Hľadáte recepty na medové trubičky, po ktorých sa len „zapráši“?
Chcete ohromiť svoju rodinu a priateľov niečím skutočne lahodným, čo pohladí chuťové poháriky?
Vyskúšajte nasledujúce recepty, ktoré vás vo vašom okolí stopercentne preslávia!
Najlepšie trubičky z medu s vaječným koňakom
Chcete mať cez Vianoce na stole niečo, čo nemá len tak niekto?
Inovujte svoj cukrovinkový repertoár a vyskúšajte nasledujúci recept s vaječným likérom!
Ingrediencie (cca 35 ks)
Cesto
- 500 g múky
- 10 g droždia
- 250 g masla
- 1 šálka 18% smotany
- 4 žĺtky
- 3 polievkové lyžice tekutého medu
- bielky a cukor na vymazanie trubičiek
Krém z vaječného koňaku
- 350 ml mlieka
- 1 šálka vaječného likéru
- 6 vaječných žĺtkov
- 80 g cukru
- 30 g zemiakovej múky
- 30 g pšeničnej múky
- 200 g masla
Postup
Cesto
- Rozohrejte si rúru na 210 stupňov.
- Na doštičku vysypte múku a pridajte studené maslo rozkrájané na kocky. Miešajte, kým sa ingrediencie nespoja.
- Potom, v troche múky, medzi prstami rozdrobte droždie a pridajte ho do zmesi na doske. Do múky urobte jamku, do ktorej vlejte smotanu, žĺtky a med.
- Pomocou noža zmes sekajte, kým sa ingrediencie nespoja a cesto nebude hladké. Ku koncu si môžete pomôcť rukami a uhniesť hladké cesto.
- Cesto rozdeľte na niekoľko častí. Každú časť rozvaľkajte na tenký plát (cesto počas pečenia vykysne) a vykrajujte z neho tenké prúžky. Pokiaľ sa cesto lepí, poprášte ho ďalšou múkou.
- Vymažte formičky na trubičky a namotajte na nich prúžky cesta, počnúc tenším koncom. Cesto opatrne pritlačte k okrajom formy, aby pri pečení nevyčnievalo.
- Potom cesto, pomocou cukrárskeho štetca potrite trochou rozšľahaného bielka a namočte do cukru.
- Na plech, vyložený papierom na pečenie, položte hotové trubičky v dostatočnej vzdialenosti od seba a pečte v predhriatej rúre pri 180 °C, kým nezhnednú.
- Po upečení, ešte horúce trubičky, vytlačte z formičiek von – začnite tenším koncom. Po upečení budú trubičky mäkké – odpočinkom stvrdnú.
Krém
- Do hrnca nalejte 1 šálku mlieka. Priveďte mlieko do varu, vypnite oheň a pridajte ajerkoniak. Všetko dostatočne premiešajte.
- Medzitým zmiešajte žĺtky s cukrom na svetlú a nadýchanú vaječnú zmes. Pridajte zvyšok mlieka (100 ml) a pšeničnú a zemiakovú múku. Miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Vajcia vlejte do mlieka s vaječným koňakom a premiešajte. Hrniec opäť postavte na plyn. Od okamihu varu varte 1 minútu. Zmes výrazne zhustne. Často miešajte.
- Pudingovú zmes odstavte a prikryte potravinovou fóliou tak, aby sa dotýkala hornej časti pudingu – nevznikne vám potom koža. Vychlaďte vaječný puding.
- Mäkké maslo vyšľahajte mixérom do biela. Potom pridajte po tretinách vychladnutý puding a priebežne miešajte. Mali by ste získať krémovú zmes bez hrudiek.
- Vaječný krém dajte do striekačky s plniacou špičkou a naplňte ním trubičky. Trubičky uložte do chladničky.
- Dobrú chuť!
Pripravte si vaječný likér sami doma. Prezrite si tie najlepšie recepty na vaječný koňak, na ktorom si môžete so svojimi priateľmi a rodinou spoločne pochutnať!
