Naše recepty na trubičky z lístkového cesta, ktoré by vám nemali chýbať na slávnostnom stole.
Pochutnajte si na krehkom ceste a jemnej krémovej náplni na niekoľko rôznych spôsobov.
Ako trubičky správne namotať a ako si poradiť keď nemáte formičku?
To sa dozviete na konci článku.
Trubičky z lístkového cesta a čoko-vanilkovou náplňou
Krehké, zlatohnedé lístkové cesto plnené sladkou náplňou, tieto rožky sú rýchlym a lahodným vianočným cukrovinkám. Vyberte si medzi variantmi vanilkovej a čokoládovej náplne alebo si pripravte oboje!
Čo budeme potrebovať
- 1 veľké vajce
- trochu vody
- 2 pláty lístkového cesta
- 250 g mascarpone
- 90 g práškového cukru
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- 480 ml hustej smotany
- 1 a 1/2 lyžice kakaového prášku
Postup
- Predhrejte rúru na 200 °C. Plechy vyložte papierom na pečenie, dajte bokom.
- Formičky na rolky zľahka postriekajte sprejom alebo ich pomažte maslom.
- V malej miske rozšľahajte vajcia a vodu, dajte bokom.
- Vyvaľkajte lístkové cesto a nakrájajte ho na 3 cm prúžky.
- Začnite na špičke jednej z formičiek a omotávajte okolo nej prúžok pečiva a ľahko prekrytia k sebe pritláčajte.
- Potrite vajíčkom.
- Pečte 14-16 minút do zlato hnedej.
- Zatiaľ čo čakáte, kým trubičky z lístkového cesta chladnú, pripravte náplň.
- Mascarpone vyšľahajte do hladka.
- Po troškách pridávajte práškový cukor a vmiešajte vanilku.
- Pomaly prilievajte smotanu a šľahajte, kým sa nevytvoria tuhé špičky, asi 1 minútu.
- Náplň rozdeľte na polovicu a pridajte kakaový prášok a zamiešajte.
- Trubičky zľahka poprášte práškovým cukrom.
- Na plnenie trubičiek použite cukrárske vrecko s otvorenou hviezdicovou špičkou.
- Polovicu trubičiek z lístkového cesta naplňte vanilkovým krémom a druhú polovicu čokoládovým krémom.
Plnené trubičky s maslovým krémom a ovocím
Tento recept na plnené trubičky z lístkového cesta, ktoré sú veľmi ľahkými a obľúbenými cukrovinkami obzvlášť pokiaľ máte radi to plnené krémom. A ak máte radi cukroví s krémom, určite si vychutnáte aj tieto recepty.
Čo budeme potrebovať
Na trubičky
- 2 pláty lístkového cesta
- 2 lyžice práškového cukru
- 1 lyžica mlieka
Na krém
- 250 g masla
- 90 g cukru
- 1 lyžička práškovej želatíny
- 60 ml vody
- 60 ml hustej smotany
Na ozdobu
- 60 g malinového džemu
- maliny
Postup
- Zahrejte rúru na 200 ºC. Formičky na trubičky dobre vymastíme maslom.
- Plát rozvaľkaného lístkového cesta poprášte 1 polievkovou lyžicou preosiateho práškového cukru a potom nakrájajte na prúžky s hrúbkou 1 cm.
- Cesto obtočte okolo formičiek tak, aby sa mierne prekrývalo.
- Ľahko potrite mliekom.
- Pečte 10–15 minút.
- Zmiešajte práškovú želatínu s 60 ml vody, nechajte 5 minút stáť a potom jemne zahrejte, aby sa rozpustila.
- Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
- Maslo a cukor vyšľahajte.
- Veľmi postupne pridávajte rozpustenú želatínovú zmes.
- Po zapracovaní postupne pridávajte smotanu.
- Pomocou lyžičky naneste malé množstvo džemu do spodu vychladnutej trubičky z lístkového cesta.
- Potom pomocou vrecka naplňte maslovým krémom.
- Navrch dajte polovicu maliny a trubičky poprášte práškovým cukrom.
Zobraziť viac receptov
Ruličky z domáceho lístkového cesta a pudingu
Lahodné trubičky sú plnené krémom s pomarančovým korením a navrchu ozdobené čokoládou. Alebo môžete použiť aj iné polevy na cukroví, aké sú tie najlepšie sa dozviete na našom webe.
