Naše recepty na zelerové nátierky si nás môžete vychutnať na niekoľko spôsobov.
Je jednoduchá, chutná a skvele sa hodí na chlebíčky na Vianoce aj Silvester.
Ochutnajte sami a oživte váš sviatočný stôl.
Zelerová nátierka s mrkvou
Táto čerstvá a ľahká vegetariánska nátierka je ideálna na chlebíčky! Z iba 4 ingrediencií si ju zvládnete pripraviť behom chvíľky. Chrumkavá mrkva, chrumkavý zeler, zelená cibuľka a smotanový syr to je kombinácia, ktorej nemožno odolať za žiadnych okolností.
Čo budeme potrebovať
- 250 g krémového syra Philadelphia
- 80 g nastrúhanej mrkvy
- 60 g zeleru nakrájaného na kocky
- 40 g jarnej cibuľky (najemno nakrájaná)
Postup
- Do misky procesora pridajte zeler a mrkvu.
- Pulzujte, aby všetko bolo najemno nasekané.
- Zmes pridajte k syru a pridajte cibuľku.
- Miešajte, kým sa dobre nepremiešajú.
Krémová nátierka so syrom a zelerom
Jednoduchá zelerová nátierka, ktorá sa hodí na desiatu, predjedlo alebo aj malé sviatočné pohostenie v podobe chlebíčkov. Všetko je hotové počas chvíľky.
Čo budeme potrebovať
- 80 g stopkového zeleru
- 250 g slaniny (nakrájanej na malé kocky)
- 250 g smotanového syra
- 120 g nastrúhaného čedaru
- 1 lyžica sušenej cibule
- 2 jarné cibuľky (nakrájané na tenké plátky)
Postup
- Stopkový zeler rozmixujte nadrobno v kuchynskom mixéri.
- Osmažte slaninu, kým nebude chrumkavá, asi 15 minút.
- Do strednej misy dajte smotanový syr, slaninu, čedar, sušenú cibuľu a jarnú cibuľku.
- Miešajte, kým sa ingrediencie nespoja.
- Chlaďte kým nátierku nenatriete na chlebíčky.
Ak hľadáte ďalšie nápady na silvestrovské nátierky inšpirujte sa tými našimi! Máme ich pre vás rovno šesť rôznych druhov!
Pikantná nátierka zo zeleru a jablka
Vychutnajte si recept na pikantnú zelerovú nátierku s jablkom, ako ešte nikdy predtým.
Čo budeme potrebovať
- lyžička kari prášku
- 250 g taveného syra
- lyžica cmaru
- 2 stonky zeleru
- 1/2 malého jablka
- štipka soli
- štipka papriky
Postup
- Zmiešajte kari s 2 lyžicami teplej vody. Zmiešajte so smotanovým syrom a miešajte, kým nebude zmes krémová.
- Zeler nakrájajte nadrobno.
- Jablko nakrájajte nadrobno.
- Zmiešajte smotanový kari syr s jablkom, zelerom nakrájaným na kocky.
- Pokiaľ je zelerová nátierka príliš hustá, pridajte 1-2 lyžice vody a miešajte, kým nebude krémová.
- Dochuťte soľou a korením.
Zobraziť viac receptov
Zelerová nátierka na chlebíčky
Tieto slávnostné chlebíčky s nátierkou zo zeleru nie sú drahé ani náročné na prípravu, ale sú jednoducho vynikajúce.
Čo budeme potrebovať
- Maslo
- 125 g smotanového modrého syra (nakrájaný nadrobno)
- 80 g zeleru (nakrájaný na tenké plátky)
- 2 jarné cibuľky (nakrájané na tenké plátky)
- 250 g smotanového syra
- 1 veľký strúčik cesnaku
- Extra panenský olivový olej
- Citrónová šťava
- Soľ
- Štipka mletého korenia
Postup
- Každý kúsok veky namažte maslom.
- V malej miske zmiešajte zeler a jarnú cibuľku. Do zelerovej zmesi prelisujte cesnak.
- Pridajte smotanový syr, rozdrobený modrý syr, citrónovú šťavu a soľ a veľmi dobre premiešajte.
- Na chlebíčky s maslom natrite zelerovú nátierku s modrým syrom.
Tvarohová nátierka so stopkovým zelerom
Smotanová zelerová nátierka je lahodná príloha z vareného zeleru k lahodným vianočným chlebíčkom. Tento recept sa tradične podáva na mnohých amišských svadbách.
Čo budeme potrebovať
- 1 stopkový zeler (nadrobno nakrájaný)
- 1/2 lyžičky soli
- 60 ml vody
- 2 polievkové lyžice cukru
- 1 1/2 lyžičky bieleho octu
- 20 g masla
- 100 g tvarohu
Postup
- Zeler nakrájajte na kúsky veľkosti sústa. Zmiešajte prvých šesť ingrediencií v stredne veľkom hrnci a priveďte do varu.
- Prikryte a varte zeler na stredne miernu teplotu do mäkka, asi 45 – 55 minút.
- Zeler nechajte vychladnúť.
- Tvaroh pridajte do uvarenej zelerovej zmesi.
- Zamiešajte a roztierajte na chlebíčky.
Ak patríte medzi milovníkov zeleru nesmú vám uniknúť naše zelerové jednohubky, ktoré vás tiež chuťovo uchvátia.
Čím ozdobiť zelerovú nátierku?
Na zdobenie nátierky môžete použiť tenké plátky čerstvého zeleru. Pridajte ich na vrch nátierky alebo ich usporiadajte po obvode taniera.
Nátierku môžete posypať aj čerstvými bylinkami, ako je petržlen, koriander alebo bazalka.
Pokiaľ si pripravujete nátierku zo zeleru a syra môžete ju ozdobiť tenkými plátkami rovnakého syra, ktorý používate.
Pridajte na vrch nátierky niekoľko celých orechov alebo semienok, ako sú napríklad pražené slnečnicové semienka alebo píniové oriešky.
Pokrájané plátky červenej alebo žltej papriky, alebo malé paradajky môžu slúžiť ako dekorácia pre zelerovú nátierku.