Medové trubičky s karamelovým krémom
Tento recept je úplne dokonalý!
Ak chcete, aby bolo pečivo jemné, chrumkalo a navyše sa vám v ústach doslova rozplynulo, ste na správnej adrese.
Pustite sa do prípravy!
Ingrediencie (cca 60 ks)
Cesto
- 500 g múky
- 200 g práškového cukru
- 3 polievkové lyžice tekutého medu
- 1/4 čajovej lyžičky jedlej sódy
- 3 ks vaječných žĺtkov
- 100 g margarínu
Náplň
- 300 g cukru kryštál
- 200 ml smotanového syra
- 300 ml mlieka
- 1 polievková lyžica vanilkového pudingu
- 1 polievková lyžica vanilkového cukru
- 300 g masla
- 200 g tmavej čokoládovej polevy
Postup
Cesto
- Zo všetkých ingrediencií na trubičky vypracujte hladké cesto, ktoré zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte asi hodinu v chladničke.
- Potom cesto vyvaľkajte na tenký plát s hrúbkou asi 2 mm a vykrajujte kolieska s priemerom 6 cm. Vymažte vrecko na potieranie maslom a vykrájané kolieska do neho zarolujte.
- Pečte dozlatista pri teplote 180 °C.
- Až trubičky zozlatnú, vyberte ich z rúry, pretože by sa mohli príliš vysušiť a neskôr rozpadnúť.
Náplň
- Cukor skaramelizujte, zalejte smotanovým syrom a miešajte dohladka, kým sa karamel nerozpustí.
- Zmes odstavte, občas premiešajte a počkajte, kým karamel nezhustne.
- Do mlieka pridajte puding a vanilkový cukor, zvarte a nechajte vychladnúť.
- Maslo s izbovou teplotou vyšľahajte do peny, pridajte vychladnutý puding a po troškách karamel. Zmiešajte do hladkého krému.
- Konce trubičiek namočte do čokoládovej polevy a nechajte stuhnúť. Náplň dajte do zdobiaceho vrecka a naplňte ňou pripravené trubičky.
- Vaše medové trubičky máčané v čokoláde sú hotové. Môžete podávať!
Inšpirujte sa receptami s polevami na vianočné pečivo! Trubičky nemusíte máčať iba v poleve z čokolády.
Zobraziť viac receptov
Medové Ferrero Rocher trubičky s čokoládovým krémom
Pokiaľ túžite po recepte na dobrotu, ktorá z vášho stola naozaj rýchlo zmizne, je návod na tieto trubičky to pravé!
Vyskúšajte jednoduchú medovú dobrotu, ktorú ocenia nielen milovníci praliniek Ferrero Rocher.
Ingrediencie
Cesto
- 200 g pšeničnej múky
- 100 g masla (studeného)
- 100 g 18% kyslej smotany (studenej)
- 1 polievková lyžica vanilkového alebo pravého vanilkového cukru (cca 16 g)
- štipka soli
- vaječný žĺtok a lyžica mlieka (na potretie trubičiek)
- 3 polievkové lyžice tekutého medu
Krém
- 250 g mascarpone (dobre vychladené)
- 100 g nutelly
- 125 ml 36% smotany (dobre vychladenej)
- 10 g kakaa
- 30 g práškového cukru
Posyp
- 80 g čokolády
- 60–70 g lieskových orieškov
Postup
Cesto
- Do mixéra dajte múku, cukor, soľ, maslo nakrájané na kocky a smotanu. Miešajte, kým cesto nebude na hranici medzi mokrým pieskom a rovnorodým cestom, ktoré sa dá tvarovať. Preneste ho do misy, pridajte med a veľmi rýchlo prehneťte a vytvarujte do guličky. Zabaľte ho do potravinárskej fólie a dajte na 60 minút do chladničky.
- Predhrejte rúru na 200 °C, vyložte plech papierom na pečenie. Formy na trubičky vymažte maslom.
