Recept na čokoládové guličky nesmie chýbať v žiadnom vianočnom repertoári.
Vychutnajte si ich na niekoľko spôsobov a pripravte si tie najlepšie, ktoré u nás nájdete.
A aký druh čokolády na čo použiť?
To sa dozviete na konci článku.
Nepečené čokoládové guličky
Vždy majte várku týchto lahodných guličiek z čokolády navyše! Keď ich dáte na vianočný stôl hneď sa po nich zapráši a bude potrebné zásoby doplniť. Alebo si do zálohy pripravte ďalšie nepečené pečivo, ktoré si každý zamiluje.
Čo budeme potrebovať
- 200 g kešu orechov
- 150 g datlí bez kôstok
- 1 lyžička vanilky
- 3 lyžice kakaového prášku
- 2 lyžice strúhaného kokosu
Postup
- Kešu dajte do strednej misky a zalejte vodou. Nechajte 30-60 minút odležať, aby zmäkli. Sceďte a osušte papierovou utierkou.
- Pridajte kešu do kuchynského robota so zvyškom ingrediencií. Pulzujte, kým sa nerozomelie na relatívne hladké cesto podobné paste.
- Z cesta vyvaľkajte guličky.
- Prípadne ich nakoniec obaľte ešte v kakau alebo kokose.
Guličky z čokolády a kondenzovaného mlieka
Čokoládové guličky sú dokonalou pochúťkou, ktorá doplní špeciálny vianočný stôl.
Čo budeme potrebovať
- 200 g horkej čokolády
- 125 g kondenzovaného mlieka
- 20 g kakaového prášku
Postup
- V miske nasekajte tabuľku horkej čokolády a potom ju rozpustite v mikrovlnnej rúre alebo na vodnom kúpeli.
- Pridajte kondenzované mlieko do čokolády a miešajte, kým sa dobre nespojí.
- Zmes dajte na pol hodiny stuhnúť do mrazničky.
- Vyberte cesto z mrazničky a začnite rukami tvoriť malé guličky a pokladať ich na papier na pečenie.
- Čokoládové guličky obaľte v kakaovom prášku a dajte ich na pol hodiny do chladničky vychladiť.
Guličky s čokoládou a rumom
Pripravte si tieto delikátne čokoládové guličky na spoločné vianočné večery. Toto pečivo ocení predovšetkým každý, kto miluje čokoládu a sú tiež skvelým vianočným darčekom pre rodinu a priateľov.
Čo budeme potrebovať
- 100 ml hustej smotany
- 25 g slaného masla (kocky)
- 300 g mliečnej čokolády (jemne nasekanej)
- 50 ml rumu
- 120 g horkej čokolády (nalámanej na malé kúsky)
- 2-3 lyžice kakaového prášku
Postup
- V malom hrnci priveďte do varu smotanu a maslo a do žiaruvzdornej misy dajte mliečnu čokoládu.
- Horúcu smotanovú zmes nalejte na čokoládu, nechajte 1 minútu stáť, potom miešajte, kým sa nespojí.
- Všľahajte rum a potom chlaďte v mrazničke na 5-10 minút.
- Zo zmesi v rukách vytvarujte guličky, ktoré preneste na plech.
- Nechajte v chladničke 1 hodinu do stuhnutia.
- Medzitým rozpustite horkú čokoládu a na tanier dajte kakaový prášok.
- Vychladnuté guličky z čokolády namáčajte do rozpustenej čokolády a obaľte v kakau.
- Čokoládové pečivo dajte na tácku alebo plech vyložený papierom na pečenie a dajte na 1 hodinu do chladničky, aby stuhli.
Zobraziť viac receptov
Kokosové guličky máčané v čokoláde
Tieto jednoduché čokoládové kokosové guličky sú snom milovníkov sladkostí. Sladené kondenzované mlieko vytvára vlhký kokosový stred, ktorý si zamilujete. A pre ďalšie lahodné recepty na kokosové pečivo sa inšpirujte u nás na webe.
Čo budeme potrebovať
- 240 g práškového cukru
- 300 ml sladeného kondenzovaného mlieka
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 360 g nesladeného sušeného kokosu
- 300 g čokolády
- 30 g masla
Čo budeme potrebovať
- Zmiešajte práškový cukor, sladené kondenzované mlieko, vanilkový extrakt a sušený kokos.
- Dajte do chladničky vychladiť.
- Potom z cesta vytvarujte guličky.
- Guľôčky položte na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte úplne zmraziť.
- Na vodnom kúpeli si rozpustite čokoládu s maslom.
- Vychladené kokosové guličky obaľte v rozpustenej čokoláde a dajte na plech, aby čokoláda stuhla.
Čokoládové guličky s arašidovým prekvapením
Tieto prekvapivo ľahké guličky z arašidového masla vyžadujú iba 5 ingrediencií. Tento recept na guličky s čokoládou sú jemné ako hľuzovky a neodolateľné ako košíčky s arašidovým maslom!
Čo budeme potrebovať
- 115 g masla
- 250 g krémového arašidového masla
- 1/2 lyžičky čistého vanilkového extraktu
- štipka soli
- 360 g práškového cukru
- 340 g čokolády
- 1 lyžička rastlinného oleja
Postup
- Veľký plech vyložte papierom na pečenie.
- Vyšľahajte maslo, kým nebude krémové a hladké.
- Pridajte arašidové maslo a šľahajte, kým sa nespojí, asi 1 minútu.
- Pridajte vanilkový extrakt, soľ a cukrársky cukor a šľahajte, kým sa všetko nespojí.
- Z cesta vyvaľkajte guličky.
- Guľôčky z arašidového masla zakryte a chlaďte v chladničke aspoň 1 hodinu.
- Rozpustite si čokoládu a olej.
- Vychladené guličky jednu po druhej namáčajte v čokoláde.
- Pred podávaním dajte guličky arašidového masla do chladničky na 30 minút alebo pokiaľ čokoláda úplne nestuhne.
Aké máme druhy čokolády a ako ich použiť pri pečení?
Mliečna čokoláda obsahuje mlieko a má jemnú, sladkú chuť. Je ideálna na pečenie sušienok, tort, muffinov a na prípravu náplní do tort.
Horká čokoláda obsahuje vyšší podiel kakaa a menej cukru ako mliečna čokoláda. Má intenzívnu a bohatú chuť s ľahko horkými tónmi. Hodí sa na pečenie tmavých sušienok, čokoládových tort a múčnikov. Horkú čokoládu je možné tiež použiť na výrobu ganache a poliev.
Biela čokoláda sa vyrába zo zmesi kakaového masla, cukru a mlieka, ale neobsahuje samotné kakao. Má sladkú, maslovú chuť. Bielu čokoládu je možné použiť pri pečení dezertov, ako sú blondies, biele čokoládové brownies a náplne do tort. Je tiež populárna pri výrobe krémov, zmrzliny a dipov.