Čo môže byť lepšie ako mať doma po ruke tie najlepšie recepty na syrové guličky?
Povedzme si to na rovinu, NIČ!
Pohostite svojich hostí touto dobrotou na Vianoce alebo Nový rok.
A aké sú tie najlepšie syry a kombinácie, ktoré môžete servírovať? To sa dozviete na konci článku.
Syrové guličky s nivou
Smotanový syr, ostrý čedar a modrý syr spolu tvoria kombináciu pikantných chutí, ktorá má krémovú textúru s pekanovými orechmi navrchu pre nádherný chrumkavý kontrast.
Čo budeme potrebovať
- 250 g smotanového syra
- 90 g nivy (rozdrobené)
- 90 g ostrého čedaru (nastrúhaného)
- 2 lyžičky sušenej mletej cibule
- 2 1/2 lyžičky worcesterskej omáčky
- 90 g nasekaných pekanových orechov
- 1/2 lyžičky sušenej petržlenovej vňate
Postup
- Zmiešajte smotanový syr, nivu, syr čedar, mletú cibuľu a worcesterskú omáčku. Dobre premiešajte.
- Syrovú zmes vytvarujte do guličiek a potom ich pevne zabaľte do potravinárskej fólie.
- Uchovávajte v chladničke, kým nie je pripravený na podávanie, až 3 dni.
- Až budete pripravení na podávanie, syrové gule rozbaľte a obaľte v nasekaných pekanových orechoch a petržlenovej vňati.
- Podávajte s krekrami.
Brokolicovo-syrové guličky
Guličky so syrom a brokolicou sú chrumkavé, vyprážané a jednoducho úžasné! Ďalšou takou úžasnou dobrotou je toto škvarkové pečivo! Inšpirujte sa u nás.
Čo budeme potrebovať
- 250 g čerstvej brokolice
- 150 g strúhaného bieleho syra
- 150 g strúhaného syra čedar
- 100 g Madety
- 1/2 lyžičky drvených vločiek červenej papriky
- 60 g strúhanky
- 3 vajcia
- 60 g múky
- Rastlinný olej
Postup
- Brokolicu varte v pare, kým mierne nezmäkne. Nechajte vychladnúť.
- Brokolicu nakrájajte nadrobno.
- Do misky s brokolicou pridajte syry, červenú papriku, 1/3 strúhanky a 1 vajce. Dobre premiešajte.
- Rukami tvarujte zo zmesi guličky.
- Guľôčky položte na tanier a dajte do chladničky aspoň na 30 minút.
- Vložte múku do misy.
- Do druhej misky dajte 2 ľahko rozšľahané vajcia a zmiešajte s 1 lyžicou vody.
- Do tretej misky vložte zostávajúcu strúhanku.
- Nalejte trochu oleja do panvice a zahrejte.
- Vyberte syrové guličky z chladničky, obaľte v múke, vo vajíčku a v strúhanke.
- Vymažte zo všetkých strán dozlatista.
Zobraziť viac receptov
Guličky zo syra a slaniny
Tento recept na syrové guličky so slaninou je jednoducho najlepší. Ostrý čedar a smotanový syr sa snúbi s údenou slaninou, aromatickou zelenou cibuľkou, so základným korením a pivom!
Čo budeme potrebovať
- 8 plátkov nakrájanej slaniny (uvarenej a rozdrobenej)
- 450 g nastrúhaného čedaru
- 250 g smotanového syra
- 60 ml piva
- 4 zelené cibule (jemne nakrájané)
- ¼ lyžičky cesnakového prášku
- ¼ lyžičky údenej papriky
Postup
- Na veľký tanier dajte polovicu slaniny a nastrúhaný syr čedar. Premiešajte, aby sa spojili.
- V strednej miske zmiešajte zostávajúcu rozdrobenú slaninu a strúhaný čedar so smotanovým syrom, pivom, zelenou cibuľkou, cesnakovým práškom, údenou paprikou a kajenským korením.
- Miešajte dohromady, kým sa úplne nespoja a zmes nebude hladká.
- Premiestnite do mrazničky na 10-15 minút.
- Zo zmesi vytvorte niekoľko syrových guličiek.
- Guľôčky obaľte v zmesi slaniny a čedaru.
- Podávajte ihneď, s krekrami alebo zeleninou podľa chuti.
Vyprážané syrové guličky so zemiakmi
Tieto delikátne vyprážané zemiakové guličky so syrom sú zvonku chrumkavé a zlaté, vo vnútri jemné a krémové. Tento jednoduchý recept na túto obľúbenú indickú desiatu je tiež vegetariánsky a bezlepkový, takže je to perfektné predjedlo. Rovnako ako tieto ďalšie recepty na slané cukroví.
Čo budeme potrebovať
- 100 g zemiakov
- 60 g taveného syra
- 60 g čedaru
- ¼ lyžičky čierneho korenia
- ½ lyžičky mletej rasce
- štipka Garam Masala (voliteľné)
- 2 lyžice nasekaných listov koriandra alebo listov petržlenu
- 4 lyžice cícerovej múky (alebo hladkej múky)
- lyžička soli
- olej na fritovanie podľa potreby
Postup
- Zemiaky varte, kým nie sú úplne uvarené, a potom ich ošúpte a veľmi dobre roztlačte v mise.
- K zemiakovej kaši pridajte čierne korenie, drvené alebo čierne korenie, rascu, štipku garam masaly (voliteľne) a nasekané lístky koriandra alebo petržlenu.
- Pridajte múku.
- Veľmi dobre premiešajte.
- Potom pridajte syr a soľ.
- Zo zmesi vytvorte malé guličky.
- Rozpáľte olej v panvici.
- Keď sa olej rozpáli, pridajte syrové guličky.
- Vymažte ich, kým nie sú rovnomerne zlaté po celom povrchu a chrumkavé.
- Akonáhle sú dobre osmažené, položte ich na kuchynské papierové utierky, aby odkvapkali od prebytočného oleja.
- Podávajte horúce s kečupom alebo koriadrovým chutney alebo mätovým chutney.
Ako najlepšie skombinovať syry, marmelády a víno?
Pokiaľ sa chystáte pripravovať silvestrovské pohostenie, je dobré myslieť na to, aby všetky chute ladili dohromady. Ale ako na to? S tým vám pomôžeme my!
Kombinácia intenzívnej gorgonzoly s jemnou hruškovou marmeládou vytvára zaujímavý kontrast. K tomu sa výborne hodí lahodné sladké portské víno, ktoré zjemní silnú chuť syra.
Mäkký a krémový brie vynikne v spojení s marhuľovou marmeládou. Skvele sa hodí osviežujúce biele víno, ako je Riesling, ktoré podčiarkne jemnosť syra.
Klasický čedar sa skvele dopĺňa s bohatou cibuľovou marmeládou (chutney). K tomu si skúste naliať kvalitné červené víno Syrah, ktoré podčiarkne kombináciu syra a cibule.
Zmes jemného camembertu a sladkej brusnicovej marmelády je výborná, k čomu sa dokonale hodí lahodné červené víno Pinot Noir.
Kombinácia lahodnej goudy a osviežujúcej pomarančovej marmelády je výborná voľba. K tomu si nalejte suché biele víno Chenin Blanc, ktoré podporí sladkú chuť marmelády a syr.