6 voňavých receptov na rožky s kokosom, ktoré si jednoducho zamilujete!

K vianočnému pečeniu neodmysliteľne patria nielen orechy a mandle, ale aj kokos.

Môžete ho použiť nielen na ozdobu alebo ako ingredienciu na nepečené cukrovinky.

Načerpajte inšpiráciu z našich receptov na kokosové rožky!

Sú krehké, lahodné, nadýchané a ich príprava nie je zložitá.

Ktorý variant vyskúšate ako prvý?

Krehké kokosové rožky

Klasikou sú najmä vanilkové rožky, ale tento recept vás ľahko presvedčí o tom, že nahradiť orechy kokosom nie je vôbec zlý nápad.

Ingrediencie:

  • 4 šálky jemného strúhaného kokosu
  • 2 šálky hladkej múky
  • 1/2 šálky cukru
  • 1/3 šálky mlieka
  • 220 g mäkkého masla
  • 2 vajcia
  • 1 PL vanilkového cukru
  • 1 PL prášku do pečiva
  • práškový cukor na obalenie

Postup:

  1. V kuchynskom robote vyšľahajte zmäknuté maslo.
  2. Pridajte všetky zvyšné prísady, teda kokos, múku, cukor, vajcia, mlieko, prášok do pečiva a vanilkový cukor, a spracovávajte.
  3. Keď vznikne kompaktné a mäkké cesto, preneste ho na dosku poprášenú múkou.
  4. Cesto by sa nemalo lepiť na ruky, a keď ho vyvaľkáte do valčeka a ohnete, nemalo by praskať.
  5. Pokiaľ praská, pridajte ešte trochu mlieka. Pokiaľ sa vám cesto lepí na ruky, použite viac múky.
  6. Z cesta odlamujte malé kúsky, vytvarujte ich v dlaniach do guľôčky a potom rozvaľkajte medzi dlaňami na valčeky.
  7. Tie potom ohnite tak, aby ste vytvorili tvar rožka.
  8. Kokosové rožky odkladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  9. Predhrejte si rúru na 170 °C.
  10. Pečte približne 20-25 minút v závislosti od veľkosti rožkov, kým spodná časť nezačne zlátnuť.
  11. Vyberte cukrovinky z rúry a nechajte mierne vychladnúť.
  12. Ešte teplé rožteky na záver obaľte v práškovom cukre
zdroj: thebalkanhostess.com

Lahodné rožky z kokosu, vanilky a ananásu

Tieto nevšedné vianočné cukrovinky sa v ústach priamo rozplývajú. Nebojte sa nevšednej kombinácie s ananásom. Vyskúšajte, uvidíte, že si ju zamilujte!

Ingrediencie:

  • 2 šálky hladkej múky
  • 3/4 šálky jemného strúhaného kokosu
  • 1 šálka masla
  • 1/2 šálky cukru
  • 1/2 šálky kúskov ananásu v sladkom náleve
  • 1/4 šálky kukuričného škrobu
  • 1 čajová lyžička vanilky
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • práškový cukor na posypanie

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 200 °C a plechy vyložte papierom na pečenie.
  2. V mise vyšľahajte maslo, cukor a vanilku do krémovej konzistencie.
  3. V inej mise zmiešajte múku, kukuričný škrob a soľ.
  4. Do maslovej zmesi pridajte kúsky ananásu a kokos a dôkladne rozmixujte.
  5. Postupne pridávajte múčnu zmes do maslovej zmesi, kým sa dobre nespoja.
  6. Vzniknuté cesto uložte aspoň na 1 hodinu do chladničky.
  7. Predhrejte rúru na 170 °C.
  8. Z cesta vytvarujte rožky a položte ich na plech s papierom na pečenie.
  9. Pečte približne 20 minút dozlatista.

Kokosové rožky nechajte mierne vychladnúť a následne ich obaľte v práškovom cukre.