- Na pomúčenú dosku rozvaľkajte cesto (asi 1–1,5 mm hrubé) a vykrájajte z neho dlhé prúžky, široké 1,5 cm.
- Cesto rozvaľkajte do formičiek v miernom sklone tak, aby sa prekrývali. Vyvaľkané trubičky položte na pripravený plech a potrite ich rozšľahaným žĺtkom s mliekom.
- Trubičky pečte 15–20 minút dozlatista.
- Po vybratí z rúry ich nechajte 15 minút odležať, než ich vyberiete. Upečené trubičky nechajte vychladnúť na mriežke.
Posyp
- Zatiaľ čo trubičky chladnú, pripravte si posyp.
- Orechy nasekajte a dajte bokom na tanier.
- Čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli.
- Akonáhle budú trubičky vychladené, môžete ich konce začať namáčať do čokolády a obaľovať ich v orieškoch.
- Než čokoláda na okrajoch stuhne (trubičky môžete dať na 15 minút do chladničky), pripravte si krém.
Krém
- Syr mascarpone a nutellu vložte do misy a stierkou (nie mixérom) dôkladne a jemne premiešajte.
- V mise zmiešajte preosiate kakao a práškový cukor, prilejte krém a premiešajte. Všetko šľahajte mixérom so šľahacím nástavcom po dobu jednej minúty, kým nevznikne hustý, ľahko nadýchaný krém.
- Šľahačku opatrne vmiešajte stierkou do mascarpone a nutelly.
- Krémom naplňte stierku alebo cukrársky rukáv so špičkou, potom krémom naplňte trubičky.
- Máte hotovo!
Vyskúšajte tiež skvelé recepty na štafetky, ktoré chutia jednoducho skvele!
Plnené vianočné trubičky z medového cesta
Milujete med a myslíte si, že by nemal chýbať na vašom vianočnom stole?
Potom sa inšpirujte nasledujúcim jednoduchým receptom!
Ingrediencie
Cesto
- 400 g pšeničnej múky
- 2 vajcia
- 150 g medu
- 150 g masla
- 100 g práškového cukru
- 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy
- 3–4 polievkové lyžice hustej 36% smotany
Krém
- 1 vajce
- 2 lyžice cukru
- 1 lyžica cukru s vanilkou
- 100 g masla
- 1/2 šálky karamelizovaných slnečnicových semienok
- 100 g horkej čokolády
- citrónová šťava
Postup
Cesto
- Zmiešajte múku s krupicovým cukrom a jedlou sódou, nakrájajte maslo. Pridajte tekutý med, vajcia, smotanu a vypracujte cesto.
- Potom cesto rozvaľkajte a nakrájajte na 2 cm dlhé prúžky.
- Každý prúžok cesta zabaľte do trubičky, obaľte trstinovým cukrom, položte na plech a vložte do predhriatej rúry. Pečte asi 15 minút pri 180 stupňoch.
Krém
- Vajcia sparte s cukrom a vanilkovým cukrom do biela. Potom vyberte z pary a šľahajte, kým nevychladne.
- Maslo vyšľahajte do nadýchanej peny a postupne po lyžiciach pridávajte vaječnú zmes. Podľa chuti dochuťte citrónovou šťavou.
- Zmes rozdeľte na 2 časti, jednu nechajte svetlú, do druhej pridajte slnečnicové semienka a polovicu čokolády, rozpustenej vo vodnom kúpeli.
- Zmesi dávajte zvlášť do cukrárskych rukávov a plňte nimi vychladnuté trubičky.
- Hore ozdobte zvyšnou tekutou čokoládou.
Neviete si s trubičkami rady? Pozrite sa na jednoduchý video návod!
Recepty na medové trubičky sú obľúbené nielen u nás na Slovensku, ale aj v zahraničí.
Inšpirujte sa najrôznejšími receptami a prineste počas tohtoročných Vianoc na svoj stôl niečo skutočne famózne, po čom sa len „zapráši“.
Užite si veľa zábavy pri pečení!