Čo budeme potrebovať
Na trubičky
- 100 g hladkej múky
- 100 g polohrubej múky
- štipka soli
- 35 g masla (chladeného, nakrájaného na malé kocky)
- 80 g masla (mrazeného a nastrúhaného)
- 1 vajce
- práškový cukor
Na náplň
- 150 ml plnotučného mlieka
- 35 g práškového cukru
- 2 žĺtky
- 15 g kukuričnej múky
- 15 g masla
- 100 ml smotany
- kôra z 1 pomaranča
- 2 lyžice kandizovaného zázvoru (veľmi jemne nasekané)
- 100 g horkej čokolády na ozdobu
Postup
- Zmiešajte múky a soľ.
- Končekmi prstov votrite na kocky nakrájané vychladené maslo, kým zmes nebude pripomínať jemnú strúhanku.
- Pridajte len toľko vody – asi 4 alebo 5 polievkových lyžíc – aby sa ingrediencie spojili a vytvorilo sa cesto.
- Cesto rozvaľkajte na dlhý obdĺžnik. Na spodné dve tretiny cesta rozotrite polovicu zmrznutého masla.
- Sklopte hornú tretinu cesta (tak, aby pokrývala polovicu zmrznutého masla) a priklopte spodnú tretinu. Otočte cesto o 90 stupňov.
- Cesto opäť vyvaľkajte na obdĺžnik, spodné dve tretiny potrite zvyšným maslom a preložte ako predtým. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte 20 minút chladiť.
- Na náplň nalejte mlieko do hrnca, priveďte do varu, potom stiahnite z platne.
- Vyšľahajte cukor, žĺtky a kukuričnú múku.
- Za stáleho šľahania nalejte trochu horúceho mlieka do vaječnej zmesi.
- Všľahajte zvyšok horúceho mlieka, kým sa dobre nespoja do pudingu, a potom zmes vráťte do hrnca.
- Na miernej teplote za stáleho miešania varte puding, kým nezhustne a nedôjde k varu.
- Vmiešajte maslo, kým sa nerozpustí a dôkladne sa spojí.
- Zakryte puding potravinárskou fóliou a potom ochlaďte, kým nestuhne.
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Vychladnuté cesto rozvaľkajte a nakrájajte na 6 dlhých prúžkov, každý so šírkou 2 cm.
- Začnite na špicatom konci formičky na trubičky a rolujte tak, aby sa cesto ľahko prekrývalo.
- Všetky trubičky potrite rozšľahaným vajcom a posypte práškovým cukrom.
- Ruličky pečte v rúre 15–20 minút.
- Na dokončenie náplne vyšľahajte smotanu.
- Stuhnutý puding vyšľahajte, aby mierne povolil, potom pridajte šľahačku, pomarančovú kôru a nasekaný zázvor.
- Na ozdobu rozpustite čokoládu a potom do nej ponorte široký koniec každej trubičky.
- Potom chlaďte 10 minút v mrazničke, kým čokoláda nestuhne.
- Nakoniec trubičky z lístkového cesta pomocou cukrárskeho vrecka naplňte domácim pudingom.
Ako narolovať trubičky na formičku?
K tomuto receptu na trubičky z lístkového cesta je dôležité mať doma špecifickú formičku a treba trochu šikovnosti, aby sa vám podarilo cesto na nich narolovať. Ako na to, vám ukážeme v tomto videu.
Súčasťou videa je celý recept na krehké rolky, ale pokiaľ hľadáte iba návod na rolovanie, prepnite si na 1 minútu a 15 sekúnd.
Čím formičky nahradiť?
- Skrútené hliníkové fólie: Vezmite kus hliníkovej fólie a stočte ju do valcovitého tvaru. Uistite sa, že je fólia dostatočne pevná a netrhá sa.
- Drevené špajdle: Vezmite drevené špajdle a obaľte okolo nich lístkové cesto. Uistite sa, že cesto je pevne prilepené na špajdli.
- Formička na pečivo: Ak máte formičky v tvare oválu, môžete ich použiť ako náhradu. Stačí obaliť lístkové cesto okolo formičky a piecť podľa inštrukcií.