Tanier s rožkami s kokosom a vanilkou.
zdroj: ocooks.com

Recepty na kokosové rožteky nie sú jediné. Cukrovie z kokosu môže mať mnoho podôb, napríklad guľôčky, pusinky či linecké. Načerpajte inšpiráciu aj na ďalšie druhy z našich receptov na cukrovinky s kokosom.

Kokosové rožky do formičiek máčané v čokoláde

Nechce sa vám s rožkami ručne tvarovať a chcete mať jeden kúsok ako druhý? Upečte si ich s pomocou formičiek.

Ingrediencie:

  • 180 g jemne strúhaného kokosu
  • 300 g hladkej múky
  • 250 g masla izbovej teploty
  • 100 g cukru
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • čokoládová poleva

Postup:

  1. Všetky ingrediencie s výnimkou čokoládovej polevy vložte do veľkej misy.
  2. Ručne spracovávajte tak dlho, pokiaľ sa všetko dobre nespojí do podoby homogénneho cesta.
  3. Malé kúsky cesta vtláčajte do maslom vymastených formičiek rožkov.
  4. Predhrejte si rúru na 180 °C a pečte približne 10-12 minút.
  5. Hotové kokosové rožky nechajte ľahko vychladnúť a potom vyklopte a oba ich konce namočte do čokoládovej polevy.
zdroj: suncakemom.com

Čokoládové rožky obaľované v kokose

Zmes kokosu, vanilky a čokolády je neodolateľná. Vyskúšajte ju tento rok v tejto lahodnej podobe!

Ingrediencie:

  • 2 šálky hladkej múky
  • 1/2 šálky kokosovej múky
  • 1/2 šálky jemného strúhaného kokosu + 1/4 šálky na posypanie
  • 1 šálka masla
  • 1/2 šálky cukru
  • 1/4 šálky kukuričného škrobu
  • 2 PL kakaa
  • 1 čajová lyžička vanilky
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • čokoládová poleva

Postup:

  1. Rúru predhrejte na 160 °C.
  2. Vo veľkej mise vyšľahajte maslo, cukor a vanilku do krémovej konzistencie.
  3. V inej mise zmiešajte hladkú a kokosovú múku, kukuričný škrob, kakao a soľ.
  4. Do maslovej zmesi pridajte pol šálky strúhaného kokosu.
  5. Mixujte mixérom, kým sa hmota dobre nespojí.
  6. Postupne pridávajte múčnu zmes do maslovej zmesi, kým sa nespoja.
  7. Vypracované cesto uložte aspoň na hodinu do chladničky.
  8. Predhrejte rúru na 170 °C a plech vyložte papierom na pečenie.
  9. Z cesta vytvarujte rožky a položte ich na plech.
  10. Pečte približne 20 minút dozlatista.
  11. Upečené vianočné cukrovinky vyberte a po vychladnutí ich zľahka potrite čokoládovou polevou a posypte strúhaným kokosom.
zdroj: purdys.com

Máte slabosť pre čokoládu vo všetkých podobách? Vyskúšajte recepty na čokoládové vianočné cukrovinky!

Sviatočné rožteky s kokosom a cukrovou polevou

Netradičný variant obľúbených vianočných cukroviniek zdobený nie čokoládou, ale cukrovou polevou. Vyskúšajte, uvidíte, že vám zachutia!

Ingrediencie:

  • 3 šálky hladkej múky
  • 1 a 1/2 šálky jemne strúhaného kokosu
  • 1/2 šálky zmäknutého masla
  • 3/4 šálky cukru
  • 3 vajcia
  • 1/2 šálky pomarančovej šťavy
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 3 čajové lyžičky prášku do pečiva

Poleva

  • 2 šálky práškového cukru
  • 1/4 šálky mlieka
  • kokosové lupienky alebo posypky podľa vlastného výberu

