať lesklé tuhé vrcholy.
- Pridajte polovicu pusiniek do zmesi mandľovej múky a práškového cukru.
- Pridajte gélové potravinárske farbivo
- Jemne stierkou prekladajte, kým sa suché ingrediencie nezapracujú.
- Pridajte zvyšné pusinky.
- Jemne prekladajte, kým cesto nebude lesklé a nezriedi tak, že s ním stierkou bude možné vykresliť osmičku.
- Vložte okrúhlu špičku (napr. Wilton 12) do zdobiaceho vrecka a opatrne do vrecka nalejte cesto.
- Na silikónovú podložku alebo plech vyložený papierom na pečenie robte malé kruhy.
- Nechajte odpočívať na kuchynskej linke, kým na makrónkach nevznikne šupka a kým sa ich nebudete môcť jemne dotknúť bez toho, aby sa cesto lepilo na prsty.
- Makrónky vložte do rúry a pečte pri 150 stupňoch Celzia 15-18 minút.
- Pred vybratím z plechu nechajte makrónky vychladnúť.
Hruškové želé:
- Plát želatíny dajte do misy so studenou vodou,
- V hrnci zmiešajte hruškové pyré, invertný cukor, cukor a citrónovú šťavu.
- Zahrievajte na stredne vysokú teplotu, kým teplota zmesí nedosiahne 40-44 stupňov Celzia.
- Zložte z platne a za stáleho šľahania pomaly prisypávajte zmes pektínu a cukru.
- Dobre premiešajte.
- Dajte späť na platňu a za stáleho miešania varte asi 30 – 60 sekúnd.
- Zložte z platne, nechajte zmes vychladnúť na 65 stupňov Celzia alebo menej, potom vytlačte prebytočnú vodu z napučanej želatíny a pridajte ju do zmesi.
- Dobre premiešajte.
- Okamžite nalejte do malých silikónových foriem v tvare pologule.
- Dajte do mrazničky.
Zázvorová náplň:
- Plát želatíny dajte do misy so studenou vodou.
- Čokoládu nasekajte na malé kúsky a vložte do žiaruvzdornej misky.
- Nakrájajte vanilkový struk a odstráňte semienka.
- Vložte semienka a struk do hrnca so smotanou.
- Pridajte ako čerstvý zázvor, tak aj zázvorový prášok.
- Zahrejte k miernemu varu.
- Potom nechajte 15-30 minút odstáť.
- Vyberte zo zmesi vanilkový struk a čerstvý zázvor.
- Zahrejte k miernemu varu, nalejte na čokoládu a nechajte 30-60 sekúnd odležať.
- Potom jemne premiešajte stierkou a potom emulgujte pomocou mixéra.
- Vytlačte vodu zo želatíny, pridajte čokoládovú zmes a premiešajte.
- Zakryte plastovým obalom a nechajte stuhnúť v chladničke ideálne cez noc.
- Ráno zmes vyšľahajte šľahačom, aby bola krásne nadýchaná.
Zostavenie makrónok:
- Vyšľahanú zázvorovú náplň vložte do zdobiaceho vrecka s 1M zdobiacou špičkou.
- Zo zmesi vytvarujte krúživým pohybom ružicu na makronkovú škrupinu.
- V strede ružice pomocou hlbokej malej lyžičky urobte miesto.
- Vyberte mrazené hruškové gelée zo silikónovej formy a vložte do stredu zázvorovej zmesi pomocou špáradla.
- Pracujte rýchlo, aby želé nezmäklo.
- Pokiaľ zmäkne, vložte ho na niekoľko minút späť do mrazničky.
- Na hruškové želé priklopte ďalšiu škrupinu.
- Makrónky ozdobte podľa chuti.
Inšpirujte sa aj našimi návodmi na výrobu vlastného adventného venca . Nie je na tom nič ťažké a možnosťou existuje nespočetné množstvo!
Technika macaronage
Pri príprave makrónok je macaronage, čiže starostlivé vmiešanie mandľovej múky s cukrom do snehu , úplne zásadným momentom celého procesu.
A ako teda na to?
- Do misy nasypte polovicu mandľovej zmesi a pridajte sneh.
- Pomocou silikónovej stierky začnite zmes premiešavať.
- Akonáhle sa cesto začne spájať, ale stále vidíte suché miesta, pridajte druhú polovicu zmesi a opäť premiešajte.
- Teraz môžete začať s technikou nazývanou „macaronage“.
- Pri macaronage občas otočte misou a stierkou tlačte cesto proti dnu a stenám misy.
- Pohybom, ako keby ste stierkou „splácávali“ sneh dole, postupne vyháňajte zo zmesi vzduch.
- Tým sa cesto stane tekutejším, lesklým a hladkým, bez hrudiek snehu.
- Občas vyčistite stierku a zaistite, aby sa všetky časti cesta dôkladne spojili.
- Opakujte cca 50-krát.
Keď máte správnu konzistenciu cesta, malo by sa správať ako tečúca láva . Keď zdvihnete stierku z cesta, malo by pomaly stekať a vytvárať jemnú čipku. Dôležité je cesto nepremiešať, pretože by sa stalo príliš tekutým.
Pre predstavu sa pozrite na podrobný videonávod:
A ako sa vám naše dnešné recepty na vianočné makrónky páčili? Napíšte nám do komentárov!