Homár je luxusnou surovinou, ktorú si nie všetci môžeme dovoliť.
Používať tohto kôrovce na nátierku by bola škoda.
Chlebíčky môžete ľahko potrieť pochúťkou z oveľa bežnejších a lacnejších ingrediencií.
Vyskúšajte naše recepty na falošnú homárovú nátierku na chlebíčky!
Dá sa ľahko pripraviť z zeleru a mrkvy, krabích tyčiniek aj údené makrely.
Inšpirujte sa!
Falošná homárová nátierka z zeleru a mrkvy
Neviete, čo netradičného pripraviť na silvestrovskú oslavu či večierok? Vyskúšajte túto lahodnú nátierku!
Ingrediencie:
- 180 g zeleru
- 120 g mrkvy
- 100 g koreňa petržlenu
- 1 cibuľa
- 100 g majonézy
- 50 g tatárskej omáčky
- čerstvá šťava z polovice citróna
- soľ, korenie podľa chuti
Postup:
- Koreňovú zeleninu umyte a 8-10 minút povarte v ľahko osolenej vode.
- Vriacou vodou zo zeleniny sparte cibuľu.
- Nechajte všetku zeleninu vychladnúť.
- Následne zeler, mrkva, petržlen najemno postrúhajte na strúhadle, cibuľu nakrájajte tiež najemno.
- Všetku nastrúhanú zeleninu premiešajte v mise.
- Pridajte majonézu a tatársku omáčku.
- Dôkladne premiešajte, ochutnajte a dochuťte soľou, čiernym korením a citrónovou šťavou.
- Pred podávaním dajte vychladiť do chladničky.
Táto falošná homárová nátierka na chlebíčky môže byť podávaná aj s rozmanitými slanými krekermi.
Nátierka falošný homár s údenou makrelou
Netradičné spojenie makrely, tvarohu a mrkvy robí z tejto nátierky naozaj skvelý gurmánsky zážitok.
Ingrediencie:
- 250 g údené makrely
- 200 g polotučného tvarohu alebo smotanového syra typu Philadelphia
- 100 g mrkvy
- 50 g kyslej smotany
- 1/2 cibule
- 2 polievkové lyžice chrenovej pasty
- čerstvá šťava z polovice citróna
- soľ, korenie podľa chuti
Postup:
- Údenú makrelu zbavte kostí a kože.
- Kúsky rybieho mäsa vložte spoločne tvarohom či smotanovým syrom a chrenovou pastou do kuchynského robota.
- Krátko spracujte.
- Pridajte najemno nastrúhanú mrkvu, nadrobno nasekanú cibuľu, citrónovú šťavu a kyslú smotanu.
- Dôkladne zamiešajte a ochutnajte.
- V prípade potreby dochuťte soľou a korením či pridajte viac citrónovej šťavy.
- Pred podávaním dajte nátierku z údenej makrely vychladiť do chladničky.
Falošná homárová nátierka chutí znamenite s najrôznejšou surovou zeleninou. Servírovať ju môžete napríklad s kúskami papriky, paradajkami, uhorkou, karfiolom či brokolicou.
Makrela nie je jediná ryba, z ktorej je možné pripraviť chutné nátierky. Načerpajte ďalšiu inšpiráciu z našich receptov na chlebíčky s údeným lososom .
Zobraziť viac receptov
Nepravá homárová nátierka z filé
Homára možno nahradiť aj kúskom rybieho filé. Majonézu môžete nahradiť kombináciou bieleho jogurtu a kyslej smotany.
Ingrediencie:
- 200 g rybieho filé (napríklad treska)
- 80 g zeleru
- 50 g mrkvy
- 1 jablko
- 100 g majonézy
- 1 čajová lyžička plnotučnej horčice
- čerstvá šťava z polovice citróna
- soľ, korenie podľa chuti
Postup:
- Rybie filé poduste niekoľko minút domäkka.
- Keď filé chladne, nastrúhajte najemno mrkva, zeler a jablko.
- V prípade priania je možné zeler a mrkvu krátko podusiť, ale nie je to nutné.
- Vyhliadnuté filé roztlačte vidličkou a odstráňte prípadné kosti.
- Jablko vytlačte, aby ste z neho odstránili prebytočnú šťavu.
- Do misky s roztlačeným filé pridajte mrkvu, zeler a jablko a zamiešajte.
- Pridajte majonézu a všetko dôkladne spojte.
- Ochutnajte a dochuťte citrónovou šťavou, soľou a čiernym korením.
Pred servírovaním nátierku opäť nechajte niekoľko hodín v chladničke, lepšie do seba preniknú jednotlivé chute.
Zelerová nátierka à la homár
Jednoduchá a zdravá nátierka, ktorá vás poteší nielen na Silvestra, ale aj kedykoľvek inokedy počas roka.
Ingrediencie:
- 1 zeler
- 2-3 mrkvy
- 200 g polotučného tvarohu vo vaničke alebo majonézy
- 1 čajová lyžička polotučnej horčice
- čerstvá šťava z polovice citróna
- soľ, korenie podľa chuti
Postup:
- Zeler a mrkva umyte, očistite a nastrúhajte najemno.
- Výsledný pomer oboch základných surovín po nastrúhaní by mal byť približne rovnaký, jedna ku jednej.
- Do misy k nastrúhanej zelenine pridajte tvaroh či majonézu, citrónovú šťavu, soľ a korenie.
- Premiešajte, ochutnajte a prípadne ešte dochuťte.
- Pred servírovaním dajte vychladiť aspoň na hodinu do chladničky.
Ak chcete, môžete nátierku obohatiť o najemno nastrúhaný kúsok syra Eidam.
Falošná homárová nátierka na chlebíčky nie je jedinou možnosťou pre vaše silvestrovské občerstvenie. Ako základ na chleníčky môžete využiť aj naše recepty na domáci vlašský šalát . Inšpirujte sa!
P omazánka z krabích tyčiniek
Veľmi rýchla nátierka, ktorú zvládnete pripraviť behom okamihu. Výsledok stojí za to!
Ingrediencie:
- 150 g krabích tyčiniek
- 100 g majonézy
- 50 g taveného smotanového syra
- 2 polievkové lyžice bieleho jogurtu
- čerstvá citrónová šťava z polovice citróna
- soľ, korenie podľa chuti
Postup:
- Krabie tyčinky nastrúhajte alebo nadrobno pokrájajte.
- Do misy s tyčinkami pridajte tavený syr, majonézu a jogurt.
- Dôkladne premiešajte.
- Zmes ochuťte korením a pokvapkajte citrónovou šťavou.
- Nátierku vložte vychladiť do chladničky.
Falošná homárová nátierka na chlebíčky chutí skvele aj na opečených plátkoch pečiva.
Homár je veľmi chutná, ale aj pomerne drahá delikatesa. Recepty na falošné homárové nátierky vás mohli presvedčiť, že tento kôrovec sa pri príprave silvestrovského pohostenia dá pomerne ľahko nahradiť.
Nech ste už zvolili akúkoľvek variantu, nezabudnite chlebíčky či krekry s nátierkou krásne ozdobiť čerstvou zeleninou a bylinkami.