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 160 °C a vyložte dva plechy papierom.
  2. V mise vymiešajte maslo s cukrom do nadýchanej peny.
  3. Vmiešajte vajcia, pomarančovú šťavu a vanilku.
  4. V inej mise zmiešajte múku a prášok do pečiva a postupne ich pridávajte do krémovej zmesi a dobre premiešajte.
  5. Na záver pridajte kokos.
  6. Vypracujte v cesto, z ktorého následne vytvarujte rožky.
  7. Cukrovinky odkladajte na plechy a potom pečte 8-10 minút alebo kým okraje ľahko nezhnednú.
  8. Nechajte vychladnúť.
  9. V medziobdobí v malej miske zmiešajte práškový cukor a mlieko.
  10. Kokosové rožky potrite polevou a ozdobte lupienkami kokosu alebo vianočnými posypkami.
zdroj: tasteofhome.com

Jemné kokosové rožky plnené krémom

Kokos nemusíte vždy pridávať iba do cesta, môžete ho použiť aj v náplniach. Príkladom je tento typicky anglický recept.

Ingrediencie:

  • 500 g lístkového cesta
  • 400 g mascarpone alebo tvarohu
  • 4 šálky smotany na šľahanie
  • 1 šálka práškového cukru
  • 1/4 šálky jemne strúhaného kokosu
  • 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 200 °C.
  2. Lístkové cesto rozvaľkajte do tvaru štvorca.
  3. Pomocou krájača na pizzu alebo nožom nakrájajte cesto na cca 3 cm široké prúžky.
  4. Každý prúžok omotajte okolo formy na lístkové cesto v tvare trubice, dutého rožku či kužeľa.
  5. Položte ich na plech s papierom na pečenie a pečte v predhriatej rúre 15-18 minút alebo dozlatista.
  6. Lístkové cesto je veľmi jemné. Pokiaľ ho nedopečiete, rohy sa rozbalia, ale pokiaľ ho prepečiete, budú sa z formičiek ťažko dávať dole.
  7. Vyberte z rúry a duté rožky z formičiek opatrne zložte.
  8. Nechajte vychladnúť a v medziobdobí si pripravte kokosový krém.
  9. Mascarpone alebo tvaroh vyšľahajte do hladkej a krémovej konzistencie.
  10. Pridajte práškový cukor a kokos, postupne zvyšujte rýchlosť mixéra, kým sa všetko dobre nespojí.
  11. Nakoniec do zmesi pridajte smotanu na šľahanie, začnite šľahať na nízkom stupni a postupne zvyšujte rýchlosť.
  12. Keď získate hustý krém, je hotovo.
  13. Následne stačí duté rožky z oboch strán pomocou zdobiaceho vrecka naplniť krémom a vložiť ich vo vzduchotesnej nádobe na aspoň 8 hodín do chladničky.

Kokosové rožteky plnené krémom podávajte posypané práškovým cukrom.

zdroj: valyastasteofhome.com

Kokos a vianočné pečenie

Kokos k vianočným sviatkom neodmysliteľne patrí. Väčšina z nás ho má spojený predovšetkým s nepečenými kokosovými guľôčkami v štýle Rafaelo, kokoskami alebo so strojkovými cukrovinkami. Možno ho ale veľmi ľahko použiť aj pri pečení obľúbených rožkov.

Recepty na kokosové rožky sú veľmi jednoduché, väčšinou sa v nich používa nesladený, jemne strúhaný kokos, existujú ale aj varianty s kokosovou múkou.

Pri používaní kokosu musíte dávať pozor na správne množstvo, menej v tomto prípade často znamená lepšie. A to nielen preto, že chuť kokosu je veľmi intenzívna, ale aj preto, že pokiaľ bude v ceste kokosu veľa, bude sa vám s ním ťažko pracovať.

Milan & Ondra

Vianoce nás jednoducho baví. Na webe Vianocedarceky.sk vám chceme ukázať tie najlepšie recepty, dekorácie a informácie o Vianociach na jednom mieste. Chýba nám tu niečo? Dajte nám vedieť a inšpirujte sa s nami! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.

Zavrieť reklamu